Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Όσον αφορά το φωτιστικό, δεν έχω λόγια. Ωραίο σχέδιο και φινίρισμα. Η ελιά δίνει μια ρουστικ νότα γενικότερα σαν ξύλο σε τέτοιες κατασκευές, αλλά του έχεις καταφέρει ένα σχέδιο που το κάνει να ξεφεύγει από αυτό. Μπράβο. Είναι από το επόμενο που θέλω να δοκιμάσω αλλά δεν έχω προμηθευτεί μεγάλο τρυπάνι και συνεχεία το αναβάλλω? Για ρίξε ένα ινφο για το τρυπάνι που χρησιμοποιείς και τον τρόπο που ανοίγεις την τρύπα να έχω μια εικόνα της κατασκευής παρακαλώ.
Τίποτα το ιδιαίτερο, απλά βάζεις το τρυπάνι στην κουκουβάγια του τορνου.
Πήρα αυτά στην φώτο, στα 20 , αλλά πολύ μάπα. Την άνοιξα την τρύπα βέβαια, (μήπως πόσες θα κάνω). Χρησιμοποίησα το Μ10 για να χωρέσει ο σωληνομαστος.
98709a69706074968200054e4a461769.jpg
4fdbf4b6e4852490dcaae98f3bae151a.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σήμερα μπήκαμε στον όρχο για συντήρηση μηχανημάτων...
Ξεκίνημε με τρόχισμα σκαρπέλων... Δεν το λές και εύκολο όταν μιλάμε για 20 pluw σκαρπέλα...
Μου πήρε σχεδόν 4 ώρες να τα τελειώσω με το μηχανάκι να δουλεύει ασταμάτητα... Άρα αυτά που λένε για το Τ4, οτι θέλει κάθε μισή ώρα σταμάτημα να κρυώσει, είναι ψιλομούφα.
Οι 4 ώρες είναι πολλές αλλά πρώτον πη´γαινα λάου-λάου απολαμβάνωντας και το καφεδάκι μου και δεύτερον ήθενα να τα τσεκάρω ένα-ένα και ταυτόχρονα να τα μαρκάρω ώστε την επόμενη φορά η δουλειά να είναι τυφλοσούρτης. Κοιτάς απλά το καρτελάκι και ρυθμίζεις ανάλογα,
Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, τα εργαλεία έγιναν ξυράφια. Τόσο πολύ που έτσι και σ´ακουμπήσει κάποιο κατά λάθος δεν το γλυτώνεις το τσιρότο.
Τελικά έχει δίκιο η Tormek που βάζει το κίτρινο σακουλάκι με τα χανζαπλάστ, με τη σχετική επισήμανση, μέσα στη συσκευασία.

Attachments

• IMG_1013.jpg
    IMG_1013.jpg
    314.8 KB · Views: 119
  • IMG_1014.jpg
    IMG_1014.jpg
    140.9 KB · Views: 120
  • IMG_1016.jpg
    IMG_1016.jpg
    192.7 KB · Views: 118
  • IMG_1017.jpg
    IMG_1017.jpg
    271.7 KB · Views: 116
  • IMG_1032.jpg
    IMG_1032.jpg
    172.6 KB · Views: 117
  • IMG_1034.jpg
    IMG_1034.jpg
    239.5 KB · Views: 117
ε ρε τι εχασα σημερα :smash:
Απιστευτη η κατασταση με τα χανζαπλαστ της Tormek

Στις βουρτσες δεν τα περασες? παντως εαν καταφερεις να εξομαλυνεις την αγριαδα που αφηνει ο τροχος, θα σου αντεξει περισσοτερο το ακονισμα.

τι δηλαδη ... μονο τα μισα σκαρπελα εφτιαξες?

Ζαργανα μου που τα βρηκες 20 πλας σκαρπελα?
Παντως καλα εκανες. Τα εργαλεια θελουν συχνη φροντιδα.

Αυτά συνήθως τ´αγοράζεις, δεν τα βρίσκεις. -bye-

ε ρε τι εχασα σημερα :smash:
Απιστευτη η κατασταση με τα χανζαπλαστ της Tormek

Στις βουρτσες δεν τα περασες? παντως εαν καταφερεις να εξομαλυνεις την αγριαδα που αφηνει ο τροχος, θα σου αντεξει περισσοτερο το ακονισμα.

τι δηλαδη ... μονο τα μισα σκαρπελα εφτιαξες?

Ποιές βούρτσες; Μετά τη πέτρα μόνο δέρμα.
Και δεν έκανα μόνο τα μισά, όλα τα έκανα.

Ξυράφια έγιναν.
Με βάζεις σε σκέψεις για αγορά.......

Κάνε τα σουτ στο "Ακόνισμα" τα ποστ αυτά γιατί εδώ θα τα ψάχνω κ ψήνομαι σιγά σιγά.

Αυτά είναι! Καλά έκανες και τα έκανες όλα με καρτελάκι. Την επόμενη φορά το τρόχισμα δεν πρόκειται να σου πάρει πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Από την στιγμή που έφτιαξες τα προφίλ, τρόχισμα μόνο στην 1000αρα τώρα. Στο 200αρι και στο δέρμα μετά απο καιρό πάλι για φρεσκάρισμα. Όσον αφορά το πόσο αιχμηρά γίνονται την τελευταία φορά που από απροσεξία είχα αφήσει το roughing gouge με την αιχμή προς τα πάνω στην θήκη που τα βάζω και κατά λάθος πέρασα το χέρι μου απο εκεί και χτύπησε με δύναμη πάνω του, στο δάκτυλο έγινε τέτοιο σκίσιμο που ήθελε κανονικά ράμματα και εγώ ούτε που το κατάλαβα. Τόσο "γλυκό" κόψιμο τα άτιμα. Για αυτό πολλή προσοχή! Για το rouhing gouge βρήκες ρυθμίσεις για άμεση τοποθέτηση στο jig? Είναι το μοναδικό εργαλείο που με δυσκόλεψε μέχρι να βρω λύση καθώς δεν μπορούσα να βρω πουθενά στάνταρ ρυθμίσεις για το jig.

..παντως εαν καταφερεις να εξομαλυνεις την αγριαδα που αφηνει ο τροχος, θα σου αντεξει περισσοτερο το ακονισμα.

Με τρόχισμα στα 1000grit και μετά στο δέρμα με την αλοιφή της Tormek που είναι νομίζω 6000 - 8000 Grit δεν εξομαλύνεις απλώς την αγριάδα, την εξαλείφεις. Η επιφάνεια γίνεται καθρέπτης, χωρίς υπερβολή.

Για το rouhing gouge βρήκες ρυθμίσεις για άμεση τοποθέτηση στο jig? Είναι το μοναδικό εργαλείο που με δυσκόλεψε μέχρι να βρω λύση καθώς δεν μπορούσα να βρω πουθενά στάνταρ ρυθμίσεις για το jig.

Σε ποιό jig το έβαλες; Με το SVS-38 το δουλεύω εγώ.

SVS-38.jpg

Μπάμπη, στο τρόχισμα θα σε βοηθήσει πολύ μία λούπα.
Έτσι δεν θα σου ξεφεύγουν λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα

Τί είναι η λούπα;
Μα γι´αυτό έχω το τροχιστικό μηχάνημα, για να μην ξεφεύγουν οι λεπτομέρειες.
Κι εδώ που τα λέμε, για σκαρπέλα ξυλότορνου, αυτό το τρόχισμα είναι υπέρ-αρκετό.
Απο κει και πέρα καταντάς ψυχάκιας... Τροχίζεις για να τροχίζεις...

Η λούπα είναι σαν τριπλός μεγεθυντικός φακός.
Για να βλέπεις αν έχεις τροχίσει σωστά όλη την επιφάνεια.

Συγχαρητήρια σε ολους για τις κατασκευες! Ωστοσο νομιζω η μπωλαρα του κ.babis ξεχωρίζει!!! Υπέροχο πραγματικα.. Τωρα που λείπει και ο Ζινεντίν , να γνωρίζετε υπαρχει αθηνα ακομη ενα τέτοιο κομματι!! Και στο χωριό πολλα περισσότερα ;) προσεχως οταν παω θα γυρισω φορτωμένος!! Απο σκασίματα πως τα παει; Ειναι ενταξει;;

Φέρε εσύ και μη σε νοιάζει... Τα βολεύουμε τα σκασίματα... -bye-
Η αλήθεια είναι οτι στην αρχή το φοβήθηκα λίγο... Τις πρώτες μέρες έβγαζε πολύ νερό αλλά κανένα σκίσιμο, ήταν πολύ νωπό ακόμα, φαντάσου οτι το άφησα για 3-4 μέρες μέσα σε νάυλον σακούλα και άρχισε να μουχλιάζει.
Όταν η υγρασία άρχισε να πέφτει κάτω από 25% άρχισαν τα πρώτα σκισίματα. Εκεί αποφάσισα να το κόψω στην κορδέλα στις διαστάσεις που ήθελα για το μπωλ και το παρακολουθούσα καθημερινά.
Όταν τα σκισίματα άρχισαν να σταθεροποιούνται κάπως το έβαλα στον τόρνο και το άδειασα περιμένοντας λίγο να δώ τη συμπεριφορά του, κι όταν είδα οτι τα σκισίματα δεν μεγαλώνουν το τελείωσα, αφού πρώτα το στοκάρισα με πριονίδι και κόλλα.
Εδώ δες μια κοντινή φωτογραφία. Όλα τα σκισίματα είναι αυτά που διακρίνεις στη φάτσα (απ´ την εξωτερική πλευρά) και απέναντι (απ´ την εσωτερική πλευρά).

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    299.1 KB · Views: 144