Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Πολύ όμορφα Μιχάλη στο είχα πει ότι το έχεις με αυτού του είδους κατασκευές.
Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πραγματικα Κυριακο ειναι μαγεια να σκαλιζεις και να διαμορφωνεις το ξυλο.

Φρεσκα απο την πριονοκορδελα, κινεζικα ιδεογραμματα και δυο φτερα γαλοπουλας :))

49048495171_b333a19dec_h.jpg

Συναρμολογηθηκε και ο φρακτης της μινιατουρας (διοραμα λεγεται απο οτι εμαθα) και θα τον αφησω στο φυσικο του χρωμα και σε σχημα Γ οπως στην φωτο και οχι Π. Στολιστηκε σε μια βιβλιοθηκουλα του εργαστηριου ηδη :)
Εγινε απο ξυλακια παγωτου. Στην γωνια του φρακτη εγιναν εγκοπες στα ξυλακια ωστε το αριστερο κομματι να κουμπωνει στο κεντρικο. Δεν χρειαζεται ετσι κολλημα για στερεωση.

Τα γραμματα ειναι απο οξια εγιναν αρκετα μεγαλα θα τριφτουν και θα φινιριστουν σιγα σιγα με λαδι και βερνικι. Κατω δεξια ειναι ενα παλαιο σε μικρο μεγεθος. Η σημασια των ιδεογραμματων ειναι: γη, δυναμη, φιλια και ξυλο.

Τα φτερα ηθελαν παρα πολυ προσοχη ιδιως το μικρο καθως οι εγκοπες ηταν παρα πολλες και επρεπε να γινουν με μεγαλη ακριβεια και σωστα ωστε να μην ειναι ευαλωτη η κατασκευη και σπασουν καποια σημεια.
Κανονικα επρεπε να χαραχτουν οι εγκοπες και οχι να κοπουν αλλα αυτο ηθελε ακομα περισσοτερη δουλεια.

Καλύτερα είναι ο φράχτης σε γωνία, κι εγώ τον προτιμώ έτσι. Πανέμορφο είναι (ελστω και με τσεκούρι για γίγαντα)· :flipout:

Κάτι στα γρήγορα για δωράκι γενεθλίων αύριο.
Ελίτσα η ευλογημένη (ρίζα).
Το τελικό γυάλισμα ("τζάμωμα") ήρθε με τις βούρτσες στον τροχό γυαλίσματος.

Eπίσης..... και απο εμένα, ωραία και πρωτότυπα..:2thumb22sup:
costas... κρίνοντας απο την γυαλάδα, τα γατζάκια είναι ασήμι και όχι ατσάλι... σωστά?

Συναρμολογηθηκε και ο φρακτης της μινιατουρας (διοραμα λεγεται απο οτι εμαθα) και θα τον αφησω στο φυσικο του χρωμα και σε σχημα Γ οπως στην φωτο και οχι Π. Στολιστηκε σε μια βιβλιοθηκουλα του εργαστηριου ηδη :)
Εγινε απο ξυλακια παγωτου.

Για να γίνει ο φράχτης Π, πρέπει να φάς ακόμα 18 παγωτά..:smash:
Χιώτης εκπληκτικό. Στην φωτό φαίνεται τεράστιο. :SFGSFGSF:

Last edited by a moderator:
Ευχαριστω συναδελφοι!

Mπαμπη το τσεκουρι σε σχεση με τον τακο και τα 'καυσοξυλα' εχουν σχετικα καλες αναλογιες. Ο φρακτης ειναι εκτος αναλογιων και ο ξυλοκοπος ..αν εμπαινε στην εικονα :)

Γιαννη ευτυχως υπαρχει και το jumbo και βρισκεις ξυλακια παγωτου πιο φτηνα απο την Κινα! :)) https://www.e-jumbo.gr/scholika/che...on/xylakia-kataskevon-11-4-ek-100-tmch_81646/

Μιχάλη πολύ όμορφες μινιατούρες πολλά μπράβο αν χρειαστείς βοήθεια με τα διοραματα μην διστάσεις.

Ήθελαν & την παρέουλα τους τελικά. Καλό βράδυ.
Έτσι πάνε αυτά σετ, Τζεπέτο μου απλά τα σέβη μου

Last edited by a moderator:
Μιχάλη πολύ όμορφες μινιατούρες πολλά μπράβο αν χρειαστείς βοήθεια με τα διοραματα μην διστάσεις.

Τα διοραματα ειναι ενας αλλος, μαγικος κοσμος απο οτι βλεπω Κυριακο και μαλλον θα προστεθουν και αυτα σιγα σιγα στο προγραμμα των μικροκατασκευων!
Θα τα πουμε αν χρειαστει, σε ευχαριστω!

Συνεχεια εδω για την κατασκευη ξυλινης βιδας με το σετακι κολαουζου/φιλιερας του Lidl!

Πληρως λειτουργικο ξυλινο εξαγωνο μπουλονακι M12 50mm βηματος 1.75μμ και συνοδευτικο παξιμαδι :)
49054265247_f400ed2cef_c.jpg

Tα υλικα που χρησιμοποιηθηκαν για την κατασκευη της συγκεκριμενης ξυλοβιδας ειναι:
-1 καβιλια απο οξια παχους 10μμ και ρεταλακια σκληρου ξυλου (δρυς/οξυα) για κατασκευη κεφαλης βιδας και παξιμαδιου.
-Ενα δεκαρι τρυπανι για ανοιγμα τρυπας της κεφαλης της βιδας αλλα και του παξιμαδιου
-Φιλιερα 12μμ για ανοιγμα εξωτερικου σπειρωματος στην καβιλια και κολαουζο 12μμ για ανοιγμα εσωτερικου σπειρωματος για το παξιμαδι.
-Επισης (προαιρετικα) κυανοακριλικη κολλα για επαλειψη του εξωτερικου σπειρωματος της καβιλιας για να ειναι πιο ανθεκτικη.

49054264647_c1bb3e3b05_c.jpg

Η διαδικασια ειναι απλη.
Η καβιλια, αφου φαγωθει λιγο στην κορυφη και παρει κωνικο σχημα για να χωρεσει ευκολα στη φιλιερα, μπαινει σε μια μεγγενη σφιχτα. Επειτα παιρνουμε την φιλιερα και την πιεζουμε καθετα πανω στην καβιλια αρχιζοντας αργα και σταθερα το δεξιοστροφο στριξιμο. Η φιλιερα δεν θα εχει προβλημα να αρχισει να σκαβει το ξυλο δημιουργοντας το σπειρωμα. Οταν φτασουμε στο επιθυμητο βαθος, ξεβιδωνουμε την φιλιερα. Αν εχουμε κερι σε στερεη μορφη, αξιζει να τριψουμε λιγο πανω στην καβιλια πριν αρχισουμε το σπειρωμα.

Για το παξιμαδι, αφου γινει η τρυπα με το 10αρι τρυπανι, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το κολαουζο και πανω σε ενα δραπανο οπου αργα αργα και ευκολα θα ανοιξουμε το σπειρωμα.
49054264347_f7c42d1da7_c.jpg

Το παξιμαδι και η κεφαλη της βιδας κατασκευαζονται πολυ απλα επιλεγοντας ρεταλια απο σκληρο ξυλο και κοβοντας τετραγωνα κομματακια σε οποια διασταση θελουμε.
Εδω θα βοηθησει αρκετα να τρυπησουμε διαμπερως το ρεταλι πριν το κοψουμε τετραγωνο. Το ιδιο και το τετραγωνο για την κεφαλη της βιδας που το τρυπαμε στα 3/4 του παχους (οχι διαμπερης διατρηση). Οχι οτι δεν γινεται να τρυπησουμε ενα τετραγωνο ρεταλακι εκ των υστερων πιανοντας το στη μεγγενη.

Το τετραγωνο ρεταλακι θα γινει ευκολα εξαγωνο χρησιμοποιωντας καποιο τριβειο παγκου, καλυτερα ενα κυκλικο τριβειο.
Εδω βλεπουμε πως δημιουργηθηκε το εξαγωνο απο το τετραγωνο απλα πιεζοντας τις ακμες του τετραγωνου οσο χρειαζεται. Μπορει καποιος να χαραξει με μολυβι τις γραμμες για απολυτα ακριβη μετατροπη του τετραγωνου σε εξαγωνο.
49053537483_9636125b9e_c.jpg

Η κυανοακρυλικη, εαν θελησουμε να βαλουμε στο σπειρωμα της βιδας, πρεπει να ειναι ρευστου τυπου και αφου ριξουμε αρκετες σταγονες πανω στη βιδα σκουπιζουμε αμεσως με ενα πανακι για για παει ομοιομορφα παντου.

Πληροφοριακα να πω οτι μπορει να δημιουργηθει λειτουργικη ξυλοβιδα σε ολα τα μεγεθη που εχει το σετακι, δηλαδη απο 3μμ εως και 12μμ. Και φυσικα μεγαλυτερη αν υπαρχει αντιστοιχη φιλιερα.
Επισης να πω οτι οι καβιλιες απο οξια που χρησιμοποιω μου φαινονται πιο μαλακες σαν ξυλο απο τα ρεταλια οξιας.
Μπορει να ειναι ιδεα μου αλλα θυμαμαι οτι οταν ειχα φτιαξει καβιλια απο ρεταλι οξια παλαιοτερα στον τορνο, το σπειρωμα που ανοιξα μου φανηκε αρκετα πιο σκληρο.

Είσαι καλλιτέχνης, τέλος. Μπράβο σου Μιχάλη.
Και από καθαριότητα βλέπω ξεπέρασες και το γειτονάκι μου !!

Για τις εικόνες σου δεν λέω κάτι, ξέρεις...

Ευχαριστω Γιωργο, ας ειναι καλα τα εργαλεια.

Το γειτονακι σου ειναι αρχοντας, δεν προκειται ποτε να το ξεπερασω στην οργανωση και την επιμελεια αλλα δεν ειμαι και σιγουρος αν θελω :))

Η φωτογραφια ειναι ενα ενδιαφερον χομπυ που μου αρεσει! Τραβαω περιπου 10,000 φωτο τον χρονο εκ των οποιων πανω απο 1,000 τις αναρτω εδω στο φορουμ καθε χρονο.

Η ξυλοβιδα τοποθετημενη και με ξυλοροδελα και με τετραγωνο παξιμαδακι αμα λαχει :)
49054713017_e1ca99d9cd_c.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Μόνο εγώ βλέπω το "εξάγωνο" για οχταγωνο ;

Οι δυο ειναι δωρο :violent-smiley-030:

Μπραβο Μιχαλη,στην λεπτομερεια εισαι πολυ καλος !

Κυριοι, το μπουλονι ειναι γνησιο εξαγωνο M12 50μμ βηματος 1.75μμ, το παξιμαδι ειναι μαιμου πολυγωνο! :)

+++++++++++

Mια μασκα αποκριατικη που εφτιαξα χτες.
Κανονικα δεν θα την παρουσιαζα καθολου επειδη ειναι πολυ απλο σχεδιο, ομως το κανω για να δειξω την χρηση ανοιγματος σπειρωματος σε ξυλο που ειναι πρακτικο σε καποιες κατασκευες.

Εδω η μασκα και η αποσπωμενη βιδωτη καβιλια για πιο ευκολη αποθηκευση αλλα και αλλαγη εαν σπασει.
49063339218_9679604bd7_c.jpg

Εδω τα σταδια κατασκευης:
Πρωτα ανοιγουμε σπειρωμα στην 5μμ καβιλια με φιλιερα μεγεθους 6μμ. (Συνηθως στο ξυλο βολευει να πηγαινω ενα νουμερο παραπανω στην φιλιερα απο την διαμετρο του ξυλου)
49063855196_eedee1dc29_c.jpg

Επειτα τρυπαμε το ξυλο με τρυπανακι 5μμ για να βαλουμε επειτα κολαουζο 6μμ. Στη φωτο βλεπουμε το κολαουζο μεσα στην τρυπα.
49064066282_289cb5a431_c.jpg

Εδω βλεπουμε το τρυπημενο τεμαχιο οξιας που θα κολληθει πανω στον σκελετο των γυαλιων. Διπλα η καβιλια ετοιμη με κυανοακρυλικη κολλα πανω στο σπειρωμα.
49063854546_db7abc8aa2_c.jpg

Εδω ο σκελετος και η καβιλια ετοιμα για τριψιμο, φινιρισμα και βαψιμο με ακρυλικη μαυρη μπογια.
49063854321_6ed14cdb05_c.jpg

Το αρχικο σχεδιο (pattern) των γυαλιων ειχε πρόβλεψη για τρυπα 3μμ πανω στον σκελετο για να κολληθει εκει η αντιστοιχη καβιλια παχους 3μμ.
Ομως τα 3μμ ηταν υπερβολικα λιγα και δεν βολευε καθολου στο κρατημα, η καβιλια γλυστρουσε και ηταν επιρρεπης στο σπασιμο.
Οποτε κοπηκε ενα κομματι οξιας στο σχημα του σκελετου και πανω εκει ανοιχτηκε τρυπα για να μπει μια πιο μεγαλη και βολικη καβιλια για το κρατημα της μασκας.

..Ξεχασα να βαψω την καβιλια μαυρη η καποιο αλλο χρωμα!
Εdit βαφτηκε χρυσο χρωμα :)
49064217857_db73b506d0_w.jpg

Last edited:
Εψαχνα να βρω ξυλοκατασκευη που να σηκωνει χρηση κολαουζων και φιλιερων και αυτη ηταν η πρωτη που βρηκα :))

Η επομενη χρηση σπειρωματων θα γινει αμεσα και θα αφορα την προσθηκη δυο βιδωτων πολυβολων στις πτερυγες του spit fire που ειχα φτιαξει!!
Ετσι τα πολυβολα θα μπαινουν και θα βγαινουν, αναλογα την αποστολη :flipout:

Ναι, σε δουλεια να βρισκομαστε και να παιζουμε με τα εργαλειακια :)

Δοκιμασα σε μεταλλο, νομιζω οτι το ποσταρα στα 'εργαλεια χειρος'. Ανοιξε μια χαρα σπειρωμα σε ατσαλοβεργες των 6 και 8 χιλιοστων.

κ.Μιχάλη στο ξυλο και ειδικά σε μεγάλες διατομες το βυθιζουν πρώτα σε παραφινέλαιο να εμποτιστει καλά (ανάλογα το μέγεθος ακόμη και μέρες) και μετά κόβουν τις βολτες για να βγαίνουν πιο καθαρές! Αν θέλετε δοκιμάστε και σε μικρό ίσως να έχει αποτέλεσμα

Για να το κανουν κατι θα ξερουν, ηδη βουτηξα μια καβιλια 10μμ απο την μια μερια σε λαδακι.
Σε 3-4 μερες θα δοκιμασω να ανοιξω σπειρωμα και απο τις δυο πλευρες για συγκριση!
Παντως oποιο και να ειναι το αποτελεσμα, δεν νομιζω να το καθιερωσω καθως εχει μια χρονικη διαδικασια, κατι δηλαδη που δεν πολυσυμπαθω:)
49065130447_1abc5d7ce5_n.jpg

Thanks for the tip man!