Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Πολυ σωστα, θα μπορουσε να γινει Θήτα αφαιρωντας εκ των υστερων τα πλαινα εξογκωματα με πριονακι και γυαλοχαρτο και κατοπιν γυαλισμα.
Και μαλιστα το Θ ισως να φαινεται πιο αναλογικο απο το Φ. θα το δοκιμασω γιατι ουτως η αλλως καλουπι για το "Θ" δεν υπαρχει.

Για το κλεισιμο του καλουπιου μπορει να δοκιμασω να το κλεισω με πλαστελινη.
Αν πετυχει, οι ατελειες θα ειναι μικρες και το φινιρισμα πολυ πιο γρηγορο/ευκολο και θα σου στειλω και ενα "Γ" μπρελοκ για την ιδεα. (y)

Πραγματι εχεις ενα δικιο γιατι οντως το καλουπι βγαζει το Φ κοντοχοντρο. Οι ακρες επρεπε να ειναι πιο μακριες.
Ετσι ομως φανταζομαι οτι θα ειναι το Ρωσσικο Φ, κοντοχοντρο και οχι αρχοντοφινετσατο σαν το Ελληνικο :)

• Like
Reactions: ikomninos
Οι σκονες Αγιογραφιας τελικα διαλυονται τελεια στο υγρο γυαλι και μαλιστα τα χρωματα ειναι πιο εντονα και πιο ζωντανα απο τις σκονες mica (mica poweders)!
FtCtaO7h.jpg

Μακαρι τα χρωματα αγιογραφιας να διαλυονται εξ'ισου καλα και στο νερο για να μπορω να τα συγκρινω με τις ανιλινες.
tAKR5Jll.jpg

Kαι στις δυο φωτο ειναι ρητινη UV. Στην πρωτη φωτο υπαρχει αντανακλαση φωτος που αλλοιωνει το εντονο του χρωματος.
Σε κανονικη ρητινη το αποτελεσμα θα ηταν ακομα καλυτερο.

Εννοω οτι το καθε χρωμα ξεχωριστα στην κανονικη ρητινη θα εδειχνε ακομα πιο εντονο καθως ειναι συνηθως πιο διαυγης σαν ρητινη απο την UV.

Στην UV ρητινη το μιγμα δεν προλαβε να αλλοιωθει, να συγχωνευτει περισσοτερο, καθως στεγνωσε σχεδον αμεσως.
Στην κανονικη ρητινη μαλλον θα ειχε γινει οπως λες, αν και θα ηθελα να το διαπιστωσω με μια δοκιμη στη πραξη για σιγουρια.

Για κάντο…
Μακάρι να βρείς τη λύση αλλά χλωμό το κόβω, αν ήταν έτσι τα γατόνια θα είχαν ανεβάσει 200 videos στο youtube.

Αποφάσισα να κάνω εγώ το test με τις σκόνες αγιογραφίας αφού ο Μιχάλης μου έδωσε λιγάκι κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
Οι πρώτες ενδείξεις λένε οτι ειπναι μια απ’τα ίδια, όπως και τα mica powder.
Έυσι αποφάσισα, για καλύτερο αποτέλεσμα, να μην αναμείξω ακόμα τα δύο χρώματα αλλά να τα αφήσω κάποιες ώρες να μελώσουν.

BC3A0BBA-6290-432B-9C6D-7C740BFDF836.jpeg

Θα δούμε βέβαια αν θα μελώσουν…
Φοβάμαι οτι το συγκεκριμένο υγρό γυαλί έχει χαλάσει.
Πρίν 2-3 μήνες, πήγα να κάνω μια κατασκευή με υγρό γυαλί και είδα οτι η ρυτίνη Α που είχα σε μαύρο πλαστικό δοχείο ήταν γεμάτη άσπρα σγρομπαλάκια σα γάλα που είχε κόψει.
Ευτυχώς η κατασκευή δεν χρειαζόταν να είναι διαφανής και με τα χρωστικά που έβαλα καλυφτηκε το πρόβλημα.
Κι έπηξε και κανονικά, παρά την ανησυχία μου.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, η ρητίνη διαχωρίστηκε στα δύο, το πάνω μέρος παρέμεινε ρευστοπ και διαφανές ενώ στο κάτω μέρος, περίπου 1-2 cm, έχει κατακάτσει ένα σκούρο άσπρο πράγμα συμπαγές σαν λίπος.

1D0AC9C5-695D-4B1C-BB7E-8DABB82C1ACD.jpeg

Πρώτη φορά το βλέπω αυτό 😳
Κατά παπσα πιθανότητα η ρητίνη έχει χαλάσει και δεν θα πήξει αλλά εγώ το δοκίμασα και το βράδυ βλέπουμε.
Αυτή η ρητίνη απ’την πρώτη στιγμή που την πήραμε ήταν προβληματική, ότι χειρότερο έχω χρησιμοποιήσει.
Θα μου πείτε ρε φίλε την έχεις πάνω από χρόνο, τι θες να κάνει;
Κι όμως, έχω κρατήσει ρητίνες πολύ περισσότερο, μια μάλιστα Ελληνική της Alfakem την έχω πάνω από 4 χρόνια και είναι σαν την πρώτη μέρα.

Να ρωτήσω κάτι σχετικό με το υγρό γυαλί.

Αν και μένω σε ένα σπίτι που έχει φυσιολογική (νομίζω) υγρασία συνήθως, τώρα έχει 54%, έχω συχνά προβλήματα με το υγρό γυαλί, που κάνει όταν στεγνώνει αυτό το άσχημο πράγμα στην επιφάνεια του (σαν ιστός από αράχνες).
Μου είχατε πει παλιότερα πως οφείλεται στην υγρασία του χώρου.

Θα βοηθούσε ένας μικρός αφυγραντήρας (το εργαστήριο είναι 7τμ θυμίζω), ώστε να μην έχω αυτό το πρόβλημα; :unsure:

Αυτός ο συγκεκριμένος διαθέτει και φίλτρο ενεργού άνθρακα, αν και δεν είναι αυτό το θέμα μου.

To υγρο γυαλι θελει ιδανικα θερμοκρασια κατα το στεγνωμα απο 20 εως 25 βαθμους και υγρασια 50-60%.
Το κυριοτερο ομως ειναι οτι θελει σταθερη θερμοκρασια/υγρασια και οχι εντονα σκαμπανεβασματα οπως συμβαινει συνηθως κατα το στεγνωμα over night.

Διαπιστωσα οτι καλουπια τα οποια ειχα κλεισει σε ντουλαπα για να στεγνωσουν, ειχαν μικροτερα η μηδενικα θεματα σε σχεση με καλουπια που στεγνωναν πανω στον παγκο κατα την διαρκεια του 24ωρου. Ισως να σκεφτουμε αν αξιζει να δημιουργησουμε καποιο κλειστο/μονωμενο χωρο για να στεγνωνουν τα μικρα καλουπια.

• Like
Reactions: nikfor
Δε ξέρω τι είναι αυτό που λέτε, ποτέ δεν το έχω αντιμετωπίσει.
Μήπως είναι τόσο ανεπαίσθητο που διακρίνεται μόνο σε διαφανή ρητίνη; Γιατί εγώ σπάνια κάνω ρητίνες διαφανείς.
Χθές ξεκίνησα το test με τις σκόνες αγιογραφίας που πήρα απ’το Μιχάλη για δοκιμή και δεν παρατηρώ κάτι.
Μιλάμε για ένα δωματιάκι στην ταράτσα, χωρίς θέρμανση κι ανοιχτό τζάμι (μόνο πατζούρι κλειστό), με ότι αυτό συνεπάγεται από υγρασία χώρου.

00B1542E-D9E7-48B4-8B2A-41FE33D26839.jpeg77CE7FFB-7473-444F-AF40-024C1CBE0B61.jpeg

Διαπιστωσα οτι καλουπια τα οποια ειχα κλεισει σε ντουλαπα για να στεγνωσουν, ειχαν μικροτερα η μηδενικα θεματα σε σχεση με καλουπια που στεγνωναν πανω στον παγκο κατα την διαρκεια του 24ωρου. Ισως να σκεφτουμε αν αξιζει να δημιουργησουμε καποιο κλειστο/μονωμενο χωρο για να στεγνωνουν τα μικρα καλουπια.
Νομιζω στο ειχα ξαναπει...
Κουτια απο φενιζολ...σταθερη θερμοκρασια ολο το χρονο...

Ειναι αληθεια οτι τα προβληματα υγρασιας ειναι σαφως πιο εμφανη στο διαφανο υγρο γυαλι χωρις καμμια προσμιξη, αλλα και στο μαυρο χρωμα αν θυμαμαι καλα.

Νομιζω στο ειχα ξαναπει...
Κουτια απο φενιζολ...σταθερη θερμοκρασια ολο το χρονο...

1.55 ευρω χωρις φπα.. :oops: τσουχτερη λιγο η τιμη του κουτιου.

Νομιζω οτι εχω ενα καπου στο εργαστηριο, θα δοκιμασω να στεγνωσω ενα καλουπι μεσα στο κουτι και ενα απ'εξω για να δω διαφορες.

• Haha
Reactions: ikomninos
1.55 ευρω χωρις φπα.. :oops: τσουχτερη λιγο η τιμη του κουτιου.

Νομιζω οτι εχω ενα καπου στο εργαστηριο, θα δοκιμασω να στεγνωσω ενα καλουπι μεσα στο κουτι και ενα απ'εξω για να δω διαφορες.
Εδώ, αν πας να πάρεις παΓωτίνια* (έτσι τα λένε εδώ τα μικρά παγωτά στα ζαχαροπλαστεία) και πεις οτι θες να τα πας δώρο στο χωριό, άρα ταξιδάκι,
στα βάζουνε σε τέτοιο κουτί για να κρατηθούν (φυσικά καλοκαίρι αυτό κι όχι σε όλα τα ζαχαροπλαστεία δυστυχώς).

Θα φάς και παγωτάκι και θα σου μείνει το κουτάκι!!!

*παγωτίνια λέμε ΌΧΙ πακοτίνια...

*παγωτίνια λέμε ΌΧΙ πακοτίνια...

Άλλα τα παγωτίνια κι άλλα τα πακοτίνια ;)

Κι εδώ τα αποτελέσματα… ιπδια ακριβώς συμπεριφορά με τα mica powders.
Υπ’όψιν οτι την ανάμοξη των δύο χρωμάτων την έκανα 10 ώρες μετά την παρασκευή της ρυτίνης.
Αν την έκανα αμέσως, όπως βλέπουμε στο youtube, θα έβγαινε μια θολή πορτοκαλί μάζα.
Δε φταίνε οι σκόνες, οι ρητίνες φταίνε, χρειαζόμαστε ρητίνες που να πήζουν πολύ γρήγορα και να έχουν και βάθος χυπτευσης, κι αυτές είναι πανάκριβες.

5D8CF589-FB0C-4368-8AE3-9F196841DE00.jpeg

Καλη πληροφορηση. (y)
Αρα μονο με την ταχυστεγνωστη UV ρητινη και με ελαχιστο βαθος χυτευσης μπορεις να εχεις τις εντυπωσιακες χρωματικες προσμιξεις με αυτα τα υλικα.
Δηλαδη ουσιαστικα μπορεις να φτιαξεις μονο μικροκατασκευες, μπρελοκακια αλλα και μεγαλυτερες επιφανειακες επιστρωσεις.

Tρωμε και φουντουνάκια, και μαλιστα απο Λιντλ στη χαμηλοτερη τιμη πανελλαδικα απο χτες, 77λεπτα το σακκούλιο. Να μπει στο καλαθι της νοικοκυρας :)

.........
Φοβάμαι οτι το συγκεκριμένο υγρό γυαλί έχει χαλάσει.
Πρίν 2-3 μήνες, πήγα να κάνω μια κατασκευή με υγρό γυαλί και είδα οτι η ρυτίνη Α που είχα σε μαύρο πλαστικό δοχείο ήταν γεμάτη άσπρα σγρομπαλάκια σα γάλα που είχε κόψει.
Ευτυχώς η κατασκευή δεν χρειαζόταν να είναι διαφανής και με τα χρωστικά που έβαλα καλυφτηκε το πρόβλημα.
Κι έπηξε και κανονικά, παρά την ανησυχία μου.
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, η ρητίνη διαχωρίστηκε στα δύο, το πάνω μέρος παρέμεινε ρευστοπ και διαφανές ενώ στο κάτω μέρος, περίπου 1-2 cm, έχει κατακάτσει ένα σκούρο άσπρο πράγμα συμπαγές σαν λίπος.

View attachment 205513

Πρώτη φορά το βλέπω αυτό 😳
Κατά παπσα πιθανότητα η ρητίνη έχει χαλάσει και δεν θα πήξει αλλά εγώ το δοκίμασα και το βράδυ βλέπουμε.
Αυτή η ρητίνη απ’την πρώτη στιγμή που την πήραμε ήταν προβληματική, ότι χειρότερο έχω χρησιμοποιήσει.
Θα μου πείτε ρε φίλε την έχεις πάνω από χρόνο, τι θες να κάνει;
Κι όμως, έχω κρατήσει ρητίνες πολύ περισσότερο, μια μάλιστα Ελληνική της Alfakem την έχω πάνω από 4 χρόνια και είναι σαν την πρώτη μέρα.

Μπάμπη ίσως το γνωρίζεις ήδη, αλλά το γράφω και για όποιον άλλο αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, μια κρυσταλλοποίηση νομίζω είναι αυτό που συμβαίνει. Διορθώνεται εύκολα

Δείτε το πιο κάτω

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.