Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Aφου εχεις το τραπεζακι ρουτερ της dremel ειναι καλη ευκαιρια να δοκιμασεις το bit 654
6pc-dremel-router-bit-set-612-615-617-618-650-654-1-8-shank-new-a8ad1fa74cee5579b85f32697349b57a.jpg

Εαν το ξυλο σου ειναι πευκο/ελατο δηλαδη μαλακο ξυλο, ρυθμιζεις το bit ωστε να εξεχει απο την βαση ~2μμ.
Αν δεις και το εργαλειο ζοριζεται, βαλε το χαμηλοτερα και περνας το ξυλο μεχρι να φτασει βαθος το παχος του τζαμιου.
Ειναι καλο να ρουταρεις ολο το σανιδακι πριν το κοψεις για λιγοτερη δουλεια. Προσεχε τα δακτυλα σου.

Σφιξε το εργαλειο καλα πανω στην βαση για να μην ταλαντευεται, να ειναι σταθερο.
Ασε το bit να κανει την κοπη, μην σπρωχνεις το ξυλο πολυ. Ειμαι σιγουρος οτι θα κανεις δουλεια. Βαλε φωτο μετα :)

:a0210:

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Σε μαλακό ξύλο & για κάτι μικρό (π.χ. διαστάσεις σελίδας Α4 ή Α3)θα σε βολέψει το μικρό τραπέζι της Dremel.
Ξεκινάς από την άκρη το ξύλου με μικρό βάθος.

Παρακάτω θα βρεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ πινάκα για να διαλέξεις το κοπτικό για την πατούρα (το πλάτος) που θέλεις.

https://youmake.gr/μύτες-εξαρτήματα-dremel/

Eυχαριστώ πολύ Κώστα!

Έχω το 335 (προσάρτημα βυθιζόμενης φρέζας), πιστεύεις αξίζει να πάρω και το 231 (πάγκο)?

Noμιζα οτι ειχες τον παγκο. Με το αλλο δυσκολα θα κανεις σωστη δουλεια σε αυλακι κορνιζας.
Τα κοπτικα που χρειαζεσαι ειναι ενα απο τα ισια (650-652-654) η διαφορα τους ειναι το παχος τους.

Θα δοκιμάσω να δω αν γίνεται με οδηγό (jig)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

Eυχαριστώ πολύ Κώστα!

Έχω το 335 (προσάρτημα βυθιζόμενης φρέζας), πιστεύεις αξίζει να πάρω και το 231 (πάγκο)?

Tα είπαμε με τα PM !!!

Καλώς όρισες στον ........ξύλινο (& όχι μόνο) κόσμο μας πάντως :a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευ

Για να ρωτήσω τους γνώστες εδώ...
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω πατούρα σε πηχάκι (πχ 18 Χ 18 μμ) για να πατήσει τζάμι για παράδειγμα.
Router? (έχω το προσάρτημα της Dremel).

εγώ θα σουλεγα να αποφύγεις το ρούτερ γιατί οι διαστάσεις σου (18 χ 18 μμ) είναι μικρές και θα φας κανένα δάκτυλο.

Μιλαμε για αυτο το βασικο μοντελο τους;
Απο αναρροφηση πριονιδιου πως παει, εχει νοημα η τα πεταει ολα τριγυρω και μεσα του;
https://www.kentrovidas.gr/m/showprod.php?id=3280

Εχει και ενα ακριβοτερο μοντελο με ενα "s" στον κωδικο του, αλλα δεν εχω καταλαβει σε τι ακριβως διαφερουν.
https://www.kentrovidas.gr/m/showprod.php?id=4576

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

δεν χρησιμοποιπω την αναρόφηση γιατί βάλε βγάλε μου την δίνει. είναι ίδια, απλά το "s" έχει μεγαλύτερο μοτέρ. το ένα είναι 1250 watt ενώ το s 1500. εγώ έχω το s.

Για να ρωτήσω τους γνώστες εδώ...
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω πατούρα σε πηχάκι (πχ 18 Χ 18 μμ) για να πατήσει τζάμι για παράδειγμα.
Router? (έχω το προσάρτημα της Dremel).

Πρωτα κανεις την πατουρα με το ρουτερ και μετα κοβεις με το δισκοπριονο το πηχακι.
Αν δεν εχεις δισκοπριονο τοτε προτινω το εξης.

Παιρνεις μεγαλυτερο σε μηκος πηχακι το βιδωνεις ή το πιανεις με νταβιδια πανω στον παγκο και απο πισω για να παταει το ρουτερ βαζεις ενα αντιστοιχου παχους υλικο. Π.χ. μελαμινη. Κανεις την πατουρα και μετα κοβεις το μηκος που θελεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευ

Tα είπαμε με τα PM !!!

Καλώς όρισες στον ........ξύλινο (& όχι μόνο) κόσμο μας πάντως :a0210:

Merci!
Είμαι στα τελειώματα ενός wooden terrarium (Wardian).

Θα ανεβάσω φωτός όταν το αποτελειώσω (λίγα μείνανε).

Θα ακουστεί περίεργο ίσωςαλλά αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο ήταν να το κάνω να φαίνεται παλιό και ταλαιπωρημένο.
Γιατί τα κλασικά που κάνουνε συνήθως, μου φαίνονται ψεύτικα.

Next project: κάτι σε φωτιστικό. :D

Και που καταληξατε?

Πουθενά ακόμη αλλά με όση εμπειρία έχω από τα dremel γενικώς, ίσως αξίζει να πάω σε κάτι πιο.... "πιασούμενο" πιο επαγγελματικό για να μη με περιορίζει μόνο σε μικρά project.

Πρωτα κανεις την πατουρα με το ρουτερ και μετα κοβεις με το δισκοπριονο το πηχακι.
Αν δεν εχεις δισκοπριονο τοτε προτινω το εξης.

Παιρνεις μεγαλυτερο σε μηκος πηχακι το βιδωνεις ή το πιανεις με νταβιδια πανω στον παγκο και απο πισω για να παταει το ρουτερ βαζεις ενα αντιστοιχου παχους υλικο. Π.χ. μελαμινη. Κανεις την πατουρα και μετα κοβεις το μηκος που θελεις.

Aυτό θα κάνω.

Θα φτιάξω ένα jig οπότε θα γίνει εύκολα η δουλειά.

Κωστα οπως ειπαμε και στο τηλεφωνο δες και τον ξεχονδριστηρα της TRITON φιλε.

Προσωπικα θεωρω ολα αυτα τα JIG σπαταλη χρονου και ο χρονος ειναι χρημα παιδια.

Αλλη μιά εξάδα σουβέρ γιά νά είναι ζευγαράκι.

souver24.jpg

souver25.jpg

Last edited:
Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Έεεεεεετσι "Σειρά". Φέρε το νήμα στα ίσια του σιγά - σιγά. Ομορφιές αν & με σκέτο νεράκι !

Γεια σου Δημητρη μερακλη!
Αν εκτεθει σε υγρο το σουβερακι θα χαλασει. Η πανω επιφανεια πρεπει να βερνικωθει με πινελο η σπρευ.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Έεεεεεετσι "Σειρά". Φέρε το νήμα στα ίσια του σιγά - σιγά. Ομορφιές αν & με σκέτο νεράκι !

-bye-

Αν εκτεθει σε υγρο το σουβερακι θα χαλασει. Η πανω επιφανεια πρεπει να βερνικωθει με πινελο η σπρευ.

Να σαι καλά μιχάλη.
Μπά τίποτα δέν παθαίνει,τρία χέρια βερνίκι εμποτισμού νερού είναι περασμένα εσωτερικού-εξωτερικού χώρου,έτσι έχω βάψει καί τό Bird-house καί τό έχω δοκιμάσει καί είναι μιά χαρά.

Ετοιμασα μια βαση για να τοποθετηθει το ιδεογραμμα που εχω φτιαξει.
Στην πισω πλευρα της βασης (φωτο), χαραξα με lazer το ονομα του παραληπτη.
Θα τριφτει καλα τωρα, θα περαστει λαδακι, θα βερνικωθει με ματ σπρευ και θα ειναι ετοιμο.

37375615490_93720df5de_z.jpg

Θα τριφτει καλα τωρα, θα περαστει λαδακι, θα βερνικωθει με ματ σπρευ και θα ειναι ετοιμο.

Απλό καί καλλιτεχνικό,άν καί δέν τό βλέπουμε ολόκληρο τό έργο γιά προφανής λόγους.
Τήν λοξή εσοχή μέ χειροπρίονο τήν έκανες,καί μετά μέ σκαρπέλο ?

Εκτός τό προηγούμενο πού ανέφερα,είναι κ/π οκουμέ Μουρίκης πού είναι εγγύηση στό νερό :grinning-smiley-043,γιαυτό τά σουβέρ πρέπει νά φτιάχνονται μόνο μέ κ/π οκουμέ Μουρίκης κατά τής υγρασίας. :flipout:

Να ρωτησω κατι που μου κανει "περιεργο"; Αν θα περασεις λαδι πρωτα, μετα το βερνικι θα "πιασει" επανω;;;

Ρε σεις ρωταει ο χριστιανος παραπανω για μια πατουρα (σε ξυλο εννοω), και δεν βρεθηκε ενας να του πει να του την κανει;
Τοσα εργαλεια "παιζουν" εδω μεσα.

Το ιδεογραμμα το ειχα φτιαξει πιο παλια και το εχω ανεβασει, η βαση ηταν το καινουριο, δεν υπαρχει αλλος λογος που φαινεται μισο :)))
H λοξη εγκοπη εγινε με την μικρη πριονοκορδελα της Proxxon.

Αν δεν δημιουργηθει 'φιλμ' απο βερνικι, το ξυλο θα εμποτισει αργα η γρηγορα και στην περιπτωση σου θα αποχρωματισει και θα λεκιασει.

Να ρωτησω κατι που μου κανει "περιεργο"; Αν θα περασεις λαδι πρωτα, μετα το βερνικι θα "πιασει" επανω;;;

Ρε σεις ρωταει ο χριστιανος παραπανω για μια πατουρα (σε ξυλο εννοω), και δεν βρεθηκε ενας να του πει να του την κανει;
Τοσα εργαλεια "παιζουν" εδω μεσα.

Και βεβαια θα πιασει το βερνικι, με την προυποθεση οτι το λαδι (πχ. λινελαιο/danish oil/tung oil/teak oil etc.) στεγνωσει καλα.
Το λαδι λειτουργει και ως sealer και κανει την επιστρωση βερνικιου πιο ευκολη (λιγοτερα περασματα).
Οτιδηποτε βαζεις πανω στο ξυλο ως πρωτο χερι λειτουργει σαν ειδος sealer/σφραγιστικο για το επομενο χερι.

O 'Xριστιανος' πηρε πολλες απαντησεις για το τι μπορει να κανει :))