Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Τί νά πώ,μπαίνοντας σέ αυτό τό νήμα,νομίζω ότι είμαι σέ άλλο επίπεδο κατασκευών.

Μπάμπη καί Παύλο πολλά συγχαρητήρια :SFGSFGSF:

Μπραβο ρε παιδια, τι ωραια πραγματα ειναι αυτα !!! :SFGSFGSF:
φτιαξτε - φτιαξτε ερχονται Χριστουγεννα για να κανετε δωρα.

Προς τορναδόρους επιστολή Παύλου το ανάγνωσμα. :rip:

Σήμερα στον καφέ σκεφτόμουν τα στυλό και τις ρυτίνες. Το δυσκολότερο κομμάτι στο τορνίρισμα είναι η αρχή, το σπάσιμο των γωνιών μέχρι να στρογγυλέψει και να πάρει μορφή το αντικείμενο που επεξεργαζόμαστε. Αυτή είναι και η πιο βρώμικη διαδικασία γιατί πετάγωνται και κομμάτια μακρυά.
Σκέφτηκα λοιπόν οτι αν, αντί για τετράγωνα, έχουμε κυκλικά κομμάτια η διαδικασία απλουστεύεται κατά πολύ. Αν μπορούσαμε μάλιστα να αποφύγουμε και το τρύπημα θα ήταν τέλεια.
Έτσι, κάθησα και έφτιαξα ένα σωλήνα από κάτι διαφάνειες εκτυπωτή που είχα στο συρτάρι και βρήκα και τρόπο να κεντράρω ένα καλαμάκι στο κέντρο για την τρύπα. Το καλαμάκι είναι 7mm, όσο ακριβώς χρειαζόμαστε δηλαδή.
Έφτιαξα πρόχειρα μια ρυτίνη, το γέμισα, και τώρα είναι στον ήλιο και στεγνώνει.
Σαν ιδέα μου φάνηκε καλή, σαν εκτέλεση και σαν αποτέλεσμα θα δούμε στο τέλος. Το μειονέκτημα που βρίσκω σ´ αυτή τη κατασκευή είναι το οτι δεν μπιρώ να ρίξω σε τόσο στενό σωλήνα κομμάτια ξύλο για να πάρω το αποτέλεσμα που βλέπουμε στα στυλό του Παύλου και μου αρέσει υπερβολικά.
Μιά λύση, εκτός απ´ το να ρίχνω μέσα μικρά κομματάκια ξύλου, είναι να χρησιμοποιήσω φαρδύτερο σωλήνα αλλά σ´ αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτώ τι σωλήνα θα χρησιμοποιήσω. Αρχικά είχα σκεφτεί να χρησιμοποιώ γκει ηλεκτρολογικό σωλήνα, αυτόν που βαλζουν στους τοίχους για να περνούν τα καλώδια αφού και πάμφθηνος είναι αλλά και πολύ λεπτός ώστε να σκίζεται εύκολα όταν στεγνώνει η ρυτίνη.
Αυτά όμως θα τα σκεφτώ σε δεύτερη φάση, αφού δω οτι το σύστημα διυλεύει σωστά. Προς το παρόν περιμένω να στεγνώσει αυτή για να ξεκινήσει το πείραμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    124.4 KB · Views: 161
  • image.jpg
    image.jpg
    99.2 KB · Views: 162
Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Σήμερα στον καφέ σκεφτόμουν τα στυλό και τις ρυτίνες. Το δυσκολότερο κομμάτι στο τορνίρισμα είναι η αρχή, το σπάσιμο των γωνιών μέχρι να στρογγυλέψει και να πάρει μορφή το αντικείμενο που επεξεργαζόμαστε. Αυτή είναι και η πιο βρώμικη διαδικασία γιατί πετάγωνται και κομμάτια μακρυά.
Σκέφτηκα λοιπόν οτι αν, αντί για τετράγωνα, έχουμε κυκλικά κομμάτια η διαδικασία απλουστεύεται κατά πολύ. Αν μπορούσαμε μάλιστα να αποφύγουμε και το τρύπημα θα ήταν τέλεια.
Έτσι, κάθησα και έφτιαξα ένα σωλήνα από κάτι διαφάνειες εκτυπωτή που είχα στο συρτάρι και βρήκα και τρόπο να κεντράρω ένα καλαμάκι στο κέντρο για την τρύπα. Το καλαμάκι είναι 7mm, όσο ακριβώς χρειαζόμαστε δηλαδή.
Σαν ιδέα μου φάνηκε καλή, σαν εκτέλεση και σαν αποτέλεσμα θα δούμε στο τέλος. Το μειονέκτημα που βρίσκω σ´ αυτή τη κατασκευή είναι το οτι δεν μπιρώ να ρίξω σε τόσο στενό σωλήνα κομμάτια ξύλο για να πάρω το αποτέλεσμα που βλέπουμε στα στυλό του Παύλου και μου αρέσει υπερβολικά.
Μιά λύση, εκτός απ´ το να ρίχνω μέσα μικρά κομματάκια ξύλου, είναι να χρησιμοποιήσω φαρδύτερο σωλήνα αλλά σ´ αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να σκεφτώ τι σωλήνα θα χρησιμοποιήσω. Αρχικά είχα σκεφτεί να χρησιμοποιώ γκει ηλεκτρολογικό σωλήνα, αυτόν που βαλζουν στους τοίχους για να περνούν τα καλώδια αφού και πάμφθηνος είναι αλλά και πολύ λεπτός ώστε να σκίζεται εύκολα όταν στεγνώνει η ρυτίνη.
Αυτά όμως θα τα σκεφτώ σε δεύτερη φάση, αφού δω οτι το σύστημα διυλεύει σωστά. Προς το παρόν περιμένω να στεγνώσει αυτή για να ξεκινήσει το πείραμα.
Όντως οι γωνίες είναι ένα θέμα, αλλά αφού έχεις την metabo φάε τις γωνίες με κλίση 45 μοίρες και θα στρογγυλεψει.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ακριβώς αυτό με την Μetabo.

Διαφορετικά φέρε τον μηχανουργικό τόρνο στην πόλη ή φτιάξε / ετοίμασε πολλά κομμάτια στο χωριό.

Mου αρεσουν πολυ αυτοι οι πειραματισμοι και οι πατεντες!

Τα κομματακια ξυλο δεν θα χωρανε αν κανεις τον σωληνα απο τις διαφανειες πιο φαρδυ και μετα τον φας στον τορνο?

Αυτή η ρητίνη έχει πρόσφυση σε γυαλί;Αν όχι ίσως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για καλούπια ποτήρια-σωλήνες για ούζο,αυτά τα στενόμακρα!Έτσι θα χωρούσαν και ξυλαράκια μέσα.Λέω εγώ τώρα...

Το γκει σωληνα των ηλεκτρολογων εγω δεν καταλαβα....
:flipout:

Το γκει σωληνα των ηλεκτρολογων εγω δεν καταλαβα....
:flipout:

Είσαι (σ)αργός γί αυτό. :flipout:

Κώστα, εγώ δεν έχω τόσο εύκολη πρόσβαση στην κορδέλα, για να κάνω κάτι πρέπει να τη βγάλω στην ταράτσα, κι αυτό είναι λίγο ζόρικο.

Νικόλα έχει πρόσφυση παντού. Αν όμως ψεκάσεις με σπρευ σιλικόνης ξεκολλάει εύκολα. Χρησιμοποιώντας καλούπι φτιάχνεις ότι θες.

Μιχάλη αυτό έγραψα παραπάνω, να χρησιμοποιήσω φαρδύτερο σωλήνα και να το φάω μετά.

Μπαμπη δεν νομιζω να μπορεις να τα εχεις ολα ή θα παρεις ηλεκρολογικο σωληνα (καλη ιδεα) και χωρις καλαμακι στη μεση για να χωρεσουν τα ξυλα και να κανεις την τρυπα μετα, ή θα βαζεις μονο ρητινη με το καλαμακι στη μεση.
Προταση: ρητινη με κομματια αλουμινιο μπορει να επεξεργαστει? να δουμε πως θα ειναι?
(Ειπαμε να εισαι βαζελος αλλα εσυ το τερματισες ... πρασινη μονωτικη ταινια, πρασινη ρητινη, πρασινη η Metabo, αντε βαψε πρασινο και τον τορνο να το ευχαριστηθεις.)

Μπαμπη δεν νομιζω να μπορεις να τα εχεις ολα ή θα παρεις ηλεκρολογικο σωληνα (καλη ιδεα) και χωρις καλαμακι στη μεση για να χωρεσουν τα ξυλα και να κανεις την τρυπα μετα, ή θα βαζεις μονο ρητινη με το καλαμακι στη μεση.
Προταση: ρητινη με κομματια αλουμινιο μπορει να επεξεργαστει? να δουμε πως θα ειναι?
(Ειπαμε να εισαι βαζελος αλλα εσυ το τερματισες ... πρασινη μονωτικη ταινια, πρασινη ρητινη, πρασινη η Metabo, αντε βαψε πρασινο και τον τορνο να το ευχαριστηθεις.)

Μα το ευχαριστιέμαι ήδη.
Για ποιόν με πέρασες;...... :flipout:

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    156.8 KB · Views: 241
https://www.youtube.com/watch?v=MBmm66XXEE4

& κορδελοκουτάκια & δαχτυλιδάκια φτιάχνει η Μαστόρισσα αυτή στο κανάλι της.

& σε καλουπάκια από ερταλόν φτιάχνει τις ρητίνες με τα ακρυλικά της & στο τέλος βγάζει υπέροχα στυλό στον τόρνο.

https://youtu.be/66qJv2ighdU

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

& σε καλουπάκια από ερταλόν φτιάχνει τις ρητίνες με τα ακρυλικά της & στο τέλος βγάζει υπέροχα στυλό στον τόρνο.

https://youtu.be/66qJv2ighdU
Εντατικά μαθήματα βλέπω. Αυτό το ερταλον τι τιμή έχει; Εγώ πάλι το έβλεπα στα βίντεο και νόμιζα ότι ήταν τεφλόν. Σήμερα μια και κάθομαι (σε αναμμένα κάρβουνα) έκανα δοκιμή για καλούπι με σιλικόνη. Περιμένω να στεγνώσει για να δω τι πουλιά πιάσαμε.

Το ερταλόν είναι φτηνό, το τεφλόν είναι αρκετά πιο ακριβό.
Ο κόσμος που δεν ασχολείται, το ερταλόν το ασετάλ κι όλα αυτά τα υλικά τα λέει τεφλόν επειδή μοιάζουν αλλά δεν είναι.

Μπάμπη & Παύλο ....μ´αρέσουν οι πατέντες που εφαρμόζετε ...μπράβο παιδιά !!! Έχετε αρχίσει και με ανάβετε με αυτά που βλέπω ...:chinscratch:

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Έχετε αρχίσει και με ανάβετε με αυτά που βλέπω ...:chinscratch:

Ώχ...
Δεν ξέρω τι εννοείς ακριβώς αλλά, καλού κακού, θα κάνω κι ένα μπιντέ... :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Ώχ...
Δεν ξέρω τι εννοείς ακριβώς αλλά, καλού κακού, θα κάνω κι ένα μπιντέ... :flipout:
Άσε το μπιντε και πες τι έγινε με την ρητίνη.. στέγνωσε;

Το θέμα είναι ότι επειδή μου αρέσουν οι χειροποίητες κατασκευές εργαλείων .... πρέπει να φτιάξω τόρνο και κορδέλα ... και έχασα και τον Χρήστο με εκείνη την κορδέλα ....αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είμαι αυτή την εποχή στην εκ βάθους ανακαίνιση του ισογείου διαμερίσματος στον πύργο μου και δεν μένει χρόνος για περαιτέρω ασχολίες ..... αλλά δεν θα τελειώσω που θα μου πάει ...