Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,001
Κηφισια Αττικής
Καλημέρα πολύ σωστή η χρήση bottomless, σου διόρθωσε αμέσως όλα σου τα θέματα με μιας. Ο χρόνος εκχύλισης ξεκινά από όταν πατάς το κουμπί της μηχανής και έρχεται το νερό πάνω στον καφέ. Αυτό σου δείχνει δύο πράγματα. Πρώτα το χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη ως το πέσιμο της πρώτης σταγόνας, για να δεις τι γίνεται με το κόψιμο και το δεύτερο ο καθαρός χρόνος εκχύλισης όπου σου λέει την δημιουργία η όχι channeling στο pack σου. Σε συνδιασμό με το οπτικό του bottomless έχεις πλήρη εικόνα.
Τώρα σχετικά με το tamper πάρε κάτι τέτοιο και ξενοιάζεις...

https://www.amazon.de/Normcore-Coff...id=1677922235&sprefix=normcore,aps,619&sr=8-3
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Εγώ πάλι ούτε μετράω χρόνους πλέον ούτε τίποτα.
Με το bottomless, αν βλέπω σωστή ροή, όμορφη εκχύλιση και σωστό πάχος (σαν μέλι), δεν πάει να κάνει 25, 30 ή 35 δευτερόλεπτα;
Ο καφές που θα πιω είναι στη χειρότερη κλάσεις ανώτερος από ότι κυκλοφορεί εκεί έξω.
 
  • Like
Reactions: Maestro

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,052
Με τα γραμμάτια το παίζετε ρε παιδιά. Έχω δοκιμάσει καφέδες speciality , αλλά δυστυχώς δεν μου άρεσαν καθόλου!
Τώρα έχω πάρει καφέ "μπαγιάτικο" αλλά προσπαθώ να δω γραμμαρια in και γραμμάρια out.
Άλλοι λένε 1:1,5 1:2 και 1:3.
Έχω χάσει την μπάλα η αλήθεια είναι. Εσεις το γραμμάρια έχετε in και out?
 
Καλημέρα πολύ σωστή η χρήση bottomless, σου διόρθωσε αμέσως όλα σου τα θέματα με μιας. Ο χρόνος εκχύλισης ξεκινά από όταν πατάς το κουμπί της μηχανής και έρχεται το νερό πάνω στον καφέ. Αυτό σου δείχνει δύο πράγματα. Πρώτα το χρόνο που μεσολαβεί από την έναρξη ως το πέσιμο της πρώτης σταγόνας, για να δεις τι γίνεται με το κόψιμο και το δεύτερο ο καθαρός χρόνος εκχύλισης όπου σου λέει την δημιουργία η όχι channeling στο pack σου. Σε συνδιασμό με το οπτικό του bottomless έχεις πλήρη εικόνα.
Τώρα σχετικά με το tamper πάρε κάτι τέτοιο και ξενοιάζεις...

https://www.amazon.de/Normcore-Coffee-Tamper-58-5-Calibrated/dp/B08VD336VS/ref=mp_s_a_1_3?crid=S81XGT72NKNF&keywords=normcore+tamper&qid=1677922235&sprefix=normcore,aps,619&sr=8-3
Μα όταν πατάς το κουμπί ακούγεται να ξεκινάει η μηχανή, όμως παίρνει 4-5 δευτερόλεπτα για να αρχίσει να ανεβάζει πίεση (λογικά το preinfusion). Αυτά μετράνε μέσα;

Κατά τα άλλα, σήμερα πρόσθεσα στη συλλογή με τα φτηνομπιχλιμπίδια και ένα puck screen, αυτό που βάζεις πάνω στον καφέ μετά το tamping για να κατανέμεται πιο ομοιόμορφα το νερό. Διαφορά στη γεύση ανάθεμα κι αν κατάλαβα, αλλά η αλήθεια είναι ότι βγαίνει μετά το "πτώμα" απόλυτα ομοιογενές και συμπαγές, που κακό δεν κάνει.

Βέβαια, με αυτά και μ'εκείνα, λογικά επιβραδύνεται κι άλλο η πρώτη σταγόνα που θα βγει από το καλάθι, άρα μάλλον πολύ ουτοπικά μου ακούγονται τα 25 δευτερόλεπτα για να περάσουν 36ml καφέ.

Δοκίμασα με ακόμα πιο coarse κόψιμο, και έπεσε στα 38-40" (από 45-50 που ήταν πριν), η ροή ωραία, αλλά η πίεση λίγο έπεσε (κάτω από τα 8).
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,764
ΑΘΗΝΑ
κοιταξα καποια πραγματα καλυτερα(καθαρισμα,μυλο,ποσοτητα κτλ)και μοιαζει να ηρθε στα ισα της η μηχανη.
το μονο περιεργο που βλεπω,ειναι οτι ενω κουμπωνω το κλειστο μεχρι τερμα(βελακι)
με το που παρει μπρος ο κομπρεσορας,φευγει απο το βελακι και παει λιγο πιο αριστερα..
γιατι?
την ειχα βαλει για καμια εβδομαδα στην ακρη.
απο την ημερα που αρχισα παλι να την δουλευω,δεν εχει τρεξει σταγονα.!
συνεχιζει ομως να μετακινει το κλειστρο μισο ποντο περιπου.
και για να πω την αληθεια,δεν θυμαμαι εαν αυτο το εκανε απο την αρχη και απλα το προσεξα τωρα.
 
Με τα γραμμάτια το παίζετε ρε παιδιά. Έχω δοκιμάσει καφέδες speciality , αλλά δυστυχώς δεν μου άρεσαν καθόλου!
Τώρα έχω πάρει καφέ "μπαγιάτικο" αλλά προσπαθώ να δω γραμμαρια in και γραμμάρια out.
Άλλοι λένε 1:1,5 1:2 και 1:3.
Έχω χάσει την μπάλα η αλήθεια είναι. Εσεις το γραμμάρια έχετε in και out?

Νομίζω έχει να κάνει με τον καφέ. Κάτι speciality καφέδες που είναι αρκετά light μου φαίνονται υπερβολικά όξινοι στο 1:2, και γίνονται πιο ευχάριστοι με περισσότερο νερό. Γενικά όμως σαν βασικό μπούσουλα χρησιμοποιώ 1:2 (παίζει ρόλο βέβαια και ότι κατά 99% πίνω καπουτσίνο, οπότε διαλύεται έτσι κι αλλιώς με το γάλα).
 
  • Like
Reactions: pankostas

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,495
Βέλγιο
Κατά κανόνα, όσο περισσότερο ψημμένος είναι ο καφές, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται το καυτό νερό να έρθει σε επαφή με το σώμα των κόκκων καφέ, προκειμένου να περάσουν στο φλυτζάνι τα καλά συστατικά του καφέ. Αντίστροφα, όσο πιο light ψημμένος είναι, τόσο περισσότερη ώρα πρέπει να εκχυλίσουμε (άρα πιο ψιλό κόψιμο), προκειμένου να μην έχουμε υποεκχύλιση. Σε dark ψημμένους καφέδες υπολογίστε ότι η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 91c-92c, ενώ στους light μην φοβάστε να πάτε 93,5c+.

Στο παραπάνω ερώτημα από πότε μετράμε το χρόνο εκχύλισης, η άποψη μου είναι από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί, είτε υπάρχει pre-infusion είτε όχι.
 
17 June 2006
9,828
Μετά από καιρό πήρα καφέ που με εξέπληξε. Βασικά Αφρικανικούς καφέδες δεν τους προτιμώ γιατί είναι πολύ όξινοι για τα γούστα μου και συνήθως παίζω Λατινική Αμερική, αλλά όταν περνάω από την περιοχή πάντα κάτι αγοράζω.
Όμως ο Gorilla΄s coffee που πήρα μετά από πρόταση ντόπιου σε medium roast έβγαλε πολύ χαμηλή οξύτητα που μου άρεσε. Γενικά όσο πάει παίζω σε αναλογία μεγαλύτερη του 1:2 πιο συχνά τα 17 γρ --> 40 γραμμάρια.
Dark chocolate, spice and a hint of luscious fruit και όντως τις καταλαβαίνεις αυτές τις ευχάριστες νότες. Αν τον πετύχετε πουθενά δοκιμάστε τον. Τον πήρα 1 μήνα μετά περίπου από το ψήσιμο.

 
  • Like
Reactions: takisot

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,925
Παλλήνη
Μετά από καιρό πήρα καφέ που με εξέπληξε. Βασικά Αφρικανικούς καφέδες δεν τους προτιμώ γιατί είναι πολύ όξινοι για τα γούστα μου και συνήθως παίζω Λατινική Αμερική, αλλά όταν περνάω από την περιοχή πάντα κάτι αγοράζω.
Όμως ο Gorilla΄s coffee που πήρα μετά από πρόταση ντόπιου σε medium roast έβγαλε πολύ χαμηλή οξύτητα που μου άρεσε. Γενικά όσο πάει παίζω σε αναλογία μεγαλύτερη του 1:2 πιο συχνά τα 17 γρ --> 40 γραμμάρια.
Dark chocolate, spice and a hint of luscious fruit και όντως τις καταλαβαίνεις αυτές τις ευχάριστες νότες. Αν τον πετύχετε πουθενά δοκιμάστε τον. Τον πήρα 1 μήνα μετά περίπου από το ψήσιμο.

Από έξω τον αγόρασες;
 
17 June 2006
9,828
Ναι από τη Ρουάντα. Απλά το έγραψα εδώ γιατί είναι από τους λίγους από την περιοχή που δεν τον βρήκα όξινο αλλά με πολύ ωραία γεύση. Νομίζω ότι θα αφήσω τα μπαγιάτικα χαρμάνια για λίγο καιρό και θα προσπαθήσω να βρω ξανά μονοποικιλιακούς ή φρέσκα χαρμάνια.
 
  • Like
Reactions: takisot
22 June 2006
34,864
NEO HRAKLEIO
υπαρχει καμια αυτοματη μηχανη εσπρεσσο με μυλο ενσωματωμενο της προκοπης μεχρι 500 ευρω, ή να μεινω στην illy iperespresso ?

ειχα παλια μια gaggia classic pro, αλλα πολυ μπελας και δεν μπορουσε και η γυναικα μου να φταχνει καφε και την εδωσα.

Εχω δει μερικες οπως την gaggia brera, Delonghi ECAM290.61.B , Philips EP3241/50 κλπ....λενε τιποτα ?
 
22 June 2006
34,864
NEO HRAKLEIO
Έχω μπερδευτεί λίγο….

Εμένα μ αρέσει ο americano…. Δηλ ένα διπλό εσπρέσο και μετά βάζω ζεστό νερό σε αναλογία 2:1

Αυτή απ ότι είδα και άλλες μηχανές μάλλον δεν κάνουν αυτό… παράγουν έναν καφέ από μεγαλύτερης διαρκείας extraction…που δεν μ αρέσει , είναι έτσι ή όχι;
Υπάρχει τρόπος για americano αυτού του τύπου από αυτόματη μηχανή;
 
  • Like
Reactions: dimitris777

karajim80

AVClub Addicted Member
23 September 2017
1,615
Χωρίς εμπειρία με ακριβές μηχανές θα σου πω ότι στο κουμπί με τα μεγάλα δύο φλυτζάνια έχεις αυτό το αποτέλεσμα(στο περίπου).

Same Sh1t...Different Day..
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Αφού φθάνεις τα 500, κάνε μια υπέρβαση να πας σε κάτι τέτοιο:
Το αποτέλεσμα απο μία τέτοια "all-in-one" λύση σε σύγκριση με Gaggia classic (με opv@9bars) και Ascaso μύλο πώς τα πάει?
Βγάζει αντίστοιχο ή καλύτερο αποτέλεσμα?
 
Το αποτέλεσμα απο μία τέτοια "all-in-one" λύση σε σύγκριση με Gaggia classic (με opv@9bars) και Ascaso μύλο πώς τα πάει?
Βγάζει αντίστοιχο ή καλύτερο αποτέλεσμα?

Βγάζει ευκολότερο και πιο σταθερό αποτέλεσμα. Για "αντίστοιχο" ή "καλύτερο" δε νομίζω.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,001
Κηφισια Αττικής
ΠΑΝΤΑ η λύση μηχανή με ξεχωριστό μύλο θα είναι καλύτερη από οποιοδήποτε υπεραυτοματο μηχάνημα καφέ. Απλά η ποιότητα θα εξαρτάται από τον μπαριστα ο οποίος παίζει το 50% του αποτελέσματος. Με τις υπεραυτοματες θα έχεις με ένα κουμπί πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Εξαρτάται τι θες...
 
22 June 2006
34,864
NEO HRAKLEIO
εχω μια παροπλησμενη μηχανη , την ariete 1313 και θελω να δοκιμασω αλλαγη portafilter και καλαθακι (εχει pressurised).
Ποια διασταση ακριβως μετραω για να παρω το αντιστοιχο portafilter botomless ?

μπορει να δεχτει τετοιο portafilter ή οχι ?

Μπορω απλα ν αλλαξω το καλαθακι ?
 
Last edited:
22 June 2006
34,864
NEO HRAKLEIO
51.5mm δειχνει το εσωτερικο του καλαθιου του ...αρα ψαχνω σε πρωτη φαση καλαθακι 51mm ή 51.5 ?

Eχετε καποιο απο ελλαδα ή αμαζον να προτεινετε ?

Υγ... αυτο κανει ?
 
Last edited: