Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Το γιατί όλοι παιδεύονται με τον τόρνο και τη ρητίνη αντί να στήσουν ένα καλούπι όμως με ξεπερνά...

Γιατί είμαστε (ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε) μάστορες ρε Μιχάλη δεν είμαστε φασονάδες...

Πόσο είναι; Γιατί αν είναι του λίτρου τα 20-22 δεν είναι λίγα.

Μαζί με τον καταλύτη είναι στο κιλό. Δεν μπορώ να ξέρω άν είναι ακριβό η φθηνό. Σίγουρα όμως είναι απο τα φθηνά. Είχα πάρει και το παρακάτω πιο ακριβά, αλλά εκτός ότι είναι ούτε 250ml, είναι και υποδιέστερο..

20190811_131550.jpg

Αλλά όπως και να το δείς, κυκλοφορεί ένα ρητό στην πιάτσα που λέει...... Οταν πειραματίζεσαι, χώνεις συνέχεια..:smash:

Re: Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Γιατί είμαστε (ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε) μάστορες ρε Μιχάλη δεν είμαστε φασονάδες...

Μα τα καλούπια πρακτικά δίνουν μόνο το σχήμα.
Για να στήσω το press papier με τον σκορπιό π.χ. έφτιαξα ένα καλούπι από καπάκι σπρέι.
Αν κάποια στιγμή μου τη βαρέσει να φτιάξω κάτι σε αυτό το σχήμα, θα το χρησιμοποιήσω πάλι.
Ίδιο θα βγει πρακτικά μόνο σε σχήμα. :)

Φινιρισα καποια εργακια απο ξυλο και υγρο γυαλι που ειχα ξεκινησει πριν φυγω διακοπες.

Στα δυο αριστερα εχει μπει ο πατος απο υγρο γυαλι, για να φαινονται τα νομισματα και απο τις δυο πλευρες, και σημερα θα μπει υγρο γυαλι και μπροστα.
48646343427_cf76e1f526_b.jpg

Το πενηνταρικο του 1982 ειναι ετοιμο για καποιον γεννηθεντα την ιδια χρονια. Το ξυλο εχει τρυπηθει μονο απο μπροστα και εχει μπει η ρητινη. Το ξυλο ειναι απο ξεραμενο leyland, πολυ αχαρο ξυλο. Το γραμμα Θ ειναι απο καρυδια και ειναι ετοιμο σε μπρελοκ.

Εδω τα δυο ξυλα απο βερυκοκια χωρις τα νομισματα και φαινεται η πισω διαφανης πλευρα που θα την σχολιασω μετα καθως βγηκε σχεδον τελεια. Το ξυλο ειναι βερυκοκια.
48646459472_d8a147f7dd_b.jpg

Το ονομα του παραλαμβανοντα ειναι κολλημενο στην πανω μερια της τρυπας και περασμενο ολο με κολλα στιγμης για να μην αλλοιωθουν τα γραμματα με την ρητινη.

Το αποτελεσμα του γυαλισματος της ρητινης στην πισω πλευρα των εργων ειναι εντυπωσιακα καλο και ο πειραματισμος πετυχε.
Η διαδικασια περιελαμβανε τριψιμο με γυαλοχαρτο, χωρις νερο και με νερο, και στην συνεχεια 3 παστες γυαλισματος.

Εδω ακριβης σειρα και τα γυαλοχαρτα/κρεμες που χρησιμοποιηθηκαν.
48645962363_8a170cc99b_b.jpg

Το στεγνο γυαλοχαρταρισμα (και το πιο χρονοβορο αν γινοταν με το χερι) εγινε με τον αλοιφαφορο της Proxxon.
Γυαλοχαρτα στρογγυλα των 50εκ διαμετρο απο grit 80 εως 800. Εαν η επιφανεια ειναι αρχικα καλη, το γυαλοχαρταρισμα μπορει να ξεκινησει και απο 240.
Εγω το αρχισα απο 80 καθως πριν ριξω το υγρο γυαλι δεν ειχα τριψει καθολου το ξυλο. Ετριβα δηλαδη ξυλο και ρητινη μαζι.

Μετα το στεγνο τριψιμο ακολουθει το τριψιμο με γυαλοχαρτο νερου με το χερι. Τα δυο συγκεκριμενα στη φωτο ειναι λουριδες με grit 1200 και 2000.

Στη συνεχεια μπαινουν στο παιχνιδι οι παστες. Χρησιμοποιειται ο αλοιφαδορος με τα ειδικα σφουγαρακια. Σε καθε παστα βαζω και αλλο σφουγγαρακι.
Διαπιστωσα οτι ειναι πολυ χρησιμο να μπει πρωτα η φτηνη παστα για φαναρια απο το Jumbo η οποια κανει πολυ καλη δουλεια.
Επειτα μπαινουν δυο παστες των 5micron και 0.25micron οι οποιες εκαναν και την διαφορα.
Οι παστες αυτες ειναι αγορασμενες (και παρουσιασμενες) απο banggood αλλα ειναι η πρωτη φορα που τις δοκιμαζω.

Τελος η ρητινη τριβεται με το ειδικο εξαρτημα με μαλλι (αυτο που ειναι πανω στο proxxon) αλλα την ιδια δουλεια εχω δει οτι κανει και ενα κομματι φανελας, η καλυτερα ακομα καποια ειδικα πανακια που δεν αφηνουν χνουδι.

Λεπτομερεια:)
H τρυπα για το μπρελοκ στο γραμμα εγινε με τρυπανι χειρος και τρυπανακι των 0.8μμ. Η βιδα του μπρελοκ εχει παχος 1.2μμ και το σπειρωμα αλοιφεται με κολλα στιγμης πριν βιδωθει.
48646455346_d09e9426cb.jpg

Χτες το βραδυ επεσε και το υγρο γυαλι στο ξυλινο τριγωνακι απο καρυδια με το ενα λεπτο του ευρω.

Εδω το καραβακι που απεικονιζεται στο 1 λεπτο.
48658608506_64d3567a84_b.jpg

Στην πισω πλευρα του ξυλινου τριγωνου υπαρχει ενα διλεπτο με την πλευρα που απεικονιζει ενα αλλο καραβακι. Η πισω πλευρα ειχε ετοιμαστει πρωτη.

Όλα πολύ όμορφα. Και το leyland μαζί που στην φωτογραφία τουλάχιστο δεν δείχνει καθόλου άχαρο.

Eυχαριστω Δημητρη!

Το leyland για να δειξει λιγο καλυτερο εχει περαστει μπροστα δυο χερια κερι με αποχρωση καρυδια. Ειναι και πολυ ελαφρυ ξυλο, μοιαζει λιγο με το ελατο.

Έμπλεξα κι εγώ με παραγγελίες εδώ στο χωριό...
Φίλος κυνηγός ήθελε μαχαίρι με λαβή πόδι αγριογούρουνου και μια φίλη κάτι χρυσόμυγες...
Τα φινιρίσματα θα τα κάνω εγώ αλλά τα γυαλίσματα τα βαριέμαι επίστευτα. :argue:

Attachments

• BF9F9556-F737-4C78-BAB7-F1FF9D286A2A.jpg
    BF9F9556-F737-4C78-BAB7-F1FF9D286A2A.jpg
    264.3 KB · Views: 142
Ωραίο λουρί έχει το ρολόι σου.

Μα πόδι από αγριογούρουνο μωρέ !!!!!!!!!!!

Είναι και πανάκριβο... :flipout: Για τη θάλασσα.

Τι να κάνω; Εντολές εκτελώ.
Έχεις δεί κυνηγό να είναι στα καλά του;

Ωραια εργα παιδια.
Του Μιχαλη τα ειδα απο κοντα και πραγματικα το γυαλισμα ειναι εντυπωσιακο. Πραγματικο "γυαλι".
Επισης, πολυ ομορφο ξυλο η βερυκοκια.

Μπαμπη θα μας τρελανεις? θα διαλυσει η λαβη χωρις πειρους, πως εχεις κανει το δεσιμο λαμα - λαβη? εκτος κι αν ειναι μονο εκθεσιακο!
... αναμενω το αποτελεσμα

Re: Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Μπαμπη θα μας τρελανεις? θα διαλυσει η λαβη χωρις πειρους, πως εχεις κανει το δεσιμο λαμα - λαβη? εκτος κι αν ειναι μονο εκθεσιακο!
... αναμενω το αποτελεσμα

Προτρεεεεχειιιιςςς.......

Δεν το εχω βαλει μεσα στο ακρυλικο απο οτι καταλαβαινω απλα κραταει τη λαμα απο πισω.