Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Όχι, δυστυχώς δεν το ήξερα και το πηγμένο υλικό το πέταξα. :(
Λίγο το κακό όμως, ευτυχώς που δεν το πέταξα όλο…

Τhanks man!

Γενικα τα λουλουδια αλλα και οτι 'ζωντανο' βαζεις δεν επηρρεαζεται καθολου. Διατηρειται σαν φρεσκο -θεωρητικα-για παντα.

Κραταω ακομα το πρωτο δειγμα φυτου που ειχα χυτευσει πριν κανα τριχρονο, ετσι για να δω τι γινεται. Ειναι οπως ακριβως τοτε, χωρις καμμια αλλοιωση!
Παιδιά συγνώμη αλλά ηθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται για να κάνω μια τέτοια κατασκευη

7AD7BD5E-319C-44A0-B1B9-80E4EA2093E3.png

Kαλως ορισες στο Φορουμ!

Για αποξηρανση και χυτευση λουλουδιων σε ρητινη ριξε μια ματια σε αυτο το pdf με οδηγιες. Επισης θα βρεις πολλα video αν ψαξεις για "flowers in resin".

Γενικα χρειαζεσαι ενα καλουπι σιλικονης στο σχημα που θελεις να γινει η κατασκευη.
Eαν ειναι μεγαλο το σχημα, θα πρεπει να γινει ιδιοκατασκευη η καποιο αλουμινενιο ταψι που θα ειναι λειο εσωτερικα και θα μπορει να κοπει στο τελος για να βγει η ρητινη.
Για το συγκεκριμενο εργο που φαινεται οτι ειναι μεγαλο, θα χρειαστεις περιπου 4 κιλα ρητινης για μια διαμετρο κυλινδρου ~30εκ και υψος ~5-6εκ.

Ειναι σημαντικο η χυτευση να γινεται σε στρωσεις των 2-3εκ. για να μην ζεσταινεται η ρητινη και τα λουλουδια να ειναι εντελως αποξηραμενα για να μην σαπισουν.

Πιστευω ομως οτι πρεπει να ξεκινησεις απο μικρες κατασκευες για να εξοικιωθεις με το υγρο γυαλι και στην συνεχεια να προσπαθησεις τις μεγαλυτερες.
Η ενασχοληση με το υγρο γυαλι ειναι απο τις πιο ομορφες καθως παραγουν θαυμασιες και μοναδικες κατασκευες, ιδιως εαν υπαρχει λιγη φαντασια.

• Like
Reactions: KOSSTV and mixalio
Εχω παραγγειλει να μου μαζεψουν πρωτη υλη -βελανιδακια- απο τα πυκνα δαση της Ρουμανιας, για να τα φερω σε λιγες μερες που θα παω.
pgUkfCfh.jpg

Επισης εχω παραγγειλει μια μικρη ποσοτητα silicone rubber για να φτιαχνω τα δικα μου καλουπια. Βρηκα μια πολυ φτηνη τιμη στο Αμαζον.

Ο σκοπος που αγιαζει τα μεσα ειναι να φτιαχνω τετοια πραγματακια :)
h35kj35h35-42e8a90909542e1664f35c6bed85956e.jpg

...και αλλες μικροσυνθεσεις μεσα σε ετοιμα καλουπια πυραμιδων οπως αυτα που εφτιαχνα παλαιοτερα
45793416172_8bd5a3890c_b.jpg

Σε UV ρητινη τι προτεινετε ;
Για μικροκατασκευες ..

O Μιχάλης είχε προτείνει αυτό το σετάκι πριν από καιρό.
Το παρήγγειλα και το δοκίμασα αρκετές φορές. (το είχα πάρει όμως από UK πιο φτηνά)

Είναι τέλειο και επειδή είναι σε μπουκαλάκια, κρατάει χρόνια. Δηλαδή, το δικό μου, ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει πάθει τίποτα. Είναι τρομερά διαυγές και εντυπωσιακό στην όψη

Αν το θέλεις για πολύ μικρά πράγματα, θα σε βολέψει.

Έχω στο μυαλό μου μια κατασκευή με υγρό γυαλί και φτιάχνω σαν καλούπια, δυο κυλίνδρους στον 3d Printer με PLA+.
Θα μπει ο ένας μέσα στον άλλο και ανάμεσα θα χυθεί το υγρό γυαλί και όταν στεγνώσει, θα τους αφαιρέσω.

Όμως, υποθέτω πως αν απλώς κάνω αυτό, το υγρό γυαλί θα κολλήσει πάνω στο PLA και δεν θα δουλέψει η ιδέα μου. Έχω σκεφτεί να "ντύσω" τους κυλίνδρους με διάφανη ταινία συσκευασίας, ελπίζοντας να μην κολλήσει πάνω της το υγρό γυαλί όταν στεγνώσει. Σε ένα ξύλινο καλούπι το είχα κάνει και είχε πετύχει.

Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω αντί αυτού ή επιπρόσθετα;
Κάποιο λιπαντικό πάνω από την ταινία πριν ρίξω το γυαλί; :unsure:

Σε UV ρητινη τι προτεινετε ;
Για μικροκατασκευες ..
Βλεπω οτι εβγαλαν και μεγαλη συσκευασια εκτος απο τις μικρες παραπανω που ειναι βολικες αλλα ακριβες.

Εαν θες μια μικρη ποσοτητα για να δοκιμασεις υπαρχει αυτη η ρητινη σε μπουκαλακι των 60γρ. που ειναι καλη.

Μην ξεχνας οτι θα χρειαστεις UV φωτισμο με φασμα εκπομπης στα 365mn και οχι μεγαλυτερο.

Βγηκε καλη η πρωτη και δοκιμαστικη προσπαθεια δημιουργιας καλουπιου για να φτιαξουμε ενα βελανιδακι απο ρητινη!

nwyBaRMh.jpg

Η διαδικασια της δημιουργιας του καλουπιου, προυποθετει το σχημα που θελουμε να φτιαξουμε οπου στην προκειμενη περιπτωση ειναι το βελανιδακι χωρις το καπελο του
IZJ8Fgwh.jpg

Η βαση του βελανιδιου σκεπαστηκε με πλαστελινη η οποια θα κολλησει στον πατο του καλουπιου για να μην καλυφθει με ρητινη και θα αποτελεσει το ανοιγμα.
Το πιο δυσκολο πραμα φυσικα ειναι να φτιαχτει η περιφραξη οπου θα πεσει η σιλικονη για να φτιαχτει το καλουπι. Πρεπει να ειναι το καταλληλο μεγεθος για να μπορει να βγαινει ευκολα η ρητινη οταν στεγνωσει.

Αρχικα σκεφτηκα να γινει ενα τετραγωνο καλουπι απο λεπτο πλεξι 1μμ αλλα τελικα για να βγει πιο λεπτο τυλιξα μια διαφανεια για να γινει στρογγυλο
7DRo8b1h.jpg

Δυστυχως δεν προσεξα την στεγανοποιηση που εγινε ευκολα με το πιστολακι σιλικονης της Βosch και παραλιγο να γινει ζημια καθως η υγρη σιλικονη αρχισε να τρεχει..

Εδω η δημιουργια της σιλικονης απο δυο συστατικα.
KSrW91Th.jpg

Η σιλικονη που αρχισε να τρεχει στο καλουπι απο πλεξι μεταγγιστηκε σε ενα καπακι με ταχυτατες κινησεις που θα τις ζηλευε και ενα καλογυμνασμενο αιλουροειδες. Μπηκε το βελανιδακι μεσα και εριξα την υπολοιπη υγρη σιλικονη η οποια ευτυχως ηταν αρκετη καθως το καπακι ειχε μικροτερο ογκο απο το ταλαιπωρο καλουπακι που ειχα φτιαξει.
NrYEqevh.jpg

Τελος καλο ολα καλα και μεσα σε 12 ωρες το καλουπι ειχε στεγνωσει
Y8BgGvfh.jpg

Η ποιοτητα της υγρης σιλικονης μου φαινεται εξαιρετικη. Δεν υπηρχε το παραμικρο ψεγαδι στο ξεκαλουπωμα που ηταν δυσκολο λογω του σχηματος του βελανιδιου.
5RywP21h.jpg

Επομενο βημα ηταν να φτιαξω ρητινη με λιγο χρωμα μεσα για να δοκιμαστει το καλουπι.
p7roiXch.jpg

Eδω μολις βγηκε απο το καλουπι. Δυστυχως δεν ειχε στεγνωσει 100% και απο την τριβη στο βγαλσιμο θαμπωσε. Δεν πειραζει θα τριφτει και θα ξαναγινει διαφανο.
13zMFMph.jpg

Θα γινει αλλο ενα καλουπι για τα μεγαλυτερα βελανιδια και θα δοκιμαστουν διαφορα χρωματα ρητινης.
vy6Z0H0h.jpg

Θα προσπαθησω να φτιαξω και ενα καλουπι με το "αγκαθωτο" καπελακι του βελανιδιου ωστε να γινει ενας καρπος αποκλειστικα απο ρητινη!
NxQQzgTl.jpg

Ενω υπαρχουν καλουπια για τον καρπο της βελανιδιας, δεν υπαρχει κανενα καλουπι για το καπελακι!!
Υπαρχουν μονο κατι μεταλλικα τα οποια ειναι σχετικα...πανακριβα!

Εφτιαξα λοιπον ενα ομορφο καπελακι, το οποιο αν δεν το προσεξεις καλα νομιζεις οτι ειναι φυσικο, περα απο το λιγο περιεργο χρωμα :)
HFTUJCsh.jpg

Εδω το καλουπι οπου φτιαχτηκε το καπελακι του βελανιδιού.
NdA8Sw6h.jpg

Δυστυχως δεν ανακατεψα καλα τα δυο συστατικα και το καλουπι δεν στεγνωσε πληρως. Παρ'ολα αυτα το καπελακι (φαινεται στη φωτο) βγηκε ευκολα απο μεσα και πεντακαθαρο! Η συγκεκριμενη σιλικονη ειναι καταπληκτικη, οσο χρειαζεται ελαστικη, δυνατη, ουτε φουσκαλες, ουτε κενα, ουτε συρρικνωνεται.

Παρ'ολα αυτα, φτιαχνω ενα δευτερο καλουπι (αυτο στα δεξια) καθως το πρωτο ειναι για πεταμα επειδη κολλαει.
Πριν το πεταξω φτιαχνω ενα δευτερο καπελακι σε μπρουτζινο χρωμα (αυτο στη μεση).
lcaYvMZh.jpg

Στα αριστερα, το καπελακι απο ρητινη περιμενει να σκεπασει το βελανιδακι απο ρητινη που ετοιμαζεται σε αλλο καλουπι.

Καλημερα σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα καλούπι σιλικόνης δυο μερών που θέλω να φτιάξω για την ρητίνη. Ως πρώτη προσπάθεια έφτιαξα το ένα κομμάτι, αφού στέγνωσε έριξα σπρέι σιλικόνης, έριξα την δεύτερη στρώση και όταν πάγωσαν ήταν όλα ενωμένα, άρα αποτυχία… Δεύτερη προσπάθεια, πριν ρίξω την δεύτερη στρώση, έλιωσα λίγο βούτυρο και με ένα πινέλο πέρασα μια λεπτή στρώση και μετά εριξα την σιλικόνη, έπιασε, όντως δεν ενώθηκε, το θέμα είναι ότι μάλλον έκανε κάποια αντίδραση; Το δεύτερο μέρος δεν είναι τέλειο. Έχετε να μου προτείνεται κάτι; Κάποιο σπρέι ώστε να μην ενωθεί η σιλικόνη;

Καλημερα σας θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με ένα καλούπι σιλικόνης δυο μερών που θέλω να φτιάξω για την ρητίνη. Ως πρώτη προσπάθεια έφτιαξα το ένα κομμάτι, αφού στέγνωσε έριξα σπρέι σιλικόνης, έριξα την δεύτερη στρώση και όταν πάγωσαν ήταν όλα ενωμένα, άρα αποτυχία… Δεύτερη προσπάθεια, πριν ρίξω την δεύτερη στρώση, έλιωσα λίγο βούτυρο και με ένα πινέλο πέρασα μια λεπτή στρώση και μετά εριξα την σιλικόνη, έπιασε, όντως δεν ενώθηκε, το θέμα είναι ότι μάλλον έκανε κάποια αντίδραση; Το δεύτερο μέρος δεν είναι τέλειο. Έχετε να μου προτείνεται κάτι; Κάποιο σπρέι ώστε να μην ενωθεί η σιλικόνη;
Δεν έχω ιδέα από αυτά, αλλά μια μεμβράνη τροφίμων, ίσως...λέω εγώ τώρα.....

Ούτε εγώ το έχω ξανακάνει αλλά αφού δεν δούλεψε με spray σιλικόνης θα δοκίμαζα με κερί, ή παραφίνη, ότι έχεις.
Αν η επιφάνεια είναι επίπεδη και βολεύει εννοείται οτι και η μεμβράνη τροφίμων θα κάνει δουλειά.

Θελω να κανω μια μικρη μπιλια απο υγρο γυαλι, οποτε χρειαζεται να γεμισω το πρωτο μισο του καλουπιου το οποιο επειδη θα εχει καποιο βαθος, καλο θα ηταν να μην υπαρχουν καθολου φυσσαλιδες.

Θυμαμαι απο παλαιοτερα που δοκιμαζα διαφορους τροπους οτι η βαση USB που κραταει ζεστο τον καφε εκανε δουλιτσα.
7NWzkTC.jpg

Μεσα σε 4 λεπτα οι φυσσαλιδες μειωθηκαν πολυ και μεσα στα 10 λεπτα ειχαν αφανιστει σχεδον εντελως.
Qlp3rhMl.jpg
lZuNukBl.jpg

θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει καποιος εχω ριξει σε καλουπι μια στρωση 30 χιλιοστα υγρο γυαλι εχει στεγνωσει αν ριξω απο πανω αλλη μια στρωση 15 χιλιοστα αλλης μαρκας υγρο γυαλι θα εχω προβλημα

Καλως τον!

Προβλημα 'χημειας' επειδη ειναι διαφορετικης μαρκας ρητινες δεν θα υπαρξει. Ουτε και αν το πρωτο ειναι κανονικη ρητινη και το δευτερο ρητινη UV.

Eκει που ισως δεις διαφορά ειναι στην καθαροτητα καθως μπορει να μην στεγνωνουν εχοντας την ιδια διαυγεια. Η μια μπορει να ειναι λιγο πιο θαμπη απο την αλλη.

Τι σκεφτεσαι να φτιαξεις?

τραπεζι φτιαχνω 160 * 90 απλα εχει τελειωσει απο το καταστημα που ειχα παρει και εχω βρει απο αλλου για το συμπληρωμα γιατι δεν εφτασε

• Like
Reactions: Χιωτης