Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Αυτό εννουσα με το ποτηροτρυπανο. Το κόβεις 55 κ μετά σιγά σιγά το προσαρμοζεις. Έχεις σκεφτεί να πάρεις ένα μασιφ κοματι και να το σμηλεψεος όλο; Ένας κορμός ελιάς πχ θα ήταν τέλειος για την περίπτωση!

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ελεγα να το φτιάξω σε 2 κομμάτια . Μια το στρογγυλο μέρος και μια το χερούλι.

Το χερούλι μπορείς να το βρείς κα έτοιμο ενα μεγάλο πιόνι απο σκάκι(υπάρχουν κατι αρκετά μεγάλα) . Η να κοτσάρεις απο κάποια παλια σφραγγίδα..
Αλλιώς το σμιλεύεις .

Σκαρπέλα εχω μικρά νομίζω θα κάνουν.

το στρογγυλό σκεφτόμουν να το κάνω με τον κυκλικό οδηγό dremel και το φρεζάκι πάνω σε ενα χοντρό κομμάτι ξύλου. Αν δεν φτάνει ο οδηγός τόσο χαμηλά που νομίζω οτι δεν φτάνει να το κάνω με το χέρι και τις ατέλειες με γυαλόχαρτο..

με το ποτυροτρύπανο μετά πώς θα το φέρεις στην διάμετρο που επιθυμείς. Εκτός αν υπάρχει 52άρ-53 ποτυροτρύπανο να κάνει την δουλειά απευθείας.

Θέλω πάχος της βάσης 2 με 2-5 εκατοστά. Να είναι μπολικη. Μετα πρέπει να λειάνω ομοιόμορφα τιην πάνω μεριά με γυαλόχαρτο .

μπορεις να αγορασεις ενα ετοιμο πομολο ξυλινο να κοψεις την βιδα να κανεις μια πατουρα στο δισκακη και να το κολλησεις με λιγο ξυλοκολλα.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μ´ ένα τορνάκι ξύλου κι ένα κομμάτι καλό ξύλο κάνεις θαύματα.
Κι αν δεν έχεις , με λίγη φαντασία, μπορείς να φτιάξεις κι ένα αυτοσχέδιο τορνάκι χρησιμοποιώντας ένα δράπανο.

Αυτό εννουσα με το ποτηροτρυπανο. Το κόβεις 55 κ μετά σιγά σιγά το προσαρμοζεις. Έχεις σκεφτεί να πάρεις ένα μασιφ κοματι και να το σμηλεψεος όλο; Ένας κορμός ελιάς πχ θα ήταν τέλειος για την περίπτωση!

κι εγώ ελιά σκεφτόμουν . Λογικά θα έχει ενα καλό βάρος.

Βασίλη ωραία ιδέα και με το πόμολο .

Το τορνάκι το σκέφτηκα και θα βόλευε πολύ αλλά δεν εχω.. Ισως με το dremel που εχει και ελεγχόμενες στροφές. Το δράπανο δεν τρέχει αρκετά (στροφές) για τέτοια δουλειά;

κι εγώ ελιά σκεφτόμουν . Λογικά θα έχει ενα καλό βάρος.

Βασίλη ωραία ιδέα και με το πόμολο .

Το τορνάκι το σκέφτηκα και θα βόλευε πολύ αλλά δεν εχω.. Ισως με το dremel που εχει και ελεγχόμενες στροφές. Το δράπανο δεν τρέχει αρκετά (στροφές) για τέτοια δουλειά;

Θα βγεις στον κηπο σου, θα παρεις την σπαθοσεγα και θα βρεις ενα κορμουδακι διαμετρου 5 εκ., η οσο χρειαζεται, και θα το κοψεις.
Απο κει και περα, ειναι ευκολο να διαμορφωσεις ενα μονοκοματο κομματι με στρογγυλη βαση ( υψους πχ 2εκατοστων) και απο κει και πανω το λειαινεις οπως θες.

Εργαλεια: πριονι (απλο κανει:) και dremel με τα αναλογα συνηθισμενα bits λειανσης. Mετα περασμα με καρυδελαιο για να γυαλισει και να πουλας και μοστρα:)

Λεπτομερεια: To φρεσκο κορμουδακι δεν ενδεικνυται για αμεση επεξεργασια, αλλα δεν νομιζω να πολυπειραζει :))

Το να το κανεις δυο κομματια και να βαλεις πομολα....δε λεει.

Θα βγεις στον κηπο σου, θα παρεις την σπαθοσεγα και θα βρεις ενα κορμουδακι διαμετρου 5 εκ., η οσο χρειαζεται, και θα το κοψεις.
Απο κει και περα, ειναι ευκολο να διαμορφωσεις ενα μονοκοματο κομματι με στρογγυλη βαση ( υψους πχ 2εκατοστων) και απο κει και πανω το λειαινεις οπως θες.

Εργαλεια: πριονι (απλο κανει:) και dremel με τα αναλογα συνηθισμενα bits λειανσης. Mετα περασμα με καρυδελαιο για να γυαλισει και να πουλας και μοστρα:)

Λεπτομερεια: To φρεσκο κορμουδακι δεν ενδεικνυται για αμεση επεξεργασια, αλλα δεν νομιζω να πολυπειραζει :))

Πρέπει να το αφήσεις να στεγνώσει ειδάλλως θα κάνει "ρωγμές" το ξύλο με αποτέλεσμα να χαλάσει η όλη κατασκευή σου.
Άστο για ένα μήνα κάτω από ένα υπόστεγο χωρίς να το βλέπει καθόλου ο ήλιος. Επ ουδενί μην το βάλεις σε πολύ ζεστό χώρο γιατί τότε εκεί θα είναι που θα πάθει ζημιά!

E, αυτο δε λεμε? Οτι δεν ενδεικνυται η φρεσκια επεξεργασια!!

Απλα του λεω οτι δεν πολυπειραζει... η κατασκευη ειναι απλουστατη και ελαχιστη σε μεγεθος.

E, αυτο δε λεμε? Οτι δεν ενδεικνυται η φρεσκια επεξεργασια!!

Απλα του λεω οτι δεν πολυπειραζει... η κατασκευη ειναι απλουστατη και ελαχιστη σε μεγεθος.

Ναι βρε το ίδιο λέμε, απλά επειδή είπες αυτό το δεν πολυπειράζει γι αυτό το λέω... :operator:

εμ αυτο έκανα πριν λίγο :))

είχα ενα κορμάκι ίδιας σχεδόν διαμέτρου . Πήρα σπαθόσεγα το έκοψα και λείανα την άκρη του για τον κύκλο με το πολυεργαλείο.. Ο κύκλος θέλει επεξεργασία όμως για να γίνει κύκλος..
Λογικά θα βάλω dremel με τα γυαλόχαρτα .

Το χερουλι θα το σκαλίσω απο τα 2.5 εκατοστά και πάνω . Να δουμε τι θα βγεί :p

Attachments

• ΓŽΒΊΓŽΒΏΓΒΓŽΒΌΓŽΒΏΓβ€š1.jpg
    ΓŽΒΊΓŽΒΏΓΒΓŽΒΌΓŽΒΏΓβ€š1.jpg
    51.3 KB · Views: 227
  • κορμ2.jpg
    κορμ2.jpg
    58.9 KB · Views: 226

Αψογος!

Οταν τελειωσεις την επεξεργασια, και το γυαλοχαρταρεις καλα, θυμησου να το περασεις καρυδελαιο η λαδι teak. 2-3 χερια. Δεν θα παθει τιποτα.

Σας ευχαριστω. Επιασα ενα πεύκο τώρα για να πάρω το κολάι λίγο.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ καλή ιδέα για ξύλινη κατασκευή!
Για φινίρισμα προτίμησε κάτι που να είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα.
:a0210:

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Πολύ καλή ιδέα για ξύλινη κατασκευή!
Για φινίρισμα προτίμησε κάτι που να είναι κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα.
:a0210:

Σαν τι? Φαντάζομαι όχι απλό βερνίκι νερού? Τι βάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλ. σε ξύλο που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα?

Πολύ φτηνό και εύκολα προσβάσιμο είναι το παραφινέλαιο.Υπάρχει σε πολλά φαρμακεία.
Μετά το κερί μέλισσας,κερί καρναούμπα,ωμό λινέλαιο,γομαλάκα,καθαρό tung oil και το καρυδέλαιο όπως είπε και ο Μιχάλης παραπάνω.
Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των παραπάνω ελαίων με τα κεριά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Πολύ φτηνό και εύκολα προσβάσιμο είναι το παραφινέλαιο.Υπάρχει σε πολλά φαρμακεία.
Μετά το κερί μέλισσας,κερί καρναούμπα,ωμό λινέλαιο,γομαλάκα,καθαρό tung oil και το καρυδέλαιο όπως είπε και ο Μιχάλης παραπάνω.
Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των παραπάνω ελαίων με τα κεριά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Όλα αυτά συστηνονται για ξύλα που έρχονται σε επαφή με τροφιμα? Είμαστε (είσαι εννοώ) σίγουροι?

Τα κεριά πώς απλωνονται? Με πινέλο ή με πανί?

Τα κεριά όπως είναι ακατέργαστα μπορούν να τριφτούν πάνω στο ξύλο και μετά με ένα μαλακό πανί να στιλβωθούν. Εμένα δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος(εκτός από τους ξύλινους οδηγούς για τα συρτάρια).Προσωπικά τα λιώνω σε μπεν μαρι και τα αναμιγνύω με λάδια. Αλλά και σκέτο το κερί εφόσον λιώσει είναι πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό στην εργασία.
Το πρόβλημα με τα λάδια είναι η διατήρηση τους.Πχ δεν αγοράζω ποτέ πάνω από ένα λίτρο ωμό λινέλαιο γιατί μετά από καιρό παράγει τοξίνες, το ίδιο και το καρυδέλαιο.
Δεν λέω ότι οι τοξίνες θα με σκοτώσουν αλλά δεν έχει την αρχική ποιότητα και γίνετε σαν πολύ παλιό λάδι ελιάς.
Σχεδόν όλα τα διατηρώ στην συντήρηση ενός ψυγείου που έχω στο εργαστήριο μακριά από τα αδιάκριτα χέρια.

Με κερί μέλισσας και καρναούμπα επικαλύπτονται τα γλυκά που έχουν γλυκόριζα για καλύτερη διατήρηση.
Το παραφινέλαιο μπαίνει σε πολλά είδη καραμέλας και τροφίμων και στα βαρέλια με το κρασί για να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Το λινέλαιο και το καρυδέλαιο υπάρχουν σε συμπλήρωμα διατροφής.
http://el.wikipedia.org/wiki/Λινέλαιο

Η γομαλάκα είναι από φυτικό ρετσίνι διαλυμένη με οινόπνευμα.

Το tung oil θέλει ειδική διαδικασία για να φινιρισει ένα ξύλο που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Χρησιμοποιώ αυτά τα υλικά μετά από ερεύνα που έκανα και τα θεωρώ λιγότερο επικίνδυνα από άλλα βερνίκια.
Πχ το βρασμένο λινέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τρόφιμα γιατί είναι μείγμα ακατέργαστου λινελαίου και μεταλλικών καταλυτών που είναι τοξικοί.

http://www.finewoodworking.com/how-to/article/food-safe-finishes.aspx

Υπάρχουν και έτοιμα βερνίκια αλλά στα καταστήματα εδώ όταν ρωτάω με κοιτάζουν όλοι περίεργα.χαχα
Στο ικεα έχει δυο τέτοια υλικά το ένα είναι σε διάφανο μπουκάλι(παραφινέλαιο πρέπει να είναι)και λέει ότι είναι για ξύλα κοπής φαγητού και το άλλο είναι σε ένα μεταλλικό κουτί των 750ml και είναι μείγμα ελαίων και φυτικών ουσιών.

Last edited:

Πιστευω οτι η γομαλακα δεν εχει θεμα με τα τροφιμα, αλλα αν κρινω απο την κιθαρα μου, δεν ειναι και το πιο ανθεκτικο . Αφηνει πολυ λεπτη στρωση στην επιφανεια του ξυλου. Το καλο ειναι οτι μιλαμε για μικρο αντικειμενο, οποτε οι πολλες στρωσεις θα ειναι πιο ευκολες. Αλλα και παλι. Στην κιθαρα μου. η τριβη με την μπλουζα μου αφαιρεσε λουστρο, ποσο μαλλον σκληροτερη χρηση.