Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

το λοιπον, τις ειχα κοντα
(ελπιζω να μην εχεις προβλημα που θα ανεβασω εδω φωτος)

Μια απο τις εισοδους του ενυδρειου στην πρωτη φωτο

Μεσα ο διακοσμος ηταν καταπληκτικος (για επαρχιακη πολη κινας, btw 8.000.000 κοσμου).

Ειχε κυλιομενες σκαλες & διαδρομους και εκανες βολτα σαν να ησουν μεσα σε γαλερα.
Αλλου, περναγες μεσα (αλα τουνελ φαση) απο μια "δεξαμενη" πανω σε ενα ιμαντα

Ειχε παρα πολλα ειδη βαλσαμομενα και ιδιαιτατα αηδιαστικα. ΕΙδα "φατσες" που μονο σε ταινια τυπου alien θα μπορουσα δω...

Ανεβαζω μερικες φωτος, οχι σπουδαιες, τρεχοντας το πηγα... -bye-

(το καβουρακι ειχε διαμετρο κανα μετρο...)
(παρε και μια ιδεα για μελλοντικο homecinema :grinning-smiley-043

Και τελος οι παρακατω, για να μην αραδιασω αλλες...

(εχω και απο Βερολινου αν καποιος "ψηνεται" :flipout: )

Δεν ξέρω αν κάνω καλά που το τοποθετώ στο νήμα σου Γιάννη(ελπίζω μου επιτρέπεις -bye- ) αλλά αποτελεί τιμή για το φόρουμ που έχουμε δημιουργήσει ( www.openreef.gr )με κάποιους φίλους ,αλλά και για όλη την ενυδρειακη κοινότητα.O Θοδωρής εκτός από πολύ καλός φίλος είναι και πρότυπο χομπιστα.Η ανταμοιβή του μετά από την τόσο σκληρή προσπάθεια είναι να ανακηρυχθεί το ενυδρείο του Tank of the month στο reefcentral.com που είναι το μεγαλύτερο φόρουμ θαλασσινών ενυδρείων στον κόσμο με πάνω από 160000 μέλη. :grinning-smiley-043
http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/42-tank-of-the-month

Καλησπερα!
Δεν εχω γνωση περι ενυδρειον...ωραιες οι φωτο,(.... μαγιατικα!).
Μηπως ξερει καποιος, να δωση καποιο link για ενυδρεια?
Θελω να βαλω "να παιζει" ενυδρειο στην οθονη του pc,αντι για wallpaper,καποιο free και καλο? να παιζει?
Ευχαριστω...το Tank of the Month...:a0210::2thumb22sup:

Καλησπερα!
Δεν εχω γνωση περι ενυδρειον...ωραιες οι φωτο,(.... μαγιατικα!).
Μηπως ξερει καποιος, να δωση καποιο link για ενυδρεια?
Θελω να βαλω "να παιζει" ενυδρειο στην οθονη του pc,αντι για wallpaper,καποιο free και καλο? να παιζει?
Ευχαριστω...το Tank of the Month...:a0210::2thumb22sup:

Γιά ρίξε μιά ματιά εδω....
http://www.wallpaperpages.com/Aquarium_Wallpapers-0-29.html

Παιδιά χαιρετώ τους φίλους...

Έψαξα εδώ και 1 εβδομάδα να πάρω ενυδρείο για να μπω στο σπορ. Γράφω εδώ γιατί θέλω μια βοήθεια αν ξέρετε κάποιο μαγαζί που να έχει διαθέσιμο στοκ. Βρήκα στα Pet City μία προσφορά για ένα 200ltr Anubias, τύπου RIO γύρω στο 1 μέτρο με 239 ευρώ μαζί με τη βάση/έπιπλο δώρο.

Μου είπαν ότι δεν είχαν στοκ και περιμένουν νέα φόρτωση μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά δεν μπορώ να περιμένω :P :P :P

Έχετε στα υπόψιν κάποιο κατάστημα που να έχει καλές τιμές και στοκ σε αυτές τις προδιαγραφές και τιμή;

Το θέαμα του reef πολύ όμορφο, αλλά στενάχωρο για μένα προσωπικά. Είμαι λάτρης του βυθού και έχω καταδυθεί σε αρκετά τροπικά μέρη.

Το σύστημα των κοραλλιογενών υφάλων είναι πανέμορφο αλλά ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο και πολύπλοκο. Οι οργανισμοί που ζουν σ' αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλο και οι απώλεια κάποιων δυσεύρετων από αυτούς είναι τραγική για το σύνολο, καθώς ερημώνει ο τόπος... Η επιστήμη γνωρίζει ελάχιστα για τον τρόπο ζωής και μάλλον δε θα μάθει πολλά περισσότερα, αφού δεν θα προλάβει...

Τα τόσο όμορφα αυτά κοράλλια και τροπικά ψάρια, πλέον εξαφανίζονται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Σε μερικές δεκαετίες δεν θα υπάρχει δείγμα. Η συλλογή κοραλλιών και τροπικών ψαριών από τα σπίτια τους δεν είναι η κύρια αιτία εξαφάνισής τους, αλλά είναι σίγουρα λάθος συμπεριφορά.

Ο πολύς κόσμος δεν έχει την τάση να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό να δει και να εκτιμήσει την υποθαλλάσια ζωή. Πιστεύει ότι με εξαφάνιση απειλούνται μόνο τα δάση, οι τίγρεις, τα πάντα, οι αρκούδες και γενικά τα είδη της στεριάς.

Όμως η αλήθεια είναι τραγική περισσότερο μέσα παρά έξω από το νερό.

Συνιστώ σε όποιον αποφασίσει να επενδύσει 10 χιλιάρικα για να φέρει ένα πανέμορφο ζωντανό screensaver στο σαλόνι του, να δώσει 1.000 - 2.000 το πολύ και να κάνει ένα ταξιδάκι πρώτα στις πατρίδες αυτών των ζώων (Αίγυπτο, Ερυθρά θάλασσα που είναι και κοντά για αρχή π.χ.) να τα θαυμάσει από κοντά και να έχει μια ΑΞΕΧΑΣΤΗ εμπειρία από την επαφή μαζί τους, αλλά να δει κι από κοντά την καταστροφή που γίνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι πιθανότητες μετά από ένα τέτοιο ταξίδι είναι να μισήσει κάθε είδους ενυδρείο μη σας πω ότι θα τρώει ψάρι μόνο ιχθυοτροφείου...

Τουλάχιστον όσοι ασχοληθείτε με το ενυδρείο (ιδίως με τροπικά ζώα), σκεφτείτε το αρκετά πριν το ξεκινήσετε, καθώς είναι μεγάλη δέσμευση - ευθύνη. Ένα σωστό ενυδρείο θέλει "κόλλημα", αγάπη, χρόνο και (πολύ) χρήμα.

Απάντηση: Re: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Το θέαμα του reef πολύ όμορφο, αλλά στενάχωρο για μένα προσωπικά. Είμαι λάτρης του βυθού και έχω καταδυθεί σε αρκετά τροπικά μέρη.

Το σύστημα των κοραλλιογενών υφάλων είναι πανέμορφο αλλά ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο και πολύπλοκο. Οι οργανισμοί που ζουν σ' αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλο και οι απώλεια κάποιων δυσεύρετων από αυτούς είναι τραγική για το σύνολο, καθώς ερημώνει ο τόπος... Η επιστήμη γνωρίζει ελάχιστα για τον τρόπο ζωής και μάλλον δε θα μάθει πολλά περισσότερα, αφού δεν θα προλάβει...

Τα τόσο όμορφα αυτά κοράλλια και τροπικά ψάρια, πλέον εξαφανίζονται με ρυθμούς καταιγιστικούς. Σε μερικές δεκαετίες δεν θα υπάρχει δείγμα. Η συλλογή κοραλλιών και τροπικών ψαριών από τα σπίτια τους δεν είναι η κύρια αιτία εξαφάνισής τους, αλλά είναι σίγουρα λάθος συμπεριφορά.

Ο πολύς κόσμος δεν έχει την τάση να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό να δει και να εκτιμήσει την υποθαλλάσια ζωή. Πιστεύει ότι με εξαφάνιση απειλούνται μόνο τα δάση, οι τίγρεις, τα πάντα, οι αρκούδες και γενικά τα είδη της στεριάς.

Όμως η αλήθεια είναι τραγική περισσότερο μέσα παρά έξω από το νερό.

Συνιστώ σε όποιον αποφασίσει να επενδύσει 10 χιλιάρικα για να φέρει ένα πανέμορφο ζωντανό screensaver στο σαλόνι του, να δώσει 1.000 - 2.000 το πολύ και να κάνει ένα ταξιδάκι πρώτα στις πατρίδες αυτών των ζώων (Αίγυπτο, Ερυθρά θάλασσα που είναι και κοντά για αρχή π.χ.) να τα θαυμάσει από κοντά και να έχει μια ΑΞΕΧΑΣΤΗ εμπειρία από την επαφή μαζί τους, αλλά να δει κι από κοντά την καταστροφή που γίνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι πιθανότητες μετά από ένα τέτοιο ταξίδι είναι να μισήσει κάθε είδους ενυδρείο μη σας πω ότι θα τρώει ψάρι μόνο ιχθυοτροφείου...

Τουλάχιστον όσοι ασχοληθείτε με το ενυδρείο (ιδίως με τροπικά ζώα), σκεφτείτε το αρκετά πριν το ξεκινήσετε, καθώς είναι μεγάλη δέσμευση - ευθύνη. Ένα σωστό ενυδρείο θέλει "κόλλημα", αγάπη, χρόνο και (πολύ) χρήμα.

Δεν διαφωνώ σε αυτά που λες, και μάλιστα όταν πριν μερικά χρόνια βούτηξα στα νερά της Ερυθράς θάλασσας και είδα την απέραντη ομορφιά της, σκέφτηκα ατά που ακριβώς λες.
Θα πρέπει όμως να διευκρινήσω ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, τα θαλασσινά ψάρια που βάζουμε στα ενυδρεία μας είναι απο παραγωγές κλειστών κυκλωμάτων, καθώς επίσης και φραγκάκια απο κοράλια.
Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και φυσικά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γιά ότι σου λένε οι εισαγωγείς.

Πολλά έχουν αλλάξει στο ενυδρείο και την φιλοσοφία του ,απο το προηγούμενο μήνυμα, μετά φυσικά απο αρκετό καιρό.
Ας δούμε λίγο τι άλλαξε και γιατί...
Βασικά το ενυδρείο είναι πλέον απόλυτα στρωμένο και μετά απο μιά σειρά συνεχών αλλαγών νερού με φυσικό θαλασσινό, πλέον αυτός ο τρόπος ακολουθείται πιστά στο πρόγραμμα ρουτίνας.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής και παρά τις αντίξοες σχετικά καιρικές συνθήκες, έχω καταφέρει να μην χάσω ούτε μία αλλαγή νερού με αυτο τον τρόπο απο τότε που τον ξεκίνησα, και πάει αρκετός καιρός απο τότε.
Σχετικά με το θέμα αυτό και το πως/πόσο επιρέασε-επιρεάζει ,θετικά η αρνητικά τις ζωές του ενυδρείου, μπορείτε να βρείτε σε ξεχωριστό θέμα στην γενική κατηγορία περί θαλασσινών και στο θέμα, αλλαγή νερού απο την θάλασσα.
Στο ζητούμενο τώρα...
Η φιλοσοφία του ενυδρείου πλέον είναι ένας συνδιασμός reef με ελαφρά-μαλακά κοράλια και Fish σχετικά μεγάλου μεγέθους.
Πρακτικά αυτό έχει ξεκινήσει εδω και πολλούς μήνες και τα ψάρια προστίθονται σταδιακά και ένα-ένα,μετά φυσικά απο την αναγκαία προυπόθεση θετικής συγκατοίκησης μεταξύ τους, τόσο ως προς το είδος ,όσο και ως προς το μέγεθος.
Υπάρχουν όμως μερικά μικρά ψαράκια, που προυπήρχαν πριν την αλαγή πλεύσης, που όμως ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν κινδυνεύσει απο τα μεγαλύτερα και θεωρητικά απειλητικά προς αυτά.
Η απόφασή μου αυτη είχε να κάνει με το εξής σκεπτικό...
1) Θεώρησα άδικο έχοντας τόσα λίτρα να μην μπορώ να απολαμβάνω ψάρια που αγαπώ ιδιαίτερα.
2) Λόγω του όγκου λίτρων και διαστάσεων του ενυδρείου κυρίως σε πλάτος και ύψος, γιά να έφτανε στο σημείο εκείνο ενός αξιοπρεπέστατου Reef θα έπρεπε αφ'ενός να ξεπουληθώ και αφ'ετέρου να περιμένω καμιά δεκαετία ακόμη στην καλύτερη περίπτωση, κατά την οποία δεν θα είχα απώλειες σε κοράλια, κυρίως σκληρά, πράγμα σχεδόν απίθανο.
3) Οι ώρες λειτουργίας του φωτισμού γιά Reef με σκληρά ,πραγματικά είναι πολλές ,η ανάγκη γιά ποσότητα και ποιότητα του φωτισμού τεράστια, και τα έξοδα απαγορευτικά στις εποχές που διανύουμε,τουλάχιστον γιά την δική μου τσέπη.
4) Ανέκαθεν ,ήμουν οπαδός στο θέμα των κοραλιών, υπερ εκείνων που δίνουν κίνηση.Προτιμώ δηλαδή την κίνηση απο το χρώμα και έτσι ακροπόρες και ανάλογα κοράλια που είναι ακίνητα στο ενυδρείο, με εντυπωσιάζουν λιγότερο απο εκείνα που ταλαντεύονται με την ροή του νερού.
5) Το κόστος αντικατάστασης των μαλακών κοραλιών στην πλειοψηφία τους σε σχέση με τα σκληρά, σε περίπτωση νέκρωσης γιά διάφορους λόγους, η χλαπιακιάσματος απο τα ψάρια ,είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα σκληρά κοράλια.

Μέχρι στιγμής και μετά απο αρκετό καιρό, δεν έχω απολύτως καμία απώλεια σε κοράλια η ασπόνδυλα, απο την στιγμή της αλλαγής και έως σήμερα.
Φροντίζω όμως καθημερινά τα ψάρια να είναι χορτασμένα,με ποικιλία τροφών κατεψυγμένων και μη.

Θα μπορούσα ίσως να μιλάω γιά αρκετή ώρα, σχετικά με το θέμα, όμως νομίζω ότι είναι καλύτερα να προχωρήσω σε κάποιες αποψινές φωτογραφίες που προσπάθησα να τραβήξω με την ταπεινή μου φωτογραφική μηχανή.
Πάμε λοιπόν...
161220107.jpg
161220108.jpg
161220109.jpg
1612201011.jpg
1612201012.jpg
1612201013.jpg
1612201016.jpg
1612201018.jpg
1612201019.jpg

Απάντηση: Re: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Παρότι διαφωνώ, δεν μπορώ παρά να θαυμάσω...Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε οικιακό ενυδρείο.

Το pufferάκι απίστευτο βλέμμα!

Το Pufferάκι (Xystrix)είναι ίσως το πιό αγαπημένο μου ψάρι.
Απίστευτος χαρακτήρας και ψάρι με προσωπικότητα, όσο και εαν αυτό ακούγεται παράξενο.
Μιά ματιά στι internet θα αποδείξει πόσα fora έχουν στηθεί απκλειστικά γιά αυτό το ψάρι.
Κάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κατοικίδιο ζώο με την συμπεριφορά του!!!

Το συγκεκριμένο όσες φορές (3-4) είχα την τύχη να το συναντήσω "on the wild" συνήθως σε κάποια εσοχή βράχου στα 1-2m, με είχε μαγνητίσει με το απίστευτο βλέμμα του, είναι σαν να σε κοιτάει άνθρωπος. Πραγματικά γίνεται "επαφή"... Ιδίως αν είναι κανένα μεγάλο (μισό μέτρο π.χ.) είναι πραγματικά "ψαρωτικό".

Last edited:
Πλέον μπορώ να πω, και μετά πο τόσο καιρό, ότι το ενυδρείο έχει βρει πλέον τον δρόμο του,και κυρίως ότι πλέον ξέρω τι ακριβώς θέλει και τι πρέπει να κάνω γιά να μην υπάρχουν προβλήματα.
Οπως θα δείτε στις παρακάτω πρόχειρες φωτογραφίες που τράβηξα απόψε απο το κινητό, έχει αλλάξει ριζικά η κατανομή των βράχων, όμως αυτό έγινε σταδιακά και με πρόγραμμα γιά να μην αναστατώσω την βιολογία και τις ζωές που κατοικούν μέσα σε αυτό.
Ο λόγος ήταν η καλύτερη αναπνοή του βράχου αφού πλέον δεν χρησιμοποιώ καθόλου χημική φίλτρανση, και όλα βασίζονται επάνω σε αυτόν,καθώς επίσης και η περισσότερες επιλογές γιά τοποθέτηση κοραλιών τόσο σε φωτεινά όσο και σκοτεινά σημεία.
Επίσης ήθελα να εκμεταλευτώ το φάρδος του ενυδρείου, έχοντας αρκετή ελεύθερη παραλία, γιά τοποθέτηση κοραλιών που χρειάζονται άμμο,αλά και γιά να ελέγχω καλύτερα ανεμώνες που κατοικούν σε αυτην όπως η carpet.Προσπάθησα επίσης να υπάρχουν αρκετές μεγάλες και μικρές σπηλιές γιά κούρνιασμα των ψαριών.
Επίσης έχει αλλάξει ριζικά και ο φωτισμός του ενυδρείου και πλέον εκτός του φάσματος φωτός, ακολουθείται αυτόματα και μέσω λογισμικού Profilux προσωμείωση Ανατολής και δύσης, φάσης φεγγαριού, και διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως συννεφιές και καταιγίδες!!

Οπως καταλαβαίνετε όλοι αυτοί οι συνδιασμοί δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα,όμως νομίζω ότι μετά απο πολύ κόπο και σκέψη τα κατάφερα σε αρκετά καλό βαθμό.

Μπορώ επίσης να πω ότι το εγχείρημα συμβίωσης ψαριών non reef safe με μαλακά κοράλια πηγαίνει περισσότερο καλά απο ότι περίμενα, και ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο η χωρητικότητα σε λίτρα του ενυδρείου.
Οι μόνος απώλειες που έχω μέχρι στιγμής απο κοράλια λόγω των ψαριών είναι ένα σαρκόφυτο,και αυτό απο ένα μόνο ψάρι τον ξανθομέτωπο.
Κάποια ψάρια που υπήρχαν απο παλαιώτερες φωτογραφίες και δεν τα βλέπετε εδω έχουν πωληθεί, με μοναδική εξαίρεση τον αυτοκράτωρα τον οποίο και έχασα ξαφνικά εδω και αρκετό καιρό.
Εκτός αυτού πλέον έχω ξεχάσει τι σημαίνει απώλεια ψαριού μέσα στο ενυδρείο μου,και γιά αυτό χαίρομαι πολύ.

Να σημειώσω ακόμη ότι οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν όταν το profilux έδινε 75% περίπου φως γύρω στις 8 το βράδυ.Κάποια στιγμή θα σας περάσω φωτογραφίες με 100% φώς, και επίσης με 100% φεγγάρι όταν θα έχουμε πανσέληνο.

Επίσης θα προσπαθήσω να σας δώσω εικόνες σε ανατολή και δύση του ήλιου αρκεί αυτό να μπορεί να αποδωθεί στην φωτογραφία.Ακόμη θα σας περάσω και σκηνές απο συννεφιασμένη ημέρα όπου πηγαινοέρχονται τα σύνεφα και απο καταιγίδες γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο το θέαμα σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

65668196.jpg

65668205.jpg

65668209.jpg

65668218.jpg

65668228.jpg

65668239.jpg

65668253.jpg

65668260.jpg

65668270.jpg

65668277.jpg

Last edited:
Και εδω, ένα πρόχειρο βιντεάκι απο το κινητό.
προσέξτε γύρω στο 2.15 με 2.20 τον τσαμπουκά που ρίχνει ξαφνικά το πιό ήρεμο ψάρι του ενυδρείου και απο τα πιό παλιά που υπάρχουν εκεί μέσα (πλησιάζει τα 3 χρόνια...)Naso Vlamingi στο τερατάκι Diodon Xistrix (Παναγιώτης!!!), ο οποίος το έβαλε στα πόδια γιά την σπηλίτσα του!!!

http://www.youtube.com/watch?v=yaNbgdEUsIU&list=UUJwI5NYa2GXzw5R0jGaUtXg&index=1&feature=plcp