Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Nαι πραγματι Μπαμπη βλεπω οτι οι ανοχες στα παραπανω πειραματα ειναι εντελως αποδεκτές.
Στα δικα μου πειραματα εχω καταφερει πολυ καλα αποτελεσματα αυξανοντας τον χρονο/περασματα.
Θελεις ομως σκληρο ξυλο γιατι στο μαλακο θα φαινεται η διαφορα, στο κεντρο δηλαδη θα φαινεται εντονο το καψιμο μεχρι παραμορφωσεως.

Θα τα μαζεψω τα posts σχετικα με τους engravers για να τα εχουμε ολα μαζεμενα στο συγκεκριμενο νημα.

Πραγματικα πανεμορφο :)
Τι το περασες απο πανω;

Στην αρχή ένα χέρι λαδάκι, baby oil, και μετά 3 χέρια γομαλάκα...
Αν θες να παραμείνει όμως πολύ γυαλιστερό δεν φτάνουν, θέλει ή λούστρο ή αρκετά χέρια ακόμα γοαμαλάκα.
Πρώτα στεγνώνει καλά το ένα και μετά περνάς το άλλο.

Για εςας με τα engraver να γνωρίζετε υπαρχει στο yt jig εκτυπωμένο σε 3d εκτυπωτή ωστε να τυπώνει περιμετρικά σε κυλινδρικό αντικείμενο ;) ιδανικό για στυλο αλλα και για αλλα..

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Για εςας με τα engraver να γνωρίζετε υπαρχει στο yt jig εκτυπωμένο σε 3d εκτυπωτή ωστε να τυπώνει περιμετρικά σε κυλινδρικό αντικείμενο ;) ιδανικό για στυλο αλλα και για αλλα..

Που το βλέπουμε αυτό ?

Πιστεύω ότι σε τέτοιες επιφάνειες απλά αλλάζει το focus της δέσμης με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Πιο χοντρή γραμμή στα σημεία που δεν είναι νεταρισμένο, περισσότερη δύναμη (οπότε, πιο βαθύ και πιο σκούρο) στα σημεία που έχει νεταριστεί κλπ.

Στην αρχή ένα χέρι λαδάκι, baby oil, και μετά 3 χέρια γομαλάκα...
Αν θες να παραμείνει όμως πολύ γυαλιστερό δεν φτάνουν, θέλει ή λούστρο ή αρκετά χέρια ακόμα γοαμαλάκα.
Πρώτα στεγνώνει καλά το ένα και μετά περνάς το άλλο.

Ευχαριστω πολυ.
Αντι για γομαλακα, θα εκανε πιστευεις παρομοια δουλεια και καποιο λαδακι (π.χ. λινελαιο, teak oil, παραφινελαιο κτλ) ή βερνικι εμποτισμου;
Επισης, λεγοντας "λουστρο" τι ακριβως εννοεις; Βερνικι κρουστας/πολυουρεθανης ή κατι αλλο;

Καλημέρα στην παρέα,
Υπάρχει κάπου παρουσίαση των τόρνων που έχετε - δουλεύετε ?
Ψάχνω 2 μέρες τώρα και δεν βρίσκω αναφορά.
Ψάχνω να βρω ένα τόρνο για τον πατέρα μου που του αρέσει να σκαλίζει.
Βλέπω ότι η παρέα έχει πολύ δημιουργική δραστηριότητα και κέφι. Πάντα τέτοια παιδιά
Ευχαριστώ

Καλως τον Νικο,

Οχι δεν θυμαμαι να υπαρχει παρουσιαση τορνου. Ειναι ενα απλουστατο εργαλειο και ισως δεν χρειαζοταν καποια παρουσιαση.
Αν ομως μας πεις τι θα ηθελε να φτιαχνει ο πατερας σου μπορουμε να σου προτεινουμε καποιον τορνο στο μεγεθος που θα τον βολεψει.

Στο κοστος του τορνου θα πρεπει να συνυπολογιστει και ενα καλο τσοκ το οποιο ειναι ακριβο, καθως και διαφορα σκαρπελα τα οποια αρχιζουν απο 10-15 ευρω και πανω.
Εγω μπορω να πω για ενα μινι τορνακι proxxon που εχω αλλα αυτο ειναι μοντελισμου με περιορισμενες δυνατοτητες αναφορικα με τις διαστασεις του αντικειμενου που φτιαχνεις.

Δεν έψαχνα τόσο για παρουσίαση, λίγο πολύ είναι γνωστά. Πιο πολύ ήθελα για να δω υπέρ και κατά στα διάφορα μοντέλα που κυκλοφορούν. Κάποια γνώμη από την εμπειρία σας.
Χομπίστας είναι με έφεση στα καλιτεχνικά / δημιουργήματα. Για την ώρα έχει φτιάξει έναν με ένα δράπανο και ξύλο. Αλλά πεδεύεται με τις ευθυγραμίσεις και την στήριξη του. Δεν είμαι και κοντά να βοηθήσω.
Ήμουν πιο πολύ προς τον BOSTON WL 450, ίσως και με την επέκταση του (αν και δεν ξέρω τι θα έκανε με τόσο μήκος, με ρώταγε πάντως). Είδα και τα πιο φτηνά μοντέλα που κυκλοφορούν, αλλά δεν θα ήθελα να πάω στον πάτο των επιλογών. Στον συγκεκριμένο είδα ότι είναι επιπλέον το τσοκ και τα κοπτικά.
Τώρα ότι κάνει είναι με σκαρπέλα. Για την ώρα φτιάχνουμε ωραίες λαβές εργαλείων, πόδια επίπλων κλπ. Σίγουρα τον ενδιαφέρει η γκάμα αυτών που βλέπω ότι "ζωγραφίζετε" και τα ευχαριστιέμαι και εγώ. Έχει δε αρκετή πρώτη ύλη μιας και είναι επαρχία. Ελιές, λεύκες, πουρνάρια, φλαμούρι και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Αυτά για την ώρα ...

Νικόλα καλώς ήρθες στην παρέα.
Ο Boston που επέλεξες είναι ένα πάρα πολύ καλό τα τίμιο εργαλείο για κάποιον που ξεκινάει. Για πιο κάτω δεν θα στο συνιστούσα.
Αν δείς οτι ο πατέρας σου το γουστάρει το άθλημα και έχει γάει κόλλημα με τον τόρνο μετάτο σκέφτεσαι για πιο ψηλά.
Οι διαφορές που έχουν τα μεγαλύτερα, και ακριβοτερα βεβαίως, μοντέλα είναι πιο στιβαρή κατασκευή τα εξής:
Ύψος πόντας απ´το κρεβάτι του τόρνου ή αλλιώς "περιστροφή πάνω από το τραπέζι".
Με τον Boston θα μπορείς να επεξεργαστείς αντικείμενα διαμέτρου περίπου 25 cm μ´έναν μεγαλύτερο ανεβαίνεις, 30, 33 κλπ
Ρυθμιζόμενες στροφές.
Στον Boston κάθε φορά που θες να αλλάξεις στροφές θα πρέπει να αλλάζεις και θέση στον ιμάντα κίνησης και τροχαλίας. Οι μεγαλύτεροι, εκτόα από ιμάντες και τροχαλίες, έχουν και ρύθμιση ηλεκτρονική με ποντεσιόμετρο ω´στε η αλλαγή να είναι παιχνιδάκι και μάλιστα εν κινήσει.
Ανάποδη περιστροφή.
Ο Βoston περιστρέφεται προς μια κατεύθυνση, στους μεγαλύτερους μπορείς με ένα κουμπί να αλλάξης τη φορά περιστροφής. Κι αυτό πάρα πολύ βολικό σε πολλές πριπτώσεις.
Υπάρχουν κι άλλες διαφορές και πιο εξειδικευμένες, ιδίως στους πιο μεγάλους, αλλά οι κυριότερες είναι αυτές που σου γράφω.
Νομίζω οτι σαν αρχή ο Boston είναι πολύ καλή επιλογή.
Τσόκ θα πάρεις κάποιο καλό σίγουρα, γύρω στα 120 € κι απο σκαρπέλα βλέποντας και κάνοντας. Μπορεί να διαθέσεις λεφτά να αγοράσεις ολόκληρο set, μπορεί να τα παίρνεις σταδιακά ένα-ένα ή μπορείς να τα φτιάξεις και μόνος σου.

Ένα κύπελλο από βερυκοκια, ύψος 19 cm. Τελικό φινίρισμα με γομολακα.
4772e52f46c4bfbba8d0a1eca8bfef6a.jpg
a22649fa2d59cf1c6380bbf9e2b58a45.jpg
5239e468e6561a4b32c54d65092c02b0.jpg
713f2e6f0dfcc744b234eb7a976d16b0.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

παιδια καλησπερα.Εν όψη καλοκαιριου ειπα να κανουμε μια συγκέντρωση για να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε γνώσεις.
Ετσι το επομενο σαββατο θα μαζευτουμε στην αρτεμιδα -στι τρόλεϊ καφε μετα τις 10 το πρωι και οσο παει.
Στο χωρο θα εχουμε τορνο και τροχιστικα και θα κατασκευασουμε διαφορα μικροπραγμαγματα οπως στυλό ποματα για μπουκαλια και οτι αλλο μπορέσουμε

Σας περιμενω ολους (το τηλ για τυχόν αποριες 6973385384 νικος)

ea754701d1028898.jpg

Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

παιδια καλησπερα.Εν όψη καλοκαιριου ειπα να κανουμε μια συγκέντρωση για να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε γνώσεις.
Ετσι το επομενο σαββατο θα μαζευτουμε στην αρτεμιδα -στι τρόλεϊ καφε μετα τις 10 το πρωι και οσο παει.
Στο χωρο θα εχουμε τορνο και τροχιστικα και θα κατασκευασουμε διαφορα μικροπραγμαγματα οπως στυλό ποματα για μπουκαλια και οτι αλλο μπορέσουμε

Σας περιμενω ολους (το τηλ για τυχόν αποριες 6973385384 νικος)

ea754701d1028898.jpg

Αναβαθμίζεται η περιοχή μας Νικόλα :)