Μας βλέπω να πηγαίνουμε μαζί τέλος της βδομάδας...
Ας πώ και γώ τον πόνο μου...
Απο την ΝΕΧ7 είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μικρή, ελαφριά και με απίστευτη εργονομία. Με την χρήση διαφόρων ανταπτόρων κάνω χρήση όλων των φακών μου καλύπτοντας έτσι όλα τα εστιακά μήκη που με ενδιαφέρουν. Το ευρυγώνιο άκρο βέβαια επιδέχεται μιας αναβάθμισης καθώς ο κιτ 16αρης είναι ανεπαρκής και ο ΜΙΡ 20Μ (βιδωτός), απο την μια στα 20 ήδη όχι τόσο ευρυς για κροπ, και όχι και τόσο μικρός. Στα υπόλοιπα μήκη όμως είμαστε φουλ. Νοκτον 35μμ, Πενταξ 50μμ, CZJ 80mm, 135mm και το αστέρι ο Sonnar 180mm.
Απο την άλλη, στα 1500ε η D600 με βάζει σε σκέψεις. Χωρίς να προβώ σε ιδιέτερο κόστος βρίσκομαι με FF. Όπως τα υπολογίζω, αν δώσω ΝΕΧ7, Νοκτον και κάτι παρελκόμενα, μου λείπουν γύρω στα 200-300ε, ποσό που δίνω εύκολα. Θα χρειαστώ βέβαια πάλι φακούς μιας και τους Νικον τους έδωσα όλους περσι. Αλλά αυτοί που θέλω σε πρώτη φάση, βρίσκονται εύκολα.
Έναν 50αρη και έναν 24αρη. Τελε υπάρχει ο Sonnar ο οποίος δεν ζορίστηκε με την κροπ ανάλυση της ΝΕΧ7, θα καταφέρει άνετα και την D600. Την άνοιξη θα πάρω Αμερική για 2 βδομάδες, οπότε υπάρχει και η ευκαιρία για αγορά κάποιου απο τους γνωστούς ποθητούς ζουμ της Νικον.
Τα στοιχεία της D600 που είναι για μένα ελκυστικά είναι τα παρακάτω: Πάνω απο όλα το FF. Πάντα που έλλειπε το επιπλέον εύρος πεδίου ενός φακού σε ένα συγκεκριμένο κάδρο και προοπτική. Έφτασα μέχρι την χρήση αναμορφικού φακού για να το βρώ στον κροπ. Και αυτό είναι μεγάλος μπελάς.
Το dust and weather sealing. Ειδικά με τον εξαίσιο καιρό που έχουμε εδώ, σπάνια δεν θα έχει ένα ελαφρύ ψεκαστοβροχο. Γενικά είναι μια σιγουριά. Αυτό λείπει απο την ΝΕΧ7.
Το ανέφερα και πιο πάνω, αλλά έχω παρατηρήσει οτι έχω την τάση να τραβάω πολύ πιο σναπσοτ στυλ με την ΝΕΧ απο ότι έκανα με τις DSLR. Aυτό απο μόνο του βέβαια δεν είναι λόγος να αλλάξεις μηχανή. Επίσης έχω την εντύπωση οτι μπορώ να δημιουργήσω ένα πιο "καθαρό" σύστημα με την D600. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό που λέω... Μάλλον όχι! Ένα σύστημα που μπορώ να παίρνω και σε πιο άγριες καταστάσεις μαζί. Πχ εκδρομή στις Άλπεις, μαζί με την F90x για αναλογικό (back-up) σώμα. Τα ίδια κάνεις όμως και την ΝΕΧ θεωρητικά θα μου πείς και με λιγότερο βάρος.
Το δίλλημα μου έχει ουσιάστικά ώς εξής: Παραμένω με την ΝΕΧ και παίρνω πχ και έναν καλύτερο ευρυγώνιο όπως τον Sigma 19mm περιμένοντας αν θα βγάλουν σε κανα δυο χρόνια την FF NEX? Δίνω το σύστημα της ΝΕΧ και παίρνω την D600 επενδύοντας πλέον (ξανά) σε ένα πιο κλασικό σύστημα?
Στην πράξη παίζει και μια άλλη περίπτωση βέβαια. Η αγορά της D600 θα προηγηθεί της πώλησης της Nex7 για πρακτικούς λόγους. Μπορώ αντί να προβώ με την μία στην πώληση της, να περιμένω λίγο καιρό κρατώντας και τις δυο. Σε αυτό το διάστημα να δώ, τελικά με ποιά τραβάω περισσότερο και ποιά με αρέσει πιο πολύ. Και να δώσω την άλλη. Αυτή η λύση βέβαια είναι και η λιγότερο οικονομικά συμφέρουσα καθώς και οι δυο μηχανές θα χάσουν ποσοστό απο την αξία τους στο μεσοδιάστημα. Αλλά είναι η πιό σίγουρη...