Είχα κάτι σκεβρωμένα κομμάτια Οξιάς και είπα να τα αξιοποιήσω. Τα έτριψα στο τριβείο και ίσιωσαν. Πήρα και ένα κομμάτι Σφενδάμι και ένα Ευκάλυπτο, τα έκοψα και τα κόλλησα και έφτιαξα έναν μεγάλο κύβο.
View attachment 249330
Έκοψα δυο αντιδιαμετρικές γωνίες και το έδεσα πάνω στον τόρνο και ... άρχισαν τα δύσκολα.
View attachment 249334
Δεν είχα καταλάβει όταν ξεκινούσα ποσό δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα. Το κατάλαβα με τον ... δύσκολο τρόπο.

Ίσως να το καταλάβετε από την πιο κάτω φωτογραφία που δείχνει τον κύβο καθώς γυρίζει.
Το σκαρπέλο πρέπει να ακουμπάει το ξύλο εκεί που είναι η γραμμή σαν σκιά! Δηλαδή, πας σχεδόν στα τυφλά με κίνδυνο να το καταστρέψεις
(ή και νου σου έρθει στο κεφάλι
)
View attachment 249333
Τέλος πάντων, με άπειρη προσοχή και υπομονή, τέλειωσε η μια πλευρά και το γύρισα ανάποδα. Το έπιασα στο τσοκ στο μεγάλο tenon που είχα φτιάξει και το δέσιμο ήταν πολύ ασφαλές. Όμως αυτή η πλευρά ήταν η πραγματικά δύσκολη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Πάντως, να αδειάζεις ένα μπολ χωρίς να πρέπει να ακουμπήσεις τις γωνιές του ξύλου, αλλά και να γίνει παντού ίδιου πάχους, είναι μια καλή άσκηση για εξετάσεις τόρνου
View attachment 249335
Τα κατάφερα κάποια στιγμή και κατάλαβα πως το περισσότερο τρίψιμο πρέπει να γίνει στο χέρι :-/ Βοήθησε αρκετά όμως το μικρό proxxon. Χρειάστηκαν πάντως αρκετές ώρες. Μετά, το πέρασα και ένα sanding sealer να κλείσουν οι πόροι και το έτριψα ξανά.
View attachment 249336
Έχω καταλήξει στο έξης σε ό,τι άφορα το τρίψιμο:
- Τρίψιμο με 80 / 120/ 180 / 240 / 320 / 400 /600
- Sanding Sealer
- Τρίψιμο με 600
- Yorkshire Grit μαύρη (ή παρόμοια)
- Yorkshire Grit λευκή
- Γυαλιστικό (σαν αυτό της King Wood)
Το αποτέλεσμα είναι πολύ κάλο με αυτόν τον συνδυασμό.
View attachment 249337
Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αυτής της κατασκευής, αλλά κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω πως αξίζει να το επιχειρήσει κάποιος.
Θέλει πολύ κάλο δέσιμο πάνω στον τόρνο και καλό κράνος και ό,τι άλλο προστατευτικό κρίνετε. Ένας μεγάλος και βαρύς κύβος με μυτερές γωνίες που περιστρέφεται με 1000 στροφές είναι κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλο κακό αν ξεφύγει.
View attachment 249338
View attachment 249339
Πολύ μου άρεσε αυτή η πρωτότυπη κατασκευή και ειδικά εκεί που στην εσωτερική πλευρά που ανακατεύτηκε η Οξιά με το Σφενδάμι λόγω καμπυλότητας!
Πείτε καμιά γνώμη αγαπητοί μου συνάδελφοι.