Ξυλότορνος και δημιουργιες.

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
Μικρό μπολ από χαρτί και Οξιά - Πειράματα Νο 6 :)
(χρωματιστά χαρτιά, υγρό γυαλί και Οξιά)

01.jpg

Ένα ενδιαφέρον πείραμα είναι αυτό και ήθελα καιρό να το κάνω για να δω αν θα πετύχει.

Πήρα χρωματιστά χαρτιά Α4 και τα κόλλησα μεταξύ τους, αλείφοντας τα ένα ένα, με υγρό γυαλί.

02.jpg

Τα έβαλα ανάμεσα σε 2 ξύλα, τους έβαλα βάρος να τα πιέζει και τα άφησα να στεγνώσουν 2 μέρες.

03.jpg

Μετά, τα έβαλα ανάμεσα σε 2 κομμάτια Οξιάς και τα κόλλησα μεταξύ τους με μπόλικο υγρό γυαλί, τους έβαλα σφιγκτήρες και τα άφησα άλλες 2 μέρες.

04.jpg

Έκοψα έναν κύλινδρο στην κορδέλα και τον έβαλα πάνω στον τόρνο.

05.jpg

Ακολούθησα τη γνωστή διαδικασία, άδειασμα, τρίψιμο, γυάλισμα κλπ και έτοιμο το χαρούμενο μπολάκι. :)

06.jpg

Το πείραμα πέτυχε 100% και δεν περίμενα πως το υγρό γυαλί θα μετατρέψει τα χαρτιά σε κάτι τόσο συμπαγές και ισχυρό. (y)

07.jpg

Νομίζω τα χρωματιστά χαρτιά έδωσαν μια χαρούμενη "πινελιά" στην κατασκευούλα :)

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
Πιάτο από Ευκάλυπτο και Οξιά

01.jpg

Κάτι πολύ απλό, ίσα ίσα για να δοκιμάσω τον Ευκάλυπτο σαν ξύλο που δεν τον είχα και σε μεγάλη υπόληψη (για τόρνο), λόγω του περίεργου χρώματος κυρίως.
Πήρα ένα ρετάλι από Ευκάλυπτο που μου είχε δώσει ένας φίλος και επειδή δεν έφτανε για πιάτο, έβαλα ανάμεσα και ένα κομμάτι οξιά, τα κόλλησα και τα έβαλα στον τόρνο.

02.jpg

Δυστυχώς, ο Ευκάλυπτος είχε διάφορα προβλήματα / σχισίματα, αλλά δεν με πείραζε γιατί έτσι και αλλιώς έκανα απλώς μια δοκιμή.

03.jpg

Νόμιζα πως ήταν πολύ σκληρός και δύσκολος στον τόρνο, αλλά δεν παρατήρησα κάτι τέτοιο. Στα ίδια επίπεδα με την Οξιά μάλλον. Γενικά δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και του έδωσα το σχήμα που ήθελα πολύ εύκολα. :)
Το έτριψα, το γυάλισα κατά τα γνωστά.

04.jpg

Είναι δύσκολο να βγει στις φωτογραφίες σωστά το πραγματικό του χρώμα. Δεν είναι άσχημο πάντως. Είναι ενδιαφέρον. Κάνει πολλές παραλλαγές και διχρωμίες και έχει και ωραία νερά. (y)
Μοιάζει λίγο με το Niagon, αλλά προς το πιο κόκκινο/ροζ.

08.jpg

Θα πάω να πάρω μάλλον καμιά τάβλα κάποια στιγμή, να έχω να παίζω .... :cool:

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,099
Αθήνα
Ο ευκάλυπτος έχει κόκκινη καρδιά και άσπρο μυοκάρδιο 😀
Εμένα μ’αρέσει πολύ και τον δουλεύω αρκετά αλλά συνήθως βρίσκω χοντρά κομμάτια και κρατάω το κόκκινο κομμάτι.

• Like
Reactions: nikfor

dk31

Supreme Member
29 November 2016
3,144
Μια χαρά βγήκε.
Το κομμάτι που φαίνεται δεξιά στην προτελευταία φωτογραφία έχει περίεργα νερά - αν είχες βρει κάποιο κομμάτι με ίσια νερά θα σε είχε δυσκολέψει λιγότερο.
Έχω ξεκινήσει και εγώ ένα πείραμα με ευκάλυπτο αλλά ακόμα δεν το έχω δει φινιρισμένο να ξέρω πως θα δείξει. Για τάβλα που γράφεις δεν ξέρω αν θα βρεις εύκολα - αν βρεις κάπου πες μας. Για μικρά κομμάτια σαν και αυτό που σου δώσανε βρίσκεις εύκολα από καυσόξυλα.

• Like
Reactions: nikfor

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
.......- αν βρεις κάπου πες μας. Για μικρά κομμάτια σαν και αυτό που σου δώσανε βρίσκεις εύκολα από καυσόξυλα.

Πριν αρκετούς μήνες, είχε ο Μπίτης ολόκληρη παλέτα με τρίμετρες τάβλες των 5εκ , (γύρω στα 25 εκ πλάτος) . Το κομμάτι που έφτιαξα είναι από εκείνη την παρτίδα.

• Love
  • Like
Reactions: newbie and dk31

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
Κουτί από Niangon σε σφαιρικό σχήμα.

01.jpg

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για λίγο πιο ενδιαφέροντα σχήματα, είπα να προσπαθήσω ένα κουτί σε σχήμα - περίπου - σφαίρας.
Δύσκολη δουλειά γενικά. "Ασκήσεις υπομονής" έπρεπε να βάλω στον τίτλο :p

02.jpg

Έκοψα κομμάτια από Niangon και τα ίσιωσα στο τριβείο

03.jpg

Τα κόλλησα μεταξύ τους και την άλλη μέρα έφαγα τις γωνίες στην κορδέλα για να γλιτώσω λίγη δουλειά στον τόρνο.

04.jpg

Αλλά άντε να κάνεις κάτι που να μοιάζει με σφαίρα στον τόρνο, στο χέρι! Χρειαζόμουν μια βοήθεια.
Σχεδίασα λοιπόν κάτι σαν πατρόν, για το εσωτερικό και το εξωτερικό της σφαίρας, και τα τύπωσα στον 3d printer, για να τα έχω σαν οδηγούς.

05.jpg

Έβαλα το μπλοκ από niangon στον τόρνο και ξεκίνησα τη δουλειά. Πράγματι το "πατρόν" αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Έκανα και tenon και από τις δυο πλευρές.

06.jpg

Στη συνέχεια: Χώρισμα, άδειασμα, πατούρες για να κουμπώνει σωστά και προσπάθεια να πάρει σχήμα σφαίρας.
Εντάξει, δεν γράφω λεπτομέρειες γιατί θα είναι κουραστικές. Δύσκολη, πολλή και όχι εντελώς επιτυχής δουλειά.

07.jpg

και τέλος γυάλισμα κατά τα γνωστά, δηλαδή έως 800 grit και μετά με τις δυο αλοιφές της Yorkshire.

08.jpg

Με κούρασε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μου φαίνεται ενδιαφέρον.

09.jpg

10.jpg

Παρέλειψα πολλές λεπτομέρειες στην περιγραφή. Αν ομως θέλετε κάποια διευκρίνιση, μου λέτε να γράψω αναλυτικά
:)

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
Μπολ, με τρεις γωνίες
Οξιά, Σφενδάμι, Ευκάλυπτος.

01.jpg

02.jpg

Είχα κάτι σκεβρωμένα κομμάτια Οξιάς και είπα να τα αξιοποιήσω. Τα έτριψα στο τριβείο και ίσιωσαν. Πήρα και ένα κομμάτι Σφενδάμι και ένα Ευκάλυπτο, τα έκοψα και τα κόλλησα και έφτιαξα έναν μεγάλο κύβο.

03.jpg

Έκοψα δυο αντιδιαμετρικές γωνίες και το έδεσα πάνω στον τόρνο και ... άρχισαν τα δύσκολα. :(

05.jpg

Δεν είχα καταλάβει όταν ξεκινούσα ποσό δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα. Το κατάλαβα με τον ... δύσκολο τρόπο. :LOL:
Ίσως να το καταλάβετε από την πιο κάτω φωτογραφία που δείχνει τον κύβο καθώς γυρίζει.
Το σκαρπέλο πρέπει να ακουμπάει το ξύλο εκεί που είναι η γραμμή σαν σκιά! Δηλαδή, πας σχεδόν στα τυφλά με κίνδυνο να το καταστρέψεις (ή και νου σου έρθει στο κεφάλι :p )

04.jpg

Τέλος πάντων, με άπειρη προσοχή και υπομονή, τέλειωσε η μια πλευρά και το γύρισα ανάποδα. Το έπιασα στο τσοκ στο μεγάλο tenon που είχα φτιάξει και το δέσιμο ήταν πολύ ασφαλές. Όμως αυτή η πλευρά ήταν η πραγματικά δύσκολη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Πάντως, να αδειάζεις ένα μπολ χωρίς να πρέπει να ακουμπήσεις τις γωνιές του ξύλου, αλλά και να γίνει παντού ίδιου πάχους, είναι μια καλή άσκηση για εξετάσεις τόρνου :p

06.jpg

Τα κατάφερα κάποια στιγμή και κατάλαβα πως το περισσότερο τρίψιμο πρέπει να γίνει στο χέρι :-/ Βοήθησε αρκετά όμως το μικρό proxxon. Χρειάστηκαν πάντως αρκετές ώρες. Μετά, το πέρασα και ένα sanding sealer να κλείσουν οι πόροι και το έτριψα ξανά.

07.jpg

Έχω καταλήξει στο έξης σε ό,τι άφορα το τρίψιμο:
  • Τρίψιμο με 80 / 120/ 180 / 240 / 320 / 400 /600
  • Sanding Sealer
  • Τρίψιμο με 600
  • Yorkshire Grit μαύρη (ή παρόμοια)
  • Yorkshire Grit λευκή
  • Γυαλιστικό (σαν αυτό της King Wood)
Το αποτέλεσμα είναι πολύ κάλο με αυτόν τον συνδυασμό.

08.jpg

Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αυτής της κατασκευής, αλλά κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω πως αξίζει να το επιχειρήσει κάποιος.
Θέλει πολύ κάλο δέσιμο πάνω στον τόρνο και καλό κράνος και ό,τι άλλο προστατευτικό κρίνετε. Ένας μεγάλος και βαρύς κύβος με μυτερές γωνίες που περιστρέφεται με 1000 στροφές είναι κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλο κακό αν ξεφύγει.

09.jpg

10.jpg

Πολύ μου άρεσε αυτή η πρωτότυπη κατασκευή και ειδικά εκεί που στην εσωτερική πλευρά που ανακατεύτηκε η Οξιά με το Σφενδάμι λόγω καμπυλότητας!

Πείτε καμιά γνώμη αγαπητοί μου συνάδελφοι. :)

newbie

AVClub Addicted Member
2 January 2021
1,345
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπολ, με τρεις γωνίες
Οξιά, Σφενδάμι, Ευκάλυπτος.

View attachment 249331

View attachment 249332

Είχα κάτι σκεβρωμένα κομμάτια Οξιάς και είπα να τα αξιοποιήσω. Τα έτριψα στο τριβείο και ίσιωσαν. Πήρα και ένα κομμάτι Σφενδάμι και ένα Ευκάλυπτο, τα έκοψα και τα κόλλησα και έφτιαξα έναν μεγάλο κύβο.

View attachment 249330

Έκοψα δυο αντιδιαμετρικές γωνίες και το έδεσα πάνω στον τόρνο και ... άρχισαν τα δύσκολα. :(

View attachment 249334

Δεν είχα καταλάβει όταν ξεκινούσα ποσό δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα. Το κατάλαβα με τον ... δύσκολο τρόπο. :LOL:
Ίσως να το καταλάβετε από την πιο κάτω φωτογραφία που δείχνει τον κύβο καθώς γυρίζει.
Το σκαρπέλο πρέπει να ακουμπάει το ξύλο εκεί που είναι η γραμμή σαν σκιά! Δηλαδή, πας σχεδόν στα τυφλά με κίνδυνο να το καταστρέψεις (ή και νου σου έρθει στο κεφάλι :p )

View attachment 249333

Τέλος πάντων, με άπειρη προσοχή και υπομονή, τέλειωσε η μια πλευρά και το γύρισα ανάποδα. Το έπιασα στο τσοκ στο μεγάλο tenon που είχα φτιάξει και το δέσιμο ήταν πολύ ασφαλές. Όμως αυτή η πλευρά ήταν η πραγματικά δύσκολη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λίγα λόγια. Πάντως, να αδειάζεις ένα μπολ χωρίς να πρέπει να ακουμπήσεις τις γωνιές του ξύλου, αλλά και να γίνει παντού ίδιου πάχους, είναι μια καλή άσκηση για εξετάσεις τόρνου :p

View attachment 249335

Τα κατάφερα κάποια στιγμή και κατάλαβα πως το περισσότερο τρίψιμο πρέπει να γίνει στο χέρι :-/ Βοήθησε αρκετά όμως το μικρό proxxon. Χρειάστηκαν πάντως αρκετές ώρες. Μετά, το πέρασα και ένα sanding sealer να κλείσουν οι πόροι και το έτριψα ξανά.

View attachment 249336

Έχω καταλήξει στο έξης σε ό,τι άφορα το τρίψιμο:
  • Τρίψιμο με 80 / 120/ 180 / 240 / 320 / 400 /600
  • Sanding Sealer
  • Τρίψιμο με 600
  • Yorkshire Grit μαύρη (ή παρόμοια)
  • Yorkshire Grit λευκή
  • Γυαλιστικό (σαν αυτό της King Wood)
Το αποτέλεσμα είναι πολύ κάλο με αυτόν τον συνδυασμό.

View attachment 249337

Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας αυτής της κατασκευής, αλλά κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα πιστεύω πως αξίζει να το επιχειρήσει κάποιος.
Θέλει πολύ κάλο δέσιμο πάνω στον τόρνο και καλό κράνος και ό,τι άλλο προστατευτικό κρίνετε. Ένας μεγάλος και βαρύς κύβος με μυτερές γωνίες που περιστρέφεται με 1000 στροφές είναι κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλο κακό αν ξεφύγει.

View attachment 249338

View attachment 249339

Πολύ μου άρεσε αυτή η πρωτότυπη κατασκευή και ειδικά εκεί που στην εσωτερική πλευρά που ανακατεύτηκε η Οξιά με το Σφενδάμι λόγω καμπυλότητας!

Πείτε καμιά γνώμη αγαπητοί μου συνάδελφοι. :)

Νίκο, εδώ και πολύ καιρό έχεις αφήσει πίσω το ερασιτεχνικό κομμάτι και έχεις μπει βαθιά στο επαγγελματικό. Δεν μιλάμε πλέον για απλές/όμορφες κατασκευές, αλλά για κατασκευές που ένας κοινός θνητός (όπως εγώ) αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον τρόπο κατασκευής και απλά κοιτάζει θαυμάζοντας.
Πλέον μιλάμε για τέχνη και όχι για κατασκευή.............

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,756
Αθηνα
Τώρα το είδα...!!!

Εξαιρετικό....φανταστικό..!!
Η κοινότητα συγουρα έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο με αυτές τις κατασκευές..!!!

• Love
  • Like
Reactions: nikfor and newbie

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,823
Νίκο τον λένε… 🤪😁

Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Αν δεν είχα δει τις κατασκευές που έκανες εσύ, ο Κυριάκος και τα υπόλοιπα παιδιά που γράφανε σε αυτό το νήμα, δεν θα είχα κάνει απολύτως τίποτα.

Ακόμα μελετάω και παίρνω έμπνευση απο τις πιο πίσω σελίδες. :love:

Εγώ συνεχίζω ... (όλο και κάποιος νέος θα τσιμπήσει και θα μπει στην πρίζα να κάνει κάτι και, μπορεί, και κανένας παλιός (που έχει και ωραίο τόρνο, ονόματα δεν λέμε), να βρει πάλι την όρεξή του. :whistle:

enduras1

Moderator
Staff member
Η αληθεια ειναι πως μας εχεις τσιγκλισει αρκετα οποτε δυο πραγματα μπορουν να συμβουν

1, Να βρουμε χρονο να φτιαξουμε και εμεις κατι, ή,

2, Να σου ριξω ενα μπαν να μη μας βαζεις σε πειρασμο.

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
30,099
Αθήνα
Η αληθεια ειναι πως μας εχεις τσιγκλισει αρκετα οποτε δυο πραγματα μπορουν να συμβουν

1, Να βρουμε χρονο να φτιαξουμε και εμεις κατι, ή,

2, Να σου ριξω ενα μπαν να μη μας βαζεις σε πειρασμο.

Τη κουρτίνα 2 :ROFLMAO: