Re: Απάντηση: Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού
Καλημέρα, οι χρωματικές εκτροπές δεν θα πρέπει να σε ενοχλούν όταν πρόκειται για ΝΙΚΟΝ. Τα περισσότερα σώματα της ΝΙΚΟΝ κάνουν αυτόματη αφαίρεση των εκτροπών αυτών (μέχρι κάποιο σημείο τέλος πάντων) στα Jpgs . Εσύ που τραβάς nef μπορείς πολύ εύκολα με ένα προφίλ να αφαιρείς την εκτροπή κατά τη μετατροπή στο Lightroom ή το Capture One όποιο δουλεύεις τέλος πάντων.
Πράγματι, το CA μπορεί να διορθωθεί σε ένα βαθμό και η Adobe έχει φτιάξει μια έτοιμη βάση με προφίλ για τέτοιου είδους διορθωσεις στον κάθε φακό ξεχωριστά. Απλά είμαι της λογικής trash in trash out (με το trash σε εισαγωγικά).
Από εκεί και πέρα. Οι περισσότεροι νέοι στρέφονται σε φακούς σε οπτική σταθεροποίηση. Προσπωικά δεν μου λείπει η σταθεροποίηση όταν πρόκειται για ευρυγώνιους φακούς. Έτσι θα προτιμούσα έναν φθηνότερο και αποδεδειγμένα καλό μτχ. φακό χωρίς σταθεροποίηση παρά να δώσω τα διπλά για καινούριο με vr και το ίδιο αποτέλεσμα. Προτείνω dx φακούς γιατί απέδειξαν ότι μπορούν να κρατήσουν μια τιμή την ώρα της πώλησης. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στο ebay όπου πωλούνται όλοι φακοί AF ακόμη και οι πλέον ακατάλληλοι για καλές επιδόσεις, όπως οι κιτ της εποχής του φιλμ.
Εδώ θα ήθελα να σταθώ, στο θέμα της σταθεροποίησης. Ο Tamron 17-50 διαβάζω ότι ψαρεύει όταν έχει ανοιχτό το VC, οπότε πάει άχρηστο. Γι αυτό με καθοδήγησες προς τη non-VC έκδοση ή υπάρχει και κάτι άλλο πέραν της τιμής;
Η άποψη πάρε φακούς FX για να μην ξαναπληρώνεις στο μέλλον τελικά δεν ευσταθεί οικονομικά, αφού μπορεί να αγοράσεις τέτοιους φακούς και τελικά ή να μη σου κάνει το εστιακό μήκος ή να χρειάζεσαι ακόμη καλύτερους την ώρα της μετάβασης, επομένως θα έχεις ακόμα μια πώληση, άρα απώλεια οικονομική.
Περί οξύτητας
Συμφωνώ για τη σκέψη σου σε σχέση με τους FX και την μεταπώληση τους. Μιάς και το θέμα είναι και υπαρξιακό, θέλω να σχολιάσω αυτό που έλεγα χθες, σε σχέση με την απόδοση των φακών σε συστήματα Canon/Nikon, συγκρίνοντας τους και με 2-3 γραφήματα από το DxO.
Έχει συζητηθεί στο παρελθόν το πώς ένας φακός μπορεί δυνητικά να αποδώσει μεγαλύτερη αναλυτικότητα απλά αλλάζοντας του τον αισθητήρα που προσλαμβάνει το φως που συλλέγει. Είπατε κάποιοι πως αυτό μπορεί να βελτιώσει έναν φακό στους αριθμούς, αλλά στην πράξη το πράγμα δε θα αλλάξει και πάρα πολύ. Εκείνο που πιστεύω προσωπικά είναι ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε μετρήσεις φακών από κάμερες με αισθητήρα σημαντικά διαφορετικών αναλύσεων, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό.
Για παράδειγμα, μπορεί δύο φακοί να αποδίδουν μέγιστα σε μία κάμερα των 12MP, και να φαίνονται αριθμητικά και οι δύο υπερέχοντες. Ας πούμε χρησιμοποιώντας το περίφημο P-Mpix του DxO ότι και οι δύο φακοί έχουν μέση απόδοση 9P-Mpix οξύτητας, μία τιμή εξαιρετική.
Έστω, τώρα ότι οι ίδιοι φακοί ξεκουμπώνουν από την κάμερα των 12MP και κουμπώνουν σε μία κάμερα των 24MP. Εκεί, αν και λόγω των εκτροπών και διαθλάσεων (πολύ μικρά πίξελ, πολύ κοντά μεταξύ τους) που συμβαίνουν επάνω στον αισθητήρα και στους μικροφακούς δεν θα υπάρχει αναλογική αύξηση της απόδοσης, σίγουρα αναμένουμε μια καλή αύξηση της απόδοσης και των δύο των φακών. Όμως κουμπώνοντας και μετρώντας, μόνο αυτό δεν εκλαμβάνουμε. Ο ένας φακός αποδίδει 9P-Mpix και ο άλλος 12! Φαίνεται δηλαδή αυτό που λέχθηκε πως ο υπερέχων σε MPixel αισθητήρας αναδεικνύει έναν πολύ καλό φακό σε διαμάντι οξύτητας, ενώ ο μέτριος δείχνει την αδυναμία να ακολουθήσει.
Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και με τις FF κάμερες, που χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος του φακού, έχουν μικρότερο οπτικό και ηλεκτρονικό θόρυβο λόγω μεγαλύτερων Pixel κλπ. με ίδια αποτελέσματα.
Σίγουρα ένας φακός σε FF κάμερα 12Mpixels θα αποδώσει καλύτερη οξύτητα απ'ότι σε APS-C 16Mpixels;
Σίγουρα ένας φακός σε APS-C 16Mpixels θα αποδώσει εφάμιλλη οξύτητα απ'ότι σε FF 12Mpixels;
Η απάντηση είναι όχι και πάλι και έχει να κάνει με όλα τα χαρακτηριστικά του αισθητήρα. Όλα ξεκινάνε κυρίως σε ότι έχει να κάνει με αριθμό megapixel και καταλήγουν στην ποιότητα του φακού που θα τοποθετήσουμε στην κάμερα.
Στην πρώτη περίπτωση το μέγεθος του αισθητήρα που είναι σαφώς ΠΟΛΥ μεγαλύτερο, αραιότερα τα pixel συνήθως, έχει πολύ καλύτερο SNR, μικρό οπτικό crosstalk σε επίπεδο microlens, ο φακός θα αποδώσει, τουλάχιστον στο κέντρο του, το ίδιο με τεράστιες πιθανότητες να δούμε βελτιωμένα όλα του τα χαρακτηριστικά. Μην ξεχνάμε ότι άλλη οξύτητα έχει ένας φακός στο κέντρο, άλλη στα άκρα του. Εάν η FF κάμερα είναι της τάξης των 12MP, τότε δε θα φανούν και πιθανές αδυναμίες που φαίνονταν σε μία 24ρα APS-C. Εάν η FF κάμερα έχει αντίστοιχη πυκνότητα pixel με την 24ρα (well, 24*1.5 = 36Mpixels) τότε οι αδυναμίες που θα φανούν στα πρώτα 24Mpixels του κέντρου θα είναι περίπου οι ίδιες (εντάξει, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα μία D800E με μία D7100, πόσο μάλλον μία D5200 ή D3200).
Στην δεύτερη περίπτωση, εάν o φακός είναι πολύ καλός και μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερη αναλυτικότητα απ'όση μπορούν να προσλάβουν τα 12Mpixels της FF στο κέντρο, τότε σε μία APS-C πάνω από 8 (θεωρητικά, λόγω ίσης πυκνότητας στα 8) Mpixel θα διαπρέψει, φτάνει ο αισθητήρας να είναι ποιοτικός και να έχει κορυφαία απόδοση καθώς και κατάλληλα φίλτρα/software να τον υποστηρίζουν.
Επανέρχομαι στο θέμα της αδυναμία του συστήματος της Nikon, σε φακούς. Ακολουθούν γραφήματα οξύτητας σε P-Mpixels.
3 διαφορετικοί φακοί, οι δύο στο σύστημα της Canon, στην 7D, ο τελευταίος σε Nikon, στην D7000. Ο πρώτος φακός ο Sigma 35mm που ερωτεύτηκα, ο δεύτερος ο Canon EF35mm f/2 και ο τρίτος ο Nikkor 35mm f/1.8G. Η διαφορά στην απόδωση των υπόλοιπων δύο σε σχέση με τον Sigma είναι μεγάλη και αναμενόμενη φυσικά, γιατί οι δεύτεροι είναι απλά φακοί της τάξης των 200 ευρώ+-. Εκείνο που δεν θα περίμενα είναι η σημαντικά χαμηλότερη απόδοση του 35ρη της Nikon σε σχέση με τον Canon. Όταν δημιουργείς ένα σύστημα, για να ικανοποιηθεί ο πελάτης σου θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και αποδοτικό. Θα ήθελα να δω έναν 35ρη καλύτερο στην ίδια κατηγορία τιμής. Όμως ας πάμε σε άλλα 3 γραφήματα.
CA. Και πάλι η σειρά είναι Sigma σε Canon, Canon, Nikon.
Εδώ; Ολοκληρωτικός πάταγος, καταστροφή ο Nikkor. Εντάξει, θα μου πείτε ούτε multi coatings ούτε ED, ούτε δεν ξέρω κι εγώ τι, αλλά ούτε ο Canon έχει τέτοια και είναι μια χαρά. Νιώθω ότι με κοροϊδεύει η εταιρία ως πελάτη της.
Συμπερασματικά, συμφωνώ πως οι δύο συγγενείς στην τιμή δεν μπορούν να είναι τέλειοι, λόγω του ότι μιλάμε για ό,τι πιό Entry level κράχτη υπάρχει, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τη Sony, με τον εισαγωγικό 35mm f/1.8 να έχει το ίδιο φοβερή απόδοση με τον Canon κι εμάνα αυτό μου φαίνεται πολύ κάπως. Το ήξερα μεν πριν αγοράσω, αλλά δε μου αρέσει σαν γενική εικόνα, κυρίως στην περίπτωση του εάν θέλω να πάρω κάτι παραπάνω ποιοτικά, η επόμενη προσφορά της Nikon ειναι στα 1500 ευρώ ο f/1.4 και με CA πάλι στο Θεό.. Ε, όχι.
Τα real life tests είναι αυτά που μετράνε περισσότερο όλων!