Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Kαλως τον!
Μπορεις να αγορασεις απο Αmazon σε υγρη μορφη ειδικο χρωμα οινοπνευματος για ρητινες

Αν για καποιο λογο προτιμας σκονη, η mica powder ειναι δοκιμασμενη.

Υπαρχει τεραστια ποικιλια απο αποχρωσεις και τιμες.
Σας ευχαριστώ για την απάντηση, έχει δοκιμάσει κάποιος αυτές ;

Attachments

• 1198CCE1-939D-4A16-B3E3-F06F015C9DC4.png
    1198CCE1-939D-4A16-B3E3-F06F015C9DC4.png
    3.1 MB · Views: 20
  • 58CC2A44-EE0D-4E63-9FCD-E71AE330F5D4.png
    58CC2A44-EE0D-4E63-9FCD-E71AE330F5D4.png
    941.3 KB · Views: 17
Δεν θυμαμαι καποιος να εχει αγορασει τα χρωματα της Μερκολα. H ποσοτητα των 90μλ ομως ειναι τεραστια εαν κανει καποιος μικρα εργα.
Για να παρεις καποια βασικα χρωματα θες πολλα χρηματα την στιγμη που μπορεις να βρεις πληρη παλετα χρωματων με ελαχιστο συγκριτικο κοστος.

Η σκονη φαινεται ποιοτικη, αλλα δεν εχεις βαλει λινκ για να δουμε τις λεπτομερειες. Υπαρχουν δεκαδες διαφορετικες μαρκες και ειδη χρωστικων οποτε ειναι πολυ δυσκολο για γνωριζει καποιος απο πρωτο χερι την συμπεριφορα ολων.

Αυτά είναι τα λινκ, για μικρο αντικείμενα τα θέλω, μικρά κοσμηματα. Απλά δεν θέλω να διαφανιζουν

Attachments

• C68ADC97-1522-49D5-BA9A-B9C11C82534C.jpeg
    C68ADC97-1522-49D5-BA9A-B9C11C82534C.jpeg
    154.4 KB · Views: 23
Oι σκονες που εχεις βαλει, βλεπω οτι αναλογα με την ποσοτητα που θα βαλεις, η ρητινη θα 'θαμπωσει' οπως το αναφερει, περισσοτερο η λιγοτερο. Αρα πρεπει να σου κανουν αφουν δεν ειναι εντελως 'διαφανεις' (trasparent αγγλιστι) αλλα ημιδιαφανεις (transluscent) και η ημιδιαφανεια εξαρταται απο την ποσοτητα που θα βαλεις. Προσοχη ομως γιατι αν μπει παραπανω χρωστικη απο οτι πρεπει, μπορει το μιγμα να μην πηξει σωστα.

Η Μερκολα βγαζει αρκετα ειδη χρωστικων που κανονικα στα specs του καθε προιοντος πρεπει να αναφερει εαν ειναι διαφανες, ημιδιαφανες η αδιαφανες. Το αδιαφανες προιον ειδα οτι το βγαζει μονο σε μαυρο και ασπρο.
Eδω πχ. οι πληροφοριες για τις διαφανεις χρωστικες. Δεν βρηκα κατι για τις υπολοιπες.

Σε καθε περιπτωση, για την χρηση που το θελεις θα σου συνιστουσα να αγορασεις 1-2 χρωματα απο το καθε ειδος/μαρκας χρωστικων και μετα να προχωρησεις στην αγορα πληρους παλετας χρωματων του συγκεκριμενου ειδους και μαρκας που σε ικανοποιει. Ειναι σημαντικο να εχεις προσωπικη αποψη για την ακριβη αποχρωση/διαφανεια που θα ταιριαζει στο γουστο σου.

Μια φορα θα κανεις την επενδυση σε αυτη την ερευνα, αλλα πιστευω οτι αξιζει.
Εαν ασχολιομουν πιο σοβαρα με το υγρο γυαλι, νομιζω οτι για χρωστικες θα κατεληγα στην Μερκολα λογω ποικιλιας, ποιοτητας και κυριως λογω σιγουριας οτι θα μπορουσα να τις προμηθευτω ευκολα και σιγουρα το ιδιο προιον απο την ντοπια αγορα.

Πολυ ομορφες οι κατασκευουλες που εχεις κανει!
Εχουμε ειδικο νημα για "κατασκευη κοσμηματων" αν θες να ανεβαζεις και να λες δυο λογια για τις δημιουργιες σου και εμεις να τις χαιρομαστε :)

• Like
Reactions: Xaris Geo
Σας ευχαριστώ για την απάντηση, γι αυτό έλεγα να πάρω την περλα σε σκόνη της μερκολα, θα κάνω ένα πείραμα ανάμιξης μαζί με διαφανή χρωστική της μερκολα να δω μήπως το αποτέλεσμα είναι πιο κοντά Σ αυτό που θέλω

• Like
Reactions: Χιωτης
Σωστα θα κανεις και οταν με το καλο τελειωσεις τις δοκιμες, πες δυο λογια με τις εντυπωσεις σου, θα ειναι χρησιμο για οσους ασχολουνται!

• Like
Reactions: Xaris Geo
Kατα καιρους φτιαχνω λιμες για ποδαρακια γεροντων 🧓👵
Χτες εφτασε παλι η στιγμη να φτιαξω παλι λιγες λιμες, αλλα αυτη τη φορα ειπα να τις κανω πιο χαρουμενες, με πινελια απο υγρο γυαλι 🎨

Λιμα ξυλινη, ελαχιστα κυρτη καθως ειναι ρεταλι απο πλατη καρεκλας απο οξια.
Τρυπα 15μμ με Forstner στο κολωνατο για να χωρεσει η μικρη πασχαλιτσα :)
vCdHYcvh.jpg

Η πασχαλιτσα κολλησε στον πατο με λιγη κυανοακρυλικη. Δυστυχως μου τελειωσε η κολλα στιγμης του Jumbo και χρησιμοποιησα Loctite.
Pn3pxpsh.jpg

Kατοπιν μπηκε υγρο γυαλι UV το οποιο στεγνωσε σε 2 λεπτα κατω απο το υπεριωδες φως.
q0QPu2Rh.jpg

Σε 2 λιμιτσες εβαλα νομισματα του ενος λεπτου, διαμετρου 16μμ.
e0WDkCph.jpg

Οι τρυπες γινονται στο κολωνατο...
TOrDY2rh.jpg

...μπαινει λιγη κυανοακρυλικη για να κρατηθει το αντικειμενο σταθερο...
KDcrynWh.jpg

...και κατοπιν η ρητινη.
QOgICvch.jpg

Το ιδανικο γυαλοχαρτο απο οτι εχω καταλαβει ειναι το 40αρι που πρεπει να εχει υφασματινο υποστρωμα για αντοχη.
2mIn7Deh.jpg

Η βενζινοκολλα Bison στο δοχειο με το πινελακι ειναι η ιδανικη κολλα.

Η κολληση του γυαλοχαρτου στο ξυλο πρεπει να γινεται γερα, σωστα και με προσοχη ωστε να μην ξεκολλησει ποτε.
pPucWu1h.jpg

Εαν περισσευει γυαλοχαρτο, το κυκλικο τριβειο ειναι το καταλληλο εργαλειο για να το κοψει τελεια και να μην εξεχει.

Σε μια λιμα εγινε διαμπερης τρυπα και μπηκε ενα μικρο γραμματακι. Σε μια αλλη λιμα μπηκε μια καρδουλα.
cKU3Bklh.jpg

Τσαμπα βεβαια ο κοπος καθως θα μπορουσα να αγορασω 5 λιμες απο το Jumbo με .99 λεπτα το κομματι και να φτιαξω μονο την διακοσμηση!
Νext time :)

πες τους να πάρουν αυτό
έχουν περάσει από τα χέρια της γυναίκας μου σχεδόν όλα τα consumer προϊόντα, γιατί εχει πρόβλημα στις πατούσες. Μέχρι που πήρε συτο. Εγώ γέλαγα, αλλά κάνει απίστευτη δουλειά. Δεν το αλλάζει με τίποτα.
Έχει αυτοκόλλητα γυαλόχαρτα 80 και 100 grid. το πουλάνε και στο ali αλλά δεν έχει αξίζει η διαφορά στην τιμή.

Μου λεει " να παρω δευτερο, αν χαλασει το πρωτο"
τις λεω "μην ανησυχείς, θα σου δωσω το dremel" :love:

• Like
Reactions: Χιωτης
Eιναι εξυπνη ιδεα αυτο το μηχανημα γιατι πρωτον ειναι ξεκουραστο και δευτερον μπορεις να χρησιμοποιησεις διαφορα ανταλλακτικα grit, οπως βολευει καλυτερα και οχι μονο ενα σταθερο.

Πολλους μηνες τωρα εχω τυπωσει στον 3D printer μπολικο υλικο για θαλασσινα διοραματα...

3wc2QQvh.jpg

Στη μεση ειναι το καλουπι με το πρωτο θεμα που θα κανω. Φαρος, ψαρας και αναδυομενο θηριο!

Δυστυχως το βαψιμο που χρειαζεται στα μινιατουρακια ειναι απιστευτα λεπτομερες που με κανει να το καθυστερω συνεχως και ειναι κριμα.

Και επεται ο καθημενος γεροντας που ρεμβαζει
ggXf1nUh.jpg

Η θαλασσα θα γινει αφρισμενη και καπως ετσι..
bBewbwAh.jpg

Eνα πολυτιμο βοηθημα για κατασκευες με υγρο γυαλι που αργησα πάαααααααρα πολυ να το φτιαξω.

Leveling board, επιφανεια ρυθμιζομενης κλισης
V0tFX1Rh.jpg

Για μια τελεια αλφαδιασμενη εκχυση υγρου γυαλιου χρειαζεται η επιφανεια που ακουμπαει το καλουπι να ειναι απολυτως οριζοντια.
Κανενας απο τους παγκους μου δεν ειναι απολυτα οριζοντιος για διαφορους λογους συμπεριλαμβανομενου και του πατωματος.

Ετσι λοιπον ειναι απαραιτητη μια εντελως οριζοντια επιφαφεια και αυτο γινεται εφικτο μονο μεσω της παρακατω κατασκευης.
Τα υλικα που χρειαζονται ειναι μια επιφανεια, ενα τρυπανι 8μμ με ενα στοπ, 4 μουφες ξυλου χτυπητες 6μμ και 4 βιδες 6μμ με κεφαλι μαργαριτα, η κατι παρομοιο, αλλα επιπεδο. Ο καπλαμας για τα πλαινα ειναι προαιρετικος :)
qpJGZYth.jpg

Με το 8αρι τρυπανι ανοιγουμε τρυπες συγκεκριμενου βαθους για να χωρεσει το σωμα της μουφας.
NW5OZN3h.jpg

8oHcJCTh.jpg

κατοπιν τοποθετουμε τις μουφες στις τρυπες και κοπαναμε αλυπητα με το σφυρι μεχρι να μπουν εντελως μεσα στο ξυλο.
8eBSxx2h.jpg

...και μετα βιδωνουμε τα ποδια.
6lw0EkVh.jpg

Προαιρετικο βημα ειναι η περιμετρικη τοποθετηση καπλαμα. Εβαλα επειδη εχω μεγαλα αποθεματα, για να μην πανε χαμενα :)
ZmQfpB1h.jpg

Δεν πολυταιριαζει, αλλα ειναι καλυτερο απο το να φαινεται το αχαρο νοβοπαν! Χρησιμοτατο φανηκε και το εργαλειακι κοπης καπλαμα!!
7yTvpE6h.jpg

Τελειωμενο πλεον, δοκιμασα με διαφορα αλφαδια για να δω εαν υπαρχει μια μοναδικη μετρηση με αλφαδι, αντι να μετρας καθε γωνια ξεχωριστα και να ρυθμιζεις τα ποδια.
pPiXa2qh.jpg

Μια μετρηση στο κεντρο με στρογγυλο αλφαδι ειναι μαλλον αρκετη για να κανεις τις απαραιτητες ρυθμισεις.

Η επιφανεια θα αποθηκευεται κατω απο τον παγκο, πανω στη συρταριερα που φιλοξενει ολα τα υλικα για το υγρο γυαλι.

Διαστασεις 30x23 και παχος 18μμ, σε ρεταλι νοβοπαν με επικαλυψη μελαμινης.

Υλικα
Πομολα/Μαργαριτες/ποδια...εδω
Μουφες/περικοχλια ξυλου...εδω και εδω

""κατοπιν τοποθετουμε τις μουφες στις τρυπες και κοπαναμε αλυπητα με το σφυρι μεχρι να μπουν εντελως μεσα στο ξυλο.""

Για ακόμα καλύτερα και πιο "γλυκά" ....σφίγγουμε στην μέγγενη και μπαίνουν "ασάλιωτα¨ :D :ROFLMAO: :cool:

Έχει κανείς να μου προτείνει χρωστική για υγρό γυαλι? Συγκεκριμένα ψάχνω για κάποιο solid χρώμα και όχι κάποιο διαφανές. Έχω βρει αυτές στο Amazon αλλά δεν είναι διαθέσιμες.

Οι μονες χρωστικες που ειναι πραγματικα αδιαφανεις ειναι αυτες που ειχα παρει απο το ebay παλαιοτερα. Ειναι σε μορφη παστας.

Παρεμπιπτοντως αν εχει δοκιμασει κανεις αυτες τις διαφανεις χρωστικες της Μερκολα, ας πει καποιες εντυπωσεις.

• Like
Reactions: Chris_mar
Έχει κανείς να μου προτείνει χρωστική για υγρό γυαλι? Συγκεκριμένα ψάχνω για κάποιο solid χρώμα και όχι κάποιο διαφανές. Έχω βρει αυτές στο Amazon αλλά δεν είναι διαθέσιμες.

Κι ακρυλικό χρώμα μπορείς να χρησιμοποιηπσεις.

Κι ακρυλικό χρώμα μπορείς να χρησιμοποιηπσεις.
Έχω δοκιμάσει ακρυλικα χρώματα στο παρελθόν αλλά ήταν διαφανές το μείγμα. Ίσως δεν έβαλα μεγάλη ποσότητα :confused:

Αυτα τα καλουπια με τα μεγαλα γραμματα της ΑλφαΒητα ειναι ιδανικα για να τα γεμιζεις με διαφορα διακοσμητικα.
Ειναι τοσες οι εναλλακτικες, που οχι μονο δεν ξερεις τι να πρωτοδιαλεξεις αλλα και πως θα τα συνδυασεις σε εναν τοσο μικρο χωρο ωστε να ειναι καλαισθητα.

Το τελειωμενο Υ οπως βγηκε απο το καλουπι.
JaL5wWQh.jpg

Εδω καποια διακοσμητικα υλικα που ειχα, κοχυλια απο το ebay, πετραδακια απο το jumbo και αποξηραμενα λουλουδια, ενα μεγαλο μπουκετο που το βρηκα στον κηπο!!! Προφανως ο αερας το πηρε απο καποιο γειτονικο μπαλκονι και το προσγειωσε στον κηπο μου :)
BRBzmczh.jpg

Ευτυχως που υπαρχει και UV ρητινη -που στεγνωνει στιγμιαια- και μπορεις να ακινητοποιησεις τα διαφορα διακοσμητικα που διαφορετικα θα επεπλεαν!
Στην παρακατω φωτο εχει μπει λιγη UV ρητινη στις πετρες για να κρατανε τα λουλουδια στη θεση τους καθως και στο κοχυλι.
MGvfQTrh.jpg

Μετα μπηκε η κανονικη ρητινη Mercola, η απλη, που παρ'ολο που εχει ανοιχτει εδω και 2+χρονια ειναι ακομα εντελως διαυγης!!
1rw9HJ1h.jpg

Ρητινη μπηκε αρκετη και υπερκαλυψε το οριο (φαινεται οτι ειναι στο οριο της υπερχειλισης). Οταν στεγνωσει ομως θα ερθει στα ισα καθως η ρητινη συρρικνωνεται ελαχιστα.

Εαν δεν γινει μπρελοκ, το γραμμα πρεπει να μπει σε καποια βαση οπως την παρακατω.
5Bsnslmh.jpg

Το καλουπι ειναι τετραγωνο, ρηχο και μπορει να γεμισει με διαφορα. Σκεφτομαι με τα ιδια πετραδακια που εχει το γραμμα, θα δουμε τι θελει ο αποδεκτης.

Δυο κατασκευουλες απο υγρο γυαλι με το γραμμα Α αυτη τη φορα :)

Hu5H2FQh.jpg

Iδια περιπου συνταγη με το Υ παραπανω με τα πετραδακια, το κοχυλι και τα αποξηραμενα λουλουδακια!
Το γραμμα (και αυτο απο υγρο γυαλι) μπηκε ενθετο στο τετραγωνο καλουπι για μενταγιον.
o1MEBL4h.jpg

Εδω η πισω πλευρα
seNTWf2h.jpg

Δεν ξερω αν φαινεται στην φωτο, αλλα το κοχυλι εξεχει σημαντικα, κατι που κανει το στολιδακι πολυ ιδιαιτερο και ενδιαφερον.
82S2KM2h.jpg

Το κορδονι, τα κρικακα και τα κουμπωματα τα ειχα παρει σε μεγαλες ποσοτητες κοψοχρονια απο ενα μαγαζι στη Ρουμανια.
Tα κοχυλια τα ειχα παρει πριν χρονια σχεδον τσαμπα απο το eBay.