Σαφώς ο κτηνίατρος θα σου πει περισσότερα και για το πότε πρέπει να γίνει η στείρωση χρονικά, αλλά και τι επιπλοκές μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία του αρσενικού γάτου. Πάντως για να σε καθησυχάσω τα αρσενικά γενικώς είναι επιρρεπή σε ουρολοιμώξεις αλλά με τη στείρωση μειώνεται και αυτή η πιθανότητα.
Stress είναι κυρίως η αιτία στην οποία οφείλεται ο ψεκασμός. Απλώς θα πρέπει να το δεις σε σχέση με το τι εννοείται ως stress στο μυαλό της γάτας, πράγμα ως γνωστόν... αχαρτογράφητο. :silly:
Στη δική μου περίπτωση στον αρσενικό το stress οφείλονταν στην ανασφάλεια. Έλλειψε η "μαμά" για δύο μέρες και τον έκανε τον καναπέ... μούσκεμα.
Όσο μεγάλωνε άλλαξε η συμπεριφορά και σταμάτησε.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να ανησυχείς για τέτοια πράγματα τα οποία ξεπερνιούνται (εάν προκύψουν) με λίγη υπομονή και παρακολούθηση από τον κτηνίατρο.
Πιο σημαντικό απ' όλα κατά τη γνώμη μου, μια και πέρασα από αυτήν τη τρομερά ψυχοφθόρα διαδικασία με άσχημη δυστυχώς κατάληξη, είναι να προνοήσεις όσο γίνεται εκείνα που ακόμα και η επιστήμη δυσκολεύεται να προνοήσει.
Μετά τους έξι μήνες να κάνει εξετάσεις για τους δύσκολους εχθρούς, τα τρία λοιμώδη νοσήματα AIDS (της γάτας) λευχαιμία και την πιο ύπουλη απ' όλες λοιμώδη περιτονίτιδα που ήταν και η δική μου περίπτωση.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την τελευταία, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να βελτιώσει τη ζωή της γάτας όταν ξεκινήσουν τα συμπτώματα όσο μπορεί. Είναι ύπουλη γιατί ακόμα και με ειδικές εξετάσεις δεν φαίνεται ότι είναι φορέας, απλώς βάσει συμπτωμάτων και δεικτών που δείχνουν οι εξετάσεις, καταλαβαίνεις τι συμβαίνει.
Το πότε θα συμβεί και πότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι επίσης... άγνωστο.
Από που είναι φορέας επίσης άγνωστο, μπορεί από αδεσποτάκι μικρό να κόλλησε από κάπου και για κερασάκι στην τούρτα, εάν η γάτα συγχρωτίζεται με άλλες γάτες στο ίδιο περιβάλλον είναι σημαντικό να κάνουν και αυτές τις ίδιες εξετάσεις.
Τα παραπάνω πάντως δεν είναι συχνά. Μην τρομάξεις. Και σίγουρα η ποιότητα ζωής μιας γάτας είναι πολύ καλύτερη όταν την προσέχουν άνθρωποι.