Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Εγώ νομίζω πως επιβάλλεται να τους πάρεις και τους δύο, στον δρόμο που ακολουθείς Ντίνο. Απλά τώρα αποφασίζεις ποιον θα πάρεις πρώτα. Θα πήγαινα με τον 70-200, σε φουλ φρέημ να μην έχεις πάνω από 70μμ είναι μάλλον περιοριστικό. Εάν πάλι διανύεις φάση back to basics και φωτογραφίας δρόμου, αρχιτεκτονικής, point of view κι έτσι, ο 35ρης είναι η προφανής επιλογή. Με 50ρη για βόλτα ως μόνο φακό δεν βγαίνω, τον βρίσκω μάλλον στενό. 35ρης είναι προτιμότερος (εγώ επέλεξα 40ρη).

Κανενας δεν εχει υπαρξιακα, ολοι τα λυσαμε μου φαινεται..., κοινως no money no honey αλλα τουλαχιστον κουβεντα να γινεται...

Λοιπον,

Στο ebay έχω δεί αρκετές να φεύγουν και κάτω απο 3. Αν ψάχνεις βρίσκεις, αυτό είναι και κακό... Αλλά εσύ πάνε στο υπαρξιακό και πές μου τί θες με μηχανή χωρίς AF??? χεχε

Η νικον V1 σε καλο φως, μεχρι και τη δυση του ηλιου... ΔΕΝ παιζεται λογω...

α) του AF
β) του 30-110 με τοσο μικρο μεγεθος και βαρος
γ) της κατασκευης, αισθησης και... αισθητικης του σωματος (τουβλο και μ αρεσει)...

Βεβαια, αν κάνεις κροπ δεν βλεπεται, ποσο μαλλον στο 100% αλλα παραδοξως, για οθονη υπολογιστη δειχνει ικανοποιητικη ακομα και στα 1600+ iso

Ετσι, καλυπτω μια χαρα τις (γνωστες) τελε αναγκες μου (σε 10 μερες θα την δοκιμασω και παραλια... :Banane0:)

Τι μενει? Η τεχνη...!!!! Αρα 50mm και κατω... Τι μου αρεσει να βγαζω?

Τοπια δεν...
Μακρο δεν...
Σπορ δεν...

Αντιθετως, λιγα απο ολα, κυριως δρομο, κοσμο, κανενα πορτραιτο, και happennings ερασιτεχνικα, οπου και εχω τη δυνατοτητα να πλησιαζω κοντα... Με εναν 50ρη f2 δηλαδη ειμαι ΟΚ...

Mε το FF, μπορω να εχω προεστιαση και zone focus οποτε το AF ερχεται δευτερο...

Με το range finder βλεπω συνεχως και τα παντα...
Εχω την εντυπωση οτι η εν λογω μηχανη, στα 800 iso βλεπεται και στα 1600 την γυρνας στο Α/Μ και εχεις καλλιτεχνικο θορυβο... :ADFADF1:

Μια 6D θελει 1700 Ε και εχω εξοπλισμο που μεταχειρισμενος πιανει 3000Ε περιπου... Ε... αντι τον 135/2 θα παρω μεταχειρισμενο τον 50/2 και ειμαι στα ιδια... αν δε, υπολογισω καμμια 5D3, περνω και κανεναν voigtlander για ρεστα....

Μου λειπει κατι....? :ears:

ΥΓ... ειπαμε, καλοκαιρακι ερχεται, ονειρα κανουμε και κουβεντα... (κοινως προτιμω να παρω ενα αυτοκινητο με αυτα τα λεφτα)...!!!!

Last edited:
Bill μάλλον δεν διάβασες καλά το τί γράφει ο Λιάκος. Άλλες ιδέες έχουν τρουπώσει στο μυαλό του και όχι η 6D (που στο ενδιάμεσο η τιμή πέφτει κιάλλο, και γίνεται όλο και πιο ελκυστική...).

Ηλία, σε καταλαβαίνω. Θα γράψω κ μέσα στο ΣουΚου τα μέχρι τώρα συμπεράσματα μου απο το σύστημα Μ, κυρίως την διαφορετική φιλοσοφία της λήψης. Ο συλλογισμός σου σωστός είναι πάντως, αν δεν ήταν και αυτό το οικονομικό στην μέση... πολλά τα λεφτά ρε γμτ. Και το καταραμμένο το Λόττο δεν κάθεται. Θα έβαζα άλλον 50/2 εγώ μέσα βέβαια. Αλλά η γοητεία που ασκεί το σύστημα είναι μεγάλη.

Παιδια μην ανησυχειτε, ακριβως αυτο που λεει ο Βασιλης κανω, καλοκαιρι ειναι και ριχνουμε καμμια ματια παραδιπλα... δεν γινονται αυτα, για μενα, καθαρα λογω οικονομικου... αν ηταν ετσι θα αγοραζα και καμμια φεραρι αντι να πηγαινω με τα τρολει... ωραια τα γκατζετς αλλα ο καθενας στα κυβικα του...

Παντως χθες της εριξα μια ματια απο κοντα και μονο μικρη δεν τη λες, ως σωμα... προτιμω την V1...!!!!!

Θα ηθελα ομως να ακουσω και τον Αλεξ, τι διαφορες βλεπει με την Μ6 και τη ΝΕΧ ως χρηση καθαρα και οχι ως αποτελεσμα εικονας...

Χα, και εγώ με τσιλημπούρδημα άρχισα... χεχε

Πέραν απο την πλάκα πάντως, είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και όταν το σκέφτεσαι τί άλλο μπορείς να κάνεις με αυτά σου κόβονται όποιες ορέξεις...

glowing beauty by AlexTheodin, on Flickr

Μετά απο μερικούς μήνες πλέον με την Leica M6 και αρκετά ρολάκια φιλμ, δηλώνω φαν του συστήματος και της φιλοσοφίας. Για ποιότητα κατασκευής δεν χρειάζεται να τα λέμε, κυκλοφορούν χιλιάδες Μ που κατασκευάστηκαν πριν απο 60-70 χρόνια και λειτουργούν ωραιότατα ακόμα και σήμερα. Η δικιά μου παράχθηκε σύμφωνα με το SN τον Σεπτέμβριο του 1992 οπότε μιλάμε για νιάτο.
Το πρώτο που προσέχεις είναι το βάρος της. Δεν είναι τόσο ελαφρια όσο πιστεύεις όταν την βλέπεις. Πιο βαριά απο την Pentax MX μου. Αλλά το βάρος είναι πιο καλά κατανεμημένο με αποτέλεσμα το εξαιρετικό ζύγισμα ανεξαρτήτως φακού. Αυτό κάνει ακόμα και το κουβάλημα πιο εύκολο, καθώς όπως κρέμεται με το λουρί της απο τον ώμο μου, στέκεται κάθετα, δεν γέρνει μπροστά. Η ΝΕΧ7 γέρνει μπροστά, με αποτέλεσμα να με ενοχλεί συχνά στα πλευρά. Γενικά με βολεύει το κουβάλημα της περισσότερο απο την ΝΕΧ παρά του οτι η ΝΕΧ είναι πιο ελαφρια.

Το μεγάλο ρίσκο ήταν η χρήση του rangefinder. Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ και συνηθισμένος απο τις SLR δεν ήξερα αν θα με βολεψει. Για όσους δεν ξερουν, στις rangefinder μηχανές, δεν υπάρχει καθρέπτης να μεταφέρει στο σκόπευτρο την εικόνα που βλέπεις μέσα απο τον φακό. Φακός, κλείστρο, φιλμ. Τίποτα ενδιάμεσα. Το καδράρισμα και εστίαση γίνεται απο το ματάκι στο πλάι και το μόνο που αλλάζει όταν αλλάζεις φακό είναι κάποιες γραμμές καδραρισματος (frame lines) μέσα στο ματάκι για να δείς περίπου που είναι το κάδρο σου. Όταν φοράς τον φακό στο σώμα, επιλέγονται αυτόματα οι αντίστοιχες αλλά μπορείς με την χρήση ενός μοχλού να κάνεις preview και άλλες. Υπάρχουν τρία διαφορετικά σκόπευτρα να επιλέξεις με διαφορετική μεγέθυνση και frame lines, ανάλογα με τα μήκη που τραβάς. Η δικιά μου είναι με την κοινή επιλογή 0.72× και τα ακόλουθα frame lines 28-90, 35-135, 50-75.

Αυτό σημαίνει οτι είτε 35αρη έχεις είτε 135αρη απο το σκόπευτρο βλέπεις την ιδια εικόνα και απλά απο τις γραμμές ξέρεις πιο είναι το κάδρο σου. Την σημασία αυτού θα την εξηγήσω πιο κάτω. Σημαίνει βέβαια οτι υπάρχει θέμα με τους ευρυγώνιους. Εκεί χρειάζεσαι ένα εξωτερικό viewfinder. Εγώ έχω ένα για τον 21αρη. Το βάζω στο hotshoe και απο εκεί βλέπεις το κάδρο σου. Αλλά δεν είναι απαραίτητο, μιας και είναι μόνο για επισκόπηση. Η εστίαση γίνεται όπως και στους άλλους απο το rangefinder. Εγώ βγαίνω συχνά με τον 21αρη χωρίς καθόλου viewfinder και υπολογίζω περίπου απο συνήθεια το τί μπαίνει στο κάδρο. Αλλά για πιο critical δουλεία το χρειάζεσαι.

Η εστίαση είπαμε γίνεται μέσω του rangefinder. Στο κέντρο του σκόπευτρου υπάρχει ένα τετράγωνο που δείχνει δυο είδωλα του κεντρικού σημείου του κάδρου σου. Γυρνόντας το δαχτυλίδι εστίασης, φέρνεις τα δυο είδωλα κοντά μέχρι που γίνονται ένα. Είναι παρόμοιο με το γνωστό πρίσμα απο τις παλιές SLR. Το βρίσκω λιγάκι ευκολότερο μιας και είναι ολόκληρο το τετραγωνάκι που "διπλασιάζεται", με αποτέλεσμα η στιγμή που τα είδωλα ενώνονται να στιγμιαία αναγνωρίσιμη χωρίς να πρέπει να ψάχνεις για ευθείες γραμμές να "κόψεις" όπως κάνουμε με τις SLR. Στην πράξη η εστίαση γίνεται γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Εστιάζω πιο γρήγορα με τους ίδιους φακούς στην Μ6 απο ότι στην ΝΕΧ7. Ειδικά αν θες critical focus στην ΝΕΧ πρέπει να κάνεις χρήση του Focus Magnification. Το Focus Peaking δεν αρκεί κατα την άποψη μου. Βέβαια μια συνήθεια είναι όλα, και μια χαρά γρήγορα εστιάζω και με την ΝΕΧ.
Πλεονέκτημα έναντι των SLR οτι ακριβώς επειδή η εστίαση δεν περνάει απο τον φακό, αν υπάρχει αρκετό φώς να δείς, υπάρχει αρκετό φως να εστιάσεις. Δεν επιρεάζεται απο την φωτεινότητα του φακού, που ακόμα και με σταθερούς με f/1.8 είναι πρόβλημα με SLR.

http://www.youtube.com/watch?v=Z7NK5k9I6Ew

Όπως είπαμε όλη η δουλεία γίνεται απο το ματάκι, χωρίς να ξέρεις ακριβώς το τί βλέπει ο φακός πέραν απο κάτι γραμμές για να σε βοηθήσουν στο καδράρισμα. Γιατί είναι αυτό καλό είπαμε???
Το βρίσκω πολύ απελευθερωτικό. Ασχολείσαι μόνο με την σύνθεση και το καδράρισμα της σκηνής που έχεις μπροστά σου. Την βλέπεις ολόκληρη όπως την βλέπουν τα μάτια σου και δεν ξεγελιέσαι απο μεγεθύνσεις, βάθος πεδίου κλπ. Αυτό έχει δυο παρενέργειες. Απο την μία σε βάζει σε σκέψη για το κάδρο σου. Επειδή δεν το βλέπεις live μέσα απο τον φακό, πρέπει να τα φανταστείς στο μυαλό σου. Δεν είναι για ρίψεις πολυβόλου και no thinking shooting. Βλέπεις την σκηνή και τα στοιχεία της, αναγνωρίζεις τις δομές της και αποφασίζεις για την σύνθεση του κάδρου σου. Όλα αυτά στο κεφάλι σου και όχι στο σκόπευτρο.
Αυτό με την σειρά του προκαλεί την δεύτερη "παρενέργεια". Ακριβώς επειδή στο ματάκι βλέπεις μόνο τα frame lines, μετα απο λίγο καιρό ξέρεις βλέποντας μια σκηνή μπροστά σου, πού θα είναι. Δεν χρειάζεται δλδ να φέρεις την μηχανή στο μάτι σου. Ξέρεις περίπου τί ανήκει μέσα. Οπότε κοιτάς, και συνήθως όταν σηκώνεις την μηχανή έχεις ήδη αποφασίσει τί θα τραβήξεις. Συνδύασε το αυτό με zone focusing και μιλάμε για ταχύτατο shooting. Δεν δίνεις δλδ σήμα μένοντας με την μηχανή στο μάτι για δευτερόλεπτα και δευτερόλεπτα. Για όσους τραβάνε δρόμου ή documentary (φυσικές φωτογραφίες/snapshots απο φίλους μέχρι travel) πολύ σημαντικό. Εμένα που τραβάω πολύ φίλους σε φυσικές στιγμές της παρέας με έχει βοηθήσει πολύ. Δεν παίρνουν χαμπάρι οτι τους τράβηξα, παρα μόνο όταν τους δίνω μετά τυπωμένες τις φωτογραφίες...

Φυσικά αυτός ο τρόπος δεν βολεύει για τα πάντα. Δεν μπορώ να φανταστώ να τραβάς πουλιά σαν τον Λεωνίδα με κάτι τέτοιο. Ή αθλητικές δραστηριότητες. Ή να παίζεις σε strobist νερά σαν τον Παύλο. Είναι για δρόμο, documentary, τοπίο, συναυλίες/εκδηλώσεις ώς και γάμους έχω δεί να τραβάνε έτσι. Για όσους θέλουν έναν αθόρυβο τρόπο.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως του συστήματος Μ δεν είναι άλλο απο τους φακούς του. Ακόμα και οι φτωχοί συγγενείς του συστήματος οι Voigtlander είναι φακοί ανώτεροι απο την πλειονότητα των φακών που κυκλοφορούν για SLR. Ώς και ο πάμφθηνος Jupiter 8 50/2 εντυπωσίασε αρκετούς εδώ με το γράψιμο του. Ο Ηλίας Γιαρίμης έδωσε μια πιθανή αιτιολόγηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά στην τελική τα τεχνικά έχουν μικρή σημασία για εμας που απλά κάνουμε το χόμπυ μας. Και επειδή κάνουμε απλά το χόμπυ μας είναι και δύσκολο να καταπιεί κάποιος το χάπι των 6500Ε για μια καινούργια ψηφιακή Μ όσο εκπληκτική και αν είναι. Ίσως αμα κερδίσω το Λοττο...

Εκτός απο την απόσταση, ένας 85αρης 1.8 σε σε σχέση με έναν 50ρη επίσης 1.8 που όμως ήδη εχω, εχει κάποιο άλλο πλεονέκτημα;
Για πορτραίτο με ενδιαφέρει κατα κύριο λόγο και κυρίως επίσης σε κλειστό χώρο.

Εχω και έναν 70-200 f4, μήπως με "καλύπτει" για την χρήση αυτη;

Μηχανή nikon D600

Ευχαριστω

Καλύτερος για πορτραίτο με thn d600 είναι ο nikkor 135mm f2 dc καμιά σχέση με τον 85mm f1.8g(εχω και τουσ δυο σε d600), αν και με τον 70-200 μια χαρά τραβάς πορτραίτο,Ο 50 δεν είναι οτι καλύτερο για πορτραίτο σε fx

Ντίνο μπορείς να μας πεις 2 πραγματάκια για τον 70-200 f4 ; Τον έχεις δουλέψει και πως σου φαίνεται ;

Είναι ελαφρυς, σαν αισθηση τουλαχιστον ελαφρυτερος απο τον tamron 24-70 2.8, καλοζυγισμενος (πάνω στην D600), πολυ γρήγορος και βγάζει πολυ ωραία χρωματα.

Αν και πορτραίτο μπορείς να κάνεις θεωρητικά με όλα τα μήκη, τα ιδανικά μήκη για αυτό είναι μεταξύ 80-180. Συγκεκριμένα οι πιο κλασικοί πορτραίτου είναι οι 80αρηδες. Είναι ενας κλασικός συνδιασμός, της απόστασης απο το θέμα (δεν θες να τρέχεις καμια 10αρια μέτρα μακρια για να βγάλεις το πορτραίτο), του βάθους πεδίου με φακούς με διαφράγματα 1.8, προοπτικής δλδ επιτρέπει μια πιο επίπεδη απεικόνιση του προσώπου λόγω μεγαλύτερης απόστασης απο το θέμα απο ότι με έναν ευρυγώνιο, και εύρους πεδίου.

Όσο ανεβαίνεις/κατεβαίνεις στα mm αλλάζουν τα παραπάνω. Αλλά ο 70-200 που έχεις είναι μια χαρά. Σίγουρα ένας 80αρης 1.8 ή 135 2.8 θα ήταν λίγο καλύτερος, αλλά την δουλεία σου την κάνεις άνετα και με αυτόν, χωρίς να μπαίνεις σε επιπλέον έξοδα.

Για πορτραίτα σίγουρα πιο άνετο για το "Θέμα" είναι η χρήση μακρύτερου τηλεφακού, ώστε να νιώθει πιο φυσικά, απλά ισοπεδώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου κυρίως οι αναλογίες μύτης-αυτιών. Υπάρχει η θεωρία οτι ιδανική προοπτική δίνει απο τα 3μ ένας φακός 85-105 σε FF μηχανή . Μετα τα 135 πλαταίνει το πρόσωπο.
Και φυσικά κάτω απο τα 50 αρχίζει η παραμόρφωση των προοπτικών κ γωνιών.
http://www.mcpactions.com/blog/2010...h-for-portraiture-a-photographers-experiment/

Last edited:
Καλησπερα.

Δεν ειναι ακριβως "υπαρξιακο" το θεμα, αλλα ας μην ανοιγω νεο νημα.

Θα παω σε εναν γαμο αυριο, ο οποιος γινεται σε ενα ξωκλήσι σε ενα δασος, και ωρα 19:00

Λεω να παρω μαζι την D600 ετσι να βγαλω καμια φωτο...

Επειδη δεν επιθυμω να κουβαλαω και τον 24/70 και τον 70/200, ποιος κατα την γνωμη των εμπειρων θα με "εξυπηρετησει" περισσοτερο ?
Να παρω και φλας ?

Ευχαριστω

Τον 50αρη θα τον παρω σε καθε περιπτωση (λογω μεγεθους), αλλα μηπως ειναι καπως περιοριστικος ?
Δεν θα ειμαι ο φωτογραφος του μυστηριου, ετσι για το κεφι που λενε λεω να την παρω μαζι να "πετυχω" αυτα που δεν θα βγαλει ο φωτογραφος...

Το πολύ πολύ, πάρτους κ άστους στο αμάξι. Αν δεις οτι σου λείπουν, πετάγεσαι κ αλλάζεις. Αλλά φασαρία μου φαίνεται. Εγώ ίδια φάση σε γάμο αύριο μόνο έναν 50αρη θα παρω. Μάλιστα ούτε καν ψηφιακή, την Μ6 με τον Νοκτον και ενα ρολάκι Α/Μ. Για τις παρασκηνιακές, candid κλπ φτάνει. Τις άλλες ας τις πάρει ο επίσημος...