Υψηλό dc offset σε Audio-gd dac: Διερεύνηση & Επίλυση

Re: Απάντηση: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Όχι.. ακόμα και σημαντικές διαφορές μεταξύ αρνητικής και θετικής τροφοδοσίας (π.χ 2- 5 V)είναι ανεκτές από τους περισσότερους τελεστικούς και δεν επηρεάζουν το DC offset τουλάχιστον σε αξιόλογο βαθμό.

Αρα και εσυ δεν εισαι σιγουρος λεγοντας """και δεν επηρεάζουν το DC offset τουλάχιστον σε αξιόλογο βαθμό.""" εκτος αυτου απο τελεστικο σε τελεστικο εχουμε διαφορες στην εσωτερικη του δομη ( σχεδιο , τοπολογιες και τα λοιπα ) και τα 62mV δεν ειναι σημαντικη διαφορα ( θα ελεγα ασημαντη ) μπροστα στα 2 με 3 Volt διαφορας στην συμετρικη ταση τροφοδοσιας εαν και εφοσον αυτη υπαρχει .

Συντονιστική Παρέμβαση
--------------------------

Προς τα αγαπητά μέλη που τα χαιρόμαστε όταν συμμετέχουν τόσο ενεργά σε συζητήσεις της DIY, τα ενημερώνουμε ότι αλλάχθηκε ο τίτλος της συζήτησης ως "Υψηλό dc offset σε Audio-gd dac: Διερεύνηση & Επίλυση"

Θεωρήθηκε, ως σωστότερος στην περιγραφή της συζήτησης, που θα αποτρέψει το μελλοντικό αναγνώστη, να το αναζητήσει (το νήμα) ως συζήτηση για το καλύτερο πυκνωτή διέλευσης σε γραμμή σήματος.

Εμείς χαιρόμαστε περισσότερο με τέτοιους συντονιστάς... :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κάτι σαν το παρακάτω περίμενα από τον "Βασιλιά" (αλλά που):

"
Hello,

We've done measurements on one of our Ref-5.32.

Offset on RCA out without any inputs (SPDI/F or USB) is 6mV

Offser on RCA with USB connected to PC is 14,5mV

On XLR out (between pin 2 and 3) is 2mV

So we didn't observe so high values.

1. Are you sure that it's connected to the properly grounded installation?
Grounding cable should be connected to the ground not to null (we've met it before)

2. Please make sure that whole setup is powered from the same source. There can be a voltage differences between different wirings.

3. You can try to connect DAC and amp and measure the offset on the amp output. Most of the transistor amps has offset isolation on input so both amp and speakers will be safe. Tube amps have no offset on output.

best regards,

Bartek Rodek
Inter Projekt S.A."

Φυσικά είναι ο προμηθευτής Πολωνός(!) από όπου και το αγόρασα...

Θα του απαντήσω το βράδυ.

Για προσέξτε το υπογραμμισμένο...

Σταύρο για να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι που δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το προιόν.
Αυτή η απάντηση που παραθέτεις προς προήλθε ή είναι άσχετη με το θέμα σου και είναι από άλλο προιόν.

Νομίζω πως με τη φώτο σου ήσουν κατατοπιστικότατος, τίποτα πάνω συνδεδεμένο - μέτρηση στο rca εξόδου, η μονάδα συνδεδεμένη μόνο στο δίκτυο AC τάσης και μέτρηση.
Τώρα πως θα συμπεριφερθεί με άλλη συσκευή επάνω του είτε μετέπειτα είτε προγενέστερα (ψηφιακή είσοδος), είναι διαφορετικό θέμα και δέχεται αρκετών ερμηνειών.

Στο προκείμενο και εκεί να εστιάσεις, είναι το τι κάνει η συσκευή σκέτη...αυτό ξέρω ως μέτρηση dc-offset!

Αφορά το ίδιο θέμα Μανώλη (dc offset) και όπως καταλαβαίνεις θα συνδυάσω τις απαντήσεις τόσο από τον κατασκευαστή όσο και από τον προμηθευτή.

Συγκεκριμένα, ο προμηθευτής μου απαντά ότι δεν έχει διαπιστώσει παρόμοιο πρόβλημα και μου συστήνει κάποιες πρακτικές που μπορούν να αναιρέσουν το πρόβλημα (κάτι σαν first-level troubleshooting δηλαδή).

Ο οποίος προμηθευτής Πολωνός ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικός μέχρι τώρα και πραγματικός γνώστης διαφόρων τεχνικών θεμάτων. Αυτά προς γνώση των αναγνωστών...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Wanted: "Τέλειος" Πυκνωτής Σήματος

Παλαιότεροι τελεστικοί είναι περισσότερο επιρρεπείς.
Η τάση εκτροπής εξαρτάται κυρίως από την βαθμίδα εισόδου κάθε τελεστικού και από την θερμοκρασιακή του αντιστάθμιση.
Τα 60 mV είναι μεγάλη τιμή και δεν σχετίζεται με τη τάση τροφοδοσίας.
Όταν λέω αξιόλογο βαθμό εννοώ λίγα μV ανά βαθμό θερμοκρασίας ή ανά V διαφορά τάσης τροφοδοσίας.
Δεν είμαι σίγουρος για εκατομμυριοστά του V, όχι για χιλιοστά, εκεί είμαι σίγουρος.

Έχω κάποια ευρήματα (ενώ περιμένω οδηγίες από τον "Βασιλιά").

1. Οι τάσεις είναι σωστές και μάλιστα ακριβώς οι ίδιες για τα 2 κανάλια.

2. Ο Πολωνός είναι γάτος. Κάτι πρέπει να παίζει με τη γείωση. Το σασί είναι "σηκωμένο" από τη γη με μία αντίσταση των 10 Ω. Όταν δοκίμασα σύνδεση απ' ευθείας με ξεχωριστό καλώδιο, ή όταν μερικές φορές άγγιζα το σώμα του RCA, ή κούναγα το probe του οργάνου, φανταστείτε τι μέτρηση έπαιρνα:

< 0.2 mV!

Η ένδειξη τείνει να αυξομειώνεται και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε και offset άνω των 80 mV.

Οι αυξομειώσεις συνοδεύονται από σποραδικές μετρήσεις κοντά στα 0 mV!!!

Ακούγεται ενδιαφέρον όλο αυτό, έτσι?

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε βλάβη ή μη σωστό ταίριασμα...

Υπάρχει κάποιου βαθμού ευαισθησία σε "κάτι". Σαν κάτι να "αποσταθμίζεται" ή να "ενοχλείται".

Μην ξεχνάμε ότι το τελικό στάδιο είναι χωρίς ανάδραση, με διακριτά ημιαγωγά και χωρίς πυκνωτή σε σειρά (αλλά με dc servo).

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια συμπεριφορά?

"" Offser on RCA with USB connected to PC is 14,5mV ""

Χμμμ, κάτι μου λέει ότι σε άλλο υπολογιστή θα είχε άλλο αποτέλεσμα.

Αυτό ακριβώς δηλώνει. Διαφοροποιημένη λειτουργία του servo λόγω "διαταραχής" του σημείου αναφοράς 0 (γείωση).

Εκεί επικεντρώνεται η προσοχή μου...

Κάντε μια προσπάθεια να συνδέσετε με ένα καλώδιο, το σώμα του σασί που φέρει τη γείωση, με το εξωτερικό του βύσματος RCA (ουδέτερος του σήματος) και δείτε τότε τι τιμή παίρνετε. Υπάρχει πιθανότητα να έχει γίνει μια λάθος σύνδεση εντός του μηχανήματος και το servo αν παίρνει αναφορά για το μηδέν από το σασί και όχι από το σήμα εξόδου.

Από ότι κατάλαβα, το κουτί είναι ενωμένο (σε κάποιο σημείο) με τη γείωση του σήματος, άρα και με τα RCA εξόδου.

Το θέμα όμως είναι ότι φαίνεται ότι είναι ενωμένο και με τα RCA των spdif εισόδων(?)

Το κουτί επίσης συνδέεται στη γείωση του δικτύου 230 V μέσω αντίστασης 10 Ω.

Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν με ωμόμετρο, ενώ δεν είναι δυνατή η οπτική διερεύνηση του κυκλώματος λόγω πληθώρας εξαρτημάτων παντού...

Τίποτα.

Η "διόρθωση" του offset τείνει να γίνεται τυχαία και για λίγο διάστημα.

Τέσπα Δημήτρη, αλλά το περιμέναμε, δεν το περιμέναμε (εκείνο το QC που λέγαμε)?

;)

Εντάξει το πρόβλημα το ξέρουμε. Quality Control.

Αν αυτή τη στιγμή δεν είχα το συγκεκριμένο "τεχνικό πρόβλημα" του offset, τότε στους υπόλοιπους τομείς - υλικά, κατασκευή, κολλήσεις, τοπολογία και ήχος - το θεωρώ υποψήφιο για το απόλυτο VFM (εν έτη 2015)!

Είμαι πολύ περίεργος να δω ποιά θα είναι η τελική έκβαση του προβλήματος...

Αν αυτή τη στιγμή δεν είχα το συγκεκριμένο "τεχνικό πρόβλημα" του offset, τότε στους υπόλοιπους τομείς - υλικά, κατασκευή, κολλήσεις, τοπολογία και ήχος - το θεωρώ υποψήφιο για το απόλυτο VFM (εν έτη 2015)!

συμφωνώ.
Όμως η overall quality είναι κάτι που επιδιώκουμε και πολλές φορές εμείς οι diyδες τείνουμε να αγνοήσουμε πάνω στην βιασύνη μας. Πχ να μην ξεχνάμε παλιές προτροπές του λαμπιζάτορα "βγάλτε (από παντού σχεδόν) πυκνωτές εξόδου" "διότι το επόμενο στάδιο έχει.."
Και ένα σοβαρός κατασκευαστής (συνήθως όχι κίτρινος) θα πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανόν το επόμενο στάδιο δεν έχει πυκνωτές, ή θα παίξει unbalanced...

Ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί άμεσα η λύση.
Ο Σπύρος το τσεκάρισε το δικό του?

Εύχομαι ειλικρινά να λύσεις το πρόβλημά σου και να το χαρείς, αλλά καλό θα είναι μια που έχεις τη γνώση, να ψάξεις σιγά σιγά και τα υπόλοιπα σημεία του DAC, μπας και ανακαλύψεις και τίποτε άλλο που θα έπρεπε να ξέρει ένας υποψήφιος αγοραστής!

αποψη μου ειναι οτι ειναι απαραδεκτο ενα τοσο ακριβο μηχανημα να μην περναει απο καποια τεστ πριν βγει στο εμποριο και αυτος ειναι ενας απο τους λογους που δεν αγοραζω συσκευες απο τους κινεζους