Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Ωραιοτατη!!!

Ποσο εκανε η αλατιερα του Jumbo? Mαλλον φτηνοτερα απο το να παραγγειλεις τα εξαρτηματα της αλατιερας απο το Axminster, ετσι?

Μια τελευταία φικιατμου τορνοδημιουργια για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαιράκι!

Ένας μύλος από όμορφο ξύλο φτελιας ευγενική χορηγία του Μπαμπη!

20200809-150612.jpg

Ειναι πραγματικα πανεμορφο πατριωτακι!!

Ο μηχανισμος φαινεται πιο εντυπωσιακος και πιο vintage απο τους συνηθισμενους, απο που τον αγορασες?

Oμορφο ξυλο της φτελιας αλλα και το λιγο ασυνηθιστο σχεδιο που εδωσες στο μυλο:a0210:

Έτσι, για την τιμή των όπλων, σήμερα έβαλα ένα κομμάτι ελιάς πάνω στον τόρνο κυρίως για να δοκιμάσω κάποιες παραλαβές που είχα πρίν κάμποσο καιρό απ´ τον φίλο και μέλος του Avclub Κώστα Αννίκα.
Σήμερα δοκίμασα δύο προϊόντα της “Hampshire Sheen”, το sanding sealer και το μικροκρυσταλικό κερί της.
Πρώτες εντυπώσεις εξαιρετικές. Υπέροχο γυάλισμα και σε ελάχιστο χρόνο.
Στην αρχή το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, το γυάλισμα είναι αστραφτερό, αργότερα όμως μουνταίνει κάπως αλλά παραμένει πάρα πολύ καλό σαν αποτέλεσμα.
Πολλές λεπτομέρειες δεν έχω να σας πώ αφού αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα τα συγκεκριμένα προιόντα και δεν έχω ακόμα εξοικιωθεί μαζί τους.

Attachments

• 2C2B4391-B6FD-4762-A95A-7594BA5482FC.jpg
    2C2B4391-B6FD-4762-A95A-7594BA5482FC.jpg
    127.6 KB · Views: 90
  • CA43E3E7-A8FE-49EE-A00F-12A24012B8DB.jpg
    CA43E3E7-A8FE-49EE-A00F-12A24012B8DB.jpg
    98.9 KB · Views: 89
Οντως πολυ ομορφο το φινιρισμα Μπαμπη!

Για πες ποια ακριβως η δουλεια του sanding sealer στον τορνο? Πιανει πιο ευκολα το γυαλιστικο κερι μετα?
Ποσα χερια hampsire sheen το περασες? Το αφηνεις αρκετη ωρα να στεγνωσει?

Το sanding sealer Μιχάλη κάνει ότι κάνει και το απλό sealer στο ξύλο, σφραγίζει τους πόρους και στην ουσία το υαλοποεί.
Δεν τα χρησιμοποιείς βέβαια όταν έχεις σκοπό να βάψεις το ξύλο ή να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε υλικό εμποτισμού.
Εκτός από το σφράγισμα, ανάλογα την εταιρία, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, το εξαιρετικό sanding sealer της Rustine’s πχ που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα περιέχει γομαλάκα. Το συγκεκριμένο της Hampshire Sheen δεν το έψαξα να δω τι άλλο περιέχει, σίγουρα όμως είναι κι αυτό μια μίξη με κάτι γυαλιστικό, θα το ψάξω μάλλον αύριο.
Το γυαλιστικό κερί, που εκτός από κερί δουλεύει και σαν πολύ ψιλό γυαλόχαρτο με τους μικροκόκους που περιέχει, αλοιφή γυαλίσματος είναι στην ουσία, πιάνει πολύ εύκολα και χρειάζεται να το αφήσεις γύρω στα 5’ λεπτά πρίν το τρίψεις. Μετά τα 5’ λεπτά με ένα βαμβακερό πανί και ψηλές στροφές στον τόρνο ανεβάζει θερμοκρασία και δινει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.
Αυτό που βλέπεις είναι μόνο ένα χέρι.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Καλά Hampshire sheen δεν είχες πάρει στην ομαδική που είχαμε κάνει προ διετίας?
Εξαιρετικό υλικό και ας λεει το αντίθετο ο Κωστας.

Πήρα αλλά δεν μιλάμε για το ίδιο πράμα, είναι διαφορετικό αυτό.
Αυτό μου φαίνεται πιο καλό αλλά δεν θέλω να βγάζω τόσο εύκολα συμπετάσματα από την πρώτη χρήση.

Τωρα το ειδα πως δεν ειναι το μπορντω, απο κινητο δεν φανηκε το μωβ.

Ειναι κατι σαν το YORKSHIRE το απλο και το Microcrystaline.

Εχει πολλες παραλλαγες μακαρι να ειχαμε προσβαση σε ολες να τις δοκιμαζαμε!

images

https://www.youtube.com/watch?v=DVHdTK4VmBQ

Αν πας απο Αννικα παρε κ εμενα ενα!

Και το μπλε και το κοκκινο πρεπει να ειναι αποκλειστικα για τορνο καθως δουλευουν και απορροφωνται καλυτερα με την θερμοτητα λογω τριβης που παραγεται κατα το γυρισμα.
Το εχω δοκιμασει (το κοκκινο hamsire sheen) εκτος τορνου και παρ'ολο που κανει καλη δουλεια, καλυτερη απο το αντιστοιχο κερι της Liberon, αφηνει ασπρα σημαδια αν δεν το τριψεις πολυ καλα και δυσκολα φευγουν εαν το ξυλο που τριβεις εχει πτυχες,εσοχες, σχεδια.

Σωστά, δεν λειτουργεί όπως πχ ένα κοινό βερνίκι σε spray, χρειάζεται απόλυτα λεία επιφάνεια.
Η υφή όμως που δίνει στο ξύλο, εν και λίγο πιο μουντή, είναι πολύ καλύτερη.
Γενικά τα λούστρα δεν ταιριάζουν στο φυσικό ξύλο.

Αυτή είναι η εικόνα του μια μέρα μετά που, λογικά, θα είναι και η τελική...

Attachments

• E04F53F5-0E4A-4041-8667-40B6258B6283.jpg
    E04F53F5-0E4A-4041-8667-40B6258B6283.jpg
    182.1 KB · Views: 87
  • 7832556D-8821-4AE3-A74F-47CBDBA41F86.jpg
    7832556D-8821-4AE3-A74F-47CBDBA41F86.jpg
    192.6 KB · Views: 86
Όμορφα...
Εγώ έχω μείνει στην γομολακα, αρκεί να έχεις υπομονή να περάσεις τρία τέσσερα χέρια για να κρατήσει.

Πολύ καλό Μπάμπη !!!!
Άποψη μου είναι ότι το φυσικό ξύλο πρέπει να μένει όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του όψη και να μην γυαλίζει.

Ερώτηση
Το αντικείμενο κρατιέται στο τσοκ από αυτή την μικρή πατούρα που βλέπω στην βάση ή υπήρχε και άλλη προεξοχή που στο τέλος την έκοψες ??

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Πολύ καλό Μπάμπη !!!!
Άποψη μου είναι ότι το φυσικό ξύλο πρέπει να μένει όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του όψη και να μην γυαλίζει.

Συμφωνώ! :grandpa:

Ερώτηση
Το αντικείμενο κρατιέται στο τσοκ από αυτή την μικρή πατούρα που βλέπω στην βάση ή υπήρχε και άλλη προεξοχή που στο τέλος την έκοψες ??

Είσαι μεγάλη Π...τάνα... -bye-
Η πατούρα ήταν γύρω στα 2,5 χιλιοστά όταν έγινε το σκάψιμο και το φινίρισμα. Μετά το γύρισα ανάποδα, το έπιασα στο plate και την «έφερα» στο 1,2 χιλιοστά που είναι τώρα.

Attachments

• 06D137FB-D6C1-4531-99DA-7B06A8CAF492.jpg
    06D137FB-D6C1-4531-99DA-7B06A8CAF492.jpg
    110.8 KB · Views: 71