Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Ολες αυτές οι διαφορές-πέρα απο ακουστές- δεν είναι και μετρήσιμες;

Λέω-ρωτάω τώρα εγώ...

Υπάρχει κάποια σχετική μέτρηση,που να έχει γίνει όμως απο τρίτους μη εμπλεκόμενους με κέρδη απο την όλη ιστορία και με την απαραίτητη επιστημονική εγκυρότητα-κατάρτιση κι όργανα;

Προσωπικά δεν έχω δεί κάτι τέτοιο,δηλαδή επιστημονικά στημένες συγκριτικές μετρήσεις μεταξύ όλων των μέσων με τις κατάλληλες εγγραφές....Αν κάποιος έχει κάποιο τέτοιο λίνκ άς το βάλει.

Last edited:
Εγώ τείνω να συμφωνήσω με υπέρηχα...
Είτε φταίν' τ' αυτιά μου, είτε το σύστημα, είτε ότι άλλο δεν ξέρω και γω τι... σαν αποτέλεσμα στο σαλόνι ΜΟΥ, οι διαφορές που εντοπίζω είναι πράγματι τόσο μικρές και δυσκολεύομαι πολύ να τις εντοπίσω.
Αν καταφέρω τελικά να τις εντοπίσω.

Νομίζω ότι με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια εντοπίζω μια καλή από μια κακή ηχογράφηση/παραγωγή παρά τις διαφορές μεταξύ φορματ μιας πραγματικά καλής ηχογράφησης.

Γι´αυτό και πραγματικά έπαψα να ασχολούμαι.

ενα 95% ειναι η ηχογραφηση συμφωνα με την γνωμη μου. αυτο φαινεται καθαρα σε λαιβ ηχογραφησεις. οι διαφορες μεταξυ φορματ ειναι τοσο ορατες οσο ορατες ειναι και οι διαφορες μεταξυ ενος ηχοσυστηματος των 40000 ευρω και ενος των 50.000 ευρω.:smile:

Λέω-ρωτάω τώρα εγώ...

Υπάρχει κάποια σχετική μέτρηση,που να έχει γίνει όμως απο τρίτους μη εμπλεκόμενους με κέρδη απο την όλη ιστορία και με την απαραίτητη επιστημονική εγκυρότητα-κατάρτιση κι όργανα;

Προσωπικά δεν έχω δεί κάτι τέτοιο,δηλαδή επιστημονικά στημένες συγκριτικές μετρήσεις μεταξύ όλων των μέσων με τις κατάλληλες εγγραφές....Αν κάποιος έχει κάποιο τέτοιο λίνκ άς το βάλει.

Να απαντήσει ο άπιστος Σωκράτης που έχει φάει τον τόπο;
Μετρήσιμες διαφορές από όργανα και σε ακουστό από ανθρώπινα αυτιά επίπεδο τεκμηριωμένες επιστημονικά δεν έχω βρει και ψάχνω κάτι μήνες.
Αν υπήρχαν άλλωστε δεν θα τις είχαν κάνει σημαία οι υπέρμαχοι;
Ψυχοακουστικές,ψυχολογικές και λοιπές χιλιάδες.
Μόνο που είναι κι απ' τα δυο στρατόπεδα...

Κύριοι, δεν υπάρχουν ούτε στρατόπεδα, ούτε υπέρμαχοι και μή. Το μόνο μετρήσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι η συχνοτική έκταση και το S/N που διαφέρουν και φυσικά είναι μετρήσιμα. ιΔεν καταλαβαίνω πραγματικά, γιατί διαφωνούμε? Όσοι θεωρείτε οτι είναι μη ακουστές οι διαφορές ή αμελητέες, σεβαστή η γνώμη σας και καλό θα ήταν να εμπιστευθεί ο καθείς τα αυτάκια του και ό,τι του λένε.

Απάντηση: Re: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Κύριοι, δεν υπάρχουν ούτε στρατόπεδα, ούτε υπέρμαχοι και μή. Το μόνο μετρήσιμο σε αυτή την περίπτωση είναι η συχνοτική έκταση και το S/N που διαφέρουν και φυσικά είναι μετρήσιμα. ιΔεν καταλαβαίνω πραγματικά, γιατί διαφωνούμε? Όσοι θεωρείτε οτι είναι μη ακουστές οι διαφορές ή αμελητέες, σεβαστή η γνώμη σας και καλό θα ήταν να εμπιστευθεί ο καθείς τα αυτάκια του και ό,τι του λένε.

Μα δεν πρόκειται περί διαφωνίας νομίζω.
Απλώς ψάχνουμε κάποια επιστημονική απόδειξη με στοιχεία και μετρήσεις για αυτό που ακούμε ή όχι.
Εδώ δεν είναι διαφωνία όπως περί καλωδίων πχ. που τα χαρακτηριστικά τους είναι εύκολα μετρήσιμα και οι εξηγήσεις έχουν δοθεί επιστημονικά.
Νομίζω πως αν και το πεδίο είναι νέο σε εμάς,ηχολήπτες και επαγγελματίες γνωρίζουν καλά.
Η πλούσια ανάλυση του Sonus Naturalis σχεδόν κλείνει το θέμα.
Κι όσο για το αν υπάρχουν στρατόπεδα.
Θα βρω μια συζήτηση που διάβαζα προς διμήνου σε ξένο φόρουμ.
Οι μισοί πρέπει να είναι ακόμα banned...

Μα δεν πρόκειται περί διαφωνίας νομίζω.
Απλώς ψάχνουμε κάποια επιστημονική απόδειξη με στοιχεία και μετρήσεις για αυτό που ακούμε ή όχι.
Εδώ δεν είναι διαφωνία όπως περί καλωδίων πχ. που τα χαρακτηριστικά τους είναι εύκολα μετρήσιμα και οι εξηγήσεις έχουν δοθεί επιστημονικά.
Νομίζω πως αν και το πεδίο είναι νέο σε εμάς,ηχολήπτες και επαγγελματίες γνωρίζουν καλά.
Η πλούσια ανάλυση του Sonus Naturalis σχεδόν κλείνει το θέμα.
Κι όσο για το αν υπάρχουν στρατόπεδα.
Θα βρω μια συζήτηση που διάβαζα προς διμήνου σε ξένο φόρουμ.
Οι μισοί πρέπει να είναι ακόμα banned...

Για δώσε λίνκ...Ετσι απο περιέργεια...:afro:

Για δώσε λίνκ...Ετσι απο περιέργεια...:afro:

Αυτό ψάχνω.
Κάπου στο audiokarma ήταν αλλά εκεί γίνεται χάος παναθεμα το...
Θα το βρω όμως,που θα πάει...

Μέχρι να το βρω,εδώ είναι η άποψη του Ryohei Kusunoki της Sacura Systems που κάποιος επικαλέστηκε στην συγκεκριμένη κουβέντα κι ευτυχώς κράτησα.
Αν μη τι άλλο είναι κάπως εμπεριστατωμένη και ωφελεί στον διάλογο.

Last edited:
Και εδώ έχει ενδιαφέρον... και τα τυπάκια είναι αντικειμενικοί "πειρατές"... :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Λέω-ρωτάω τώρα εγώ...

Ασε τις τιμές λιανικής στην άκρη για λιγο - πες οτι τα ψηφιακά dac εδώ που έχουν φτάσει μας τα δίνουν τσάμπα τα παραπάνω.
Διαφορά εσύ πάνω απο τα 16/44.1 ακούς?
Σε θυμάμαι να ακούς SACD λ.χ.
Γιατί και εγώ εμπλεκόμενος σε κέρδη δεν είμαι.
Άλλα είναι καλύτερα τα 24/96 απο τα 16/44.1
Δοκίμασε εαν θες έστω δικές σου ηχογραφήσεις - απλές - δεν είναι ανάγκη να είναι ηχογραφήσεις από χρυσοχέρηδες.

Την αγορά με τις υπερτιμολογήσεις ναι να την κατακρίνουμε, άλλα το μέσο γιατί? :afro:

Είναι αυτογκόλ να ψάχνεις μετρήσεις μεταξύ 44.1/16 και 96/24- τι μετρήσεις να πρωτοδείς, το snr ?
Πολλά άλλωστε είναι μετρίσιμα και δεν ακούγεται όπως και το ανάποδο.
Άρα μετρήσεις υπάρχουν.
Εξαρτάται εσύ τι αποζητάς.
Γιατί με δύο μετρήσεις δε βγαίνει άκρη.
Το πάνω από cd quality της εποχής μας πάντως αξίζει .
Το πόσο πάνω? σίγουρα θα δούμε υπερβολές , αλλά μπορεί να είναι και σχετικά τσάμπα τεχνολογικά. Μη περιμένεις την αύξηση από 16 βιτ σε 24 να είναι το ίδιο σημαντική από ότι από 24 σε 32 μπιτ. Δεν είναι.

Το ίδιο θα δείτε και σε γραφικά. Από 10 τρίγωνα σε 1000 τρίγωνα ήταν τεραστία διαφορά. Από 1000 σε 10στην6η και πάλι διαφορά. Αλλά κάποτε διπλασιάζαμε τα πολύγωνα και ήταν άμεσα αντιληπτά. Τώρα πια όχι.
Δε πρέπει κανείς να περιμένει ότι διπλασιάζοντας το συνολικό εύρος ή τα μπιτια θα πάρει απαραίτητα κάτι το διπλά καλύτερο.
Η διαφορά του 8μπιτ σε σχέση με τα 16 μπιτ στις κάρτες ήχου και τον ψηφιακό ήχο είναι άλμα που δεν είναι ισοδύναμο με το να πας από τα 16 στα 32.

ρε παίδες, σόρρυ για το οφ τόπικ, αλλά τι μλκ είναι αυτή που λινκάρει διάφορες κοινές λέξεις (πχ. σήμερα, αγορά, κλπ) με ηλίθιες διαφημίσεις για ipad-iphone, κλπ ... μόνον σε μένα συμβαίνει ;;;; πχ. στην ανωτέρω τελευταία φράση του Τάσου η λέξη ''αγορά'' οδηγεί σε μια διαφημιστική σελίδα ...

ρε παίδες, σόρρυ για το οφ τόπικ, αλλά τι μλκ είναι αυτή που λινκάρει διάφορες κοινές λέξεις (πχ. σήμερα, αγορά, κλπ) με ηλίθιες διαφημίσεις για ipad-iphone, κλπ ... μόνον σε μένα συμβαίνει ;;;; πχ. στην ανωτέρω τελευταία φράση του Τάσου η λέξη ''αγορά'' οδηγεί σε μια διαφημιστική σελίδα ...

Κάποιο virus / malware έχει τσιμπήσει ;-)

Ευχαριστώ για την απάντηση, έχω το avira αλλά δεν βρίσκει κάτι ... θα το ψάξω περαιτέρω ...

Δείτε αυτό λ.χ. που το καταλαβαίνουν όσοι μπλέκουν και με γραφικά για τον 'πολλαπλασιασμό' και τα όρια του:

Well+it+works+like+this+every+new+console+or+pc+_dffedf293ccbe223a8cd3967454c0dad.png

Δείτε αυτό λ.χ. που το καταλαβαίνουν όσοι μπλέκουν και με γραφικά για τον 'πολλαπλασιασμό' και τα όρια του:

Well+it+works+like+this+every+new+console+or+pc+_dffedf293ccbe223a8cd3967454c0dad.png

Δεν φαίνεται η εικόνα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Ασε τις τιμές λιανικής στην άκρη για λιγο - πες οτι τα ψηφιακά dac εδώ που έχουν φτάσει μας τα δίνουν τσάμπα τα παραπάνω.
Διαφορά εσύ πάνω απο τα 16/44.1 ακούς?
Σε θυμάμαι να ακούς SACD λ.χ.
Γιατί και εγώ εμπλεκόμενος σε κέρδη δεν είμαι.
Άλλα είναι καλύτερα τα 24/96 απο τα 16/44.1
Δοκίμασε εαν θες έστω δικές σου ηχογραφήσεις - απλές - δεν είναι ανάγκη να είναι ηχογραφήσεις από χρυσοχέρηδες.

Την αγορά με τις υπερτιμολογήσεις ναι να την κατακρίνουμε, άλλα το μέσο γιατί? :afro:

Τάσο μ' αυτά που λές θα πρέπει να επαναλάβω όλα όσα έγραψα στο θέμα,τα οποία υποθέτω διάβασες.
Εν συντομία διαφορές ακούω,όσο μου επιτρέπουν τα μέσα και το σύστημά μου στο χώρο μου.Θα προσέθετα και το βιολογικό μου δυναμόμετρο...
Αγοράζω πάντα και καλύτερες εγγραφές,αλλλιώς δεν θα ήμουν εδώ μέσα.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό...
Δεν κάνει κακό πουθενά η επιστημονική τεκμηρίωση,απο έγκριτα πρόσωπα εκτός κυκλωμάτων και συμφερόντων.Στην περίπτωσή μας,αρέσει ή όχι απουσιάζει εντελώς.Είναι διαφορετικό τι λέει ο καθένας μας καθώς κι οι εταιρείες που βγάζουν δίς απο τη όλη ιστορία της "υψηλής ευκρίνειας".

Ετσι κι αλλιώς όπως χωρίς αμφισβήτηση ειπώθηκε,ελάχιστα συστήματα είναι ικανά(είναι τελικά?) να αναπαράξουν 24/96,κανένα 24/192.Είναι πραγματικά εντυπωσιακό,ότι όλοι ακούμε διαφορές σε συστήματα,που δεν μπορούν αντικειμενικά να τις αναπαράξουν.:Banane0:

Τώρα τι ακούμε κι ακούω κι...άν... είναι ένα θέμα...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Υψηλή ανάλυση....υπάρχει τελικά ?

Τάσο μ' αυτά που λές θα πρέπει να επαναλάβω όλα όσα έγραψα στο θέμα,τα οποία υποθέτω διάβασες.
Εν συντομία διαφορές ακούω,όσο μου επιτρέπουν τα μέσα και το σύστημά μου στο χώρο μου.Θα προσέθετα και το βιολογικό μου δυναμόμετρο...
Αγοράζω πάντα και καλύτερες εγγραφές,αλλλιώς δεν θα ήμουν εδώ μέσα.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό...
Δεν κάνει κακό πουθενά η επιστημονική τεκμηρίωση,απο έγκριτα πρόσωπα εκτός κυκλωμάτων και συμφερόντων.Στην περίπτωσή μας,αρέσει ή όχι απουσιάζει εντελώς.Είναι διαφορετικό τι λέει ο καθένας μας καθώς κι οι εταιρείες που βγάζουν δίς απο τη όλη ιστορία της "υψηλής ευκρίνειας".

Ετσι κι αλλιώς όπως χωρίς αμφισβήτηση ειπώθηκε,ελάχιστα συστήματα είναι ικανά(είναι τελικά?) να αναπαράξουν 24/96,κανένα 24/192.Είναι πραγματικά εντυπωσιακό,ότι όλοι ακούμε διαφορές σε συστήματα,που δεν μπορούν αντικειμενικά να τις αναπαράξουν.:Banane0:

Τώρα τι ακούμε κι ακούω κι... άν... είναι ένα θέμα...

Για αυτό λέω δε ξέρω τι μετρήσεις και τεκμηρίωση ζητάς.
Μια πάμφθηνη κάρτα ήχου (ενσωματωμένη) μετράει καλύτερα σε πολλές μετρήσεις εάν την μετρήσεις σε 24/192 από ότι 16/44.1
Άρα μετρήσεις υπάρχουν. Όρισε τι έγκριτη μελέτη θες. Γιατί πολλά υπάρχουν και άλλα τόσα όχι.