Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

ειναι (σχεδον) αντικειμενο ποθου, για οσους απο εμας ειμαστε καποιας ηλικιας και εχουμε μαθει αλλιως την οψη και χρηση των φωτογραφικων μηχανων:

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-e1

Η τιμή όμως είναι πλέον κοντά στις FF DSLRs..

Re: Απάντηση: Υπαρξιακά ζητήματα Εξοπλισμού

Το trash in / trash out δεν εχει εφαρμογή στο συγκεκριμένο θέμα. Η διόρθωση των εκτροπών είναι πολύ στανταρ διαδικασία για όλους σχεδόν τους φακούς (τουλάχιστον τους όχι απαγορευτικά εξωτικούς). Πάντως, προσωπικά στον 35άρη δε με απασχόλησε ποτέ το CA.

Το autofocus του 17-50 ψαρεύει σε συνθήκες (αρκετά) χαμηλού φωτισμού. Το VC δεν έχει καμμία δουλειά σε αυτό.
Υπάρχουν αναφορές ότι ο χωρίς VC είναι οξύτερος από τον σταθεροποιημένο. Γι' αυτό σου προτείνει τη non-VC έκδοση ο Βλάσσης, καθώς και για την περιορισμένη αναγκαιότητα της σταθεροποίησης σε ευρυγώνιο φακό. Βέβαια, στα 50mm σε crop σώμα, που αντιστοιχούν σε 75mm σε ff, είναι στα όρια του κοντού τηλεφακού, οπότε εκεί ίσως βοηθάει λίγο τα πράγματα. Ανάλογα με τη χρήση και την τεχνική σου αποφασίζεις...

Συμφωνώ κι εγώ ότι το trash in trash out δεν ισχύει, διότι τα αρχεία raw μας δίνουν τη δυνατότητα για πολλές επεξεργασίες με αποτέλεσμα να παίρνουμε πολύ διαφορετική τελική εικόνα από αυτή που τραβήξαμε. Έτσι οι χρωματικές εκτροπές, η υποέκθεση, οι γεωμετρικές παραμορφώσεις και η βινιέτα ακόμη διορθώνονται εύκολα.

Από εκεί και πέρα... υπάρχουν φακοί που γράφουν υπέροχα στις μετρήσεις και είναι άριστοι στην πράξη, φακοί που έχουν άριστες μετρήσεις αλλά δεν μας δίνουν αυτό το κάτι άλλο και υπάρχουν και φακοί με μέτρια σετ μετρήσεων που να μας δίνουν μοναδικές φωτογραφίες. Πολλοί φακοί ουσιαστικά έχουν χαρακτήρα. Από όσους έχω γνωρίσει οι περισσότεροι τέτοιοι φακοί είναι της Zeiss . Π.χ. ο 21 Biogon με χάλια μετρήσεις και υπέροχες φωτογραφίες, οι σχεδιάσεις Planar για τηλεμετρικές και slr (45 για Contax G και 50 για slr) με την αίσθηση του τρισδιάστατου, οι Sonnar τόσο οι παλιές σχεδιάσεις (π.χ. οι CZJ 180 2.8 ) και οι νεότερες υλοποιήσεις . Όλες τους έχουν καταπληκτικό ξεφοντάρισμα, ανώτερο όλων των υλοποιήσεων τηλεφακών ζουμ ανεξαρτήτων μάρκας. Από τους Nikkor ξεχωρίζω ως φακούς με χαρακτήρα τον πολύ μικρό σε διαστάσεις AIS 105 2.5 που παραμένει εξαρετικός φακός πορτρέτου (δείτε και τρελαθείτε τα δείγματα στο http://www.fredmiranda.com/forum/topic/929565 ) τον 28 2.8 AIS , και λίγους ακόμα. Ο tamron 90 macro παραμένει σητν κορυφή κι ας κυκλοφορούν νέοι φακοί μάκρο. Από παλιούς φακούς επίσης αρκετούς Olympus Zuiko αλλά δεν τους ξέρω, όπως και κάποιους Kiron (p.x. o 75-150 3.8).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μμμμ δεν ξέρω.... ίσως αν διαβάσετε τα άρθρα του Erwin Puts, που τόσο λοιδωρήθηκε στις αρχές της ψηφιακής εποχής και τώρα οι αρνητές του κάνουν τις πάπιες, να βγάλετε άκρη.

Ο 35 1.8 ίσως να αποτελεί μια τέτοια περίπτωση, διότι όλοι όσοι βασίζονται σε εικόνες και φωτογραφίες μόνο καλά έχουν να μας πουν.

Για τα συστήματα οπτικής σταθεροποίησης.... είμαι πολύ πολύ επιφυλακτικός (μα πολύ επιφυλακτικός) όχι για την τελική χρησιμότητά τους (αδιαμφισβήτητη) αλλά για τον τρόπο που επιτυγχάνουν το στόχο τους και κατά πόσο ένας φωτογράφος είναι εκπαιδευμένος για το πετύχει αυτό. Συγκεκριμένα τα συστήματα αυτά έχουν ένα τρόπο λειτουργίας και δεν παρεμβαίνουν μαγικά στην εικόνα μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνουν και λάθος, άρα να πάρουμε χειρότερα αποτελέσματα από ότι χωρίς αυτά σε πολλές περιπτώσεις. Διαβάστε σχετικά http://www.bythom.com/nikon-vr.htm . Με βάση αυτό, όσα είπε ο Νάσος παραπάνω και με τη γνώμη ενός ανθρώπου που σέβομαι , του υπερδιαχειριστή μας , πιστευω ότι ο 17-50 2.8 απλός είναι εξαιρετική λύση για όσους θέλουν να έχουν κρύσταλλο εικόνες κι όχι απλώς να έχουν πάντα ακούνητες εικόνες.

Για τα υπόλοιπα π.χ. με τους 35 άρηδες της ΝΙΚΟΝ ναι μπορεί να ισχύει απόλυτα, αλλά ευτυχώς πλέον έχουμε κι άλλες λύσεις αξιοπρεπέστατες ή καλύτερες με μικρότερο κόστος.

Θα συμφωνήσω με τον Βλάσση. Υπάρχουν χαρακτηριστικά ενός φακού που δεν χωράνε σε νούμερα. Και θα συμφωνήσω ακόμα πιό πολύ οτι κυρίαρχοι σε αυτό είναι οι σχεδιάσεις Zeiss.
Το τρισδιάστατο γράψιμό τους, το ξεφοντάρισμα, ο κορεσμός των χρωμάτων και το μικροκόντραστ τους, είναι προτιμότερο για μενα απο την κλινική οξύτητα άλλων φακών.
Κάθε ένας απο τους Zeiss που έχει πέσει στα χέρια μου με έχει εντυπωσιάσει. Έχω 5 και ακόμα και οι κατα γενική ομολογία μέτριοι όπως ο 80αρης Biotar για Ρ6 γράφει τρομερά... Και είναι θέμα σχεδίασης γιατί ακόμα και οι ρώσικες Zeiss κόπιες, όπως ο ΜΙΡ 20Μ ή ο Jupiter 8 50/2 για τηλεμετρικές έχουν παρόμοιο χαρακτήρα...

Η κλινική οξύτητα και απουσία εκτροπών θέλω να πώ δεν είναι το παν.

Πλάκα πλάκα, αν βρώ χρόνο θα κάνω ένα συγκριτικό, Zeiss με μή, σε διάφορα εστιακά μήκη!

Γειά σας και πάλι. Θα ήθελα, μετά από επισήμανση του κ. Γιαρίμη, να διορθώσω ένα πολύ σηματικό λάθος που έχω κάνει στις υποθέσεις πιό πάνω.

Το λάθος έγκειται στο γεγονός του ότι δεν υπολόγισα τις αντιστοιχίες FF και APS-C σωστά, αφού ο πολλαπλασιαστής είναι 2.25 για τον υπολογισμό των Mpixels από APS-C σε FF.

Στο δικό μου υπαρξιακό θέμα.. Πάλεψα MF και δεν μου βγήκε (μάλλον λόγω του μικρού Viewfinder), προσπαθώντας να αποφύγω το focus confirmation dot. Όταν αποφάσισα να το ακολουθήσω οι φωτό βγήκαν αρκετά καλές. Ερωτώ λοιπόν: το focus confirmation dot θα δουλεύει με MF φακούς σαν τους AI-S; Στο manual υπάρχει αναφορά για ότι δουλεύει σε f/5.6 και γρηγορότερο. Υπάρχει εμπειρία; Με ενδιαφέρει η "δύσκολη" φωτογραφία, πάντως, θέλω να το παλεύω το κλικ όταν τα πράγματα δεν με πιέζουν :)

Διαθέτω έναν και μοναδικό AF φακό τον 19αρη Σιγμα και είναι και εστιακό μήκος που δεν είναι και τόσο κρίσιμο το AF. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις καλά με MF και άλλα που μπορείς μόνο δύσκολα και με μικρή επιτυχία.
Σπόρ είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις. Ο μόνος τρόπος απαιτεί να προεστιάσεις σε ένα σημείο και να περιμένεις... Άρα μπορείς να τραβήξεις σχεδόν μόνο προμελετημένες στιγμές.
Wild life, πουλιά, ζώα και γενικά θέματα που κινούνται γρήγορα (και ακανόνιστα) απλά τα ξεχνάς. Μιλάμε για καθαρή τύχη, ακόμα και με προεστίαση.
Πορτραίτα, candits, δρόμου με λίγη εξάσκηση μόνο συνιθίζεις να εστιάζεις χειροκίνητα με σχετική και αποδεκτή ακρίβεια. Με τον καιρό, σε φακούς που χρησιμοποιείς συχνά, το κάνεις μηχανικά.
Τοπίο, μάκρο κλπ, η χειροκίνητη έχει μεγαλύτερη ακρίβεια από την αυτόματη. Γενικά, για την φωτογραφία που κάνω εγώ δεν θα αφήσω την απουσία αυτόματης εστίασης να μου στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω έναν καλό φακό.

Αρκετές φορές έχω στο μυαλό μου τι θα βγάλω, πριν βγω καν απ το σπίτι :)

Αντιλαμβάνομαι το δύσκολο του MF και πότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και πότε όχι. Είδα ότι σε Live view μπορείς να κάνεις Zoom in και να δεις λεπτομέρειες του θέματος σου καλύτερα απ'ότι στο σκόπευτρο, άρα και να εστιάσεις καλύτερα σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να με βοηθούσε λίγο παραπάνω το σκόπευτρο, κι όχι να βγάζω άκρη απ την οθόνη, αλλά η δουλειά γίνεται (αν και με καθυστέρηση, λόγω της κίνησης του καθρέπτη).

Συνεχίζοντας.. Από την εμπειρία σας, τι θα μπορούσε να είναι αυτό που δίνει σ'ένα φακό το όμορφο "γράψιμο" του; (πέρα απ'το όνομα Carl Zeiss :p - το οποίο συμμερίζομαι και με το παραπάνω)

Πχ, τα coatings που δίνουν περαιτέρω contrast, η αναλυτικότητα του φακού στα άκρα και στο κέντρο, το καλό bokeh, το θερμότερο/ψυχρότερο χρώμα που φέρνει στον αισθητήρα τονίζοντας κάποια χαρακτηριστικά της φωτογραφίας;

Η σειρά μου.
Η μηχανή μου (κ-x) συμπληρώνει το καλοκαίρι τα 3 της χρόνια και έχω αρχίσει εδώ και καιρό να σκέφτομαι την αντικατάσταση της (κρίσης επιτρέποντος). Οι επιλογές μου είναι χονδρικά 2

α) Παραμένω σε pentax ώστε να εκμεταλλευτώ τον υπάρχον εξοπλισμό. Θεωρώ ότι για τις φωτογραφικές μου συνήθειες είμαι εντάξει στον normal zoom, σε φωτεινό 50αρη prime , σε μακρο και φλας. Κατά καιρούς σκεφτομουν για ευρυγώνιο και έναν 70-200 αλλά το τελευταίο καιρό δεν έχω γενικά πολύ όρεξη οπότε δεν είναι αυτό που λέμε προτεραιότητα. Επίσης ίσως να δοκιμάσω να αντικαταστήσω τον 50αρη με 30αρη ώστε να βολεύει καλυτερα σε εσωτερικούς μικρούς χώρους. Η Κ5 αυτή την στιγμή είναι μεταξύ 650-670 ευρώ(από εξωτερικό) και νομίζω ότι 50-100 ευρώ ακόμα θα πεσει το πολύ πριν εξαφανιστεί. Λιγο κάτω από τα 900 ειναι η K5 II αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει.

β) Αλλάζω mount ώστε να πάω σε ff. Λεφτά ώστε να αντικαταστήσω πλήρως τον εξοπλισμό μου δεν υπάρχουν οπότε ας πούμε ότι δίνοντας όλο τον εξοπλισμό μου θα μπορούσα να καλύψω την αγορά μιας Νικον d600 με έναν 50αρη και ένα φλασακι και να μην "πονέσω" οικονομικά. Ισως σε λύση μεταχειρισμένης d700 ή MkII να έφθανε και για ένα μτχ μάκρο φακό

Θα μπορούσα να βάλω και μία τρίτη λύση αλλάζω mount γενικά και να πάω είτε σε άλλη apc (με την λογική του μικρότερου κόστους και την προοπτική να χτίσω σιγά σιγά εξοπλισμο ώστε να πάω αργότερα στην 2η λύση) είτε ας πουμε σε EM-5 ή κάτι παρόμοιο (που ομολογώ ότι σαν μεγεθος-φορητότητα είναι ενδιαφέρον) με παρόμοιους περιορισμούς σε budget.

Ομολογώ ότι προσανατολίζομαι στην 1η λύση αλλά για πέστε τίποτα μπας και με σωσετε

Η σειρά μου.
Η μηχανή μου (κ-x) συμπληρώνει το καλοκαίρι τα 3 της χρόνια και έχω αρχίσει εδώ και καιρό να σκέφτομαι την αντικατάσταση της (κρίσης επιτρέποντος).

Ομολογώ ότι προσανατολίζομαι στην 1η λύση αλλά για πέστε τίποτα μπας και με σωσετε

Απο το dpreview
A very impressive DSLR with an excellent feature set and possibly the best high ISO performance in its class. The lack of visible AF points is a frustrating omission, but if you can live with that the K-x is a little cracker, and a bargain too.

Οι μηχανες, οσο ακομα ειναι μηχανες και οχι ηλεκτρονικα gadget, εχουν εναν κυκλο ζωης περιπου στα 3 χρονια. Ο επαγγελματιας -πιθανως- θα αναβαθμισει αμεσα, ο ερασιτεχνης που το φυσαει επισης, οι υπολοιποι δεν εχουν κανενα λογο να αλλαζουν το σωμα και να μενουν λειψοι απο το υπολοιπο συστημα, λογω κοστους....

...δηλαδη αντε και πηρες την FF... ή αλλαξες συστημα... με ενα 50ρη θα τη βγαλεις και για ποσο καιρο? Ποτε θα παρεις μακρο, ποτε θα παρεις ευρυγωνιο, ποτε θα παρεις τα φλας, ποτε τον all around, ποτε τον τελε κτλ κτλ. Πολυ χρημα, και ολο αυτο για να αλλαξεις, τι...? το σωμα..??

Εγω βλεπω πχ.τον cane, τι τραβαει με την κανον 450 και λεω οτι και με την 300, παλι το ιδιο ωραιες φωτο θα εβγαζε, προσεχοντας το φως, την εκθεση, και το καδρο....

Δεν λεω να μεινεις για αλλα 30 χρονια με την πενταξ, αλλα ο κυκλος ζωης των μηχανων αυτων, θεωρω, για μενα, ειναι πανω απο 7-8 χρονια...

Το FF ειναι βεβαια αλλη κατηγορια, οχι απλη αναβαθμιση, αλλα... σου χρειαζεται...?

Απο ότι φαίνεται η Pentax θα ανακοινώσει FF φέτος. Οπότε στην θέση σου θα περίμενα. Αν την βγάζεις ακόμα εναν χρόνο (ώστε να πέσουν και οι τιμές) περίμενε.
Βέβαια με μία Canon 6D μπορείς συνεχίσεις να βάζεις τους Pentax φακούς, αλλά προσωπικά θα περίμενα λίγο. Αν βέβαια δεν το χρειάζεσαι το FF, οι υπάρχουσες Pentax είναι κάτι παραπάνω απο αρκετές. Αλλά και πάλι θα περίμενα λίγο μιας και αν ανακοινωθούν καινούργιες μηχανές, οι τιμές θα πέσουν κιάλλο.

Για να βάλω Πένταξ φακούς στην Κάνον μου, τουλάχιστον τους παλιούς καθώς νέους δεν έχω, πρέπει να κόψω το λαμάκι. Στη 40D έμπαιναν κανονικά, τώρα.... Τέτοιες μηχανουργικές επεμβάσεις έχω κάνει πχ σε κάποιους παλιούς ευρυγώνιους Νίκον, πριν το Ai, έχω ξυρίσει ένα γείσο που έχουν.

Είναι συμβατοί, Αλέξη, από άποψη register και μόνο. Oι FF Canon, εννοώ τις 5Dx, έχουν και θέμα με το πίσω στοιχείο ορισμένων φακών... αν και με Pentax K δεν νομίζω να έχει κανένας πρόβλημα. Υπάρχουν άπειρες συζητήσεις στο νετ για "ξύρισμα" του καθρέπτη ή των γείσων των στοιχείων... άσε.

Ηλία η K5 είναι όμως πολύ καλύτερη σε ολα και αν και δεν παρακολουθώ πια πολύ την αγορά (ebay) το κοστος "αντικατάστασης" θα είναι μικρότερο από την αγορά ενός ευρυγώνιου
Αλεξ αν εξαιρέσεις τον normal zoom οι υπόλοιποι φακοί μου (ακόμα και ο μακρο αν δεν κάνω λάθος) είναι ff οπότε αν ποτέ η Pentax βγάλει ff σωμα και βγάλει και ζουμ για ff θα είναι μερος της αναβάθμισης (αν μπορούμε εως τότε να αγοράζουμε). Ουσιαστικά πάντως το ff σώμα ακόμα και σε pentax δεν μπορεί να είναι πολύ φθηνότερο από την d600 οπότε το κόστος είναι μάλλον πάνω από το budget μου τουλάχιστον το φετινό

Αν βγεί, πιστεύω θα είναι αρχικά στα 2000. Οι τιμές στις Πενταξ όμως πέφτουν σχετικά γρήγορα σε πολύ σωστά επίπεδα, όπως είναι πχ τώρα τα υπόλοιπα μοντέλα. Γιαυτό λέω πρέπει να περιμένεις αν σε ενδιαφέρει. Αν δε σε ενδιαφέρει το FF βέβαια πάρε μια Κ5.

Ηλία η K5 είναι όμως πολύ καλύτερη σε ολα και αν και δεν παρακολουθώ πια πολύ την αγορά (ebay) το κοστος "αντικατάστασης" θα είναι μικρότερο από την αγορά ενός ευρυγώνιουό

Εγω χωριζω τις μηχανες σε δυο κατηγοριες... σχετικα με τη χρηση (κουμπακια, γρηγορη εστιαση, γρηγορη λειτουργια κτλ.) και σχετικα με το αποτελεσμα (ποιοτητα εικονας)...

Αν παω απο την 40D στην 7D θα εχω διαφορα στη χρηση, αλλα πολυ αμφιβαλλω για το αποτελεσμα... (δε λεει)
Αν παω απο την 40D στην 5DI θα εχω διαφορα στο αποτελεσμα, αλλα πολυ αμφιβαλλω για τη χρηση... (χρειαζεται και η γκατζετια)
Αν παω απο την 40D στην 6D/5DII θα εχω ομοιως διαφορα στο αποτελεσμα αλλα οχι στην χρηση... (οποτε θελει ζυγισμα υπερ-κατα)
Αν παω απο την 40D στην 5DIII θα εχω αναβαθμιστει συνολικα (αλλα θα μου λειπουν 3 χιλιαρικα)...

Μισες δουλειες, δεν μου αρεσουν... οποτε -προσωπικα- ψαχνω τα 3 χιλιαρικα... :flipout::flipout:

Αν παω απο την 40D στην 6D/5DII θα εχω ομοιως διαφορα στο αποτελεσμα αλλα οχι στην χρηση... (οποτε θελει ζυγισμα υπερ-κατα)

Μισες δουλειες, δεν μου αρεσουν... οποτε -προσωπικα- ψαχνω τα 3 χιλιαρικα... :flipout::flipout:

Διαφωνώ Ηλία. Η 6d είναι μηχανή εξαιρετική, το ίδιο και η nikon d600. Δεν είναι ούτε αργές, ούτε έχουν προβλήματα εργονομίας, κλπ. Είναι κορυφαίες μηχανές. Άλλο τώρα αν υπάρχουν ακόμα καλύτερες από αυτές μηχανές. Έχω παίξει με την d600 του Ηλία, όπως και με canon 6d στο Ρεπέλλα.

Εγω αν έμπαινα στη λογική να ψάξω 3χιλ για εξοπλισμό θα έπρεπε να ψάξω και για πανοπλία πρώτα
Με βλέπω να παίρνω την Κ5 ώστε να βγάλω το άχτι μου φθηνά (αν δώσω την κ-χ)

Διαφωνώ Ηλία. Η 6d είναι μηχανή εξαιρετική, το ίδιο και η nikon d600. Δεν είναι ούτε αργές, ούτε έχουν προβλήματα εργονομίας, κλπ. Είναι κορυφαίες μηχανές. Άλλο τώρα αν υπάρχουν ακόμα καλύτερες από αυτές μηχανές. Έχω παίξει με την d600 του Ηλία, όπως και με canon 6d στο Ρεπέλλα.

Το ιδιο λεμε Βλαση, οτι ειναι οντως εξαιρετικες στη χρηση, οπως ομως και η 40D... αυτο εννοω οτι δεν θα δω διαφορα στη χρηση... και η 40ρα αναβει γρηγορα, εστιαζει γρηγορα, εχει ολα τα απαιτουμενα hard buttons κτλ κτλ.