Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Για καποιο λογο στο ξυλο, τα εσωτερικα σπειρωματα βγαινουν καλυτερα, ειτε ειναι αραια ειτε πυκνα.
Σιγουρα τα πιο αραια σπειρωματα ταιριαζουν καλυτερα στην σκληροτητα του ξυλου. Ομως εαν το ξυλο ειναι πολυ σκληρο και πολυ ξερο, τα πυκνα εξωτερικα σπειρωματα βγαινουν και αυτα πολυ καλα.

Εχω ενα πολυ σκληρο ξυλο, ρεταλι απο μπαστουνι συγχωρεμενου γεροντα που κοντυνα προσφατα για την εν ζωη γεροντισσα, το οποιο θα το φερω στην μια ιντσα παχος με τον τορνο για να του ανοιξω αντιστοιχο σπειρωμα για..καρυοθραυστη:)

Που το κονόμησες αυτό το υγρό γυαλί... Για πες εντυπώσεις.
Τιμή; Σε πόση ώρα στεγνώνει;

Μιχάλη δοκίμασα σε διάφορα ξύλα, και μαλακά και πολύ σκληρά αλλά χωρίς επιτυχία.
Θα ξαναδοκιμάσω αλλά αυτή τη φορά δεν θα πάω κόντρα στα νερά. Τα τρυπάνια αυτά τα έχω κι εγώ και κάνουν πολύ καλή δουλειά, ασχέτως ξύλου. Με τις φιλιέρες υπάρχει το πρόβλημα.

Αυτο με τα νερα παίζει σημαντικο ρόλο. Εχω παρατηρησει οτι τρυπωντας καθετα τα νερα, το σπειρωμα βγαινει πολυ καλύτερα απο το να το ανοίγω παράλληλα με τα νερα.

Σήμερα είχε κουβερτωμα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι και το μπαλωμά κοντά στην κουπαστη επτα ξυλαρακια τρεις ωρεσ
0de70281e90cac372c697c3ad3ca2425.jpg
7b91ad7ee1429e7f303918c1bffbd818.jpg

Στάλθηκε από το Hisense F17 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Eιναι μεγαλη ταλαιπωρια η περιφερειακη εφαρμογη των σανιδιων στην κουπαστη αλλα μια στρωμενη ξυλινη κουβερτα ειναι απο τα πιο ομορφα σημεια του καραβιου!

Ευγε καπετανιε!

Τα επίπεδα που έχεις δώσει, έχουν κάνει την διαφορά costas.:ernaehrung004:

Σήμερα είχε κουβερτωμα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι και το μπαλωμά κοντά στην κουπαστη επτα ξυλαρακια τρεις ωρεσ
0de70281e90cac372c697c3ad3ca2425.jpg
7b91ad7ee1429e7f303918c1bffbd818.jpg

Στάλθηκε από το Hisense F17 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη.

Γειά σου Κυριάκο καραβομαραγκέ. Στην καθέλκυση θέλουμε σαμπάνιες κλπ.

Να είστε καλά ελπίζω μέχρι την Πρωτοχρονιά να είναι έτοιμο μεγάλος μπελάς αλλά πρωσ το παρόν τα χέρια δεν βοηθάνε για ξυλογλυπτική και το έριξα στον μοντελισμο.

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Να είστε καλά ελπίζω μέχρι την Πρωτοχρονιά να είναι έτοιμο μεγάλος μπελάς αλλά πρωσ το παρόν τα χέρια δεν βοηθάνε για ξυλογλυπτική και το έριξα στον μοντελισμο.

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

& το όνομα αυτού ?

Κι ενώ είπα φετος το πρόβλημα μου ιτα θα είναι η πριονοκορδελα.... Με αυτήν τελικά τα κατάφερα. Έκοψα πάνω από 10 δίπλα τέτοια ξυλα. Δυστυχώς όμως δεν με θέλει το δραπανο με το forstner. Μου τα βγάζει καμμένα. Να μην σχολιάσω ότι η κατασκευή που έκανα δυστυχώς δεν με βολεψε για να τρύπησω πιο ψηλά αντικείμενα από το ωφέλιμο του δραπανου. αλλά θα τα κοντινω 2,5 εκατοστά.... Μόνο τα ψηλα
6308c7ca0a87ec861d503757bbb375c6.jpg
dfa48ae7dcdd40a4610b575cbd88c861.jpg
935e4e8124e261a44d661fe15b652af4.jpg

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Έχω και ερώτηση. Ξέρετε τι μπορεί να φταίει και τα καίει; βγάζει και καπνο....παιζει να πάρω φωτιά; θέλω να ανοίξω αρκετές τρυπες

Last edited by a moderator:
Πολυ πραμα και ομορφο εφτιαξες, μπραβο!!

Θα μπορουσες να δοκιμασεις το forstner πανω σε δραπανοκατσαβιδο αντι να κοψεις την κατασκευη. Το πευκο ειναι μαλακο ξυλο και θα μπορεσεις να το τρυπησεις ευκολα.

Για το καψιμο, νομιζω οτι πας να τρυπησεις το ξυλο μια και καλη και οχι λιγο λιγο.

Η θερμοκρασια που αναπτυσσεται ειναι πολυ μεγαλη οταν κρατας το bit σε ενα σημειο συνεχεια.
Πρεπει να τρυπας/πιεζεις πχ. για 2 δευτερολεπτα και μετα να ανασηκωνεις το bit για 4" να κρυωσει και για να καθαρισουν και τα πριονιδια που εμποδιζουν το κοψιμο και αυξανουν την τριβη.

Σημασια παιζει και η κατασταση του Bit. Μπορει να ειναι καινουριο αλλα να μην κοβει. Ξερω οτι τα Forstner τροχιζονται αλλα δεν εχει χρειαστει να το κανω ποτε μεχρι τωρα.

Προπαθησε να δοκιμασεις σε καποια ρεταλια ποια χαμηλη ταχυτητα δινει τα καλυτερα αποτελεσματα και σιγουρα να τρυπας λιγο λιγο για να δινεις στο bit την ευκαιρια να κρυωσει. Αυτο με την ταχυτητα θα το καταλαβεις καλυτερα αν δοκιμασεις το forstner πανω σε δραπανοκατσαβιδο πρωτα.

Πολυ πραμα και ομορφο εφτιαξες, μπραβο!!

Θα μπορουσες να δοκιμασεις το forstner πανω σε δραπανοκατσαβιδο αντι να κοψεις την κατασκευη. Το πευκο ειναι μαλακο ξυλο και θα μπορεσεις να το τρυπησεις ευκολα.

Για το καψιμο, νομιζω οτι πας να τρυπησεις το ξυλο μια και καλη και οχι λιγο λιγο.

Η θερμοκρασια που αναπτυσσεται ειναι πολυ μεγαλη οταν κρατας το bit σε ενα σημειο συνεχεια.
Πρεπει να τρυπας/πιεζεις πχ. για 2 δευτερολεπτα και μετα να ανασηκωνεις το bit για 4" να κρυωσει και για να καθαρισουν και τα πριονιδια που εμποδιζουν το κοψιμο και αυξανουν την τριβη.

Σημασια παιζει και η κατασταση του Bit. Μπορει να ειναι καινουριο αλλα να μην κοβει. Ξερω οτι τα Forstner τροχιζονται αλλα δεν εχει χρειαστει να το κανω ποτε μεχρι τωρα.

Προπαθησε να δοκιμασεις σε καποια ρεταλια ποια χαμηλη ταχυτητα δινει τα καλυτερα αποτελεσματα και σιγουρα να τρυπας λιγο λιγο για να δινεις στο bit την ευκαιρια να κρυωσει. Αυτο με την ταχυτητα θα το καταλαβεις καλυτερα αν δοκιμασεις το forstner πανω σε δραπανοκατσαβιδο πρωτα.
Έχουμε δύο μπαζαρ και στους συγγενείς... Οπότε θέλω κάτι για μαζική παραγωγή.... Τα έχω δοκιμάσει αυτά που λες αλλά νομίζω ότι παίζει ρόλο το ξύλο και τα νερά του. Όταν ανοίγω τρύπα σε αστεράκι πάχους 18mm τότε δεν μασάει.... Ανοίγει πολύ πιο εύκολα... Αλλά σχετικά με την πρώτη μέρα που το πήρα κολλαει σαν τρυπανι. Σε τροχειο θα μου το τροχιζαν; έχω ένα κοντά στο κολυμβητηριο που θα πάω τα παιδιά σήμερα.... Να δοκιμάσω λες;

Σε τι στροφές δουλεύεις;
Το ξύλο καίγεται ή από ατρόχιστο εργαλείο ή από υπερβολικές στροφές. Τσέκαρε αυτά τα δύο.
Αν πάλι δουλεύεις χαμηλές στροφές με τροχισμένο εργαλείο και σταματάει το τρυπάνι δυστυχώς είναι πολύ αδύναμο, δεν έχει ροπή.
Σ´αυτή τη περίπτωση, επειδή το να αλλάξεις κολωνάτο δεν είναι λύση, ξεκίνα από μικρή διάμετρο κι ανέβα σιγά-σιγά.

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Σε τι στροφές δουλεύεις;
Το ξύλο καίγεται ή από ατρόχιστο εργαλείο ή από υπερβολικές στροφές. Τσέκαρε αυτά τα δύο.
Αν πάλι δουλεύεις χαμηλές στροφές με τροχισμένο εργαλείο και σταματάει το τρυπάνι δυστυχώς είναι πολύ αδύναμο, δεν έχει ροπή.
Σ´αυτή τη περίπτωση, επειδή το να αλλάξεις κολωνάτο δεν είναι λύση, ξεκίνα από μικρή διάμετρο κι ανέβα σιγά-σιγά.
Νομίζω ότι το έχω στη προτελευταία. Θα δω και θα δοκιμάσω. Αν δεν τα καταφέρω θα τα κάνω σταδιακά έχω μικρότερα forstner κινεζικα
1fe082a1f9ca11d31110fe9d9240d030.jpg

Έχουμε δύο μπαζαρ και στους συγγενείς... Οπότε θέλω κάτι για μαζική παραγωγή.... Τα έχω δοκιμάσει αυτά που λες αλλά νομίζω ότι παίζει ρόλο το ξύλο και τα νερά του. Όταν ανοίγω τρύπα σε αστεράκι πάχους 18mm τότε δεν μασάει.... Ανοίγει πολύ πιο εύκολα... Αλλά σχετικά με την πρώτη μέρα που το πήρα κολλαει σαν τρυπανι. Σε τροχειο θα μου το τροχιζαν; έχω ένα κοντά στο κολυμβητηριο που θα πάω τα παιδιά σήμερα.... Να δοκιμάσω λες;

Ναι, να δοκιμασεις να το τροχισεις, σιγουρα θα δεις διαφορά.

Παντως σαν αρχη, ανεξαρτητως τι ειδος ξυλου τρυπας, το καψιμο προερχεται απο την θερμοτητα της τριβης του bit sto ξυλο που σημαινει οτι το τρυπανι ζεσταινεται πολυ, ειτε επειδη δεν κοβει, ειτε επειδη οι στροφες ειναι υπερβολικες ειτε προσπαθεις να τρυπησεις το ξυλο μονομιας, ειτε και τα τρια.

Αφου ειναι αδυναμο το κολονατο θα το βαλεις καπου στις 700 – 800 στροφες. Θα ξεκινησεις με το 40αρι forstner και ισα που θα κανεις ενα πατημα στο ξυλο για να φτιαξεις το κεντρο και την περιμετρο.
Μετα θα βαλεις ενα 10αρι τρυπανι και θα ανοιξεις μεσα στο κυκλο 5 τρυπες, χωρις να χαλασεις το κεντρο και με προσοχη στο τελικο βαθος που θελεις.
Μετα ξαναβαζεις το forstner και ανοιγεις την τρυπα του ρεσω (πιεζεις - αφηνεις - πιεζεις - αφηνεις). Να χρησιμοποιησεις ηλεκτρικη σκουπα για τα πριονιδια και για αερισμο του κοπτικου. Μεγαλη προσοχη μη χαλασεις το κεντρο.