Υψηλό dc offset σε Audio-gd dac: Διερεύνηση & Επίλυση

Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Σημαντικό οτι απαντάει ο ιδιος και οτι αναγνωρίζει το πρόβλημα σαν δική τους ευθύνη. Ειμαι αισιόδοξος οτι θα βγάλεις άκρη.

Εφόσον αυτό τον εξυπηρετεί και δεν προτιμά τη διασφάλιση κατά την παραγωγή, κανένα πρόβλημα (δικό μου)...
:)

Nαι συμμετρικη ,παιρνει χρησιμοποιει ολοκληρωτη (Τυπου ραμπας) παινει σημα αναφορας απο την εξοδο σε σχεση με το neutral και εξοδος του στελνει ενα μικρο ρευμα μΑ στην εισοδο μετατοπιζοντας το σημειο λειτουργιας του τραζιστορ εισοδου ετσι ωστε η εξοδος να βρισκεται μονιμα σε 0 Volt Αν δε τα τρανζιστορ εισοδου ειναι πολυ αταιριαστα τοτε το dc servo αδυνατει να μηδενισει την διαφορα .

Απάντηση: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Η απάντηση του Νίκου (Nikosokey), εξηγεί θεωρητικά το πως λειτουργεί το dc servo (μπράβο Νίκο για τις γνώσεις σου), οπότε Σταύρο είναι ένας συνδυσμός αταίριαστων τρανζίστορ περιοχής και πιθανής μη συμμετρικής τάσης λειτουργίας.
Προφανώς βγαίνουν τα τρανζίστορ έξω από το εύρος διόρθωσης που μπορούν να κάνουν ...
Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως, ο Κινέζος, ανέφερε τη μη σωστά συμμετρική τροφοδοσία, ίσως να το έχει ξαναδεί.

Στη φώτο που σου έστειλε έχει τριμεράκια ρύθμισης της τάσης τροφοδοσίας ή κάτι άλλο;

Η φώτο που μου έστειλε είναι από το παλιό (5.2) στο οποίο μόνο ένα συμμετρικό τροφοδοτικό (από τα πολλά) έχει trimmers!

Θα κοιτάξω το δικό μου το βράδυ...

Στο site του έχει τα σχηματικά της τροφοδοσίας αν δεν κάνω λάθος.
Οπότε θα είναι πιο εύκολο αν είναι έτσι.

Το διακριτό που πουλάει σαν diy είναι διαφορετικό από αυτό που ενσωματώνει το dac, έτσι νομίζω...

Οκ,δεν είναι ακριβώς σχηματικό,αλλά δείχνει.

""""""Το servo δουλεύει με συμμετρική τάση? """""' Σιγουρα η ταση τροφοδοσιας των τελεστικων του σερβο πρεπει να ειναι συμετρικη δλδ τα +-15V εφοσον ενωνει το input + του τελεστικου στην γη για να εχει αναφορα τα 0 V , αλλοιως εαν ηταν μονη η τροφοδοσια δεν θα μπορουσε να το ενωσει απευθειας στην γη για ευνοητους λογους !!
αρα αυτο που ειπα ως πιθανο ( στο ποστ #54 ) δλδ η τροφοδοσια να εχει καποια μικρη διαφορα το V+ απο to V- ισχυει , αλλωστε το λεει και ο ιδιος στην απαντηση που ελαβες στο ποστ #55 .

Απάντηση: Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Εννοώ, η μία να είναι +15.1 V και η άλλη -14.9 V.

Τόσο μικρή διαφορά,δεν νομίζω.
Στο λέω γιατί όταν ρύθμιζα πολλές φορές είχα και μεγαλύτερη αλλά το offset στο κρος παρέμενε 0.2-0.3 mV.
Άλλο κύκλωμα βεβαίως...

Εννοώ, η μία να είναι +15.1 V και η άλλη -14.9 V.

Δεν νομιζω οτι 200mv θα επηρεαζαν το το discrete αναλογικο σταδιο.
Στο δικο μου που εχει opamp 2134 του πηγα με το Bib την μια ταση 2V παραπανω και το οφσσετ παρεμενε εκει 2-3mv μονο ο πυκνωτης τα πηγε σε 0.1 mv .

Απάντηση: Re: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Δεν νομιζω οτι 200mv θα επηρεαζαν το το discrete αναλογικο σταδιο.
Στο δικο μου που εχει opamp 2134 του πηγα με το Bib την μια ταση 2V παραπανω και το οφσσετ παρεμενε εκει 2-3mv μονο ο πυκνωτης τα πηγε σε 0.1 mv .

Κι εμένα,20 πικοφαραντάκια τα έχει προς τη γη στο τέλος,αλλιώς 0.2 σκέτο δεν νομίζω να πήγαινε...

Άρα ο Βασιλιάς μου ζητάει να μετρήσω τις τάσεις για να διασφαλίσει εξ' αρχής ότι αυτές υπάρχουν...

Όχι.. ακόμα και σημαντικές διαφορές μεταξύ αρνητικής και θετικής τροφοδοσίας (π.χ 2- 5 V)είναι ανεκτές από τους περισσότερους τελεστικούς και δεν επηρεάζουν το DC offset τουλάχιστον σε αξιόλογο βαθμό.

Οι τάσεις +V/-V σίγουρα υπάρχουν, αφού το αναλογικό στάδιο λειτουργεί κανονικά (δηλ. ηχητικά δίνει "ρέστα"), επομένως έχουμε να κάνουμε με βλάβη(?) στο servo...

...ή ξεχάσαν να φορέσουν τον ΟΡΑ στη βάση του. :)