Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Απολαυστικο το περιγραφικοτατο ποστ και φυσικα το θαυμασιο μπωλ (y)
Το μπλε χρωμα δενει τελεια με την αποχρωση του ξυλου!
Ωραια λεπτομερεια η σφηνα απο κατω με το tiny workshop.

Ποσα χιλιοστα βαθος τρυπησες με το forstner για να πιασει με ασφαλεια το τσοκ?

Thanks Μιχάλη :)

Παλιά τρύπαγα με το forstner βαθιές τρύπες και αυτό μου δημιουργούσε περιορισμούς στο να δώσω το σχήμα που ήθελα στο μπολ. Έτσι, άρχισα να τις μειώνω.

Αυτό το τελευταίο είναι στα 7 χιλιοστά και έδεσε τέλεια πάνω στο τσοκ. Και με 6mm μια χαρά θα ήταν.

Ωραιοτατο!
Το οτι εφτασες στο σημειο να κανεις κατασκευες που ανετα θα μπορουσαν να εχουν παρθει απο καποιο σαιτ ειναι πολυ ευχαριστο και αποδυκνυει το επιπεδο σου!
Εκτος αν τα φτιαχνεις στο photoshop χαχαχαχαχα

Σε πειραζω.

Εξαιρετικο. Εγω θα το γυαλιζα οσο δεν παει αλλα γουστα ειναι αυτα.

Για τον φιλο μου Νικφορ που ηθελε μια λυση για το υγρο γυαλι και τα "πιασιματα".

Πηγη: www.wwgoa.com

• Like
Reactions: nikfor
Για τον φιλο μου Νικφορ που ηθελε μια λυση για το υγρο γυαλι και τα "πιασιματα".

Πηγη: www.wwgoa.com

Είδα προσεκτικά το video αλλά δεν κατάλαβα (και δεν το εξηγεί άλλωστε) τι το ιδιαίτερο έχουν αυτά τα κοπτικά. :rolleyes:

Και αυτός ο τίτλος "Negative Rake Carbide" δεν λέει και πολλά. Και αυτά που έχουμε τώρα, αρνητική κλίση έχουν.

Μου φαίνονται ίδια με αυτά που χρησιμοποιούμε ήδη

Οχι οχι δεν ειναι ιδια.
Αυτα που χρησιμοποιει εχουν αρνητικη κλιση απο την πανω πλευρα και δεν ειναι επιθετικα στο υλικο που κατεργαζεσαι.
Δες εδω.

1714565508500.png

Παρε και ενα συγκριτικο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Οχι οχι δεν ειναι ιδια.
Αυτα που χρησιμοποιει εχουν αρνητικη κλιση απο την πανω πλευρα και δεν ειναι επιθετικα στο υλικο που κατεργαζεσαι.
Δες εδω.

....

A, τώρα κατάλαβα! Ναι, έχουν σημαντική διαφορά. (y)

Και αυτός εδω το δείχνει σύντομα και κατανοητά

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Aλλά ... άντε βρες τα :-/

Last edited:
Μπολ από Niangon και Σφενδάμι

00.jpg

(τα γράφω περιληπτικά, αφού η διαδικασία σχεδόν επαναλαμβάνεται σε κάθε κατασκευή στον τόρνο)

Έκοψα τέσσερα κομμάτια Niangon, και ανάμεσα τους έβαλα φέτες Σφενδάμι που είχα πάρει από την wodewa. Στο κέντρο ένα σφενδάμι 4mm και στις ακρες από ένα των 2mm

02.jpg

Τα κόλλησα με Titebond, και όταν στέγνωσαν έκοψα έναν κύλινδρο στην κορδέλα και τον έβαλα στον τόρνο

03.jpg

Για πρώτη φορά έκανα Tenon (μια εξοχή δηλαδή) για να πιάσει αργότερα στο τσοκ.
Το έτριψα έως 800 και συνέχισα με τις αλοιφές Yorkshire

04.jpg

Το γύρισα ανάποδα, το έπιασα στο τσοκ και το άδειασα (με το bowl gauge σκαρπέλο) και όταν πήρε το σχήμα που ήθελα επανέλαβα τα τριψίματα - γυαλίσματα.

05.jpg

Τώρα έπρεπε να γυρίσει ξανά, για να φαγωθεί το tenon. Βίδωσα στο τσοκ τις κατάλληλες σιαγόνες και σε λίγο το tenon είχε εξαφανιστεί. Ξανά τριψίματα - γυαλίσματα και ... έτοιμο.

06.jpg

Τέλος, το γυάλισα και λίγο στο χέρι με την Hampshire Sheen και το γουνάκι του proxxon και έλαμψε.

07.jpg

Πολύ ωραία τα νερά του Niangon και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα πιστεύω :)

01.jpg

10.jpg

Καλά πάει η υπόθεση "τορνος" :D

Πιατέλα από Σφενδάμι και Καρυδιά
(ένα αποτυχημένο cutting board)

01.jpg

Μου ήρθε η όρεξη να φτιάξω ένα end grain cutting board και έφτιαξα ένα απλό σχέδιο στο Cutting Board Designer
Πήρα Σφενδάμι και Καρυδιά και έκοψα τις λωρίδες που ήθελα, τις κόλλησα με tidebond και περίμενα να στεγνώσουν μια μέρα.

03.jpg

Στη συνέχεια, πέρασα την επιφάνεια που δημιουργήθηκε από το κυλινδρικό τριβείο και όταν έγινε άψογη, την έκοψα και πάλι σε λωρίδες, για να τις γυρίσω κατά 90 μοίρες στον ένα άξονα (για να γίνει end grain) και 180 μοίρες στον άλλο, για να δημιουργηθεί το σχεδιάκι που είχα σκεφτεί.

04.jpg

Όμως, κάτι δεν πήγε καλά στο κυλινδρικό τριβείο και όταν έκοψα τις λωρίδες, διαπίστωσα πως στις άκρες, υπήρχαν κενά και έτσι ήταν αδύνατον να γίνει ένα σωστό cutting board. :cry::(
(εκ των ύστερων κατάλαβα πως, ο κύλινδρος του τριβείου δεν ήταν παράλληλος με την κάτω βάση και έγερνε από τη μια πλευρά, για αυτό έγινε αυτό καθώς τα πηχάκια ήταν πιο λεπτά στις άκρες)

05.jpg

Κρίμα τόση δουλειά. :( ...... Το λυπήθηκα να το πετάξω.

Οπότε, το κόλλησα, το έκοψα στρογγυλό (και έτσι "πέταξα" έξω και τις προβληματικές περιοχές, και το έβαλα στον τόρνο).

06.jpg

Από εκεί και πέρα, τα γνωστά:

Έφτιαξα την κάτω πλευρά (με tenon)

07.jpg

Το γύρισα ανάποδα, έπιασα το tenon στο τσοκ και έφτιαξα και την άλλη πλευρά

08.jpg

Το ξαναγύρισα, το στήριξα στις ειδικές σιαγόνες και αφαίρεσα το tenon.

09b.jpg

Έγινε πολύ κομψό καθώς βγήκε αρκετά λεπτό (γύρω στο 1cm το πάχος) και η διάμετρος του είναι 27,5cm

09.jpg

Δεν είναι πολύ εντυπωσιακό, αν το προόριζα από την αρχή για τόρνο θα έκανα άλλο σχέδιο και θα έβαζα άλλα ξύλα, αλλά ΟΚ, κρίμα θα ήταν να πεταχτούν το ωραία ξυλαράκια. Αξιοποιήθηκαν κάπως. :)

10.jpg

Μικρό πιάτο - Πειράματα Νο 1 :)
Οξιά - Dremel - Πατίνα χρυσού.

01.jpg

Έτσι για ποικιλία, είπα να παίξω λίγο και με άλλες τεχνικές.
Δεν βγήκε και τίποτα σπουδαίο, αλλά η διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα και η εμπειρία που αποκτάει κανείς παίζοντας, μπορεί να βοηθήσει για να βγει κάτι πιο καλό στο μέλλον.

03.jpg

Ξεκίνησα με ένα εντελώς σκεβρωμένο κομμάτι οξιάς 25x25 και πάχους 5cm που βρήκα στα σκραπ μου.
Έβαλα το ξύλο στον τόρνο και με τις γνωστές διαδικασίες γύρισα το πιατάκι μου, μέχρι να πάρει το σχήμα που ήθελα. Το έτριψα, το γυάλισα κλπ.

04.jpg

Πήρα το Dremel και με ένα μπιτάκι καρβιδίου έκανα πολλές πολλές λακκουβίτσες.
Ιδέα για μελλοντική κατασκευή: Οι λακκουβίτσες να μην είναι τυχαίες, αλλά να ακολουθούν ένα σχήμα.

05.jpg

Με ένα πινελάκι έβαψα την περιοχή με τις λακκουβίτσες αρχικά με μια πάστα χρυσού (Goldpasta Pure Gold) που δεν μου άρεσε γιατί ήταν θαμπή και μετά με την χρυσή πατίνα της Pentart που ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή.

06.jpg

Τέλος, το γυάλισα με λαδάκια κλπ, και "έκαψα" και το logo του μικρού μου εργαστηριού στην κάτω πλευρά με τον laser.

07.jpg

Όπως είπα, τίποτα το φοβερό, αλλά τα πειράματα και το παιχνίδι είναι πάντα η χαρά του εργαστηρίου :)

Ακολουθεί - σύντομα - και άλλο πείραμα ... :cool::D

Μπολ με πατίνα χρυσού σε στιλ παλαίωσης - Πειράματα Νο 2 :)
Φλαμούρι - Μαύρη λάκα σε σπρέι - Πατίνα χρυσού.

01.jpg

Άλλο ένα πείραμα που δεν βγήκε καθόλου κοντά σε αυτό που είχα αρχικά στο μυαλό μου, αλλά το διασκέδασα :)

Πήρα ένα κομμάτι φαλμούρι (Ash) και το έβαλα στον τόρνο. Ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία, του έδωσα ένα αρκετά οβάλ σχήμα. Το έτριψα, το γυάλισα.

02.jpg

Το έτριψα με μια τρίχινη βούρτσα για να ανοίξουν λίγο οι πόροι και στη συνέχεια, το έβαψα με αυτό το πολύ ενδιαφέρον σπρέι της Chestnut που είναι μαύρη λάκα και δίνει ένα βαθύ γυαλιστερό μαύρο που δεν έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα ακρυλικά σπρέι.

03.jpg

Όταν στέγνωσε, το έβαψα όλο με τη χρυσή πάστα μέχρι που το κάλυψα εντελώς, και μετά με ένα πανί, άρχισα να αφαιρώ τη χρυσή πάστα, ώστε να φανούν από κάτω τα νερά του ξύλου και το μαύρο χρώμα. Σε αυτή τη φάση, άλλο περίμενα και άλλο βγήκε. Δεν πειράζει, θα κάνω αυτό που αρχικά είχα σκεφτεί στο επόμενο πείραμα.

04.jpg

Αφού το ξέβαψα αρκετά, άρχισα να το ξαναβάφω ελεύθερα και τόπους τόπους με την χρυσή πατίνα
Αυτοσχεδίασα αρκετά. Έβαφα, ξέβαφα ... έπαιζα . Έκαψα και το λογότυπο του μικρού εργαστηρίου με το laser για να δω πως θα φαίνεται. Ωραία κάηκε, σαν παλιό :p

05.jpg

Αν και πήγαινα για κάτι άλλο, μου αρέσει και αυτό που βγήκε τελικά. Έχει ενδιαφέρον νομίζω.

06.jpg

9.jpg

Αν θέλετε διευκρινίσεις, μου λέτε :)

Μπολ με πατίνα χρυσού στα νερά του - Πειράματα Νο 3 :)
Οξιά - Μαύρη λάκα σε σπρέι - Πατίνα χρυσού.

01.jpg

Είχα "πετάμενο" στο μπαλκόνι μου έναν μεγάλο κύλινδρο οξιάς (κάπου 30cm διάμετρο) που είχα κόψει πριν κανα χρόνο, αλλά τον είχα παρατήσει γιατί το ξύλο ήταν γεμάτο σχισίματα. Αλλά για τα πειράματά μου, ήταν μια χαρά, οπότε τον έβαλα πάνω στον τόρνο και άρχισα να του δίνω σχήμα και να τον αδειάζω για να φτιάξω ένα μεγάλο μπολ. (Τελική διάμετρος 25 cm)

02.jpg

Όμως οι ρωγμές ήταν τόσο μεγάλες, που αναγκαστικά έβαλα μπόλικη Titebond Thin, για να τρέξει μέσα στις σχισμές και να κολλήσει το ξύλο, γιατί φοβήθηκα πως θα γινόταν κομμάτια καθώς γύριζε. Όπως βλέπετε, η κόλλα πέρασε και από την άλλη μεριά, οπότε καλά έκανα και έβαλα κόλλα, γιατί οι σχισμές ήταν διαμπερείς.

03.jpg

Όταν τέλειωσα με τα τριψίματα, πέρασα το μπολ με μια βούρτσα, για να σηκωθούν οι ίνες, και προστατεψα τον τόρνο με χαρτιά, για να βάψω με το μαύρο σπρέι

04.jpg

Όταν στέγνωσε, έγινε πολύ ωραίο (θα μπορούσα να σταματήσω και σε αυτή τη φάση κανονικά. Αλλά ήθελα πειράματα :-p. )

05.jpg

Μετά, το πέρασα με χρυσή πατίνα και αφού καλύφθηκε όλο μέσα και έξω, άρχισα να το ξεβάφω με χαρτί κουζίνας.

06.jpg

Επειδή ήταν ακόμα υπερβολικά "χρυσό" για τα γούστα μου, συνέχισα να το ξεβάφω με ένα πανί και τη μαύρη Yorkshire grit που είναι "χοντρή".
Όταν τέλειωσα το ξέβαμμα, το πέρασα και με Hampshire Sheen για να γυαλίσει όμορφα.

07.jpg

Δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελα, αλλά δεν πειράζει, διασκέδασα και πάλι.
Θα το γεμίσω με κάτι και θα το κάνω δώρο Χριστουγέννων σε κάποιον. Ωραίο είναι για δωράκι :)

10.jpg

Απορίες, εντυπώσεις ... μετά χαράς :)

Ωραιοτατο!

Την επομενη φορα κανε τα χρωματα με αναποδη σειρα.

Εννοείς Κυριάκο να περάσω πρώτα την πατίνα, να την ξεβάψω και μετά να ρίξω το σπρέι ε;
Αλλά δεν θα καλύψει το σπρέι τα πάντα; Ίσως να μου δώσει το διακριτικό αποτέλεσμα που ψάχνω. Ωραία ιδέα, θα το δοκιμάσω (y)

• Like
Reactions: enduras1
@Babis K. @nikfor και μετά εμείς ψάχνουμε κανένα spalted κομμάτι οξιάς κυριοι....

Black & White Ebony

Βοτανικό Ονομασία: Diospyros Malabarica

Σκληρότητα: 1780 LBf (Janka Hardness Scale)

Περιγραφή: Η εγκάρδια ξύλο έχει πολύ ενδιαφέρον νερά με ρίγες από μαύρο και άσπρο ξύλο σε συνέχεια διαφορικό μορφή, ενώ δεν υπάρχουν δύο δέντρα που είναι ίδια στα νερά τους.

Αρκετά σκληρό και ανθεκτικό ξύλο, σε σχέση με υγρασία και προσβολή από έντομα.

Χρήσεις: Πολύ ωραίο ξύλο για το τόρνο, γιατί φινιαλ, πιόνια, αλλά μικρά ξυλουργικά κομμάτια, Inlays σε κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα.

FB_IMG_1731500468784.jpgFB_IMG_1731500459462.jpgFB_IMG_1731500453112.jpg

χεχε, μου εχουν μεινει δυο τεμαχιακια παχους 21 και 11 μμ και τα εχω για σπεσιαλ περιπτωσεις!
9PNgvLMh.jpg

Τα πουλουσε σε σανιδακια (οξια και σφενδαμο) ενα σουπερ μαρκετ στην Ρουμανια (Auchan) για προσαναμα, σχεδον τσαμπα και εγω τα αγοραζα για πρωτη υλη για τις μικροκατασκευες!!
Δυστυχως δεν το ηξερα τοτε για να διαλεγω τα συγκεκριμενα σανιδακια οξιας με μυκητες καθως πραγματι η μυκητοφαγωμένη οξια, αν περαστει λαδακι και γυαλιστει, ειναι το κατι αλλο!

26727391913_13c76ff6c0_h.jpg

Έβενο βρίσκεις κι εδώ αλλά μαύρο, και δεν μου αρέσει καθόλου σαν ξύλο γιατί θρυματίζεται σαν κάρβουνο.
Αυτός ο black&white φαίνεται καλός, αλλά πανάκριβος, πιο φτηνά θα αγόραζες πλάκα χρυσού.
Εγώ βέβαια βολεύομαι και με τη φτηνούλα την οξιά, έχω κάνει ωραία πραγματάκια και μ'αυτή.

IMG_2981.jpegIMG_2976.jpegIMG_3560.jpegIMG_3554.jpeg