Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Μιχαλη δεν εχω κανει κατι ιδιαιτερο, απλως εχω αφησει λιγο να πηξει η ρητινη την οποια εχω χωρισει σε 2 ποτηρια διαφορετικου χρωματος, ριχνω τις ρητινες στο καλουπι μου και "παιζω" με μια οδοντογλυφιδα λιγο τοσο οσο για να βγει ενα τυχαιο αποτελεσμα οπως στις φωτο. Το μυστικο ειναι να εχει πηξει λιγο η ρητινη, δηλ να μην ειναι εντελως ρευστη. Εκανα πολυυυυυυυ καιρο να το μαθω αυτο. Επισης να προσθεσω οτι για να γινει το αποτελεσμα ημιδιαφανες, πρεπει η στρωση της ριτηνης να ειναι 2mm περιπου. Τις επομενες μερες ελπιζω να αξιοθω να εχω ενα τελικο αποτελεσμα.

Να πω δυο λογια για το υγρο γυαλι, την ρητινη ενος συστατικου, που στερεοποιειται κατω απο υπεριωδες φως σε 1-2 λεπτα, αναλογα το παχος της χυτευσης.

H αγγλικη ονομασια ειναι UV resin (Ultraviolet resin). Eδω το λινκ αγορας https://www.amazon.de/gp/product/B084WX4HD5/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s01?ie=UTF8&psc=1
Ειναι πιο ακριβο απο το γνωστο μας υγρο γυαλι των δυο συστατικων αλλα πρωτον, στεγνωνει στην στιγμη, δευτερον στεγνωνει crystal clear -υπερδιαφανο και τριτον και βασικοτερο ειναι ενος συστατικου, δεν χρειαζεται ανακατεμα αρα και απειρως πιο ευχρηστο απο το υγρο γυαλι. Η συσκευασια του ειναι σαν συσκευασια κολλας, δηλαδη πολυ πρακτικη στην χρηση.

Οι δοκιμες που εκανα με αφησαν παρα πολυ ικανοποιημενο με αποτελεσματα υπερανω των προσδοκιων που ειχα. Σημειωτεον, οτι η συγκεκριμενη ρητινη ειναι βελτιωμενη απο τις προυπαρχουσες με την εννοια οτι στεγνωνει πολυ πιο γρηγορα και με λαμπτηρα UV μολις 6w. Oι πιο παλιες UV ρητινες ηθελαν λαμπτηρα UV 36w και καποια αρκετα λεπτα παραπανω.

Ενα απο τα πειραματα ηταν να γεμισω με ρητινη μια ψιλοκαταστραμενη κατασκευη που ειχα και επαιζα.
Εδω οπως ηταν πριν
2IlWgE5l.jpg

Και εδω καθως γιατρευεται, υπο το υπεριωδες φως των 6w, επανερχομενο στην αρχικη του κατασταση.
Y0vap7Pl.jpg

Επεσε ενα στρωμα ρητινης για να καλυψει τα σκαψιματα και ενα κομματι απο μια ακρη που ελλειπε. Δεν πηρε παραπανω απο 1.5 λεπτο να σκληρυνει!!

Εδω εγινε μια δοκιμη, εν ειδει κολλας, αντι κολλας στιγμης. Κολληθηκε στον θετικο πολο μιας μπαταριας ενα μικρο λαμπακι.
g3FDZEmh.jpg

Το μαγικο εδω ειναι οτι αφου μπηκε μια σταγονα ρητινης στον πολο της μπαταριας, υπο το UV φως χρειαστηκαν μολις καποια δευτερολεπτα για να αφησω το λαμπακι απο τα χερια μου, ωστε να κολλησει μονο του. Η διαδικασια πηρε 1 λεπτο. Η κολληση ειναι σαφως ανωτερη και ισχυροτερη απο το να γινοταν με κυανοακρυλικη κολλα.

Εδω ισως διακρινεται καλυτερα το σημειο της κολλησης. Θυμιζει κολληση με κολλα δυο συστατικων.
YsKJx7ch.jpg

Παρ'ολη την ελαχιστη επιφανεια κολλησης, το λαμπακι ειναι πολυ γερα στερεωμενο στην μπαταρια. Εαν ηταν κολλημενο με κυανοακρυλικη, ισως αντεχε σε ενα οριζοντιο τραβηγμα αλλα οχι σε ενα πιεση/ενταση υπο γωνια. Η κολληση με την UV ρητινη αντεχει σε πιεση απο καθε κατευθυνση και γωνια.

Επισης απογεμισα με ρητινη ενα νομισμα που εχω βαλει σε ξυλο καρυδιας. Αρχικα το υγρο γυαλι που ειχα ριξει ειχε απορροφηθει μερικως απο το ξυλο και εκανε μια κοιλη κουρμπα.
Βαριομουν να φτιαξω αλλο υγρο γυαλι για να γεμισω το βαθουλωμα. Με την συγκεκριμενη UV ρητινη ομως, απλα εριξα 4-5 σταγονες απο το μπουκαλακι και το εβαλα για ενα λεπτο κατω απο UV φως. Αυτο ηταν:

nBjjMv7h.jpg

Δεν υπαρχει καμμια απολυτως ενδειξη οτι υπηρξε παρεμβαση πανω στο νομισμα. Η ρητινη στεγνωσε πεντακαθαρη και στο ιδιο επιπεδο πλεον με το ξυλο που περικλειει το νομισμα.

Διαβάζω αυτό το πολύ ενδιαφέρον thread και έχω φτάσει στην σελίδα 75.

Αλλά εχθές που είπα να παίξω και εγώ λίγο με το υγρό γυαλί της Mercola και να το εφαρμόσω σαν τελικό βερνίκι (σε μια παχιά στρώση) σε ένα επιπλάκι που φτιάχνω, έπαθα το εξής:

20210301_082237.jpg

Ενώ έγινε πολύ καλό σε γενικές γραμμές, μετά από λίγη ώρα, άρχισε να συρρικνώνεται στις 2 από τις τέσσερεις πλευρές.
Εξυπακούεται πως ήταν τέλεια αλφαδιασμένο με κανονικό αλλά και Laser αλφάδι.
(Πριν περασω το υγρό γυαλί, το είχα τρίψει, - ΚΠ 15χιλ.- το είχα περάσει με ένα primer βερνίκι νερού και το είχα ξανατριψει)
Δεν κατάλαβα γιατί έγινε αυτό. :chinscratch:

Και κάτι άλλο που έπαθα (και 100% είναι λάθος δικού μου χειρισμού) είναι πως προσπαθώντας να βγάλω κάποιες μικρές φουσκαλίτσες με το φλόγιστρο, δημιούργησα 3-4 πολύ μεγαλύτερες!
Σαν να ... "έβρασε" σε εκείνα τα σημεία το γυαλί. Ίσως ήθελε από πιο μακριά το φλόγιστρο. Θα πειραματιστώ ...

Να πω δυο λογια για το υγρο γυαλι, την ρητινη ενος συστατικου, που στερεοποιειται κατω απο υπεριωδες φως σε 1-2 λεπτα, αναλογα το παχος της χυτευσης.......

Πολύ ενδιαφέρον υλικό! Ευχαριστούμε για τη δοκιμή :)

Έχω μια απορία.
Στο νήμα των παραλαβών, έγραψες:

.....Aυτη η συγκεκριμενη ρητινη ενος συστατικου ειναι η πλεον εξελιγμενη καθως στεγνωνει σχεδον αμεσα (μεσα σε ενα-δυο λεπτα μεχρι την πληρη σκληρηνση) σε σχεση με τις παλαιοτερες που ηθελαν καποια αρκετα λεπτα παραπανω για να στεγνωσουν πληρως.
Η ρητινη UV στεγνωνει μετα απο καποιες ωρες εκθεσης και στον ηλιο. Απλα με την υπεριωδη ακτινοβολια επιταχυνουμε το στεγνωμα.........

Η ερώτηση είναι: Αν δεν το βγάλουμε στον ήλιο και αν δεν το περάσουμε με το UV, πως συμπεριφέρεται; Θα στεγνώσει κάποια στιγμη τελικά;

Nα´σαι καλα!

Οχι, δεν θα στεγνωσει ποτε αυτη η ρητινη χωρις ηλιο η φωτισμο UV.
Για την ακριβεια θα συμπεριφερθει σαν την γνωστη μας ρητινη/υγρο γυαλι των δυο συστατικων στο οποιο βαλαμε μονο το ενα συστατικο.

++++++

Μου κανει μεγαλη εντυπωση η μερικη συρρικνωση της ρητινης στο τραπεζι! Ειναι σαν να 'γλιστρησε' προς τα μεσα η ρητινη? Η ειναι σαν να απορροφηθηκε απο το κοντρα πλακε?

Οντως το τραπεζι φαινεται παρα πολυ ωραιο, εκανες πολυ καλη δουλεια! Σκεφτεσαι να ξαναγεμισεις αυτο το κενο που εχει δημιουργηθει στις ακρες?

Για το φλογιστρο, το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι το ειχες πλησιασει σχετικα κοντα και το φυσημα της φλογας δημιουργησε τις φουσκαλες. Δεν μου εχει τυχει ποτε ομως αυτο.

Tετοια προβληματα συνηθως προκυπτουν απο οχι καλα ανακατεμενο καθως και απο ληγμενο/πολυκαιρισμενο υγρο γυαλι, αλλα αυτο το τελευταιο το καταλαβαινεις οταν η ρητινη στεγνωνει κιτρινωπη και οχι crystal clear.

Όσο το σκέφτομαι, τόσο χρήσιμο μου φαίνεται αυτό το υλικό που παρουσίασες. Σκέφτομαι δεκάδες εφαρμογές.!

Και αφού μπορεί να γεμίζει τα κενά και να δουλεύει ταυτόχρονα σαν ισχυρή - εντελώς διαφανής - κόλλα, ίσως θα ήταν μια λύση για την συγκόλληση υλικών όπως το plexiglass :)

++++

(μια διευκρίνιση στο ερώτημα που έθεσα πιο πάνω γιατί μπερδεύει η προοπτική της φωτογραφίας. Η συρρίκνωσή είναι μικρή, γύρω στο μισό εκατοστό. Το πλάτος του ξύλου είναι 20 εκατοστά μόλις. Μπορεί να το ξαναγεμίσω τελικά).

Έβαλες πολύ λεπτή στρώση υγρό γυαλί γι' αυτό στο έκανε αυτό.
Το υγρό γυαλί όταν στεγνώνει συρικνώνεται λίγο.

Φαινεται οτι εκλεισε το μαγαζι ο πωλητης :)

Δεν εχω κοιταξει πλεον για αλλες χρωστικες μιας και αυτες που εχω ηδη αγορασει θα με φτασουν για μια ζωη..

Ομως μπορεις να ψαξεις με λεξεις κλειδια "resin transparent dye"---> pigment/dye/color/paint.

Ειναι σημαντικο η μπογια να ειναι 'transparent' (διαφανης) και οχι 'translucent' (ημιδιαφανης).

Παιδιά καλώς σας βρήκα..εψαχνα κάπου να βρω απαντήσεις για υγρο γυαλι και ευτυχώς σας βρήκα...αποφάσισα να ασχοληθώ ημιεπαγγελματικα..και έχω απορίες αν ξέρει κάποιος ...πήρα υγρό γυαλι της μερκολα πολυ καλο διάφανο...έφτιαξα σουβερ τα χω φτιαγμένα 7 μερες και όταν βάζω ζεστό καφέ πανω κανει αποτύπωμα που μένει η κούπα σαν να το χαράζει.;;..Επίσης αργεί περίπου μια βδομάδα να στεγνώσει τελειως σκληρά καλα ειναι φυσιολογικό; ;..να πω ότι βαζω χρωμα σε σκονη μπορει να το επηρεαζει;;; όποιος ξέρει να μου απαντήσει παρακαλω αν μπορεί φυσικά

Επισης ξεχασα να πω οτι στο σουβερ κανει κατι σαν ελαφρια νερα πανω δεν ειναι σαν γυαλί ..ετσι γινεται η κανω κατι λαθος;;..σε αναλογίες παντως δε κάνω σιγουρα κατι λαθος

Last edited by a moderator:
Καλως τον!

Το υγρο γυαλι της Μερκολα, ειτε το απλο ειτε το crystal, στεγνωνει το πολυ μεσα σε 24, αντε 36 ωρες αν μπει χρωμα, και μαλιστα στεγνωνει σκληρο ...σαν πραγματικο γυαλι!

Το οτι παρνει μια εβδομαδα να στεγνωσει και το γεγονος οτι 'χαραζεται' απο κουπα, δεν ειναι φυσιολογικο.

Απο την στιγμη που εχει μπει η σωστη αναλογια ρητινης/καταλυτη, τοτε ειτε το μιγμα δεν εχει ανακατευτει σωστα, ειτε το χρωμα ειναι ακαταλληλο η εχει μπει σε μεγαλη ποσοτητα.

Ποιο χρωμα σε σκονη εχεις βαλει?

Αρχικά καλώς ήρθες.
Από την περιγραφή δύσκολο να καταλάβει κανείς τι δεν πήγε καλά. Ο καιρός βέβαια αυτή την εποχή είναι λίγο κρύος και το υγρό γυαλί αργεί περισσότερο να σφίξει. Οι 7 μέρες όμως είναι αρκετές.
Δύο πράγματα που πρέπει να προσέχεις, αφού για τις αναλογίες είσαι σίγουρος. Να μην έχει υγρασία στο μέρος που το αφήνεις να στεγνώσει και να έχεις κάνει πολύ καλό ανακάτεμα. Ειδικά στο ανακάτεμα την πατάνε πολλοί, νομίζουν οτι τα έκαναν τέλεια αλλά στα τοιχώματα και στόν πάτο κολλάει το ένα υλικό, δεν ανακατεύεται καλά, και δημιουργεί πρόβλημα.
Αν θες να είσαι σίγουρος καλύτερα να το ανακατεύεις καλά και μετά να αλλάζεις δοχείο και να ξανα ανακατεύεις.
Αυτά που λές οτι εμφανίζονται στηνεπιφάνεια χωρίς φωτογραφία δύσκολο να σου πούμε τι είναι.

Καλως τον!

Το υγρο γυαλι της Μερκολα, ειτε το απλο ειτε το crystal, στεγνωνει το πολυ μεσα σε 24, αντε 36 ωρες αν μπει χρωμα, και μαλιστα στεγνωνει σκληρο ...σαν πραγματικο γυαλι!

Το οτι παρνει μια εβδομαδα να στεγνωσει και το γεγονος οτι 'χαραζεται' απο κουπα, δεν ειναι φυσιολογικο.

Απο την στιγμη που εχει μπει η σωστη αναλογια ρητινης/καταλυτη, τοτε ειτε το μιγμα δεν εχει ανακατευτει σωστα, ειτε το χρωμα ειναι ακαταλληλο η εχει μπει σε μεγαλη ποσοτητα.

Ποιο χρωμα σε σκονη εχεις βαλει?

Κατ αρχήν ευχαριστω για την απάντηση...Έχω βάλει καποια σε σκόνη van d EYCK λέγονται μαλλον ειναι για ζωγραφικη...Έχω φτιάξει κατι κοσμηματα 2 χιλιοστών που είχαν ελαστικότητα για 3, 4 μερες και ήταν διάφανα σκέτο χωρις χρωμα ...οπότε μάλλον κατι με το ανακάτεμα γινεται...Αλλά το ανακατεύω 5 λεπτά να το ανακατεύω κι αλλο;;;..γίνεται κάπως πιο άσπρο και μετά διαφανίζει στο 2 λεπτό περίπου τι άλλο να κάνω δε ξερω.

Υπάρχει περίπτωση να το καιω πολυ με το φλογιστρακι αναπτήρα ;;

Last edited by a moderator:
Πρωτον τα χρωματα πρεπει να ειναι καταλληλα για υγρο γυαλι και μαλιστα σε ελαχιστη ποσοτητα που σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να ξεπερναει το 4% του συνολικου μιγματος.

Δευτερον το ανακατεμα δεν ειναι μονο θεμα χρονου αλλα και θεμα τροπου, πρεπει να γινεται σωστα. Το φλογιστρο δεν επηρρεαζει την πηξη.

Τριτον, θεωρω οτι η ρητινη και ο καταλυτης ειναι 'φρεσκα' καθως αν εχουν μεινει στο ραφι καποια χρονια η δεν εχουν διατηρηθει σωστα, ειναι πιθανον να εχει υπαρξει αλλοιωση που να οδηγει στην πλημμελη πηξη.

Πρωτον τα χρωματα πρεπει να ειναι καταλληλα για υγρο γυαλι και μαλιστα σε ελαχιστη ποσοτητα που σε καμμια περιπτωση δεν πρεπει να ξεπερναει το 4% του συνολικου μιγματος.

Δευτερον το ανακατεμα δεν ειναι μονο θεμα χρονου αλλα και θεμα τροπου, πρεπει να γινεται σωστα. Το φλογιστρο δεν επηρρεαζει την πηξη.

Τριτον, θεωρω οτι η ρητινη και ο καταλυτης ειναι 'φρεσκα' καθως αν εχουν μεινει στο ραφι καποια χρονια , εστω και κλειστα, ειναι πιθανον να εχει υπαρξει αλλοιωση.

Έχω και για υγρο γυαλι αλλα ειναι διάφανα δω θελω σκούρα...ελάχιστο βαζω τι 4 ουτε 1 τοις εκατο δε βαζω το χρωματίζει ευκολα αν και έχει κομματάκια μικρα μεσα....τι εννοείς σωστα ;; με ξυλάκι σπατουλιτσα το ανακατεύω ....Υπάρχει περίπτωση η αναλογία σκλήρυνστη βάσης να ναι σε ml και να τη βάζω σε γραμμάρια και να ναι διαφορετικο η οχι ;;; ..το γυαλί το πήρα πριν 10 μερες ειναι καινουριο ..αν και το ανα σε ανοικτό γιατι πηρα 3 κιλό σε σύνολο..Ο σκλήρυνσης ηταν σφραγισμένος

Εννοω οτι το ανακατεμα πρεπει να γινεται σωστα, οχι με την εννοια του αναδευτηρα που χρησιμοποιεις, αλλα με την εννοια της τελειας αναμιξης.
Για το χρωμα φαινεται οτι η ποσοτητα που βαζεις ειναι οκ, ομως δεν ξερω εαν το ειδος που χρησιμοποιεις ειναι καταλληλο για ρητινη.

Για την αναλογια χρησιμοποιεις ζυγαρια ακριβειας και ζυγιζεις σε γραμμαρια. 100 μερη ρητινης προς 60 μερη σκληρυντη για το απλο Mercola και 100 προς 50 για το Μercola crystal.

Aυτο με το 'ανοιχτο' υγρο γυαλι που πηρες, δεν το καταλαβα. Ανοιχτη ηταν η συσκευασια, το κουτι?

Εννοω οτι το ανακατεμα πρεπει να γινεται σωστα, οχι με την εννοια του αναδευτηρα που χρησιμοποιεις, αλλα με την εννοια της τελειας αναμιξης.
Για το χρωμα φαινεται οτι η ποσοτητα που βαζεις ειναι οκ, ομως δεν ξερω εαν το ειδος που χρησιμοποιεις ειναι καταλληλο για ρητινη.

Για την αναλογια χρησιμοποιεις ζυγαρια ακριβειας και ζυγιζεις σε γραμμαρια. 100 μερη ρητινης προς 60 μερη σκληρυντη για το απλο Mercola και 100 προς 50 για το Μercola crystal.

Aυτο με το 'ανοιχτο' υγρο γυαλι που πηρες, δεν το καταλαβα. Ανοιχτη ηταν η συσκευασια, το κουτι?

Ναι το χαν βαλει σε 5 κιλό κουτί αλλα είχαν βάλει μέσα 1.8 κιλά στη ρητίνη α επειδη παρήγγειλα τρίκιλο συνολικά ..Και δεν ήταν σφραγισμένο με ταινία το χαν κλεισει ...Πώς μπορώ να στείλω φωτο να σε δείξω τι πρόβλημα εχω ;;