Πολλά έχουν αλλάξει στο ενυδρείο και την φιλοσοφία του ,απο το προηγούμενο μήνυμα, μετά φυσικά απο αρκετό καιρό.
Ας δούμε λίγο τι άλλαξε και γιατί...
Βασικά το ενυδρείο είναι πλέον απόλυτα στρωμένο και μετά απο μιά σειρά συνεχών αλλαγών νερού με φυσικό θαλασσινό, πλέον αυτός ο τρόπος ακολουθείται πιστά στο πρόγραμμα ρουτίνας.
Ευτυχώς μέχρι στιγμής και παρά τις αντίξοες σχετικά καιρικές συνθήκες, έχω καταφέρει να μην χάσω ούτε μία αλλαγή νερού με αυτο τον τρόπο απο τότε που τον ξεκίνησα, και πάει αρκετός καιρός απο τότε.
Σχετικά με το θέμα αυτό και το πως/πόσο επιρέασε-επιρεάζει ,θετικά η αρνητικά τις ζωές του ενυδρείου, μπορείτε να βρείτε σε ξεχωριστό θέμα στην γενική κατηγορία περί θαλασσινών και στο θέμα, αλλαγή νερού απο την θάλασσα.
Στο ζητούμενο τώρα...
Η φιλοσοφία του ενυδρείου πλέον είναι ένας συνδιασμός reef με ελαφρά-μαλακά κοράλια και Fish σχετικά μεγάλου μεγέθους.
Πρακτικά αυτό έχει ξεκινήσει εδω και πολλούς μήνες και τα ψάρια προστίθονται σταδιακά και ένα-ένα,μετά φυσικά απο την αναγκαία προυπόθεση θετικής συγκατοίκησης μεταξύ τους, τόσο ως προς το είδος ,όσο και ως προς το μέγεθος.
Υπάρχουν όμως μερικά μικρά ψαράκια, που προυπήρχαν πριν την αλαγή πλεύσης, που όμως ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν κινδυνεύσει απο τα μεγαλύτερα και θεωρητικά απειλητικά προς αυτά.
Η απόφασή μου αυτη είχε να κάνει με το εξής σκεπτικό...
1) Θεώρησα άδικο έχοντας τόσα λίτρα να μην μπορώ να απολαμβάνω ψάρια που αγαπώ ιδιαίτερα.
2) Λόγω του όγκου λίτρων και διαστάσεων του ενυδρείου κυρίως σε πλάτος και ύψος, γιά να έφτανε στο σημείο εκείνο ενός αξιοπρεπέστατου Reef θα έπρεπε αφ'ενός να ξεπουληθώ και αφ'ετέρου να περιμένω καμιά δεκαετία ακόμη στην καλύτερη περίπτωση, κατά την οποία δεν θα είχα απώλειες σε κοράλια, κυρίως σκληρά, πράγμα σχεδόν απίθανο.
3) Οι ώρες λειτουργίας του φωτισμού γιά Reef με σκληρά ,πραγματικά είναι πολλές ,η ανάγκη γιά ποσότητα και ποιότητα του φωτισμού τεράστια, και τα έξοδα απαγορευτικά στις εποχές που διανύουμε,τουλάχιστον γιά την δική μου τσέπη.
4) Ανέκαθεν ,ήμουν οπαδός στο θέμα των κοραλιών, υπερ εκείνων που δίνουν κίνηση.Προτιμώ δηλαδή την κίνηση απο το χρώμα και έτσι ακροπόρες και ανάλογα κοράλια που είναι ακίνητα στο ενυδρείο, με εντυπωσιάζουν λιγότερο απο εκείνα που ταλαντεύονται με την ροή του νερού.
5) Το κόστος αντικατάστασης των μαλακών κοραλιών στην πλειοψηφία τους σε σχέση με τα σκληρά, σε περίπτωση νέκρωσης γιά διάφορους λόγους, η χλαπιακιάσματος απο τα ψάρια ,είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα σκληρά κοράλια.
Μέχρι στιγμής και μετά απο αρκετό καιρό, δεν έχω απολύτως καμία απώλεια σε κοράλια η ασπόνδυλα, απο την στιγμή της αλλαγής και έως σήμερα.
Φροντίζω όμως καθημερινά τα ψάρια να είναι χορτασμένα,με ποικιλία τροφών κατεψυγμένων και μη.
Θα μπορούσα ίσως να μιλάω γιά αρκετή ώρα, σχετικά με το θέμα, όμως νομίζω ότι είναι καλύτερα να προχωρήσω σε κάποιες αποψινές φωτογραφίες που προσπάθησα να τραβήξω με την ταπεινή μου φωτογραφική μηχανή.
Πάμε λοιπόν...