Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Το ότι είναι βαφή το κατάλαβα, και σκέφτηκα μήπως είναι κάτι συγκεκριμένο και όχι γενικότερα βαφή.
Τώρα, γιατί χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις ενώ υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές; stain = βαφή, λεκές. Εκτός αν είναι κάτι άλλο.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το ότι είναι βαφή το κατάλαβα, και σκέφτηκα μήπως είναι κάτι συγκεκριμένο και όχι γενικότερα βαφή.
Τώρα, γιατί χρησιμοποιούμε ξένες λέξεις ενώ υπάρχουν αντίστοιχες ελληνικές; stain = βαφή, λεκές. Εκτός αν είναι κάτι άλλο.

Eιναι μια ειδικη βαφη με βαση το νερο η οποια αφηνει τα νερα του ξυλου να φαινονται. Οπως το λαδι αλλαζει το χρωμα στο ξυλο τονιζοντας τα νερα ετσι και το stain χρωματιζει στο ξυλο αφηνοντας τα νερα.
Η ξενη λεξη 'stain' χρησιμοποιειται εδω καθως ισως να ειναι πιο κατανοητη απο την λεξη 'ανιλινη' που ειναι το αντιστοιχο στα Ελληνικα.

Η λεξη 'βαφη' η 'λεκες' δεν δινουν ακριβη την περιγραφη και παραπεμπουν αλλου. Ισως η λεξη 'διαφανη βαφη' να πηγαινει καλυτερα.

Άρα stain και ανιλινη είναι το ίδιο πράγμα; δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ.

Ναι Παυλο το ιδιο πραγμα ειναι.

Και για να καταλαβει καλυτερα ο καθενας τι εστι ανιλινη/stain, παραθετω καποια παλια μου εργα απο ξυλο οξιας αλλα περασμενα με stain και επειτα γυαλισμενα ειτε με βερνικι ειτε με λαδι/κερι.

27587682643_21e6675ec2_c.jpg

27449023444_b894657c2b_b.jpg

27134465833_3bb36382b8_b.jpg

27430462614_3f50c4c3d9_b.jpg

Ευχαριστώ Μιχάλη, νομίζω ότι θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμή σίγουρα..

Όλοι οι Ρώσοι δουλεύουν τα ίδια σκαρπελα τελικά ( και χωρίς tormek. ). Όσο για το ξύλο που δουλεύουν και κόβεται σαν βούτυρο, μήπως είναι σημυδα;

Φλαμούρι.
Αυτό είναι, η τιλιά... Αυτό που χρησιμοποιούν και οι ξυλογλύπτες κατά κόρον...
Έχω 1-2 κορμουδάκια, μάλλον θα τα δοκιμάσω να δω πόσο εύκολα δουλεύονται.

Η δευτερη πιατελα που εφτιαξα.
Φινιρισμα με Yorkshire Grit και το λαδι της Liberon που μου εδωσε ο Μπαμπης το οποιο ενισχυσε την γυαλαδα που αφησε το γιορσαιρ.
Δυστυχως stain θα εχω στο τελος της εβδομαδας οποτε στο επομενο.

Στηυν τελευταια μεσα ειναι και ενα πομολακι που εκανα απο το κοτσανι στηριξης της πιατελας για τον φιλο μου τον Giannisx4.
plater1.jpg

plater2.jpg

plater3.jpg

Άψογος κυρ, την εγλειψες την πιατέλα στην κυριολεξία...

Ευχαριστω πιαιδα!
Η επομενη θα χρωματιστει με ανιλινες και θα περαστει πολλαπλα χειρα απο το λαδακι του Μπαμπη!
Μπαμπη θυμισε μου ποιο ειναι το λαδακι να περασω να παρω ενα!