Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Μια χαρα εισαι λεμε.
Το ξεχονδρισες μια χαρα.
Τωρα το αδειασμα θα το βρεις με τον καιρο.
Σιγα σιγα.
Απο το δημοτικο δε γινεται να πας Λυκειο απαευθειας.
Μην απογοητευεσαι ομως!
Ειναι το πλεον δημιουργικο εργαλειο που υπαρχει.

• Love
Reactions: nikfor
Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη :)

Εννοείται πως δεν απογοητεύομαι. Αλίμονο! Ίσα ίσα που το διασκεδάζω. :love:

Αλλά αυτή η ιστορία με τις στροφές με μπερδεύει.
Τα μικρά πράγματα σε γρήγορες και τα μεγάλα σε αργές; Αυτός είναι ένας κανόνας ή ούτε καν; :unsure:
Μου φαίνεται πως στο άδειασμα τα πάω καλύτερα σε υψηλές στροφές, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Όχι, δεν ισχύει αυτός ο κανόνας.
Όταν βάζεις ένα μεγάλο ξύλο πάνω κατά κανόνα δεν είναι ζυγισμένο, κι αν βάλεις εκεί γρήγορες στροφές ο τόρνος θα απογειωθεί.
Μεγάλος κι ο κίνδυνος τραυματισμού όπως καταλαβαίνεις.
Γενικά ξεκινάς με χαμηλές στροφές στο ξεχόνδρισμα. Όσο πιό ανώμαλο και πιο σκληρό το ξύλο τόσο πιο αργές οι στροφές.
Πολλές στροφές βάζουμε συνήθως στα φινιρίσματα κι αφού έχουμε δώσει μορφή σ´αυτό που φτιάχνουνε.
Πολλές στροφές σημαίνει και πολύ ψιλό πάσο…
Πάρα πολύ σημαντικό να είναι τα εργαλεία πολύ καλά τροχισμένα.

• Like
Χάχα, η αποπάνω ανάρτηση του @Babis K. είναι σαν διδακτορικό και η δικιά μου σαν ... εργασία νηπιαγωγείου! :ROFLMAO:
Αλλά ΟΚ, κάπως πρέπει να ξεκινήσει κανείς. :)

Λοιπόν, καλύτερα πήγε η δεύτερη προσπάθεια.
Αρκετή δουλειά. Το ξεχόνδριδσμα μου φάνηκε πολύ εύκολο

bowl1.jpg

Αλλά το άδειασμα θέλει πολύ εκπαίδευση.
Έπρεπε να λεπτύνουν πολύ ακόμα τα τοιχώματα και να βαθύνει περισσότερο, αλλά είπα να το αφήσω έτσι πριν σπάσει και αυτό. Το έτριψα, του έβαλα και λαδάκι.

bowl2.jpg

Το έβαλα πάνω στον τόρνο και το καμαρώνω 😄

Image7415176963991704024.jpg

Έχω κάτι απορίες, αλλά θα σας ζαλίσω αύριο :)

Χάχα, η αποπάνω ανάρτηση του @Babis K. είναι σαν διδακτορικό και η δικιά μου σαν ... εργασία νηπιαγωγείου! :ROFLMAO:
Αυτό το «διδακτορικό» αν το δει κανονικός τορναδόρος θα γελάει… Μη κολώνεις.

Για αρχή καλά πας… Εξωτερικά.
Εσωτερικά χρειάζεται να πούμε 2-3 πραγματάκια :LOL:

Last edited:
  • Like

Λοιπόν, καλύτερα πήγε η δεύτερη προσπάθεια.
Αρκετή δουλειά. Το ξεχόνδριδσμα μου φάνηκε πολύ εύκολο

View attachment 224907

Αλλά το άδειασμα θέλει πολύ εκπαίδευση.
Έπρεπε να λεπτύνουν πολύ ακόμα τα τοιχώματα και να βαθύνει περισσότερο, αλλά είπα να το αφήσω έτσι πριν σπάσει και αυτό. Το έτριψα, του έβαλα και λαδάκι.

View attachment 224906

Το έβαλα πάνω στον τόρνο και το καμαρώνω 😄

View attachment 224908

Έχω κάτι απορίες, αλλά θα σας ζαλίσω αύριο :)

Έλα Κεφαλλονιά για διακοπές στη Σάμη να πας στον Κώστα να κάνεις ταχύρυθμα μαθήματα και να συνδυάσεις διακοπές και μάθηση 🙂

• Love
Mπραβο Νικο και εις ανωτερα! :)

Πολυ ωραια και καλα οργανωμενη η παρουσιαση με τα διαδοχικα σταδια της κατασκευης!!
Επισης και το κερι ειναι ενα φτηνο, ευκολο και αξιολογο υλικο για γυαλισμα.

Ειναι ενδιαφερον να αναφερεται και το ειδος του ξυλου. Οξια φαινεται αυτο ετσι?

Mπραβο Νικο και εις ανωτερα! :)

Πολυ ωραια και καλα οργανωμενη η παρουσιαση με τα διαδοχικα σταδια της κατασκευης!!
Επισης και το κερι ειναι ενα φτηνο, ευκολο και αξιολογο υλικο για γυαλισμα.

Ειναι ενδιαφερον να αναφερεται και το ειδος του ξυλου. Οξια φαινεται αυτο ετσι?

Ναι, ξέχασα να αναφέρω για το ξύλο.
Οξιά είναι.

Πήρα αρκετή οξιά από τον Μπίτη για να πειραματίζομαι.
Άμα προχωρήσω λίγο θα προσπαθήσω να παίξω και με καρυδιά

Αυτό δεν ξέρω αν ταιριάζει εδώ ή στις 3D κατασκευές. Μετακινήστε το αν πρέπει παρακαλώ.

Κατασκευή Longworth Chuck για τον τόρνο (Self centering)

Ήθελα να βάλω το μπολάκι ανάποδα στον τόρνο, μετά που το είχα αδειάσει, για να φάω την κάτω πατούρα που είχα δημιουργήσει για να πιάσει στο τσοκ. Διαβάζοντας κατάλαβα πως χρειάζομαι ένα Longworth Chuck.

Σκέφθηκα μήπως τυπώσω ένα και έψαξα στο thingiverse και φυσικά υπήρχε ένα ωραιότατο σχέδιο για να τυπώσω το Longworth
Βασικά, υπάρχουν πολλά, αλλά αυτό είναι το πιο στιβαρό και καλοσχεδιασμένο που βρήκα.

Τύπωσα τα δυο πλατό σε διαφορετικά χρώματα (έτσι, για να γίνει πιο ωραίο) και τα μικρά κυλινδράκια.

Image8258493782138017281.jpg

Τα πλατό είναι πολύ χοντρά και άκαμπτα και εμπνέουν εμπιστοσύνη (τυπώθηκαν άλλωστε με 50% infill, είναι δηλαδή συμπαγή)

Βρήκα τις κατάλληλες βίδες και κάτι ελαστικούς μικρούς κύλινδρους (σινεμπλόκ) που είχαν περισσέψει από την κατασκευή του κυλινδρικού τριβείου και "έντυσα" τα πλαστικά κυλινδράκια για να είναι αντιολισθητικά.

Image7704813189301365029.jpg

Για άξονα έβαλα ένα μεγάλο μπουλόνι με στρόγγυλο κεφάλι ώστε να σφίγγει σωστά στο τσοκ, (κάτι σαν αυτό το εξάρτημα σαν βίδα που έχει το τσοκ για να πιάνουμε το ξύλο).

Image4525016610471711004.jpg

Παντού μπήκαν παξιμάδια ασφάλειας και ... έτοιμο :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η κατασκευή δουλεύει τέλεια, αλλά, αν σφίξεις πολύ τις βίδες που συγκρατούν τους μικρούς κύλινδρους πάνω στο πλατό, τότε τα πλατό δεν περιστρέφονται εύκολα το ένα μέσα στο άλλο. Οπότε τις αφήνεις λίγο πιο χαλαρές και μετά, βάζεις το αντικείμενο που θέλεις να πιάσεις και τις σφίγγεις ενώ το Longworth είναι πάνω στο τσοκ. ΟΚ, δεν είναι τίποτα, λίγα δευτερόλεπτα θέλει και έτσι το αντικείμενο σφηνώνει με ασφάλεια πάνω στο Longworth

Image4501514015608193427.jpg

Το δοκίμασα και δουλεύει άψογα. Το έβαλα και σε υψηλές στροφές και τίποτα δεν κουνήθηκε.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Η μέγιστη διάμετρος του αντικειμένου που μπορεί να πιάσει, είναι γύρω στα 12 εκατοστά, αλλά μπορεί φυσικά να τυπωθεί και μεγαλύτερο (αν έχετε μεγάλο 3D Printer).

Προφανώς, υπάρχουν και έτοιμα μεταλλικά Longworth που αποτελούν εξάρτημα του τσοκ και πιάνουν πάνω του (κάπου το είδα σε μια παλιά σελίδα αυτού του νήματος νομίζω), αλλά βέβαια το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και ειδικά αν το συγκρίνουμε με τα 5€ που μου στοίχισε αυτό εδώ.

:)

Aξιος(y)

Πριν τα παξιμαδακια στο πισω μερος να βαλεις και μικρες ροδελες.
Επισης στη θεση των παξιμαδιων μπορουν να μπουν πεταλουδες, για να μην βιδωνεις απο μπροστα. Θεωρητικα παντα καθως δεν γνωριζω την κατασκευη.

• Like
Aξιος(y)

Επισης στη θεση των παξιμαδιων μπορουν να μπουν πεταλουδες, για να μην βιδωνεις απο μπροστα. Θεωρητικα παντα καθως δεν γνωριζω την κατασκευη.
Οι ροδελες ειναι απαραιτητες

• Like
Πρόσεχε μ’αυτό..
Ελπίζω να είναι όντως πολύ γερή κατασκευή, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σ’αυτά τα πλαστικά.
Αν κάποια στιγμή «καρφώσεις» το σκαρπέλο, ειδικά τώρα στην αρχή που μαθαίνεις, θα εκσφενδονιστεί σαν ιπτάμενος δίσκος σε χρόνο dt.
Τα κυλινδράκια καλό θα είναι να είναι κωνικά.

IMG_7383.jpeg

Γενικά προσοχή… και προστασία με μάσκα και κράνος όταν δουλεύεις.

Aξιος(y)

Οι ροδελες ειναι απαραιτητες

Θα βάλω, αλλά γιατί; :unsure: (ρωτάω γιατί τα παξιμάδια είναι ασφαλείας και δεν κουνιούνται με τίποτα)
(Ωραία ιδέα και οι πεταλούδες)

Αν κάποια στιγμή «καρφώσεις» το σκαρπέλο, ειδικά τώρα στην αρχή που μαθαίνεις, θα εκσφενδονιστεί σαν ιπτάμενος δίσκος σε χρόνο dt.
Τα κυλινδράκια καλό θα είναι να είναι κωνικά.
Γενικά προσοχή… και προστασία με μάσκα και κράνος όταν δουλεύεις.

Προσέχω, εννοείται (φοράω και το κράνος-μάσκα που έχουμε για τα κλαδέματα).
Απλώς να πω πως, έτσι που είναι το rest tool εγκλωβίζει το αντικείμενο και ακόμα και αν χαλαρώσει και φύγει από τη θέση του, δεν θα πάει πουθενά (εκτός αν σπάσει σε κομμάτια).

Γιατι οι ροδελες πιανουν περισσοτερη επιφανεια ... αν προσεξεις και στη φωτο που εβαλε ο Μπαμπης εχει ροδελες (απο την μπροστινη μερια βεβαια) που λειτουργουν σαν πιεση πανω στα ελαστικα κωνικα
Παντως εμενα μου αρεσε η κατασκευη σου

• Like
Προσέχω, εννοείται (φοράω και το κράνος-μάσκα που έχουμε για τα κλαδέματα).
Απλώς να πω πως, έτσι που είναι το rest tool εγκλωβίζει το αντικείμενο και ακόμα και αν χαλαρώσει και φύγει από τη θέση του, δεν θα πάει πουθενά (εκτός αν σπάσει σε κομμάτια).

Να εύχεσαι να μη σου τύχει.
Στις στροφές που γυρίζει ο τόρνος, άν χαλαρώσει λίγο κι αρχίζει να γλυστράει, φαντάσου πόσα χτυπήματα θα φάει μέχρι να συνειδητοποιήσεις τι γίνεται και να προλάβεις να τον κλείσεις.
Μπορεί να είσαι και τυχερός κι απλά να μπλοκάρει ο τόρνος, αλλά καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να μην βασίζεσαι στην τύχη σου.
Αυτά στα λέω μήπως τα ακούσω κι εγώ γιατί είμαι εντελώς χύμα το χειρότερο παράδειγμα προσεκτικού μάστορα.

Τορνοσυνάδελφοι, λύστε την απορία του νέου:

Ποια είναι η πιο σωστή θέση για να βάλουμε το κορμουδάκι πάνω στον τόρνο; (έστω ότι φτιάχνουμε ένα μπολ ή ένα κουτάκι και έστω πως ο κορμός έχει ίδιες διαστάσεις σε διάμετρο και ύψος)

Η 1 ή 2; :unsure:

1 copy.jpeg

οι περισσότεροι το βάζουν όπως στο 1, αλλά κάποιοι όπως στο 2 και δεν καταλαβαίνω γιατί.

(αν και δεν έχω σχέση με το...άθλημα) το λογικό μου φαίνεται το 1 λόγω των νερών του ξύλου.

Εσύ αποφασίζεις, ανάλογα με το τι θες να βγάλεις σε σχέση με τα νερά του ξύλου.
Φαντάσου το τελειωμένο… θα έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση στην μια και στην άλλη περίπτωση.
Σαν ευκολία στην περίπτωση 2 το ξύλο δουλεύεται πιο εύκολα.

Δες εδώ πως εκμεταλλεύεσαι σωστά έναν κορμό.

Εχει να κανει και με το ειδος του ξυλου.
Στο 2 θα σου βγαλει την πίστη ενα σκληρο ξυλο να το φινιρεις εξωτερικα απο θα εχεις κάθετα τα νερα του ξυλου.
Στο 1 θα ειναι πιο ευκολα τα πράγματα.

• Like