Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Ειναι χυτευσιμη ρητινη παρομοια με τις αλλες, δηλαδη την απλη και την Crystal.
Eικαζω οτι ειναι πιο ακριβη απο την Crystal διοτι οχι μονο εχει τα χαρακτηριστικά της Crystal (υπερδιαυγης) αλλα και στεγνωνει πιο γρηγορα.
Το 'Express' στο oνομα υποδηλωνει ακριβως αυτο.

Τωρα θεωρω απαραδεκτο να υπαρχει προς πωληση ενα χημικο προιον και να μην υπαρχουν πουθενα τα specs σε pdf η σε αλλη μορφη!!
Και οχι μονο δεν υπαρχουν τα specs στους πωλητες, αλλα ΔΕΝ υπαρχει καν το προιον στις ιστοσελιδες της Εvochem/Mercola, μεχρι στιγμης....

Σοβαροτης μηδεν, κριμα!!

Ειναι η κλασικη ελληνικη ανοργανωσιά και ωχαδερφισμος που χαρακτηριζει μεγαλη πλειοψηφια ελληνικων επιχειρησεων. Οφειλεται κυριως σε παλαιας γενιας διευθυντες και στελεχη που μεγαλωσαν με αυτη τη νοοτροπια. Σε επιχειρησεις νεαρων ιδρυτών βλεπω μοντερνισμο, ενσωματωση τεχνολογιων και νοικοκυρεμα. Προφανως η νεοι εχουν μπουχτισει απο την παλαια νοοτροπια που ακομα κραταει πισω τη χώρα.

Δοκιμαζω σιγα σιγα τα τρια καλουπια για στυλο που παρελαβα προσφατα.

Εδω τα καλουπακια και μεσα τα ανταλλακτικα (30 το συνολο) που υπαρχουν στο σετ.
wY0v409h.jpg

Το ανταλλακτικο μενει μετεωρο στη μεση του καλουπιου καθως υπαρχει ειδικη θεση/εσοχη μπροστα για να μπαινει η μυτη (και να μην λερωνεται απο την ρητινη). Η ρητινη που χωραει στα καλουπια ειναι οπως αναγραφεται στην φωτο.

Επισης στην πισω μερια καθε καλουπιου υπαρχει ενα μπιμπικι (φωτο παρακατω) που μπαινει και φραζει το ανταλλακτικο για να μην εισχωρησει μεσα ρητινη. Αυτο το μικρο μπιμπικι αφηνει επισης ενα κενο στο πισω μερος του στυλο (οταν βγει απο το καλουπι) ωστε να μπαινει αερας στο ανταλλακτικο και ετσι να γραφει το μελανι.

veQWY4Rh.jpg

Η πρωτη δοκιμη εγινε στο πιο στενο καλουπι. Θελει προσοχη να μπει καλα η ρητινη στο μπροστινο μερος, ιδιως εαν υπαρχουν αντικειμενα που πιθανως να εμποδισουν την ροη της ρητινης και να βγουν οι φυσσαλιδες γιατι αν μεινουν θα δημιουργησουν τρυπες.

Εδω φαινεται το καλουπι που στεγνωνει. Η δοκιμη εγινε με UV ρητινη για να μην περιμενω να δω τα αποτελεσματα δυο μερες.
Το ανταλλακτικο βαφτηκε χρυσο με σπρευ για να μην ειναι αυτο το αχαρο μαυρο.
EtOeexnh.jpg

Εβαλα μεσα στο καλουπι μικρα διακοσμητικα πετραδακια (απο το Jumbo) καθως και καποια αλλα μικροαντικειμενα.
Το αποτελεσμα βγηκε ανελπιστα ομορφο και πολυ χαριτωμενο για τα γουστα μου!!
kt134Tmh.jpg

Υπαρχει καποιο θεμα με το ποσο πρεπει να γεμιζει το καλουπι ωστε το στυλο να βγαινει οσο πιο ομοιομορφο γινεται. Εντελως στρογγυλο δεν γινεται να βγει, αλλα αυτο δεν ενοχλει καθολου ουτε το γραψιμο αλλα ουτε και την αισθητικη του στυλο!

Εδω φαινεται η διαφορα απο την μερια που γεμιζει το καλουπι, το οποιο το ειχα γεμισει ~102%.
kXAm8oGh.jpg

Στην δευτερη δοκιμη μπηκαν αλλα υλικα μεσα για να τεσταριστει η ευκρινεια τους μεσα στη ρητινη (ελατηρια, βιδες, αντιστασεις, λεντακια, ρινισματα), το ανταλλακτικο βαφτηκε ασημι και μπηκε λιγοτερη ρητινη απο την πρωτη φορα.
6Lv9xL3h.jpg

Εδω φαινεται η εσοχη που δημιουργηκε καθως χρειζοταν λιγο περισσοτερη ρητινη.
gLoehjWh.jpg

Παντως να πω οτι η εσοχη δεν δημιουργει καποιο αισθητικο θεμα αλλα ουτε και θεμα στο γραψιμο. Οπως και στο πρωτο στυλο.
Το στυλο στεκεται καλα και δεν τσουλαει οταν παταει στην εσοχη (ειτε στην προεξοχη στο πρωτο στυλο).
u3Q4duJh.jpg

Θα γινει και μια τελευταια δοκιμη με την σωστη -αυτη τη φορα- ποσοτητα ρητινης αλλα θελω να σκεφτω τι να βαλω μεσα στη ρητινη.
Θα μπει καποιο φυτο στη μια ακρη, θα μπουν διαφορα χρωματα στη μεση και κατι αλλο στην πισω μερια, θα δουμε.

Σε επομενη φαση συντομα θα δοκιμαστουν και τα υπολοιπα δυο καλουπια.

Σιγουρα τα καλουπια δεν μπορουν να φτιαξουν ενα στυλο οπως το φτιαχνουμε στον τορνο, εχουν τις αδυναμιες τους αλλα απο την αλλη μερια ειναι μια εξαιρετικη και δημιουργικοτατη εναλλακτικη να φτιαξουμε κατι μοναδικο, αφου μπορουμε να γεμισουμε το καλουπι με οτι μπορουμε να φανταστουμε!!

Προσωπικα τα συνιστω ανεπιφυλακτα!!!

Έχω αυτό το θέμα με το καλούπι αυτό, το οποίο θέμα το έχουν και μερικά άλλα καλούπια. Λόγω της συσκευασίας τους, είναι κάπως πιεσμενα, και το μεταφέρουν από ότι βλέπω στο τελικό προϊόν.. Τι μπορώ να κάνω να έρθει στη σωστή φόρμα;

Δυστυχως δεν νομιζω οτι υπαρχει περιπτωση επαναφοράς.

Εχω και εγω παρομοιο θεμα με ενα απο τα καλουπια για τα στυλο και το μονο που μπορει να γινει ειναι να στηριχτει η αλλοιωση με καποιο τροπο.

Στη περιπτωση μου σπρωχνω το καλουπι πανω σε μια επιφανεια, ωστε η ξεχειλωμενη πλευρα να ερθει στα ισα της και μετα ριχνω τη ρητινη.
1Vgo1wkh.jpg

Στη δικη σου περιπτωση πρεπει να βρεις ενα τροπο ωστε να στηριξεις το καλουπι για να ερθει στην αρχικη του μορφη.

• Like
Reactions: nikfor
Δυστυχως δεν νομιζω οτι υπαρχει περιπτωση επαναφοράς.

Εχω και εγω παρομοιο θεμα με ενα απο τα καλουπια για τα στυλο και το μονο που μπορει να γινει ειναι να στηριχτει η αλλοιωση με καποιο τροπο.

Στη περιπτωση μου σπρωχνω το καλουπι πανω σε μια επιφανεια, ωστε η ξεχειλωμενη πλευρα να ερθει στα ισα της και μετα ριχνω τη ρητινη.
1Vgo1wkh.jpg

Στη δικη σου περιπτωση πρεπει να βρεις ενα τροπο ωστε να στηριξεις το καλουπι για να ερθει στην αρχικη του μορφη.
Ναι κι εγώ αυτό σκέφτηκα.. Θα το βάζω να ακουμπάει πουθενά, ίσως και κόντρα.. Κάτι τέτοιο

Τι διαμετρο εχει το στρογγυλο καλουπακι? Μπορεις να βρεις η να φτιαξεις κατι που να ταιριαζει σε κυκλο ειτε ημικυκλιο να το στηριξεις.

Ισως επισης να χωραει να σφηνωσει ελαφρα σε καποιο ετοιμο καπακι, πλαστικο ποτηρι οπως το παρακατω που μπορεις να το κοψεις στο σωστο υψος για να χωραει το καλουπι, κλπ.

RCI9lBqh.jpg

Τι διαμετρο εχει το στρογγυλο καλουπακι? Μπορεις να βρεις η να φτιαξεις κατι που να ταιριαζει σε κυκλο ειτε ημικυκλιο να το στηριξεις.

Ισως επισης να χωραει να σφηνωσει ελαφρα σε καποιο ετοιμο καπακι, πλαστικο ποτηρι οπως το παρακατω που μπορεις να το κοψεις στο σωστο υψος για να χωραει το καλουπι, κλπ.

RCI9lBqh.jpg
Σωστά ναι κάτι θα βρω, αλλιώς θα κόψω ξύλο.
Φ85 είναι

01.jpg

Μια μέρα που έπαιζα με μια κατασκευή με υγρό γυαλί, μου περίσσεψαν 150ml και για να μην πάνε χαμένα, τα έριξα σε ένα άδειο καλούπι Σιλικόνης σε σχήμα κύβου (10x10x10), χωρίς να έχω ιδέα τι θα το κάνω τελικά.

Μετά από πολλές μέρες, όταν ήρθαν οι χρωματιστές Mica σκόνες από το Amazon, είπα να τις δοκιμάσω, να δω τι χρώματα δίνουν, οπότε έβαλα ένα κυλινδρικό καλούπι σιλικόνης μέσα στον κύβο, έβαλα και ενα βαρίδι μέσα του για να μην αρχίσει να επιπλέει και άρχισα να ρίχνω στρώσεις ανακατεμένες με χρώμα.

02.jpg

Μια στρώση (60gr περίπου) κάθε πρωί, πριν πάω στη δουλειά, επί ... 8 μέρες! Ούτε αντιβίωση να ήταν 😅 :ROFLMAO: 😅

Υπήρχαν πολλές φυσαλίδες, αλλά δεν με ενδιέφεραν καθόλου. Μάλλον το αντίθετο, γιατί σκέφτηκα πως θα έδιναν ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το προτζεκτ.

Οι χρωστικές είναι με τη σειρά που έχω βάλει τα μπουκλάκια. Μερικές (όπως η Bronze) ήταν πολύ εντυπωσιακές.
Μόλις βγήκε από το καλούπι, φάνηκε πολύ ωραίο και χαρούμενο. :D

03.jpg

Έφτιαξα λίγο ακόμα μίγμα με κόκκινη χρωστική, και το έριξα στον πάτο, που υπήρχε ο κύκλος από το κυλινδρικό καλούπι και ήταν διαφανής ώστε να μην φαίνεται το εσωτερικό του κύβου.

08.jpg

Έκοψα ένα κομματάκι πεύκο λίγο πιο μικρό από τον κύβο (γιατί ήθελα η βάση να μη φαίνεται ιδιαίτερα και ο κύβος να μοιάζει κάπως σαν να είναι στον αέρα), έσκαψα με το ρουτερακι τον χώρο για τον controller και άνοιξα τρύπες για να μπει το φις τροφοδοσίας και το ματάκι του τηλεκοντρόλ, και το έβαψα μια μια μπογιά νερού.

04.jpg

Έκοψα και μια λωρίδα χρωμοφάν, την έκανα κύλινδρο και κόλλησα πάνω του την RGB led ταινία.

Στερέωσα τα υλικά με το πιστόλι σιλικόνης, έβαλα και λίγο ρυζόχαρτο γύρω από τα LED για να δημιουργήσει μια διάχυση και έκλεισα το κουτάκι με εποξική. Έβαλα και ένα σφιγκτήρα και άφησα το γλυκό να δέσει :)

05.jpg

07.jpg

Ωραίο βγήκε και η αλήθεια είναι πως οι φωτογραφίες το αδικούν λίγο

06.jpg

Και στο σκοτάδι είναι τέλειο.
Έβγαλα ένα video για να πάρετε μια ιδέα.
Το τηλεκοντρόλ έχει ένα πρόγραμμα πολύ αργών αλλαγών στα χρώματα που είναι απίθανο.
Αυτό έβαλα στο video, αλλά το έβαλα στο x4 για να μην είναι βαρετό

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ μου αρέσουν τα Led Cubes που συνδυάζουν τόσα πράγματα και τεχνικές ταυτόχρονα. :)

10.jpg

Σωστά ναι κάτι θα βρω, αλλιώς θα κόψω ξύλο.
Φ85 είναι
ή κοψε μερος απο ενα μεγαλυτερο ταπερ, και μαζεψε το σιγα σιγα με δεματικο στη σωστη διαμετρο

Μια μέρα που έπαιζα με μια κατασκευή με υγρό γυαλί, μου περίσσεψαν 150ml και για να μην πάνε χαμένα, τα έριξα σε ένα άδειο καλούπι Σιλικόνης σε σχήμα κύβου (10x10x10), χωρίς να έχω ιδέα τι θα το κάνω τελικά.
μας δουλευεις, ετσι? "δεν ειχα τι να κανω λιγο υγρο γυαλι, και να εβγαλα ενα design αριστουργημα!"
χαχαχαχαχα....

λοιπον...θα πρεπει να επισκεπτομαι το νημα για διαβασμα πιο συχνα...
ευτυχως εχω αρκετες αλλλες ασχολιες για να μην κολλησω....

εξαιρετικη δημιουργικοτητα! καθε φορα βλεπουμε και κατι καλυτερο.

• Love
Reactions: nikfor
20220310_111001.jpgΠριν λίγο καιρό είχα αγοράσει κάτι καλούπια σιλικόνης με γράμματα από το Amazon.de, έριξα υγρο γυαλι πριν 2 μέρες και αποδείχτηκαν πολύ καλά. Παραθέτω φώτο παρακάτω. Φτιάχνω πάλι κάτι ρολόγια αλλά αυτή τη φορά με το λογότυπο της εταιρείας που εργάζομαι. Στο ένα από τα 2 θα μπουν τα γράμματα από το υγρό γυαλι και στο άλλο τα έχω σκαλισει με το ρουτερ. Θέλω να περάσω ένα είδος βερνικιου η λάδι, δεν είμαι σίγουρος τι είναι καλύτερο από τα 2, με σκοπό να αναδειχθούν καλυτερα τα νερά του ξυλου και φυσικά για προστασία. Παλαιότερα έχω χρησιμοποιήσει ένα σπρέι διάφανο βερνίκι ματ Morris. Έχει κανείς να προτείνει κάτι άλλο καλύτερο?20220310_111738.jpg20220310_111758.jpg

Πολυ ομορφα μπραβο!!

Λαδι δεν θα εβαζα ποτε σε πευκο/ελατο γιατι κιτρινιζει και φαινεται αθλιο.
Βερνικι ματ η σατινε νομιζω οτι ειναι μια χαρα για προστασια στα παραπανω ρολογια.

Αν εχεις εμπειρια σε βαφη με σπρευ, καντο με σπρευ, αλλιως προσεκτικα με πινελο για βερνικι.

• Like
Reactions: Chris_mar
Πολύ όμορφο, μπράβο.
Για το λάδι ότι σου είπε ο Μιχάλης, οπότε βάλε βερνίκι διάφανο. Προσωπικά, ότι έχει πολλές γωνίες και λεπτομέρειες το περνάω με σπρέι - το βερνίκι με πινέλο μου αφήνει χοντρές σταγόνες κάθε φορά που βρίσκει γωνία (πχ ανάμεσα στα γράμματα) και μετά φαίνεται.
Καλά, τα σκαλιστά γράμματα πως σου βγαίνουν αλφαδιά; Ρούτερ κανονικό ή ντρέμελ με βάση ρούτερ;

• Like
Αλλο ενα μπρελοκακι με ενα κιτρινο γραμμα Μ σε ροζε υγρο γυαλι (ροζε ειναι μονο το πρωτο στρωμα ~1μμ) Συν ενα κοχυλι και ενα αστερακι.

Στεγνωνει στο καλουπι
Di0kUly.jpg

Και εδω μολις βγηκε απο το καλουπι.
gjvlsfSh.jpg

Μενει να φινιριστει και να μπει και το αλυσιδακι.

Στην πραγματικοτητα το μπρελοκ ειναι εξαιρετικα καθαρο και στιλπνο χωρις φυσσαλιδες -που μπορει μεν να υπαρχουν αλλα δεν φαινονται καθολου με το ματι. Εχουν υπερτονιστει με το φλας! Στην πρωτη φωτο, δεν φαινονται!

....και για να προλαβω τους καλοθελητες, το Μ δεν ειναι απο το Μιχαλης :)

Πολυ ομορφα μπραβο!!

Λαδι δεν θα εβαζα ποτε σε πευκο/ελατο γιατι κιτρινιζει και φαινεται αθλιο.
Βερνικι ματ η σατινε νομιζω οτι ειναι μια χαρα για προστασια στα παραπανω ρολογια.

Αν εχεις εμπειρια σε βαφη με σπρευ, καντο με σπρευ, αλλιως προσεκτικα με πινελο για βερνικι.
Πολύ όμορφο, μπράβο.
Για το λάδι ότι σου είπε ο Μιχάλης, οπότε βάλε βερνίκι διάφανο. Προσωπικά, ότι έχει πολλές γωνίες και λεπτομέρειες το περνάω με σπρέι - το βερνίκι με πινέλο μου αφήνει χοντρές σταγόνες κάθε φορά που βρίσκει γωνία (πχ ανάμεσα στα γράμματα) και μετά φαίνεται.
Καλά, τα σκαλιστά γράμματα πως σου βγαίνουν αλφαδιά; Ρούτερ κανονικό ή ντρέμελ με βάση ρούτερ;
Σας ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι και με το σπρέι ψιλό κιτρινίζει το ξυλο και αυτό είναι που με χαλάει. Σήμερα το πρωί είχα κάνει διαφανές υγρό γυαλι και το πέρασα σαν βερνίκι, σε ένα ρολόι που είχα κάνει, για να δω πως θα βγει. Πάλι κιτρινισε σε ιδιο βαθμό θα έλεγα με το σπρέι, μπορεί και λίγο παραπάνω. Για αυτό ψάχνω ιδέες για καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα σκαλιστα γράμματα τα κάνω με ρουτερ ελεύθερο χέρι.20220310_203819.jpg20220310_203800.jpg20220310_203812.jpg

• Like
Reactions: ikomninos
Με βερνίκι νερού δοκίμασε...
Απλώς να ξέρεις οτι το πεύκο βγάζει μια κιτρινιλα όταν το περνάς γιατι το ξύλο έχει από την φύση του αυτόν τον χρωματισμό...

• Like
Από τις φωτογραφίες δεν θα το έλεγα κιτρινισμένο. Αν δεν σου κάνει κόπο, πέρνα ένα κομμάτι ίδιο ξύλο με οποιοδήποτε λάδι (αν δεν έχεις κανένα, πάρε ένα παραφινέλαιο από φαρμακείο ~3€) και βάλτο δίπλα στο ξύλο της φωτογραφίας να δεις την διαφορά.

• Like
Mεγαλη δουλεια η UV ρητινη, μπορεις να τελειωσεις ενα εργακι μεσα σε μιση ωρα!!

Μπηκε αλυσιδακι στο ενα μπρελοκ και ετοιμαζεται ενα αλλο.

Στο νεο μπηκε η πρωτη λεπτη στρωση, ενα υποστρωμα δηλαδη για να δωσει το γαλαζιο χρωμα και να κολλησει το οστρακο.
FRceRzZh.jpg

Κατοπιν θα γεμισει με διαφανη ρητινη για να φαινονται καθαρα τα αντικειμενα που θα μπουν μεσα (Οστρακο, γραμμα και ενας μικρος μεταλλικος αστεριας). Αναμενω τωρα οδηγιες για το χρωμα του γραμματος. Υπαρχει μικρο καλουπι για μικρα γραμματα.