Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Eυχαριστω συναδελφοι, απλα το εβαλα σαν παραδειγμα για τις ανιλινες. Το ειχα παρουσιασει στις ξυλοκατασκευες πριν 3 περιπου χρονια, οταν το ειχα φτιαξει :)

Ελάχιστος ο χρόνος σήμερα και είπα να φτιάξω κάτι που το σκεφτόμουν καιρό. Η ενναλλασσόμενη μύτη από το κοπιδι βρήκε επιτέλους το ταίρι τής. Κλαδί ελιάς περασμένο με κόκκινη ανιλινη, ξύσιμο με γυαλοχαρτο, πέρασμα με ανιλινη απόχρωση κερασιάς και τέλος πέρασμα με ανιλινη απόχρωση μαόνι. Τελείωμα 10 χέρια friction polish diy συνταγή με γομαλακα.

Μπράβο μάστορα, έπιπλο! :a0210:
Θέλω να μου εξηγήσεις κάτι όμως...
Εντάξει τα 10 χέρια γομαλάκας, είσαι ψυχάκιας το καταλαβαίνω -bye-
Με τις ανιλίνες όμως τι έγινε και πέρασες και κόκινη και κερασιά και μαόνι; Έψαχνες την απόχρωση που σ´ αρέσει ή το έχεις ξανακάνει και σ´ άρεσε το αποτέλεσμα;

Εχεις εισαγει το χρωμα στο ξυλο με πολυ ομορφο και πετυχημενο τροπο. Παρα πολυ ωραιο βγηκε το κοπιδι. Το φινιρισμα που κανεις ειναι εξαιρετικο, μπραβο σου εχεις μερακι.

Ευχαριστώ! Φίλε Μπάμπη με έκανες και γέλασα :) . Το κόκκινο το έβαλα πρώτο και το εξυσα με γυαλοχαρτο μετά, για να μείνουν μόνο οι σκούρες γραμμές στα νερά. Έπειτα το πέρασα με 2 χέρια κεράσια και μόλις στεγνώσε με 3 η 4 αν θυμάμαι καλά μαόνι γιατί ήταν κάτι που είχα δοκιμάσει και στο κηροπήγιο και μου άρεσε. Το αποτέλεσμα όμως στο ξύλο ελιάς μου βγήκε διαφορετικό από ότι περίμενα, ισως επειδή το κηροπήγιο ήταν εντελώς λευκό ξύλο ενώ εδώ είχα να κάνω με το υπάρχον χρώμα τής ελιάς. Γενικότερα με τις ανιλινες απ' ότι έχω δεί και στο ίντερνετ σε παίρνει να καλύπτεις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις με πιο σκούρες, οπότε δοκιμάζω και βλέπω. Αν πάλι δεν μου κάτσει η απόχρωση, γυαλοχαρτο και πάλι απ' την αρχή :)

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Δυστυχως ισχυει αυτο που λες καθως ειναι νεροχρωματα και εμποτιζουν το ξυλο, ειδικα τα μαλακα οπως το πευκο και το ελατο που δεν εχουν και την ιδια πυκνοτητα σε ολη την επιφανεια.
Εχω προσπαθησει να βαλω sealer πριν την ανιλινη αλλα το αποτελεσμα δεν με ενθουσιασε και πολυ καθως η ανιλινη δεν εισχωρουσε ευκολα στους πορους. Θελει εξασκηση για σωστο αποτελεσμα.

Δοκίμασα να βάψω με stain δύο καλαμάκια από μπαμπού που είναι ιδιαίτερα αποροφητικό.
Το ένα σκέτο και άλλο το πέρασα ένα χέρι με sealer. Η διαφορά ήταν τεράστια, νομίζω φαίνεται και στη φωτογραφία.
Να σημειώσω οτι οι λεκέδες στο άβαφο κομμάτι από το καλαμάκι χωρίς sealer έγιναν επειδή το μπαμπού ρούφαγε το χρώμα σαν στουπί και προχώρησε ανεξέλεγκτα.

Attachments

• 6D80F7F6-51FB-4E6E-AA8B-2491C4D86FB4.jpg
    6D80F7F6-51FB-4E6E-AA8B-2491C4D86FB4.jpg
    77.7 KB · Views: 69
Γράφει από τι υλικά είναι φτιαγμένο? Στο μεταξύ λέει alcoholic, shellac and a secret additive. Μου θυμίζει αυτό που κάνω εγώ με αλκοόλ νιφάδεςshellac και boiled linseed και το οποίο το χρησιμοποιώ ως standing sealer αλλά και ως friction polish σε απανωτά χέρια. Στο χρώμα σίγουρα. Τέλος πάντων αν κάνει δουλειά δεν μου πέφτει λόγος :) απλά ήθελα να δω τί εναλλακτικές έχω:)

Η γομαλακα (shellac) ειναι ιδανικη για sealer, ειτε θελεις να βαψεις το ξυλο με stain ειτε θελεις να βερνικωσεις το ξυλο με βερνικι/danish oil/βερνικι σπρευ.

Σημερα περασα ενα χερι γομαλακα (σαν sealer) καποια τεμαχια ξυλου πευκο, τα ετριψα με γυαλοχαρτο και τα περασα stain. Bγηκε πολυ καλο το αποτελεσμα και ομοιομορφο.

Επειδη θελω να φτιαξω εναν πιο μεγαλο nutcracker ενωσα 2 κομματια απο το σουηδικό ξυλο

20181218-183752.jpg

και αρχισε να παιρνει μορφη σιγα σιγα.

20181218-192226.jpg

Roughing gouge k bowl gouge στην συνεχεια!
Βεβαια πολυτιμη για εμενα βοηθεια προσφερουν και τα ισια σκαρπελα της Bacho.

Εδω ειναι τριμενο μεχρι 320 και σιλερωμενο που λεμε και στο χωριο μου.