Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Ειναι απιθανο το εργακι με την υδρογειο!! Πολλα μπραβο!!

Αλλα αυτο που αξιζει και εχει ενδιαφερον για ολους μας ειναι να μας πεις την εμπειρια σου και τις λεπτομερειες κατασκευης, δυσκολιες, ξυλο χρησης κλπ.

παιδια για μενα ειναι ολα δυσκολα ακομα-και μαλιστα αφου το μονο ξύλο που εχω πρόχειρο ειναι η ελια
πιστευω οτι οσο ποιο μικρο ειναι το εργο τοσο ποιο μεγαλη δυσκολια εχει γιατι δεν χωρανε τα εγαλεια σου εκει που θες.
σχετικα με την υδρόγειο μου τωρα ....ελιτσα και απο το ρεταλι βγεικε η βαση
το ημικύκλιο ειναι σουηδικο βαμμενο με κασια
το κεντρο με γκαβιλια 6μμ του μετρου
Σας ευχαριστω για τα καλα σας σχολια

Wolfegolas τι εννοείς όταν λες δεν είναι το φυσικό της? Γιατί σε παιδεψε τόσο στο γυάλισμα? Για να λες ότι θα τον βοηθήσει ο τόρνος που γύριζε ι και από τις δύο πλευρές , υποπτευομαι σηκωμένες ίνες στα νερά. Αν το κόψιμο είναι καθαρό και δεν υπάρχουν σηκωμένες ίνες στο τελείωμα των νερών , σημάδι ατροχιστου σκαρπελου ή ανάποδη φορά κοψιματος κόντρα στις ίνες του ξύλου, δεν θα υπάρχει ποτέ πρόβλημα στο γυάλισμα οποιουδήποτε ξύλου.

Καλά ρε Κυριάκο, τρίτη σκάλα στον ιμάντα? Για μπωλ? Ημαρτον που λέει και ο Γεωργίου! Μπωλ και γενικότερα γκουμουτσες ξύλα 1000στροφες ΜΈΓΙΣΤΟ!

Η 3η αν θυμαμαι καλα ξεκιναει στις 800.
Ελα ομως που ο ρυθμιστης ηταν στην αλλη ακρη...

Ααααα λέω κι έγω. Νόμιζα πως η τρίτη είναι 1000+. Μπερδεύτηκα με τον δικό μου. Τον μικρό.. Ξέχασα πως εσύ πλέον κατέχεις το εξελιγμένο μοντέλο, χαχαχαχα :)

Ξεκινησα το ξεχονδρισμα με 200 στροφες μεχρι να ζυγοσταθμιστει οσο γινεται περισσοτερο πριν ανεβασω στροφες.
Ετσι οσο εστρωνε ανεβαζα στροφες και εφτασε τις μεγιστες 600 αν θυμαμαι καλα.

:chinscratch:
Τι εννοείς ρε Κυρ;
Η πρώτη σκάλα του ιμάντα παίζει μεταξύ 200 και 600 στροφών; Η δεύτερη που παίζει, δεν σε βολεύει καλύτερα;
Στον δικό μου το πρώτο γρανάζι (L) παίζει 60-900. Δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ...
Το δεύτερο γρανάζι (M) παίζει 110-1800. Όλες μου τις δουλειές τις κάνω εκεί, με καλύπτει σε όλα.
Το τρίτο γρανάζι (H) παίζει 220-3600. Επίσης δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ.

Εμενα εχει αλλη κλιμακωση φιλε.
Στην πρωτη εχω ελαχιστη 200.
Τεσπα το νου σας στην αλλαγη ιμαντα να γυρνατε και τον ροοστατη στο μηδεν.
Οσοι εχουμε ροοστατη.
Αυτο σαν συμβουλη!

Τωρα να δουμε πως θα βγει η οξυα!!

Wolfegolas τι εννοείς όταν λες δεν είναι το φυσικό της? Γιατί σε παιδεψε τόσο στο γυάλισμα? Για να λες ότι θα τον βοηθήσει ο τόρνος που γύριζε ι και από τις δύο πλευρές , υποπτευομαι σηκωμένες ίνες στα νερά. Αν το κόψιμο είναι καθαρό και δεν υπάρχουν σηκωμένες ίνες στο τελείωμα των νερών , σημάδι ατροχιστου σκαρπελου ή ανάποδη φορά κοψιματος κόντρα στις ίνες του ξύλου, δεν θα υπάρχει ποτέ πρόβλημα στο γυάλισμα οποιουδήποτε ξύλου.

Το φυσικό της ειναι ολόλευκο χωρις νερα κτλ. Αυτη ειναι κατα κάποιο τροπο spalted γι αυτο εχει αυτα τα μαύρα νερα.τωρα ως προς το γυάλισμα ειναι προβληματικό ξυλο γενικοτερα επειδη δε γυαλίζεται και γι αυτο δε χρησιμοποιείται για σοβαρες ξυλοκατασκευες παρα μονο για εσωτερικα επίπλων βλ.καναπεδες κτλ. Τέλος του μηνα θα ανέβω στα πάτρια εδάφη.. Αν θελεις μπορουμε να βρεθουμε για εκτενέστερη συζήτηση απο κοντα ;)

Last edited by a moderator:
Για να τρελλανω τον Μιχαλακη....

51495291_10214150868466781_7641194879162253312_n.jpg

Τι!
Ώπα!
Το θέλω! :drool1:

Βέβαια, ή ο θύσανος είναι μικρός ή το πινέλο μακρύ, αλλά η τεχνοτροπία είναι δύναμη!

Τι!
Ώπα!
Το θέλω! :drool1:

Βέβαια, ή ο θύσανος είναι μικρός ή το πινέλο μακρύ, αλλά η τεχνοτροπία είναι δύναμη!

Με τόσα πινέλα που θα μαζέψεις σε βλέπω στο τέλος ν´ανοίγεις ή μπαρμπέρικο ή μαγαζί... :grinning-smiley-043

Εγώ σήμερα έφτιαξα το πομολάκι...
Όταν το φόρεσα πάνω σκέφτηκα οτι ίσως και να το έκανα λίγο πιο μεγάλο απ´ότι έπρεπε... :chinscratch:

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    169.7 KB · Views: 115
  • 3.jpg
    3.jpg
    294 KB · Views: 115
Μπάμπη πολύ ωραίο, με πολύ όμορφη λεπτομέρεια και πολύ όμορφο φινίρισμα! Σαν πλαστικό είναι! Χρησιμοποίησες Spindle gouge?

Πολυ καλο το πομολακι.
Μικροτερο ισως πηγαινε αν το βαζο παρεμενε σαν διακοσμητικο. Απο την στιγμη που θα ειναι και λειτουργικο το βαζο, χρειαζοταν μεγαλουτσικο.

Κυριακο ωραιο το πινελο σου!
Μπαμπη, ωραια η λαβη αλλα νομιζω μικροτερο ηθελε, ακομα κ για χρηση, ασχετα τι λεει ο Μιχαλης.

Προχωρησα σημερα το βαζο-μπωλ που εχω στα σκαρια.

20190205-153329.jpg

Φτιαχτηκε η εξωτερικη πλευρα και γυαλιστικε το κατω κομματι που θα πιαστει στο τσοκ!
20190205-170923.jpg

20190205-170930.jpg

20190205-172132.jpg

Γυρισμα τουμπα και αδειασμα!!!!
Εδω το μικρο bowl gouge κενταγε!

20190205-173153.jpg

20190205-175746.jpg

Αδειασε αφηνοντας 1 εκατοστο παχος τοιχωματων και 1 εκ απο τον πατο του!
Δηλωνω πολυ ευχαριστημενος και ξανα ευχαριστω τον Wolfegolas που μου εδωσε το κομματι!!!
Ειδες το ειπα σωστα!!!

Επομενο σταδιο το τριψιμο μεσα και το γυαλισμα μεσα εξω αφου τακτοποιησω καποια θεματακια που ειχε με σκουλικακι

Μπράβο Κυρ, πολύ καλή προσπάθεια, πιστεύω οτι το τελικό αποτέλεσμα θα σ´ αποζημιώσει. Τα νερά που θα βγάλει ολταν γυαλιστεί θα είναι φανταστικά.
Ελπίζω να το άφηςες πάνω στο τσόκ όπως είναι, μέχρι να το ξαναπιάσεις, και να μην το έλυσες.

Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω... Κόβει καλά το σκαρπέλο;