Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Ακριβές δεν είναι στα 10-20 ευρώ το μισό κιλό, αλλά το βέβαιο είναι πως είναι αποτελεσματικές.
3M DeBear Autoglym μέχρι και η Smyrdex εισάγει και εμφιαλωνει μια.
Τα autoglym ειναι πολυ καλα, τα χρησιμοποιω κι εγω στο μηχανακι.
Ποια ακριβως λες, απο την γκαμα, Κυρ;
(Δεν νομιζω οτι εχουν σχεση με την 3M. Autoglym ειναι η μαρκσ).

Παιδιά εγώ το μετάνιωσα το υγρο γυαλι...αν ζεσταθεί η κατασκευή λυγίζει ειδικά τα κοσμηματα απορώ γιατί κάποιοι τα χρησιμοποιούν....Μόνο σε εμένα λυγίζουν;;;;;

Είναι φυσιολογικό να το βάζεις ανάμεσα απο τα χέρια σου και να λυγιζει;;;;...γι αυτό όταν βάζω ζεστη κούπα στο σούπερ κάνει αποτύπωμα...εχει δοκιμασει κανένας σας να βάλει κάτι ζεστό πάνω σε κάτι η στο σουβερ η σε κόσμημα ;;;...Γιατί αν είναι να λυγίζουν μόλις δει ο ήλιος τα κοσμηματα θα λύγιζουν κι αυτά το καλοκαίρι...

Διαβαζω απο το ιντερνετ:

"The maximum temperature that cured ArtResin can tolerate is 120F or 50C. At temperatures as high as that, the cured pieces may become a little flexible but once they cool off, they will harden up once again."

"In general, coasters made from epoxy resin can handle the heat of a warm mug, but can't handle one that is directly from the microwave. If you want a resin that is more heat tolerant, I would recommend using a polyester resin."

Eχω σουβερ aπο υγρο γυαλι και δεν εχω παρατηρησει κατι μεχρι τωρα απο κουπες με Ελληνικο καφε που εχουν ακουμπησει επανω.
Επισης εχω καμμια 50αρια μικροαντικειμενα απο υγρο γυαλι απο δοκιμες και κανενα δεν ειναι ευκαμπτο εκτος απο καποια ελαχιστα οπου δεν ειχε ανακατευτει σωστα η ρητινη ειτε ειχε πεσει περισσοτερο χρωμα μεσα.

Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω το συνεχιζομενο θεμα που εχεις με την ρητινη, ειδικα μετα απο τοσες προσπαθειες που εχεις κανει.
Σιγουρα κατι δεν γινεται σωστα. Εγω παντως σηκωνω τα χερια ψηλα :)

Διαβαζω απο το ιντερνετ:

"The maximum temperature that cured ArtResin can tolerate is 120F or 50C. At temperatures as high as that, the cured pieces may become a little flexible but once they cool off, they will harden up once again."

"In general, coasters made from epoxy resin can handle the heat of a warm mug, but can't handle one that is directly from the microwave. If you want a resin that is more heat tolerant, I would recommend using a polyester resin."

Eχω σουβερ aπο υγρο γυαλι και δεν εχω παρατηρησει κατι μεχρι τωρα απο κουπες με Ελληνικο καφε που εχουν ακουμπησει επανω.
Επισης εχω καμμια 50αρια μικροαντικειμενα απο υγρο γυαλι απο δοκιμες και κανενα δεν ειναι ευκαμπτο εκτος απο καποια ελαχιστα οπου δεν ειχε ανακατευτει σωστα η ρητινη ειτε ειχε πεσει περισσοτερο χρωμα μεσα.

Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω το συνεχιζομενο θεμα που εχεις με την ρητινη, ειδικα μετα απο τοσες προσπαθειες που εχεις κανει.
Σιγουρα κατι δεν γινεται σωστα. Εγω παντως σηκωνω τα χερια ψηλα :)
Χαχαχ οντως πολλα πειράματα....απλά δεν ήξερα ότι αποκτά ελαστικότητα...Εγώ βάζω μεγαλη κούπα γαλλικού με γαλλικο μεσα και κανει αποτύπωμα βαθουλωμα ...θα δοκιμάσω και το αλλο γυαλι που έφτιαξα να δω αν κανει..φοβάμαι απλα τα κοσμήματα που φοράν οι γυναίκες μή οταν τα φοράνε στη ζέστη το καλοκαίρι χαλάνε μονο αυτο..Αλλά αφού επανέρχονται...Αλλά ίσως να μη θερμαίνονται τοσο απο τον ήλιο αλλα απο την επαφή με κατι ζεστό γι αυτό θερμαίνονται απο το χέρι στο καλοριφέρ εσυ τι λες;;

Μπορω να βαλω καποια κομματια πανω στο καλοριφερ να σου πω τι γινεται.
Παντως οταν τα πιανω στο χερι, ολα ειναι σαν πετρα και ολα απο την ρητινη της Μερκολα.

Μπορω να βαλω καποια κομματια πανω στο καλοριφερ να σου πω τι γινεται.
Παντως οταν τα πιανω στο χερι, ολα ειναι σαν πετρα και ολα απο την ρητινη της Μερκολα.
Αν μπορείς βαλτα σε παρακαλώ...θα βάλω μετα φωτο να δείτε τι με κανει μια ζεστή κούπα...Πόσο καιρό κανει το σούβερ να στεγνώσει για να βάλεις πανω κατι ζεστο;;;

Θα κανω κατι καλυτερο για σενα!

Εψησα καφε Λουμιδη σκουρο, σε γκαζακι βουτανιου Ελ Γκρεκο και μολις τελειωσε ο καφες εβαλα το μπρικι επανω σε μια πλακετα απο υγρο γυαλι της μερκολα.
5ilHL41h.jpg

Αφου αφησα το πλακιδιο απο υγρο γυαλι περιπου ενα λεπτο+ οπου δεν ειχε παθει τιποτα, προχωρησα σε πιο hardcord testing.
To πλακιδιο/σουβερ τοποθετηθηκε πανω στη καυτη πλακα που μετραει σχεδον 100 βαθμους.
WoWT6gZh.jpg

Εκει το αφησα περιπου εναμιση λεπτο και μετα το εβγαλα για να διαπιστωσω οτι παλι δεν ειχε υποστει απολυτως καμμια εμφανη αλλοιωση.
Εδω βλεπουμε την πλευρα που ακουμπουσε την καυτη πλακα η οποια δεν εχει την παραμικρη παραμορφωση.
JwcbPKrh.jpg

Να σημειωσω εδω οτι η επιφανεια εγινε λιιιγο πιο μαλακη οταν την πιεζεις πολυ δυνατα αλλα η σκληροτητα επανηλθε 100% μετα απο λιγα λεπτα.

Η ρητινη ειναι της Μερκολα την οποια μετα το παραπανω πειραμα την εκτιμησα ακομα περισσοτερο!

Χαχαχαα δεν υπάρχεις φοβερο...τι να πω δε ξερω κατι παίζεται και δε μπορώ να καταλάβω τι....Πόσο καιρό κανουν να στεγνώσουν τα σούβερ; ;;την εχεις τρίβει μηπως την πλακέτα η οπως ειναί το γυαλι;;;βαλε μια κούπα πορσελάνη αν μπορείς με ζεστό νερό μέσα 10 λεπτά να δω ,,μόνο αυτό αν μπορείς γιατι ισως χαλαει απο το βαρος που εχει πανω της οταν ειναι ζεστη

Η πλακετα ειναι οπως ειχε βγει απο το καλουπι, δεν την εχω τριψει καθως ηταν πειραματικη κατασκευη με χρωμα, απο τις πρωτες που εκανα.
Περιπου 24 και μαξ. 48 ωρες κανουν να στεγνωσουν οι κατασκευες απο υγρο γυαλι. Το μεγιστο της ανθεκτικοτητας τους το αποκτουν μετα απο λιγες μερες λενε οι οδηγιες.

Ειναι εντελως περιττο να γινει αλλο πειραμα. Οταν δεν υπαρχει η παραμικρη αλλοιωση στους 95 βαθμους επι ενα λεπτο, δεν υπαρχει περιπτωση να υπαρξει αλλοιωση απο το βαρος μιας κουπας για οση ωρα θες στους 50-60 βαθμους. Εχω κανονικα σουβερ απο υγρο γυαλι και δεν εχουν παθει τιποτα απο ζεστα ροφηματα.

Τα σουβερ και τη πλακέτα τις εχει περάσει στρώση με διάφανο πανω η μεχρι πανω εχει χρωμα το γυαλι;;;

Τα σουβερ και τη πλακέτα τις εχει περάσει στρώση με διάφανο πανω η μεχρι πανω εχει χρωμα το γυαλι;;;
Τα σουβερ ειναι απο διαφανο υγρο γυαλι χωρις χρωμα που εχει χυτευτει σε μια ενιαια στρωση 6μμ παχους, αναμεσα σε κομματακια ξυλων ιδιου παχους.
Στο καλουπι αρχικα ειχα ριξει ελαχιστο υγρο γυαλι, ~0.5μμ, για να κολλησουν τα κομματακια ξυλου και να μην φευγουν απο τη θεση τους οταν θα εριχνα την ρητινη.

Η πλακετα αποτελειται απο δυο στρωσεις των 5μμ η καθε μια. Η μερια που ακουμπησε στη καυτη βαση ηταν με χρωμα (αρα θεωρητικα λιγο πιο αδυναμη).
Οι στρωσεις εγιναν με χρονικη διαφορα ενος μηνα καθως ηθελα να δοκιμασω πως συμπεριφερεται το υγρο γυαλι οταν πεσει και αλλη στρωση επανω μετα απο καιρο.

Φιλε Galanto δεν εχω καμια εμπειρια απο υγρο γυαλι, αλλα εισαι απολυτως σιγουρος οτι δεν κανεις κατι λαθος, π.χ. στις αναλογιες;
Ξερεις, καμια φορα "κολλαμε". Μηπως να ξαναδεις τις αναλογιες οπως τις γραφει στο κουτι και να τις ξαναμετρησεις, με αλλον τροπο απο οτι το κανεις τωρα;

Εγω να πω την εμπειρια μου για την ελαστικοτητα στο υγρο γυαλι.
Πριν λιγες μερες εκανα καποιες δοκιμες και ειδα οτι οταν ανακατεψεις σε ενα δοχειο ενα μειγμα Α+Β συστατικα και το χυσεις στο καλουπι και πας στο ιδιο δοχειο να συμπληρωσεις ξανα Α+Β συστατικα για να τα χυσεις σε ενα αλλο καλουπι, τοτε το 2ο μειγμα δεν θα ειναι σωστο και το αποτελεσμα ειναι πολυ πιθανον να βγει ελαστικο.
Πιστευω οτι η ελαστικοτητα οφειλεται στον μεγαλυτερο βαθμο στην λαθος αναλογια Α+Β συστατικων. Γενικα αναφερομαι και οχι στην περιπτωση του φιλου.

Όταν άρχισα να ασχολούμαι με υγρό γυαλί για πρώτη φορά, όπως είναι λογικό, είχα κι εγώ κάποιες αστοχίες.
Ψάχνωντας στο διαδύκτιο και προσπαθώντας να καταλάβω τι δεν κάνω σωστά τα πιο σωστά πράγματα που διάβασα, κι αυτά που με βοήθησαν περισσότερο τελικά ήταν τα εξής:
- Τήρηση των αναλογιών μίξης θρησκευτική ευλάβεια.
- Ανακάτεψε το μίγμα τόσο καλά σα να εξαρτάται η ζωή σου απ´αυτό.

Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι δεν έχει ανακατευτεί σωστά το μίγμα.
Εγώ που έχω φτιάξει αρκετά πραγματάκια, ειδικά τα χοντρά, αν μου πέσουν από το χέρι, πιο πιθανό είναι να σπάσουν κανένα πλακάκι παρά να πάθουν κάτι αυτά.

Ένα όπλο στη μάχη με τις ρητίνες είναι τα δοχεία πιεσης.
Μέσα τους μπαίνουν δοχεία με ρητίνη όπως θα τα αφήναμε να στεγνώσουν στο περιβαλλον αλλά εκεί με την πίεση που υπάρχει οι φυσαλίδες του αέρα συμπιεζονται τόσο πολυ που είναι αδυνατο να τις δει το γυμνο μάτι.
Εδώ μια μετατροπή ενός θαλάμου ψεκασμου βαφής όπου τοποθετείται μπογιά και αέρας υπό πιεση και ψεκάζεται με πιστολι.
IMG_20210319_094206.jpg
Η μέγιστη πιεση λειτουργίας του είναι 80psi.
Μεγαλυτερη απο τα κλασσικά που συνήθως φτάνουν τα 60psi και επιβεβαιώνεται από την στιβαρη κατασκευή του με σχεδόν 2,5 χιλιοστά παχος μετάλλου, στιβάδες ασφάλειες και παχυ λάστιχο σιλικόνης.
IMG_20210326_210727.jpg

Μπήκε ο ρυθμιστής πιεσης, ένα πιο αξιόπιστο μανομετρο γλυκερινης και έτοιμο το setup της κεφαλής.
IMG_20210326_105324.jpg

Τέλος να αναφέρω το μέγεθος όπου ειναι εσωτερικά 25*25 εκ.

Να θυμίσω πως στα 90 ευρώ με μεταφορικά απο aliexpress Τσεχίας απλά δεν παιζεται και ειναι πολυ ασφαλέστερο από οποιαδήποτε ιδιοκατασκευη με χυτρες ταχύτητας.

Και η τρύπα στο κέντρο τι κάνει ?? Μπαίνει κάποιο σύστημα για να κατεβάζει την πίεση και να ανοίγει το καπάκι ??