Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Diabolic 10 με τονο για την ιδεα και 10 με 2 τονους για την υλοποιηση !! Μπραβο!

Ευχαριστώ παίδες!!!

Μονο την δευτερη φωτο να την βγαλεις επειδη βλεπω ατελειες στο τριψιμο!
Δωστου λιγο ακομη!

Μονο την δευτερη φωτο να την βγαλεις επειδη βλεπω ατελειες στο τριψιμο!
Δωστου λιγο ακομη!

Αν ήταν περασμένο με λάδι θα ήταν σημαντικό Κυρ.
Τώρα με το βερνίκι από πάνω, μόνο οπτικό είναι το σφάλμα.
Άλλωστε βάζο θα είναι, κανείς δεν πρόκειται να του δώσει σημασία. ;-)

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Αν ήταν περασμένο με λάδι θα ήταν σημαντικό Κυρ.
Τώρα με το βερνίκι από πάνω, μόνο οπτικό είναι το σφάλμα.
Άλλωστε βάζο θα είναι, κανείς δεν πρόκειται να του δώσει σημασία. ;-)
Για ολα μα για ολα εχεις δικαιολογια. Μια φορα δεν ειπες, " ναι ρε εχεις δικιο" :afro:

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Για ολα μα για ολα εχεις δικαιολογια. Μια φορα δεν ειπες, " ναι ρε εχεις δικιο" :afro:

Βλέπεις να του λέω ότι έχει άδικο γλυκέ μου?
Παραδέχομαι ότι είναι σφάλμα αλλά δεν ειναι τόσο σημαντικό (όπως το πάρει ο καθένας βέβαια).

Σου έχω ξαναπει πως πρέπει να σχολιάζονται οι κατασκευές άλλωστε και κατ' ιδίαν! ;)

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Τον έχω κάνει τόπι στο ξύλο αλλά δεν μιλάει γιατί θα χάσει τις ειδικές τιμές στα Karcher - Husqvarna!!!

To πρώτο κεράκι από ξύλο δρυός.

Άλλο φρούτο με τρομερή vintage αισθητική (με τεχνική παλαίωσης θα είναι ακόμα καλύτερο φυσικά)!

DSC_0202.jpg

DSC_0203.jpg

DSC_0204.jpg

Ειναι η ιδεα μου, η το ξυλο κανει τεραστια διαφορα απο τα προηγουμενα που εκανες?

Παρα πολυ ωραιο Νικο!!!

Ειναι η ιδεα μου, η το ξυλο κανει τεραστια διαφορα απο τα προηγουμενα που εκανες?

Παρα πολυ ωραιο Νικο!!!

Φυσικά και κάνει την διαφορά.
Να σου πω ότι και εγώ βαρέθηκα τα κηροπήγια αλλά κάθε φορά που μου φέρνουν άλλο είδος ξύλου θέλω να φτιάχνω ένα!!! :p

Πάγκος κοπής από Δρυ και Ιρόκο.

IMG_20160812_185449.jpg

IMG_20160812_185503.jpg

IMG_20160812_185443.jpg

IMG_20160812_185520.jpg

Κύρια επιφάνεια πάγκου από 2 κομμάτια Δρυός κολλημένα μεταξύ τους και πόδια από σύνθετη επιφάνεια Ιρόκου.

Διαδικασία κατασκευής

Τεμαχισμός ξύλου μαδέρι δρυός στις επιθυμητές διαστάσεις (με χρήση παγκοπρίονου). Πλάνισμα των επιφανειών που πρόκειται να κολληθούν για την καλύτερη δυνατή επαφή.
Κόλληση των τεμαχίων με κόλλα Titebond και πιάσιμο με σφιγκτήρες για περίπου 4 ώρες (πλήρης σκλήρυνση κόλλας).

Τοποθέτηση σε ξεχονδριστήρα μέχρι το τεμάχιο επεξεργασίας να γίνει επίπεδο (όσο μπορεί να γίνει). Κόψιμο των άκρων με φαλτροπρίονο. Διαμόρφωση περιθωρίων με τρίμμερ (ρούτερ) και κατάλληλο μπιτ.
Τρίψιμο με 60-80-120-240-400-500-1000άρι γυαλόχαρτο και ειδικά στα σημεία που έχει αφήσει σημάδια ο ξεχονδριστήρας.

Κοπή των κομματιών Ιρόκου για τα πόδια του πάγκου στις επιθυμητές διαστάσεις και τρίψιμο των περιθωρίων τους με 120άρι γυαλόχαρτο. Τοποθέτηση στην κάτω μεριά του πάγκου και σημάδεμα των γραμμών κοπής.
Διαμόρφωση υποδοχών (στην δική μου περίπτωση χονδροειδώς στο μισό πάχος του πάγκου) στην κάτω επιφάνεια του πάγκου με χρήση φαλτσοπρίονου ή παγκοπρίονου.
Fine tuning με σκαρπέλο και γυαλόχαρτο για σφιχτή (όχι πολύ σφιχτή) εφαρμογή των ποδιών.
Κόλληση των ποδιών με αδιάβροχη κόλλα πολυουρεθάνης Titebond και πιάσιμο με σφιγκτήρες για 4 ώρες.

Ξύσιμο της κόλλας με σκαρπέλο και όπου είναι απαίτητο τρίψιμο με 120-240-400-1000 άρι γυαλόχαρτο.

Σε αυτό το σημείο ανάλογα και με το πόσο έχουμε προσέξει την κατασκευή μας, ελέγχουμε αν είναι εντελώς επίπεδη. Στην δική μου περίπτωση δεν ήταν επίπεδη.
Αφού τοποθέτησα τον πάγκο σε μία επίπεδη επιφάνεια, είδα από που χάνει και με την χρήση πλάνης χειρός (φαίνεται στις φωτό) έφερα τον πάγκο στα ίσια του πολύ εύκολα καθώς η πλάνη αφαιρεί πολύ μικρά πάχη υλικού και δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις (οπως πχ με ηλεκτρική πλάνη).

Αφού έγινε και η "επιπεδοποίηση" σειρά είχε το βάψιμο με ειδικό λάδι ασφαλές για χρήση σε πάγκους κοπής.

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Παγκοπρίονο, Φαλτσοπρίονο, Πλάνη - Ξεχονδριστήρας, έκκεντρο τριβείο, τριβείο δέλτα,σκαρπέλα και πλάνη χειρός.

Στα δια ταύτα:
Το καλύτερο αποτέλεσμα που έχω πετύχει μέχρι στιγμής. Πραγματικά επίπεδος και πολύ όμορφος λόγω του καλού ξύλου αλλά και της διχρωμίας. Να πω φυσικά ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και με εργαλεία χειρός αλλά σε πολύ περισσότερο χρόνο.

Hints:

1) Επειδή το νερό έχει την τάση να επιδράει όπως το βερνίκι στο ξύλο (ανασηκώνει τις ίνες) φρόντισα στα πρώτα τριψίματα (με 80άρι γυαλόχαρτο) να βρέξω τον πάγκο 2 φορές (πρωτού συναρμολογήσω τα πόδια).
Όσο περισσότερες φυσικά τόσο το καλύτερο. Αυτό γενικά ισχύει σε όλες τις κατασκευές που χρησιμοποιείται μασίφ ξύλο για να μην έχουμε φαινόμενα "αγριέματος" της επιφάνειας

2) Ο ρόλος των ποδιών είναι διπλός. Πρώτο και σημαντικότερο, η οριζόντια τοποθέτηση των ποδιών αποτρέπει την σκέβρωση της επιφάνειας με το πέρασμα του χρόνου και δεύτερο ενισχύει την ακαμψία της επιφάνειας και μάλιστα πολύ. Φυσικά λόγω του ειδικού ξύλου (πλήρως αδιάβροχο) αυξάνεται ακόμα περισσότερο η διάρκεια ζωής του πάγκου.

Tα κολλημενα φυλλα οχι μονο δεν φαινονται αλλα η πλακα μοιαζει ενιαια!!! Well done man!!!
Οσο ομορφα κολλησες την πλακα, αλλο τοσο ομορφα θα μπορουσες να κολλησεις τα ποδια χωρις την βαβουρα του φρεζαρισματος. Ειμαι σιγουρος οτι η κλινικη εικονα θα ηταν ανωτερη:)

Tα κολλημενα φυλλα οχι μονο δεν φαινονται αλλα η πλακα μοιαζει ενιαια!!! Well done man!!!
Οσο ομορφα κολλησες την πλακα, αλλο τοσο ομορφα θα μπορουσες να κολλησεις τα ποδια χωρις την βαβουρα του φρεζαρισματος. Ειμαι σιγουρος οτι η κλινικη εικονα θα ηταν ανωτερη:)

Μετά το βάψιμο δεν φαίνεται τίποτα σχεδόν Μιχάλη.
Πίστεψε με άλλη αντοχή προσδίδει η μισοχαρακτή και ας μην φαίνεται τέλεια στο μάτι. Εμένα μου αρέσει αυτή η ατέλεια αλλά είναι και θέμα γούστου. :)
Όσο ζόρι και να φάει η μισοχαρακτή δεν πρόκειται να σε προδώσει!!!

Νικο αν σκοπεύεις να κάνεις πλάκα κοπής ξανα, κόλλησε τα ξύλα με τα νερά προς τα πάνω (προς τον κατακορυφο άξονα εννοώ και όχι τον οριζόντιο που είναι τώρα)
Με αυτό τον τρόπο θα αργήσει περισσότερο να καταστραφεί η επιφάνεια από κάνα μαχαίρι/μπαλτά.

Νικο αν σκοπεύεις να κάνεις πλάκα κοπής ξανα, κόλλησε τα ξύλα με τα νερά προς τα πάνω (προς τον κατακορυφο άξονα εννοώ και όχι τον οριζόντιο που είναι τώρα)
Με αυτό τον τρόπο θα αργήσει περισσότερο να καταστραφεί η επιφάνεια από κάνα μαχαίρι/μπαλτά.

Θενκς για το τιπ Αγάπη.
Απλά δεν το έκανα για οικονομία ξύλου.
Έχω ήδη φτιάξει και δεύτερο και είμαι στα τριψίματα τώρα δυστυχώς.
Είναι σκληρό ξύλο η δρυς πάντως οπότε κια έτσι θα αργήσει να τα τινάξει! :)

Η κόλα που χρησιμοποίησες στην επιφάνεια είναι η κλασσική titebond,ή η titebond 3 ultimate;

Η κόλα που χρησιμοποίησες στην επιφάνεια είναι η κλασσική titebond,ή η titebond 3 ultimate;

Δημήτρη στην επιφάνεια έβαλα την κλασσική Titebond και στις τραβέρσες την Titebond πολυουρεθάνης (Μωβ).
Ακόμα και αν υποχωρήσει αυτή της επιφάνειας, η άλλη θα μείνει ακλόνητη.
Στον δεύτερο πάγκο κοπής που έκανα φρόντισα βέβαια να χρησιμοποιήσω αμιγώς κόλλα πολυουρεθάνης αλλά όχι ότι χωρίς αυτήν θα έχει σημαντικό πρόβλημα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δευτέρος πάγκος κοπής και μίνι ρεσώ (Δωράκι για τον Ξάδερφο).

IMG_20160813_221231.jpg

IMG_20160813_221247.jpg

IMG_20160813_221320.jpg

IMG_20160813_221333.jpg

IMG_20160813_221358.jpg

Πάγκος από Δρυ (επιφάνεια) και Ιρόκο (τραβέρσες - πόδια) και κηροπήγιο από Δρυ.
Λίγα ποστ πιο πίσω ο τρόπος κατασκευής του πρώτου.

Νίκο την titebond 3 ultimate την ανέφερα όχι για λόγους αντοχής,αλλά επειδή είναι αδιάβροχη ΚΑΙ food safe και προτίνεται για τέτοιου είδους κατασκευές.