Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Για αυτό σου πρότεινα να σκεφτείς να ξεκινήσεις κάποιες - απλές στην αρχή - κατασκευές.

Μην ψαρώνεις.
Ψάχνουνε για θύματα, να σε κολλήσουνε και μετά να αγοράζεις συνέχεια εργαλεία parkside.
Κάτι σαν τους ντήλερς...

Φύγε μακριά.

Μια ερώτηση συνάδελφοι ξυλοτορναδόροι παρακαλώ:

Είχα κόψει πέρυσι ένα τάκο από Οξιά και εχθές που τον έβαλα πάνω στον τόρνο, καθώς τον δούλευα, εμφανίστηκαν όλες αυτές οι ρωγμές - σπασίματα. Νομίζω πως αρχικά δεν φαινόντουσαν εξωτερικά, ή δεν τα παρατήρησα.

111.jpg

Μπορεί να έκανα κάποιο λάθος χειρισμό και έγιναν όλα αυτά τα σπασίματα; :unsure:

Segmented μπολ - Ø 27cm
Οξιά - Καρυδιά - Σφενδάμι - Niangon

01.jpg

Ξεκίνησα να κάνω ένα ωραίο end grain cutting board με Οξιά - Καρυδιά - Σφενδάμι με ένα ωραίο 3d γεωμετρικό μοτίβο, στην πορεία διαπίστωσα πως είχα κάνει λάθος, καθώς ενώ όταν κοιτάς την Oξιά και το Σφενδάμι από μπροστά ή από το πλάι (face grain ή edge grain) έχουν αρκετή διαφορά στο χρώμα, όταν τις κοιτάς κόντρα στα νερά (end grain) έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα και έτσι δεν θα διακρινόταν το μοτίβο που ήθελα.

02.jpg

03.jpg :confused:

Αλλαγή σχεδίων λοιπόν (για να μην πεταχτούν τα ξύλα και ο κόπος που είχα κάνει) και ειπα να κάνω ένα segmented bowl με όλα αυτά τα τρίχρωμα πηχάκια που είχα φτιάξει. Επειδή δεν εφταναν , έκοψα και λίγα πηχάκια Niangon για συμπλήρωμα :)

Έκοψα τα πηχάκια σε δυο δωδεκάδες τραπέζια με τον οδηγό που είχα φτιάξει για αυτήν τη δουλειά.

04.jpg

Κόλλησα και μερικά πηχάκια για να φτιάξω τη βάση του μπολ, και μετά τα κόλλησα όλα μεταξύ τους σε τρεις στρώσεις και κόλλησα (με το πιστόλι σιλικονης) και μια βάση στην οποία βίδωσα το face plate.

05.jpg

Μπήκε όλο αυτό το θηρίο στον τόρνο και άρχισε το άδειασμα. Αν και δεν έχει τη δουλειά που θα είχε ένα συμπαγές ξύλο, έχει και το segmented τις δυσκολίες του στο άδειασμα.

06.jpg

Τέλειωσα και τις δυο πλευρές, το έτριψα, το γυάλισα και ξεκόλλησα με μπόλικη ισοπροπυλική αλκοόλη τη βαση που είχα κολλήσει με τη σιλικονη και τέλειωσα το φινίρισμα.

07.jpg

Λίγο τρελούτσικο βγήκε, αλλά σίγουρα ενδιαφέρον και καθόλου βαρετό. Δεν τρελαίνομαι για τα segmented αλλά αυτό μου άρεσε με όλα αυτά τα οπτικά παιχνίδια που κάνει.

08.jpg

Τα έγραψα περιληπτικά γιατί στην ουσία ήταν 2 κατασκευές σε μια και τα βήματα ήταν πολλά. Μια για να φτιαχτούν τα τρίχρωμα πηχάκια και μια με εντελώς άλλη διαδικασία για να φτιαχτεί το μπολ.

09.jpg

Αν θέλετε διευκρινίσεις, μετά χαράς :)

Mπραβο Νικο πολυ ομορφο εργακι και ωραιες ληψεις με την καμερα!

Η θερμοκολλα στο προσθετο κομματι που πιανεται στο τσοκ, στο πισω μερος, βασταει οντως καλα τοσο μεγαλο ογκο να γυριζει σταθερα στον τορνο?

• Like
Reactions: nikfor
Άσε τα σάπια… άλλος (άλλη) το έφτιαξε 🤪
Μπράβο στην σύζυγο να πω εγω.

Χαχα, έχει ακόμα δρόμο για να κάνει τέτοια η σύζυγος. Προς το παρόν κάνει μικρά πραγματάκια. Αλλά έτσι που το πάει, θα φτάσει σύντομα. Ασχολείται κάθε μέρα σχεδόν. Με βάρδιες τον πάμε τον τόρνο! 🤣

Η θερμοκολλα στο προσθετο κομματι που πιανεται στο τσοκ, στο πισω μερος, βασταει οντως καλα τοσο μεγαλο ογκο να γυριζει σταθερα στον τορνο?

Ναι Μιχάλη, κρατάει απίστευτα σταθερά και δυνατά. Τρόμαξα να το ξεκολλήσω!

• Like
Reactions: Χιωτης
Μικρός δίσκος από ρετάλια ξύλου και υγρό γυαλί.

01.jpg

Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ, μαζεύω άπειρα ρεταλάκια ξύλων από τις κατασκευές που κάνω τα τελευταία χρόνια. Από πολύ μικρά έως μεγάλα. Άνοιξα λοιπόν ένα κιβώτιο με μικρά ρεταλάκια και άρχισα να συνθέτω ένα οποιοδήποτε σχέδιο πάνω σε ένα λεπτό στρόγγυλο hardboard που είχα κόψει στην κορδέλα.

02.gif

Καθόλου εύκολη δουλειά! Εντάξει, μην περιμένετε απόλυτες συμμετρίες. Η δουλειά έγινε με ό,τι υπήρχε στο κουτί. Δεν έκανα ούτε ένα νέο κόψιμο. Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός. Να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά ρετάλια από παλιά.
Όταν τέλειωσε η ... σύνθεση, τα κόλλησα με super glue πάνω στο hardboard και κόλλησα και έναν κύλινδρο από πάνω, για να πιάσει αργότερα το τσοκ του τόρνου.

04.gif

Έριξα υγρό γυαλί, το άφησα στο pressure pot να μαγειρευτεί για 2 μέρες και ξεκίνησε η διασκέδαση :D

05.gif

Εύκολη - σχετικά - διαδικασία, αλλά φυσικά, πολύ σκουπίδι και ... κάθε τόσο, σκούπισμα. :confused: Δεν γίνεται αλλιώς.

06.gif

Μετά άρχισαν τα τριψίματα.
Γενικά, έτριψα με γυαλόχαρτα κανονικά μέχρι το 600 και μετά με νερού μέχρι το 1500 και μετά τις 2 κρέμες της Smirdex και λίγη Yorkshire grid.

07.gif

09.gif

Μου άρεσε το αποτέλεσμα και ειδικά αν σκεφτούμε πως έγινε με ρεταλάκια που ήταν παρατημένα σε ένα κιβώτιο στο μπαλκόνι μου.

10.jpg

11.jpg

12.gif

Ειδικά αφιερωμένο στα 2 μέλη μας (@newbie και Amilo) που απέκτησαν σήμερα τον πρώτο τους τόρνο. :love:

Διευκρινίσεις για υλικά, εργαλεία κλπ, μετά χαράς. :)

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα. Κρίμα που μπορούμε να το θαυμάζουμε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες. Ηθελα να σε ρωτήσω αν τα γυαλιστικά υγρά της Smirdex μπορούν να εξαλείψουν γρατζουνιές από τα καπάκια plexiglass που χρησιμοποιούμε για να προστατεύουμε τα πικάπ και τα μαγνητόφωνα μας από σκόνη.

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα. Κρίμα που μπορούμε να το θαυμάζουμε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες. Ηθελα να σε ρωτήσω αν τα γυαλιστικά υγρά της Smirdex μπορούν να εξαλείψουν γρατζουνιές από τα καπάκια plexiglass που χρησιμοποιούμε για να προστατεύουμε τα πικάπ και τα μαγνητόφωνα μας από σκόνη.

Δεν το έχω δοκιμάσει. Εξαρτάται άλλωστε από το πόσο βαθιές είναι οι γρατζουνιές στο καπάκι του πικάπ.

Η Smirdex λέει πάνω στη συσκευασία πως, η χοντρή αλοιφή εξαφανίζει γρατζουνιές που έχουνε μείνει μετά από τρίψιμο με γυαλόχαρτο 1500 grit, ενώ η λεπτή αλοιφή εξαφανίζει γρατζουνιές που έχουνε μείνει μετά από τρίψιμο 3000 grit. Δηλαδή, ακόμα και για το 1500, μιλάμε για πολύ λεπτές γρατζουνιές. Οπότε, υποθέτω, πως αν το καπάκι του πικάπ έχει πιο βαθιές γρατζουνιές, θα πρέπει να προηγηθεί τρίψιμο με γυαλόχαρτο μικρότερου grid από το 1500 (πιο χοντρό δηλαδή).

Σαν γενική απάντηση, θα έλεγα ναι, μπορεί να γίνει η δουλειά με αυτές τις αλοιφές, αλλά ας μας πει καλύτερα κάποιος που να το έχει δοκιμάσει.

Μια χαρά καθαρίζει, αλλά όπως τα είπε ο Νικόλας.
Πάντα το ντουκόχαρτο με νερό και στο τελικό στάδιο με πολύ ψιλή αλοιφή.

Να χρησιμοποιήσω αποκλειστικά ρετάλια από παλιά.
Εσύ χρησιμοποιείς ρετάλια κι εμείς έχουμε γίνει ρετάλια, αφού μας έφυγε το καφάσι με αυτά που βλέπουμε.. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να ξεκινήσω τόσο εντυπωσιακές κατασκευές!

• Love
  • Like
Reactions: KOSSTV and nikfor

Δεν το έχω δοκιμάσει. Εξαρτάται άλλωστε από το πόσο βαθιές είναι οι γρατζουνιές στο καπάκι του πικάπ.

Η Smirdex λέει πάνω στη συσκευασία πως, η χοντρή αλοιφή εξαφανίζει γρατζουνιές που έχουνε μείνει μετά από τρίψιμο με γυαλόχαρτο 1500 grit, ενώ η λεπτή αλοιφή εξαφανίζει γρατζουνιές που έχουνε μείνει μετά από τρίψιμο 3000 grit. Δηλαδή, ακόμα και για το 1500, μιλάμε για πολύ λεπτές γρατζουνιές. Οπότε, υποθέτω, πως αν το καπάκι του πικάπ έχει πιο βαθιές γρατζουνιές, θα πρέπει να προηγηθεί τρίψιμο με γυαλόχαρτο μικρότερου grid από το 1500 (πιο χοντρό δηλαδή).

Σαν γενική απάντηση, θα έλεγα ναι, μπορεί να γίνει η δουλειά με αυτές τις αλοιφές, αλλά ας μας πει καλύτερα κάποιος που να το έχει δοκιμάσει.
οι πολύ βαθιές γρατζουνιές δυστυχώς δεν βγαίνουν.. κάποια στιγμή θα ρωτήσω βιοτεχνία με πλέξι αν μπορεί να επισκευαστεί το καπάκι με κάποιον άλλο τρόπο..
ότι μάθω θα σας το πω.

Πόσο βαθειές είναι;
Τόσο όταν "χτυπάνε" έντονα στο νύχι.
Φυσικά δεν μπορεί να μετρηθεί το βάθος..
Αν "πλακώσουμε" το σημείο στο τρίψιμο φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα άσχημα οπτικά.

Στην βιοτεχνία θα πάω και για άλλο λόγο:

IMG_20250216_145026.jpg

Μήπως μπορούν να επισκευάσουν ζημιές σαν την παραπάνω....

Στο νύχι χτυπάνε και γρατσουνιές με βάθος εκατοστά του χιλιοστού, αυτές διορθώνονται.
Αυτή η ζημιά που βλέπω δεν επισκευάζεται νομίζω ούτε στη βιοτεχνία.
Από περιέργεια πέρνα μια βόλτα και κάνε μια ερώτηση σε ένα κατάστημα της Carglass, αυτοί έχουν ένα εργαλείο, μια βεντούζα, που ρίχνουν ρυτίνη στις ρωγμές των παρμπρίζ.

• Like
Reactions: vagos08 and vlad66