Υπέρυθρη φωτογραφία - Μετατροπές - Τεχνικές - παραδείγματα

Σε λίγα χρόνια ίσως βρω το θάρρος να κάνω στην S1R μου την μετατροπή , σύμφωνα με την Kolari που ειδικεύεται στις μετατροπές είναι ένα από τα σωματα που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στο υπέρυθρο μετά από την μετατροπή.

THE PANASONIC S1R INFRARED PHOTOGRAPHY REVIEW

Last edited:
Σε λίγα χρόνια ίσως βρω το θάρρος να κάνω στην S1R μου την μετατροπή , σύμφωνα με την Kolari που ειδικεύεται στις μετατροπές είναι ένα από τα σωματα που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στο υπέρυθρο μετά από την μετατροπή.

THE PANASONIC S1R INFRARED PHOTOGRAPHY REVIEW

Είναι όντως η καλύτερη FF για αυτό το σκοπό από ότι έχω διαβάσει και αλλού. Με τις S1R να πέφτουν πολύ σε τιμές, ίσως είναι μια πολύ καλή επιλογή για FF να έχεις τα πάντα όλα.
Βέβαια το κόστος να το στείλεις αμερική για μετατροπή θα είναι μια 500αρα στο νερό (300+ χρεώνουν για την μετατροπή μόνο).
Προσωπικά μια χαρά την έχω βρει με την Fuji ΧΤ-1 full spectrum.
Φτηνό σώμα, όμως αρκετά ικανό για το σκοπό, 2 prime φακοί και R72/UV-IR bandpass.
720nm ως βασικό IR, ασπρόμαυρο σε full spectrum δίχως φίλτρο για το καλύτερο contrast και πισωγύρισμα σε ορατό όταν χρειάζεται με το UV-IR.
Στο μέλλον θα πάρω και το kolari UV bandpass για κάτι τελείως διαφορετικό.

Last edited by a moderator:
Ναι ειναι ακριβή ιστορια να την στειλω εξω. Απο εξωτερικά IR φιλτρα ειμαι φουλ στα 72mm και εχω και UV-IR bandpass,

δεν εχω βεβαια το ειδικο φιλτρο kolari UV bandpass που ειναι εξειδικευμενο μονο για UV φωτό

Εχω εναλλακτική βεβαια.. Σκεφτομαι να παραγγειλω μονο το ειδικο εσωτερικό φιλτρο της Κολαρι για την full spectrum αλλαγή και να κανω εδώ την μελλοντική μετατροπή στο service της Panasonic.

Όσοι ασχολούνται με το σπορ της υπερυθρης φωτό ξέρουν οτι ίσως το πιο σημαντικό από ολα είναι να ορισουν την ώρα της φωτογράφησης ένα Custum WB στην μηχανή τους ανάλογα και το φίλτρο που φοράνε (ένα σύννεφο, το γρασιδι κλπ.).

Αυτο διευκολύνει πολύ μετα στην επεξεργασία, ειδικά αν κάποιος θέλει να επεξεργαστεί απευθείας το jpeg (σε ορισμένες μηχανές και αυτός ο τρόπος δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα).

Το σύνηθες βέβαια είναι να επεξεργαστεις το RAW και εκεί για να εχεις καλά αποτελέσματα πρέπει πρώτα να επανοτοποθετησεις το εύρος που κινείται η μπάρα του WB.

Για να το κανεις αυτό ακολουθείς τα βήματα που αναφέρει το άρθρο , φτιάχνεις στην πράξη ειδικά profile μέσω του Adobe Profile editor για το συνδιασμό της μηχανής σου με το φίλτρο που έχει μέσα ή πάνω στον φακό . Είναι κάτι απαραίτητο για την υπόλοιπη επεξεργασία ειδικα αν κανεις ασχολείται με το Color IR

Το κρύσταλλο που υπάρχει μπροστά από τον αισθητήρα και λειτουργεί ως IR-cut filter και το οποίο αφαιρείται και αντικαθίσταται στις μετατροπές των υπερύθρων σωμάτων. Όπως βλέπεται στην φωτό ανάλογα το μέγεθος του αισθητήρα και την εταιρία διαφέρει και το πάχος του φίλτρου αλλά και η ευαισθησία του στο φως.

1725567860611.jpeg

Αριστερά το λεπτό φίλτρο είναι από μηχανή Canon και δεξιά το παχύ από σώμα m43 (φωτό από το lensrentals)

Ένα βιντεάκι πως τοποθετείς εσωτερικά τα φιλτρα της STC σε μια υπέρυθρη μετατροπή μηχανής , στο συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά το φίλτρο UV IRcut με το οποίο η υπέρυθρη μηχανή μετατρέπεται σε κανονική (αντικαθιστά το φίλτρο που έχει αφαιρεθεί από τον αισθητήρα)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μου αρεσει να υπαρχει στιβαρο σχεδιο χρησης εξοπλισμου ;)

Επομενως για την μια καμερα θες το mist και για την αλλη το IR ? Η Kolari εχει διαφορα IR φιλτρα.

Eχεις φερμαρει καποιο συγκεκριμενα ?
Ωραία λέξη το "φερμάρει" , άσχημη για το πορτοφόλι βέβαια...χαχα...
Για το σύστημα m43 πρώτη επιλογή είναι το Mist 1/8 , εκτιμώ ότι δίνει μία διαφορετική αισθητική χωρίς να το παρακάνει ενώ ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια ευελιξίας στον φωτογράφο.
Δεύτερη επιλογή το iridium, πολλές φορές που θέλω το χρώμα μου να "φωνάζει" επιλέγω το pop art που έχουν οι Olympus, στους εσωτερικούς χώρους στην πλειοψηφία δουλεύει αρκετά καλά, στους εξωτερικούς ανάλογα την φωτιστική στιγμή ο ¨αλγόριθμος" που λέγαμε παραπάνω μεταφράζει με εξωγήινο τρόπο αυτό που βλέπει η κάμερα και η φωτογραφία είναι ολίγον...Andy Warhol. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω οτι τραβάω μόνο jpeg, έχω ελάχιστο χρόνο λόγω επαγγέλματος για επεξεργασία σε υπολογιστή-και οι γνώσεις μου ελάχιστες επίσης- και προσπαθώ η φωτογραφία μου να είναι η "ιδανική" για μένα straight from the camera.
Για τα IR που με ενδιαφέρουν τώρα είδα οτι έχει διευκρίνηση για απαίτηση full spectrum σωματος, οπότε χάσαμε...
ND έχω και για τα δύο συστήματα και καλής ποιότητας.
Για το σύστημα FF θα ήθελα ένα Clear-Dust protective καθώς χρησιμοποιώ πολύ συχνά παλιούς αναλογικούς φακούς στην Α7 καθώς λατρεύω το γράψιμό τους, οπότε πρέπει να καθαρίζω και τον αισθητήρα

Να σου κανω μια διευκρινηση ασχετα τι γραφουν για τα υπερυθρα φιλτρα

Για το IR δεν χανεις τιποτε απολυτως αν βαλεις υπερυθρο φιλτρο πιο ισχυρο απο αυτο που εχει η μηχανη σου π.χ. 690-720-830nm , απλα με αυτο τον τροπο κοβεις την πιο χαμηλή πληροφορια ορατου χρωματος και δουλευεις αποκλειστικα με το υπερυθρο και ορατό απο το φιλτρο που θα επιλεξεις και πάνω

Οπως έγραψα πρόσφατα στο νήμα των φίλτρων έκανα μια αγορά ήδη από το ευρωπαϊκό κατάστημα της Kolari στη Σλοβενία. Τα περισσότερα προϊόντα τους είναι φίλτρα εξειδικευμένα infrared/UV/astrophotography και αρκετά μάλιστα αρκετά ακριβά γιατί είναι και τοπ ποιότητας

Δοκιμαστικα πήρα ένα φακό διπλής λειτουργίας UV/Infrared στα 55 ευρώ σύνολο περίπου με τα μεταφορικά για να τον δοκιμάσω με την υπέρυθρη μηχανή μου ,

Η απλή αποστολή είναι στα 14 ευρώ , με κούριερ στα 20 ευρώ. Χρεώνουν ξέχωρα τον φόρο 24% αλλά δεν βρήκα τρόπο να περάσω ΑΦΜ στο account μου για να αφαιρεθεί το ΦΠΑ , λογικά στην Σλοβενία θα έπρεπε να είχαν τις ενδοκοινοτικές ανοιχτές αλλά επειδή το ευρωπαϊκό site δεν λειτουργεί πολύ καιρό να μην έχουν προβεί στις ανάλογες ενέργειες για αποφορολογηση προϊόντων.

Εγω έκανα την αγορά με Paypal και επιλογή μεταφοράς την φθηνότερη DPD που είχε χρέωση 14 ευρώ. Εχθές μου ήρθε mail ότι το δέμα εστάλη με tracking number αλλά επειδή την περιοχή μου (Πειραιά) δεν την καλύπτει η DPD έγινε με DHL . Προφανως κάλυψαν αυτοί το έξτρα κόστος των 6 ευρώ για την DHL.

• Like
Reactions: LongTom
Οπως έγραψα πρόσφατα στο νήμα των φίλτρων έκανα μια αγορά ήδη από το ευρωπαϊκό κατάστημα της Kolari στη Σλοβενία. Τα περισσότερα προϊόντα τους είναι φίλτρα εξειδικευμένα infrared/UV/astrophotography και αρκετά μάλιστα αρκετά ακριβά γιατί είναι και τοπ ποιότητας

Δοκιμαστικα πήρα ένα φακό διπλής λειτουργίας UV/Infrared στα 55 ευρώ σύνολο περίπου με τα μεταφορικά για να τον δοκιμάσω με την υπέρυθρη μηχανή μου ,

Η απλή αποστολή είναι στα 14 ευρώ , με κούριερ στα 20 ευρώ. Χρεώνουν ξέχωρα τον φόρο 24% αλλά δεν βρήκα τρόπο να περάσω ΑΦΜ στο account μου για να αφαιρεθεί το ΦΠΑ , λογικά στην Σλοβενία θα έπρεπε να είχαν τις ενδοκοινοτικές ανοιχτές αλλά επειδή το ευρωπαϊκό site δεν λειτουργεί πολύ καιρό να μην έχουν προβεί στις ανάλογες ενέργειες για αποφορολογηση προϊόντων.

Εγω έκανα την αγορά με Paypal και επιλογή μεταφοράς την φθηνότερη DPD που είχε χρέωση 14 ευρώ. Εχθές μου ήρθε mail ότι το δέμα εστάλη με tracking number αλλά επειδή την περιοχή μου (Πειραιά) δεν την καλύπτει η DPD έγινε με DHL . Προφανως κάλυψαν αυτοί το έξτρα κόστος των 6 ευρώ για την DHL.
Μια από τα ίδια.
Πήρα τη προηγούμενη εβδομάδα ένα UV bandpass φίλτρο και ήλθε με DHL σε ένα μεγάλο φάκελο από χαρτόνι.
Δεν θα έλεγα ότι εντυπωσιάστηκα από το πως το πέταξαν μέσα στο φάκελο, ιδίως όταν είναι 220€ αγορά, αλλά ήλθε καλά.

Δυστυχώς το κιτ μου δεν ήταν καλό για UV (κάπου 35-40s για καλό exposure με τεράστια ποσά παρασιτικής ακτινοβολίας που χαλούσε τελείως το UV αποτέλεσμα) και έτσι έστειλα πίσω το φίλτρο την άλλη μέρα. Ήλπιζα ότι ο προηγούμενος που είχε τη μηχανή μου ( τη πήρα μεταχειρισμένη) ότι θα είχε κάνει καλή δουλειά στη μετατροπή, αλλά φευ.
Τέλος πάντων.
Καλή επικοινωνία με τις Σλοβένες του Kolari για το πως θα το επιστρέψω και το δέμα έφυγε για επιστροφή τη προηγούμενη Παρασκευή.
Τώρα θα δω τι θα πουν και το πόσο θα επιστρέψουν τα λεφτά μου όταν φτάσει το δέμα στα γραφεία τους.

Από Kolari έχει πάρει ένας τύπος στο κλάμπ που είμαι πολλά φίλτρα και είναι ευχαριστημένος.
Επίσης είχε στείλει τη Fuji X30 του για μετατροπή για drop in μαγνητικό φίλτρο.
Το είδα και ήταν καλή δουλειά.

• Like
Reactions: kbouk
Μια από τα ίδια.
Πήρα τη προηγούμενη εβδομάδα ένα UV bandpass φίλτρο και ήλθε με DHL σε ένα μεγάλο φάκελο από χαρτόνι.
Δεν θα έλεγα ότι εντυπωσιάστηκα από το πως το πέταξαν μέσα στο φάκελο, ιδίως όταν είναι 220€ αγορά, αλλά ήλθε καλά.

Δυστυχώς το κιτ μου δεν ήταν καλό για UV (κάπου 35-40s για καλό exposure με τεράστια ποσά παρασιτικής ακτινοβολίας που χαλούσε τελείως το UV αποτέλεσμα) και έτσι έστειλα πίσω το φίλτρο την άλλη μέρα. Ήλπιζα ότι ο προηγούμενος που είχε τη μηχανή μου ( τη πήρα μεταχειρισμένη) ότι θα είχε κάνει καλή δουλειά στη μετατροπή, αλλά φευ.
Τέλος πάντων.
Καλή επικοινωνία με τις Σλοβένες του Kolari για το πως θα το επιστρέψω και το δέμα έφυγε για επιστροφή τη προηγούμενη Παρασκευή.
Τώρα θα δω τι θα πουν και το πόσο θα επιστρέψουν τα λεφτά μου όταν φτάσει το δέμα στα γραφεία τους.

Από Kolari έχει πάρει ένας τύπος στο κλάμπ που είμαι πολλά φίλτρα και είναι ευχαριστημένος.
Επίσης είχε στείλει τη Fuji X30 του για μετατροπή για drop in μαγνητικό φίλτρο.
Το είδα και ήταν καλή δουλειά.
Δεν έχω ασχοληθεί τόσο με την UV φωτογράφηση αλλά ξέρω σίγουρα ότι θέλει εκτός από σωστή μετατροπή που θα καλύπτει το εύρος UV και κατάλληλο φακό ευαίσθητο σε αυτή την ακτινοβολία.

Εχω αγοράσει και εγώ έτοιμα σώματα από μετατροπή και είναι λαχείο τι θα σου κάτσει. Εγω πλέον τις μετατροπές τις σχεδιάζω μόνος μου , επιλέγω το καθαρό φίλτρο για full spectrum μετατροπή με βάση τα διαγράμματα που δίνει η εταιρία που πουλά το φίλτρο , το κόβω στις διαστασεις του αισθητήρα (συνήθως είναι μεγαλύτερο οπότε έχω περισσότερα από ένα διαθέσιμα αν στην κοπή δεν βγει κάποιο καλό) , επιλέγω που και πως θα τοποθετηθεί (έχω κάνει δοκιμές σε διάφορα παλιά σώματα m43) και χρησιμοποιώ εξωτερικό service μηχανών για την τοποθέτηση του.

Σε γενικές γραμμές έχω έτσι ένα πιο αξιόπιστο υπέρυθρο σώμα που ξέρω με ακρίβεια τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Τα περισσότερα καθαρά φίλτρα που κυκλοφορούν (protect) έχουν προδιαγραφές να σταματούν την UV μπάντα συχνοτήτων και γιαυτό αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο το σώμα δεν είναι κατάλληλο για UV φωτογραφία.

Τα τελευταία post τα μετέφερα εδώ στο σχετικό νήμα που αφορά τις μετατροπές των σωμάτων για υπέρυθρη φωτογράφηση

• Like
Δεν έχω ασχοληθεί τόσο με την UV φωτογράφηση αλλά ξέρω σίγουρα ότι θέλει εκτός από σωστή μετατροπή που θα καλύπτει το εύρος UV και κατάλληλο φακό ευαίσθητο σε αυτή την ακτινοβολία.

Εχω αγοράσει και εγώ έτοιμα σώματα από μετατροπή και είναι λαχείο τι θα σου κάτσει. Εγω πλέον τις μετατροπές τις σχεδιάζω μόνος μου , επιλέγω το καθαρό φίλτρο για full spectrum μετατροπή με βάση τα διαγράμματα που δίνει η εταιρία που πουλά το φίλτρο , το κόβω στις διαστασεις του αισθητήρα (συνήθως είναι μεγαλύτερο οπότε έχω περισσότερα από ένα διαθέσιμα αν στην κοπή δεν βγει κάποιο καλό) , επιλέγω που και πως θα τοποθετηθεί (έχω κάνει δοκιμές σε διάφορα παλιά σώματα m43) και χρησιμοποιώ εξωτερικό service μηχανών για την τοποθέτηση του.

Σε γενικές γραμμές έχω έτσι ένα πιο αξιόπιστο υπέρυθρο σώμα που ξέρω με ακρίβεια τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Τα περισσότερα καθαρά φίλτρα που κυκλοφορούν (protect) έχουν προδιαγραφές να σταματούν την UV μπάντα συχνοτήτων και γιαυτό αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει κάτι τέτοιο το σώμα δεν είναι κατάλληλο για UV φωτογραφία.
Φαίνεσαι οργανωμένος.

Εγώ πήρα το εν λόγω σώμα και βγήκε καλό για 720nm.
Είδα και το ψευδοχρωματικό και γενικά χαμηλότερες συχνότητες IR (560φευγαnm) και αυτά δούλεψαν επίσης καλά με το κιτ.
Ήλπιζα ότι θα είμαι τυχερός και με το UV, αλλά δυστυχώς εκεί την πάτησα.

Στο επόμενο σώμα (όταν έλθει εκείνη η ώρα), θα το στείλω σε kolari ή άλλο μεγάλο μαγαζί εφόσον δεν πιάνουν τα χέρια μου για τέτοια κόλπα. Μαζί με έναν καλό για UV φακό.

• Like
Reactions: kbouk
Ένα μικρό update στο θέμα της επιστροφής του UV φίλτρου στη Kolari eu.
Σήμερα παρέλαβαν και αμέσως ξεκίνησαν την επιστροφή των χρημάτων μου στο paypal. Την άλλη Τρίτη λέει θα είναι διαθέσιμα.
Δεν έβαλαν όμως τα μεταφορικά (κάπου 10αρια ευρώ), αλλά αυτό ήταν ψιλοαναμενόμενο.

Κατά τα άλλα κανένα πρόβλημα.

Εμένα ήρθε ο φακός διπλής λειτουργίας UV/υπερυθρο με ένα προσωρινό,πρόβλημα από DHL (το αφήσανε αρχικά το πακέτο αλλού κι μου το φέρανε μετά από τηλ. μετ από 1 ώρα) ,

τον δοκίμασα στο υπέρυθρο και όντως η μηχανή μου που έχω μετατρέψει βλέπει το υπέρυθρο φως που βγάζει ο φακός και είναι αόρατο στο μάτι 👁️

Στο UV βλέπω το φως που βγάζει ο φακός στα 365nm αλλά δεν έχω φίλτρο να κόψω την πιο πάνω ακτινοβολία, δηλ. το φίλτρο που δοκίμασες εσύ για να δω αν η μηχανή έχει και την χαμηλή ευαισθησία στο φάσμα του UV.

Δεν έχω ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με την UV φωτογράφιση παρότι έχω διαβάσει σχετικά πολλά άρθρα και είμαι και συνδρομητής σε εξειδικευμένο φόρουμ για UV φωτογραφία, δεν ξέρω αν είναι και κάτι που με ενδιαφέρει να το ψάξω πιο πολύ

Last edited:
  • Like
Last edited by a moderator:
Ανασύρω από το... χρονοντούλαπο της ιστορίας το παρόν νήμα, αφού "σκαλίζοντας" το διαδίκτυο για διάφορα αξεσουάρ, έπεσα πάνω σε αυτό:

Πρόκειται για εσωτερικό filter holder το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ταιριάζει και σε πιο πρόσφατες μηχανές της εταιρίας...
Αν το δώσεις για εκτύπωση κάνε 2-3 κομμάτια να το δοκιμάσουμε. Πρώτα στη δική σου ΟΜ5 που έχει πενταετή εγγύηση :ROFLMAO:

Όπως θα δεις στην περιγραφή ο εφευρέτης το έκανε γιατί μετέτρεψε μηχανή σε υπέρυθρη και ήθελε να της βάλει φίλτρα σε φορέα φίλτρων και σκέφτηκε αυτή την λύση που είναι συμβατή με φίλτρα διαμέτρου 27,5mm. Δεν ξέρω τι είδους φίλτρα μπορείς να βρεις σε αυτή τη διάσταση και μάλιστα εξειδικευμένα για υπέρυθρη φωτο. Ισως το ποστ να πρέπει να πάει στο τεχνικό νήμα , εδώ θα χαθεί η πληροφορία

Πάντως όπως έχουμε πει πουλάνε τώρα πλέον απευθείας clip-in φίλτρα τόσο η KOLARI όπως και η κινέζικη STC , η Kase κλπ. για διάφορα φορμα.

Για m43 είναι δύσκολη η τοποθέτηση τους και η αλλαγή λόγω μικρότερου χώρου οπότε το ίδιο πιστεύω θα ισχύει και για αυτόν τον φορέα - φίλτρο που θα είναι δύο κομμάτια . Μάλιστα τα πρώτα φίλτρα της STC έσπαγαν εύκολα την ώρα της τοποθέτησης ή μετακινούνταν εύκολα και έκαναν ζημιά στον αισθητήρα.

Θέλει προσοχή γενικά ένα τέτοιο αξεσουάρ και να είναι ποιοτικό και αξιόπιστο.

• Haha
Reactions: cacau
Για τα νέα infrared clip-in φίλτρα της KOLARI υπάρχει και μια συζήτηση στο φόρουμ του dpreview και ειδικά πόσο εύκολα τοποθετείται ο φορέας σε σώματα Ολυ και Πανυ, στα σώματα της Panasonic θέλει λίγο παραπάνω προσοχή ο φορέας γιατί δεν είναι ένιαιος αλλά αποτελείται από δύο κομμάτια

Πως μπαινοβγαίνουν τα μαγνητικά φίλτρα της KOLARI

Πρώτα εγκθιστας μόνιμα ένα φορέα που είναι ο μαγνήτης με διπλή όψης ταινία και μετά μπαινοβγαζεις το φίλτρο

Κάτι που είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς είναι ότι αν θέλει να κάνει χρήση του ίδιου φίλτρου σε δύο διαφορετικά σώματα θα χρειαστεί να αγοράσει δύο φορείς που τοποθετούνται σε κάθε σώμα. Αν πάρει δύο φίλτρα έρχεται το κάθε φίλτρο με τον φορέα του.

Last edited: