Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

Πλέον δεν υπάρχει...

Στο παρελθόν, οι μεγαλύτερες CRT με αναλογίες 4:3 που είχαν κυκλοφορήσει παγκοσμίως, ήταν μία 42άρα (πραγματική 40άρα) της Mitsubishi και άλλα δύο μοντέλα στην ίδια διάσταση από τη Sony. Σε πειραματικό επιπέδο, η Mitsubishi είχε αναπτύξει και καθοδικούς 61", αλλά πέραν του τεράστιου όγκου και βάρους, λόγω των τεράστιων πιέσεων που αναπτύσσονταν πάνω τους αποκτούσαν προβλήματα στεγανότητας, με αποτέλεσμα να χάνουν το κενό τους μετά από λίγες ώρες λειτουργίας και να καθίστανται άχρηστες...

Στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες 4:3 CRT που είχαμε δει, ήταν κάτι 37άρες (πραγματικές 35άρες) με καθοδικούς των Toshiba ή Mitsubishi...

4:3 είναι η συγκεκριμένη, όχι wide...

Στην περιγραφή δε λέει ότι δείχνει 16:9 χωρίς μπάρες, αλλά ότι δε σπαταλά ωφέλιμη ανάλυση στις μπάρες (κοινώς, στενεύει η δέσμη του καθοδικού σε προβολή υλικού 16:9).

Χωρίς ΚΑΜΙΑ όρεξη για αντιπαράθεση και απλά απαντώντας στον αρχικό τίτλο του thread, να δώσω και τη δική μου εμπειρία και άποψη:
Έχω μια TELEFUNKEN 28άρα 50Hz από το 1996. Παίζει ασταμάτητα και θεωρώ ότι (ειδικά τα παιδιά) της έχουμε βγάλει τα μάτια. Παίζει ακόμη μια χαρά.
Πριν 2 χρόνια που παντρεύτηκε ο κουνιάδος μου έψαχνε να πάρει μια καλή 32άρα για το σπίτι για θέαση καναλιών (όχι δορυφορικά, απλή αναλογική) και δεν βρήκε καμία CRT. Κατέληξε σε μια 32άρα LCD Samsung. Η απογοήτευσή του ήταν και είναι τεράστια. Συνηθισμένος από την 29άρα Sony CRT 50Hz που είχαν (και έχουν οι γονείς του) έπαθε ψυχρολουσία. Όποτε έρχεται στο σπίτι μου ή των γονιών του ζηλεύει την φυσική εικόνα των παλιών crt τηλεοράσεων.

Φέτος την άνοιξη έψαχνα να βρώ μια 32άρα CRT μεταχειρισμένη για τη δουλειά μου (προβολή 16/9 DVD γάμων-βαπτίσεων - όχι HD υλικό) μιας και με ενδιέφερε σωστή απόδοση σε μαύρο και χρώματα. Βρήκα στη Χρυσή Ευκαιρία μια Philips 32PW9618/58 σε άριστη κατάσταση όπως έλεγε η αγγελία, και κατόπιν μερικών τηλεφωνικών συννενοήσεων προσφέρθηκε ο ευγενικότατος πωλητής να τη συσκευάσει προσεκτικά και να μου τη στείλει με το πλοίο μιας και μένω σε νησί στην επαρχία.

Όταν την παρέλαβα δεν το πίστευα. Η τηλεόραση ήταν κυριολεκτικά καινούργια τουλάχιστον εξωτερικά. Μαζί μου έστειλε τα surround NXT ηχεία της με τον ασύρματο πομποδέκτη, βιβλία, καλώδια και όλα τα συνοδευτικά της. Αφού της ρύθμισα τη φωτεινότητα στο 34 και το contrast στο 45 και αφαίρεσα τις περισσότερες ψηφιακές βελτιώσεις, όταν την έβαλα να παίξει με το Pioneer DV868 το χαμόγελο έφτασε στα αυτιά μου. Δεν έχω δεί καλύτερη εικόνα σε SD DVD. Τα χρώματά της, το βαθύ μαύρο, η εκπληκτική λεπτομέρεια του PixelPlus και η φυσικότητα στην κίνηση είναι εντυπωσιακά. Σχεδόν τρισδιάσταστη αίσθηση. Μοναδικά κουσουράκια μιά μικρή απόκλιση γεωμετρίας στις άκρες και κάποια τεχνουργήματα σε γρήγορη κίνηση που το PixelPlus και το MoviePlus δεν μπορούν να εξαλείψουν. Εκεί φαίνεται η υπεροχή των 50Hz που έχει η παλιά μου απλή 28άρα, αλλά από εκεί και πέρα η 32άρα Philips πετάει! Η λεπτομέρεια του PixelPlus βγάζει μάτια. Άν τη συνηθίσεις δεν μπορείς να ξαναδείς σε απλή τηλεόραση.
Ο άνθρωπος την πουλούσε γιατί του έπιανε τον χώρο. Την έδινε 150 ευρώ + 13 ευρώ η φορτωτική στο πλοίο και μπήκε και στον κόπο να τη συσκευάσει και να τη φορτώσει στο φορτηγάκι της εταιρίας που δουλεύει και να την κατεβάσει στο πλοίο. Του κατέθεσα 200 ευρώ με μεγάλη μου ευχαρίστηση. Περιττό να πώ ότι θα την χρησιμοποιήσω παράλληλα με τη δουλειά και με τον προβολέα για θέαση των DVD ταινιών.
Μιά από τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη αγορά μου) μετά από 15+ χρόνια ενασχόλησης με τα Home Cinema!

Last edited:
Ά, και ο ήχος της Philips είναι το κάτι άλλο. Μέχρι ενσωματομένο Subwoofer έχει. Δεν νομίζω να τίθεται θέμα σύγκρισης ηχητικής απόδοσης με καμία flat τηλεόραση...

Απάντηση: Re: Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

Φιλαρακι, επειδη εχω παρομοια τηλεοραση, τα πραγματα ειναι ετσι οπως τα λες.
Η τεχνολογια tft στις tv, δεν καθιερωθηκε διοτι ικανοποιησε την αναγκη για καλυτερη εικονα, αλλα γιατι ικανοποιησε την αναγκη για μεγαλυτερες οθονες σε σχεση με τα εξης πλεονεκτηματα:
α) ευκολη αποθηκευση-μεταφορα στο δικτυο παραγωγης-διαθεσης προιοντος (εμποριο)
β) ευκολοτερες συνθηκες στην οικιακη εγκατασταση (οσον αφορα τους καταναλωτες).
Φανταζεστε μια crt 40 ή 50 ιντσων τι κοστος κατασκευης-μεταφορας-αποθηκευσης θα ειχε?
Θα χωρουσε στην πορτα του σπιτιου, ποσο χωρο θα επιανε και τι επιπλο θα τη φιλοξενουσε?

Re: Απάντηση: Re: Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

Φιλαρακι, επειδη εχω παρομοια τηλεοραση, τα πραγματα ειναι ετσι οπως τα λες.
Η τεχνολογια tft στις tv, δεν καθιερωθηκε διοτι ικανοποιησε την αναγκη για καλυτερη εικονα, αλλα γιατι ικανοποιησε την αναγκη για μεγαλυτερες οθονες σε σχεση με τα εξης πλεονεκτηματα:
α) ευκολη αποθηκευση-μεταφορα στο δικτυο παραγωγης-διαθεσης προιοντος (εμποριο)
β) ευκολοτερες συνθηκες στην οικιακη εγκατασταση (οσον αφορα τους καταναλωτες).
Φανταζεστε μια crt 40 ή 50 ιντσων τι κοστος κατασκευης-μεταφορας-αποθηκευσης θα ειχε?
Θα χωρουσε στην πορτα του σπιτιου, ποσο χωρο θα επιανε και τι επιπλο θα τη φιλοξενουσε?

Ακριβώς! Και μην ξεχνάμε και το χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις "παλιές" CRT (βλ. πολύ μεγαλύτερα κέρδη για τους κατασκευαστές).
Και ξανά απαντώντας επακριβώς στον αρχικό τίτλο, είμαι τελικά fanατικός CRTάκιας (CRT οικογενειακή τηλεόραση, νέα CRT "προσωπική" τηλεόραση (η παραπάνω φοβερή Philips), 2 CRT monitor στους υπολογιστές σπιτιού και δουλειάς + CRT επαγγελματικό monitor, αν θυμάμαι καλά το μοντέλο είναι SONY PVM-20E. Ά, και ένας 7ιντσος CRT προβολέας...

Last edited:

Ακριβώς! Και μην ξεχνάμε και το χαμηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις "παλιές" CRT (βλ. πολύ μεγαλύτερα κέρδη για τους κατασκευαστές).
Και ξανά απαντώντας επακριβώς στον αρχικό τίτλο, είμαι τελικά fanατικός CRTάκιας (CRT οικογενειακή τηλεόραση, νέα CRT "προσωπική" τηλεόραση (η παραπάνω φοβερή Philips), 2 CRT monitor στους υπολογιστές σπιτιού και δουλειάς + CRT επαγγελματικό monitor, αν θυμάμαι καλά το μοντέλο είναι SONY PVM-20E. Ά, και ένας 7ιντσος CRT προβολέας...

Πάντως καμιά εταιρία που βγάζει τηλεοράσεις δεν είναι πλέον κερδοφόρα, σε αντίθεση με την εποχή των CRT.

Βάλε και μια πλάκα από πίσω σου να κάνεις και δωρεάν ακτινογραφίες.

Ακόμη δεν το έχετε παρει χαμπάρι οτι οι CRT είχαν ασχημες επιπτώσεις στην υγεία μας?

Αντίστοιχη 32" Philips CRT (9528W) είχα κι εγώ απ' το 2004. Την έχω δώσει πλέον στον αδερφό μου. Από την μέρα που είδα εικόνα στην kuro, δεν μπόρεσα να ξαναδώ σε αυτή την Philips......

Οι CRT είχαν καλό μαύρο και γρήγορη απόκριση. Αυτά..

Οι σύγχρονες καλές plasma δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις CRT (εκτός ίσως από το μαύρο τους) και επιπλέον βγαίνουν σε διαστάσεις απλησίαστες για CRT.

Οι LCD από την άλλη είναι όντως απαράδεκτες σαν τηλεοράσεις και έπρεπε να περιοριστούν στην αγορά των οθονών υπολογιστών για Word και Excel. :p

Ακόμη δεν το έχετε παρει χαμπάρι οτι οι CRT είχαν ασχημες επιπτώσεις στην υγεία μας?
Μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις...

Επειδή δεν πρόλαβα να κάνω edit στην προηγούμενή μου απάντηση ξαναγράφω:

Μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις... Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνεις για την υγεία μου αλλά:
Δεν με απασχολεί η γνώμη σου όπως δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί και η δική μου.
Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν (και ούτε και με νοιάζει τι οθόνες έχει και πως τις χαίρεται ο καθένας - δικαίωμά του) και όπως έγραψα στην αρχή δεν γράφω για να αρχίσω αντιμαχίες. Απάντησα καθαρά στην ερώτηση του τίτλου δηλώνοντας ότι προτιμώ και έχω ακόμη CRT μηχανήματα και τα χαίρομαι.
Από ότι διάβασα αντιπαθείς και περιγελάς την τεχνολογία CRT. Δικαίωμά σου. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να ειρωνεύεσαι τα γραφόμενά μου χωρίς προηγουμένως να έχουμε ξανασυζητήσει εδώ μέσα.

Last edited:
http://www.hdtv.ca/hdtv_knowledgebase/computer_displays/crt_safety.php
http://findarticles.com/p/articles/mi_m1563/is_n5_v9/ai_10614465/
http://en.wikipedia.org/wiki/Cathode_ray_tube#Health_concerns
http://www.brighthub.com/environment/green-computing/articles/12257.aspx

Συνοπτικά: Καταπόνηση για τα ματιά , ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία , επικίνδυνα υλικά κατασκευής , εκπομπή ιονίζουσας ακτινοβολίας (συμπεριλαμβανομένων ακτίνων Χ).

να αρχισουμε να βαζουμε λινκ τοτε για ασυρματα δικτυα , κινητη τηλεφωνια , κεραιες κλπ ...
νομιζω οτι δεν βγαινει νοημα ...
εαν γουσταρω να καπνιζω ενω εσυ οχι κλπ κλπ ...

Re: Απάντηση: Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

Για τηλεοπτικό σήμα οι κορυφαίες CRT απλά δεν έχουν αντίπαλο.(Μπορεί να υστερούν σε μέγεθος αλλά σε ποιότητα αφήνουν πίσω τους άλλους με διαφορά)
Για παιχνίδια LCD τηλεοράσεις.
Για ταινίες και μέγεθος μετά τους βιντεοπροβολείς το χάος. . .

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Κατά την άποψή μου (πάντα) η πλήρης κάλυψη!