Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Καλορίζικος Μπάμπη!
Άντε να γυρίσει και κανένα κέρατο... :flipout:

Πολύ σε σκέψεις μπαίνω τελευταία και δεν μου αρέσει...

Κι άλλοι είχαν τέτοιες σκέψεις και ορίστε που έφτασαν....

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Καλορίζικος Μπάμπη!
Άντε να γυρίσει και κανένα κέρατο... :flipout:

Πολύ σε σκέψεις μπαίνω τελευταία και δεν μου αρέσει...

φιλε για σενα δουλευει ο Μπαμπης (πηρε νεο εργαλειο)
περιμενε λιγο να του παρει τον αερα και θα παμε απο κει να τον τρελανεις παλι :flipout:

Ε, ελπίζω αυτή τη φορά να μην τον τρελάνω.
Είναι αρκετά απλό αυτό που θέλω. Οι σβούρες του είναι πιο δύσκολες.
Έχω και κάτι τούφες από ασβό και γρουν να κοτσάρουμε live.

Καλησπέρα και απο εμένα σε όλη την όμορφη παρέα.
Το όνομα μου είναι Αλέξανδρος και μόλις πρόσφατα ανακάλυψα το συγκεκριμένο forum.
Ξεκίνησα να διαβάζω το νήμα απο την 1η σελίδα και το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι έχω μείνει άφωνος με τις δημιουργίες των μελών της κοινότητας και το μεράκι που έχουν μερικά μέλη εδώ μέσα.
Η ενασχόληση μου με τον τόρνο ξεκίνησε στις αρχές της χρονίας δοκιμάζοντας την τύχη μου με έναν " Mini τόρνο" ( αν μπορεί να χαρακτηριστεί τόρνος :flipout: αυτό το μαραφέτι ) απο το site της Banggood https://www.banggood.com/DC-24V-Mini-Lathe-Beads-Machine-Polish-Woodworking-DIY-Tools-80-100W-p-1121255.html?rmmds=buy
Μαζί με τον τόρνο είχα επιλέξει και ένα σετ σκαρπέλων https://www.banggood.com/12Pcs-Woodworking-Wood-Carving-Hand-Chisel-Professional-Gouges-Tool-Set-p-1048545.html?rmmds=search , απο τα επαγγελματικα :flipout: !
Λόγω του μικρού μεγέθους του τόρνου οι δημιουργίες που μπορούσα να κάνω ήταν περισορισμένες.
Το πάλεψα όμως και κατάφερα να κάνω μερικά μελόξυλα, μερικά δαχτυλίδα, μπρελόκ για κλειδια και άλλα. Ενδεικτικά παραθέτω εικόνες παρακάτω.
Το μικρόβιο όμως μπήκε για τα καλά.
Ανακαλυψα συνταγές για πάστες grit σαν αυτή της Yorkshire, συνταγές για Friction Polish Sealers και πολλά άλλα, αλλά δεν είχα τόρνο να εκφραστώ ο άνθρωπος πάνω σε projects ανθρώπινα και όχι μινιατούρες!
Έτσι πήρα την απόφαση και πρόσφατα αγόρασα τον Holzman D460FXL (https://www.papadopoulostools.com/index.php?route=product/product&path=66_111_114&product_id=280) καθώς και ένα σετ με σκαρπέλα της προκοπής απο την Kirchen μπας και αλλάξω κατηγορία.
Ο τόρνος είναι ακόμη στο κουτί του, και θα ανοιχτεί την Κυριακή, αφού πρώτα κατασκευάσω έναν ξύλινο πάγκο για την αφεντία του αύριο Σάββατο και θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στην αποθήκη-εργαστήριο του σπιτίου.
Οι απορίες πολλές.
Ελπίζω τόσες όσες και οι δημιουργίες που θα κάνω στο μέλλον. ( αναλόγως με τον χρόνο βέβαια καθώς η 14μηνων κόρη έχει άλλα σχέδια για τον ελεύθερο χρόνο του μπαμπα :ridinghorse: !
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
Χαίρομαι που σας βρήκα και ελπιζω απο εδω μέσα να μάθω αρκετά ! Η διάθεση πάντα υπήρχε και θα υπάρχει.
Προσεχώς μερικές απο της δημιουργίες.
Cheers!

Καλώς τον... -bye-
Καλή παραμονή σου εύχομαι και καλές δημιουργίες. Απ´ότι βλέπω το έχεις το άθλημα.

Καλώς τον Αλεξανδρο!!!

Φιλε επειδη τον εχω τον τορνο που πηρες εδω και 9 μηνες μπορω να σου πω πως εχεις βαλει γκολ απο τα αποδυτηρια!
Ειναι εξαιρετικο εργαλειο, δυνατο με μεγαλη αποσταση κεντρου απο την βαση και προπαντως ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ!!!!

Τελος να σε καλωσορισω στην παρεα μας και να σου πω πως αν εκανες ολα αυτα στον μικρούλη τορνο τοτε με τον μεγαλο το μονο που θα σε σταματησει ειναι η φαντασία σου.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και να ξέρετε ότι οι δημιουργίες σας είναι για εμάς τους νεώτερους στο σπορ, πηγή έμπνευσης! Εσένα κ. endura θα σε ζαλίσω λίγο παραπάνω μιας και έχεις γράψει χιλιόμετρα πάνω στο μηχάνημα που αγόρασα!
Και ξεκινώντας με τις ερωτήσεις, μιας και η επόμενη αγορά θα αφορά κάποιο τσοκ και κάποιον ξεχονδριστηρα, ποιο τσοκ προτείνετε για κάποιον στο ξεκίνημα? Μου αρέσει το τσοκ του κ Μπάμπη αλλά αν θυμάμαι καλά κάπου γράφτηκε για ένα καινούργιο τσοκ που το φέρνει κάποιος κ. Ασπρακης? Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους και ποιον πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσω ποιο πολύ? Τέλος έχω δει έναν ξεχονδριστηρα 3/4στον Ανικα και ψήνομαι. Είναι καλός σαν μέγεθος ή να ξεκινήσω με κάτι ποιο μικρό?
Αυτά τα ολίγα για την ώρα και συγνώμη αν σας κούρασα βραδιάτικα :)!

Εγώ έχω δύο τσόκ, και τα δύο 100 mm, το ένα με σχετικά μικρό άνοιγμα σιαγώνων αλλά έχει κι ένα δεύτερο σετ εναλλακτικές σιαγόνες για πιο μικρά πιασίματα. Αυτό το πήρα από dk.tools
Το δεύτερο τσόκ έχει δυνατότητα μεγαλύτερου ανοίγματος αλλά χωρίς εναλλακτικό σετ. Αυτό το πήρα γύρω στα 120 από κάποιον που μας είχε συστήσει εδώ μέσα ο Παύλος, αν θυμάμαι καλά, ίσως να είναι κι ο Ασπράκης που αναφέρεις. Δν θυμάμαι.
Ανάλλογα με το τι θέλω να φτιάξω χρησιμοποιώ και το κατάλληλο τσόκ. Αν όμως έπρεπε να κρατήσω το ένα απ´ τα δύο θα προτιμούσα το πρώτο.
Αν εξαιρέσω τον τρόπο σφιξίματος, προτιμώ το ένα κλειδί από τις δύο μανέλες, θεωρώ οτι σε καλύπτει στις περισσότερες απ´ τις κατασκευές που θα κάνεις, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Το πιο μεγάλο (σε άνοιγμα) είναι κι αυτό πολύ καλό τσοκ αλλά χρειάζεται επιπλέον σετ σιαγώνων για μεγαλύτερη ευελιξία και δεν μου αρέσει καθόλου που δεν είναι κλειστό στην πίσω πλευρά με αποτέλεσμα να γεμίζει πολύ εύκολα το γρανάζι με πριονίδια.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    297.6 KB · Views: 765
  • image.jpg
    image.jpg
    299.7 KB · Views: 764
Σας ευχαριστώ πολύ όλους και να ξέρετε ότι οι δημιουργίες σας είναι για εμάς τους νεώτερους στο σπορ, πηγή έμπνευσης! Εσένα κ. endura θα σε ζαλίσω λίγο παραπάνω μιας και έχεις γράψει χιλιόμετρα πάνω στο μηχάνημα που αγόρασα!
Και ξεκινώντας με τις ερωτήσεις, μιας και η επόμενη αγορά θα αφορά κάποιο τσοκ και κάποιον ξεχονδριστηρα, ποιο τσοκ προτείνετε για κάποιον στο ξεκίνημα? Μου αρέσει το τσοκ του κ Μπάμπη αλλά αν θυμάμαι καλά κάπου γράφτηκε για ένα καινούργιο τσοκ που το φέρνει κάποιος κ. Ασπρακης? Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους και ποιον πιστεύετε ότι θα χρησιμοποιήσω ποιο πολύ? Τέλος έχω δει έναν ξεχονδριστηρα 3/4στον Ανικα και ψήνομαι. Είναι καλός σαν μέγεθος ή να ξεκινήσω με κάτι ποιο μικρό?
Αυτά τα ολίγα για την ώρα και συγνώμη αν σας κούρασα βραδιάτικα :)!

Οτι χρειαστεις μη διστασεις!
Τσοκ εγω εχω το Nova 4 και είμαι απολυτα ευχαριστημενος. Θα σου στειλω το λινκ να δεις χαρακτηριστικα!
Ξεχονδριστηρα οταν λες εννοεις σκαρπελο σωστα? Απο τον Ανικκα εχουν ψωνισει πολλα παιδια και ειναι ευχαριστημενοι αλλα και το axminster εχει πολυ καλα σκαρπελα!

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Οτι χρειαστεις μη διστασεις!
Ξεχονδριστηρα οταν λες εννοεις σκαρπελο σωστα? Απο τον Ανικκα εχουν ψωνισει πολλα παιδια και ειναι ευχαριστημενοι αλλα και το axminster εχει πολυ καλα σκαρπελα!

Για σκαρπέλο μιλάω ναι. Δεν ξέρω κάποιον με τόρνο εδώ κοντά που είμαι για να μπορούσα τουλάχιστον να δω τα μεγέθη τους, οπότε αναρωτιέμαι αν ένας με διάμετρο 3/4 θα βολεύει ή θα είναι πολύ μεγάλος.
Αυτό είναι το λινκ https://www.annikas.gr/product-page/roughing-gouges-3-4-hct064
Κάτι τελευταίο, εμένα το σπείρωμα λέει ότι είναι M33 DIN800. Ειναί το ίδιο με αυτό που λέει ο κ. Μπάμπης M33 x 3.5 ?

Καλώς ήρθες Αλέξανδρε,καί καλή διαμονή στό φόρουμ.
Γιά αρχή όντως βλέπω τά πάς μιά χαρά :a0210:,καλές δημιουργίες.

Για σκαρπέλο μιλάω ναι. Δεν ξέρω κάποιον με τόρνο εδώ κοντά που είμαι για να μπορούσα τουλάχιστον να δω τα μεγέθη τους, οπότε αναρωτιέμαι αν ένας με διάμετρο 3/4 θα βολεύει ή θα είναι πολύ μεγάλος.
Αυτό είναι το λινκ https://www.annikas.gr/product-page/roughing-gouges-3-4-hct064
Κάτι τελευταίο, εμένα το σπείρωμα λέει ότι είναι M33 DIN800. Ειναί το ίδιο με αυτό που λέει ο κ. Μπάμπης M33 x 3.5 ?

3/4 της ιντσας ειναι καλο μεγεθος για να αρχισεις να στρογγυλευεις το ξυλο.
Οσο για το τσοκ ναι εχουμε 33 χ3.5 σπειρωμα!
Σε ποια περιοχη εισαι?

Αλεξανδρε καλως ηρθες στην παρεα μας!

Παρα πολυ περιποιημενα τα εργα σου και μαλιστα σε 24βολτο τορνακι!!
Με τον μεγαλυτερο τορνο που θα παρεις φανταζομαι οτι το ταλεντο και δημιουργικοτητα σου, θα απογειωθουν!

Μου αρέσει το τσοκ του κ Μπάμπη αλλά αν θυμάμαι καλά κάπου γράφτηκε για ένα καινούργιο τσοκ που το φέρνει κάποιος κ. Ασπρακης?

Καλησπέρα Αλέξανδρε.
Τι έγινε με το τσόκ, έκανες τίποτε;
Κάτι που δεν το πρόσεξα, και δεν στο είπα, είναι οτι πλέον την αντιπροσωπεία δεν την έχει ο Ασπράκης αλλά ο Αννίκας. Αν τελικά αποφασίσεις για VersaPack σ' αυτόν θα πρέπει να απευθυνθείς.

Καλησπέρα σε όλους! Δύσκολες οι τελευταίες εβδομάδες με πολύ τρέξιμο στη δουλειά, λογιστής γαρ στο επάγγελμα, και λόγω τέλους του μήνα με πληρωμές και άλλα πολλά δεν υπήρχε πολύ χρόνος για δημιουργική ενασχόληση ! Λίγος χρόνος αλλά αρκετή όρεξη, τουλάχιστον συμμαζεψα τον χώρο που προορίζεται για τις τορνοδημιουργιες! Μπόρεσα να φτιάξω και τον πάγκο εργασίας και επιτέλους άνοιξα και το κουτί του καινούργιου τορνου! Η χαρά απερίγραπτη ειδικά αν τον συγκρίνεις με τον παλιό! Με το τσοκ δεν ασχολήθηκα όσο θα ήθελα αλλά οι επόμενες παραγγελίες που θα γίνουν θα αφορούν σίγουρα τσοκ, μερικά σκαρπελα και ένα τσοκ τρυπανιού! Για τροχισμα προς το παρόν μια πέτρα νερού διπλής όψεως , αργότερα ένας Δίδυμος τροχός, θα δούμε. Λόγω έλλειψης ξύλων την προηγούμενη εβδομάδα πάλεψα ένα κομμάτι δρύ από την στοίβα με τα καυσόξυλα αλλά με δυσκόλεψε αρκετά. Αρκετά σκληρό ειδικά όσο πλησίαζα το κέντρο. Τουλάχιστον εξοικειωθηκα λίγο με τα εργαλεία. Σήμερα είχα λίγο χρόνο και δούλεψα ένα κομμάτι φτελιά που μου έδωσε ένας φίλος. Αρκετά ενδιαφέρον ξύλο, με ωραία νερά. Προσπάθησα να φτιάξω ένα βάζο και για πρώτη φορά νομίζω τα πήγα αρκετά καλά. Θα προσπαθήσω να το τελειώσω το Σάββατο για να το κάνω δώρο στον φίλο που μου έδωσε τα ξύλα. Αν και έχει αρκετά ραγισματα νομίζω θα το καταφέρω. Για το τέλος έχω μια ερώτηση σχετικά με το τσοκ τρυπανιου. Έχετε κάτι να προτείνετε?
Υ.Γ. Επειδή γράφω από το κινητό θα προσπαθήσει να στείλω μια φωτογραφία από το βάζο αργότερα η αύριο από τον υπολογιστή. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν :)