Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Το εξωτερικό όσο σκληρό κι αν είναι παλεύεται.
Το σκάψιμο είναι το δύσκολο και πράγματι η καρδιά είναι πολύ σκληρή. Κι αυτό παλεύεται όμως, με αρκετή υπομονή, και σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο εύκολο γιατί βελτιώνεις την τεχνική σου.
Όπως είναι γνωστό, οι μαστοριές δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο. Κάποια στιγμή κι εμείς θα το πάρουμε το "κολλάει", που θα πάει;

Κυριάκο (& όχι μόνο) στο παρακάτω video της Craft Supplies USA δες την ακριβή χρήση - λειτουργία του bowl gouge.

https://youtu.be/uh6DG9NafPc

Χμμμμμ! Ωραίο προτζεκτάκι.
"Κακώς" που δεν παρήγγειλα & το καρυοθράσυτη με το τιμόνι !!! (Δεν ξέρω αν το έχει στο site της).

ΟΧΙ μη βαλεις κερι
Κοψε ενα λεπτο κομματι απο ανοξειδωτη σωληνα (καταλληλης διατομης για να χωραει το καρυδι) τρυπα και κολλα ενα παξιμαδι για να φορεσεις μια απο τις μαργαριτες που παρελαβες.
Ασε που θα βρεις και τροπο να καλλωπισεις εξωτερικα τη σωληνα με ξυλο. Δεν σε φοβαμαι εσενα!

ΟΧΙ μη βαλεις κερι
Κοψε ενα λεπτο κομματι απο ανοξειδωτη σωληνα (καταλληλης διατομης για να χωραει το καρυδι) τρυπα και κολλα ενα παξιμαδι για να φορεσεις μια απο τις μαργαριτες που παρελαβες.
Ασε που θα βρεις και τροπο να καλλωπισεις εξωτερικα τη σωληνα με ξυλο. Δεν σε φοβαμαι εσενα!

Πολυ καλη ιδεα!

Κυριάκο (& όχι μόνο) στο παρακάτω video της Craft Supplies USA δες την ακριβή χρήση - λειτουργία του bowl gouge.

https://youtu.be/uh6DG9NafPc

Χμμμμμ! Ωραίο προτζεκτάκι.
"Κακώς" που δεν παρήγγειλα & το καρυοθράσυτη με το τιμόνι !!! (Δεν ξέρω αν το έχει στο site της).

Bowl gauge έχω και το δουλεύω ήδη.
Για του Αννικα ρώτησα τι γνώμη έχεις.

Λοιπόν πριν λίγο το δούλεψα στο πιάτο που έφτιαξα. Ο τύπος γνωρίζει κ λέει πράγματα. Ότι μου έχει πει μέχρι τώρα είναι Ευαγγέλιο. Το συγκεκριμένο μου είπε ότι θα είναι μεγάλο για τον δικό μου τόρνο αλλά θα το χρειαστώ όταν ανέβω κατηγορία! Όντως το εργαλείο δουλεύει όμορφα κ γρήγορα. Αν το πιέσω όμως λίγο παραπάνω στο ξύλο μου γονατίζει τον κινητήρα του Boston. Ήθελα ένα νούμερο μικρότερο.
Για τον δικό σου που είναι πιο δυνατό μηχάνημα θα είναι ταμάμ.
Ξεπετάει υλικό γρήγορα.

Το ίδιο έπαθα κι εγώ με ένα της Crown Tools που πήρα. Μεγάλο για το τορνάκι μας αλλά όταν θές να ξεπετάξεις δουλειά στο αρχικό στάδιο ξεχονδρίσματος μεγάλου κομματιού γαζώνει.

143111.jpg

Το ίδιο έπαθα κι εγώ με ένα της Crown Tools που πήρα. Μεγάλο για το τορνάκι μας αλλά όταν θές να ξεπετάξεις δουλειά στο αρχικό στάδιο ξεχονδρίσματος μεγάλου κομματιού γαζώνει.

143111.jpg

Ακριβώς k. Babis !

Έκανα μια τορνο-πατεντα σήμερα, μιας και χρειάστηκα να λεπτύνω ένα τμήμα μιας καβίλιας 6mm στα 4mm για το κουτάκι που δουλεύω αυτές τις μέρες.
Χρησιμοποίησα ένα αρχαίο δράπανο από τα εργαλεία του παππού μου που κληρονόμησα, το οποίο έχει σαν αξεσουάρ μία βάση για να τοποθετηθεί ξαπλωτό σε πάγκο. Τη βίδωσα λοιπόν σε ένα κομμάτι παλέτας και σε ένα άλλο πιο μικρό, έκανα μια τρύπα με το forstner για να τα πιάσω στον πάγκο με σφικτηρες. Τόρνο δεν το λες σε καμία περίπτωση, ούτε το θεωρώ ασφαλές, αλλά η δουλειά έγινε. Για πολύ κοντά κομμάτια μπορεί κανείς να κάνει δουλειά με πολλή προσοχή. Για πιο μακριά όμως πρέπει να υπάρξει και κάτι που θα στηρίζει το ξυλάκι και από το άλλο άκρο. Έχω δει κάποιες ιδέες στο γιουτουμπ, ψήνομαι να το τελειοποιήσω...

Όπως είναι στη φωτογραφία πάντως δεν το προτείνω σε κανέναν. Θέλει βελτίωση.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ΟΧΙ μη βαλεις κερι

Πολυ καλη ιδεα!

Δεν θα βγει ωραίο μωρέ.

Το προσπαθώ απο χθές...
Χθές έκανα την προεργασία, σήμερα την εργασία.
Αυτές οι τορνοδουλειές που είναι λίγο πιο πολύπλοκες μου θυμίζουν αυτό που λεν για τον Εβραίο και τα σπίτια. Το ορώτο το πιυλάει, το δεύτερο το νοικιάζει και μένει στο τρίτο.
Έτσι είναι, στο πρώτο κάνεις άπειρα λάθη, στο δεύτερο λιγότερα και στο τρίτο πολύ καλύτερα. Τα έκανα κι εγώ τα λαθάκια μου, έριξα τα μπινελικάκια μου κι έβαλα μυαλό. Την επόμενη φορά καλύτερα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    154.7 KB · Views: 96
  • image.jpg
    image.jpg
    149.4 KB · Views: 96
  • image.jpg
    image.jpg
    206.6 KB · Views: 97
  • image.jpg
    image.jpg
    138.1 KB · Views: 96
  • image.jpg
    image.jpg
    132.8 KB · Views: 96
  • image.jpg
    image.jpg
    95.4 KB · Views: 96
Μπάμπη ...χρειάζεται περισσότερους σφιγκτήρες :flipout: Και πιο ποιοτικούς !!!
Το δουλεύεις πάντως το εργαλείο !!!! :worshippy:

Το κόκκινο ξύλο Κυρ είναι rosewood, το άσπρο δάφνη και το καφέ κοκορευτιά.

Νικόλα το δουλεύω αλλά δεν ξέρω ποιό εργαλείο εννοείς. :silly:

Όμορφο αλλά λίγο σαθρό, σαν πλάτανος.
Δύσκολα ξύλα για τορνοκατασκευές αυτά, σε ζορίζουν στο φινίρισμα. Κι εγώ δεν το έχω τελειώσει ακόμα, κάποια ρετουσαρίσματα που χρειάζονται θα τα κοιτάξω αύριο.