Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Γιατί, πολύ σωστά όπως λέει και το νήμα, το ακόνισμα είναι τέχνη;
Όταν ακονίζεις πρέπει να νιώθεις και να ακούς την πέτρα.
Για αυτό δεν μου αρέσουν τα μηχανικά ακονιστήρια, οι συστοιχίες με jigs κλπ κλπ.
Είναι η διαφορά του πάω κάπου οδηγώντας εγώ, με το πάω κάπου με το λεωφορείο.

Bonus tips λοιπόν.

1) Δεν με ενδιαφέρει να στήσω καινούργια κόψη, θέλω να κάνω συντήρηση σε αυτή που έχει. Πως βρίσκω την γωνία;
Κατ' αρχάς, από τη στιγμή που θέλεις απλά να συντηρήσεις, δεν θα πας στα 500 grit, θα ξεκινήσεις από τα 1000+
Βρέχουμε καλά την πέτρα μας και ακουμπάμε το μαχαίρι πάνω.
Αρχίζουμε να δίνουμε μοίρες στο μαχαίρι και θα δούμε ότι σε κάποιο σημείο "κουμπώνει".
Αν αρχίσουμε να ακονίζουμε το μαχαίρι μας και οι μοίρες είναι σωστές, θα νιώθουμε σαν να κολλάει το μαχαίρι στην πέτρα, σαν να υπάρχει τριβή, χωρίς όμως να νιώθουμε το μαχαίρι να γρατζουνάει την πέτρα, ούτε να γλιστράει.

2) Πως καταλαβαίνουμε ότι ακονίζουμε και δεν κόβουμε βόλτες με το μαχαίρι πάνω κάτω;
Αν νιώθουμε αυτή την τριβή, που είναι σαν να κολλάει το μαχαίρι στην πέτρα και βλέπουμε το νερό μας να γίνεται σκούρο.
Δεν μαύρισε από το κακό του, είναι μέταλλο που έχουμε αφαιρέσει.


Όπως λέει και ο μάστορας που πέτυχα εδώ...

 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Για να πιάσουμε λίγο τις γωνίες και τα επίπεδά τους, ας το δούμε κάπως έτσι...

10 μοίρες -> Είσαι sushi chef και χαζεύεις το νήμα για να περάσει η ώρα σου έτσι;
Αν καταφέρεις να φέρεις μαχαίρι στις 10 μοίρες είσαι από αυτούς που το ακονίζουν κάθε φορά που μαγειρεύουν ή ξυρίζεσαι με αυτό.
15 μοίρες -> Όλοι μας... Μαχαίρια που κόβουν πολύ καλά, κάνεις την δουλειά σου με ασφάλεια και θέλεις ένα φρεσκάρισμα που και που
20 μοίρες -> John Rambo εσύ; Μαχαίρια επιβίωσης, τσεκούρια, γενικά δεν με νοιάζει αν το λαρύγγι που θα κόψω θα έχει τόσο smooth άκρες, φτάνει να κόψω πολλά λαρύγγια, να ξεκοκαλίσω πολλά κουφάρια, να κόψω και μερικά δέντρα για τη θράκα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Όπως είπαμε, το ακόνισμα είναι καθαρά θέμα εμπειρίας.
Συνήθως απογοητεύεσαι στην αρχή, για αυτό επιμένω ότι πρέπει να ξεκινάμε με μαχαίρια που δεν μας νοιάζει αν θα χαλάσουν.
Μετά, το χέρι πάει μόνο του και αν ασχοληθούμε εντατικά, σε 1-2 μήνες δεν καταλαβαίνουμε καν τι κάναμε λάθος.
Το μισό ακόνισμα είναι μυική μνήμη.
Το άλλο μισό, εμπειρία που την κερδίζουμε μόνοι μας.
Έτσι, ο καθένας σχεδόν τραβάει τον δικό του δρόμο, όπως εγώ με τον Θανάση π.χ. :flipout:
Ο Θανάσης έχει καταλήξει στο ακόνισμα με τη ράχη. Δηλαδή η κόψη να περνάει από την πέτρα χωρίς να προσπαθεί να την "κόψει".
Ασφαλής επιλογή, απλά πιο αργή από τις άλλες, βοηθάει όμως στο να συνηθίζει το χέρι σε περίπτωση που κάποια στιγμή ακονίσουμε με ταινίες π.χ.
Εγώ το πάω επιθετικά.
Πολύ πιο γρήγορη μέθοδος, με πολλές πιθανότητες όμως να καταστρέψεις το μαχαίρι αν δεν ακονίζεις για κάποια χρόνια.
Οι κινήσεις μου στα μαχαίρια είναι με την κόψη στην πέτρα, σαν να προσπαθείς να κόψεις με γιαταγάνι κάτι που προεξέχει από την πέτρα.
Κινήσεις slashing κυρίως, και στο τέλος, στις πολύ ψιλές πέτρες, κάθετες χωρίς καθόλου πίεση, μόνο με το βάρος του μαχαιριού.

Don't try this at home (yet).

Πάμε τώρα σε άλλα καλούδια.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε περιττά λεφτά για μπούρδες.
Κάτι βάσεις για πέτρες, κάτι επιφάνειες με λάστιχο για να μην γλιστράει η πέτρα, κάτι κουβάδες "ειδικούς" με νερό κλπ είναι πεταμένα λεφτά.
Ή να το πω αλλιώς, φανταχτερά στολίδια.
Ok, αν το κάνεις χόμπι, γιατί όχι; Αλλά πόσα πια;

Τι χρειαζόμαστε λοιπόν για να ακονίσουμε.
1) Μία πέτρα ισιώματος
Όσο και αν ακούγεται κάπως, ναι, πρέπει να δώσεις 10-20 για μία πέτρα που να ισιώνεις που και που τις πέτρες που ακονίζεις.
Το να ακονίσεις σωστά μαχαίρι σε πέτρα που δεν είναι ίσια είναι τόσο σίγουρο όσο το να τραβήξεις ίσια γραμμή με στραβό χάρακα.
Κατά πάσα πιθανότητα θα του σπάσεις ένα κομμάτι (chip) στην κόψη και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κόβει τόπους τόπους.
"Κάνε το με τη μύτη που κόβει Μήτσο!"

Εναλλακτικά, στρώνουμε ένα χοντρό γυαλόχαρτο σε μία ίσια επιφάνεια και σέρνουμε την πέτρα μας πάνω του να την ισιώσουμε.

2) Πέτρες ακονίσματος
Μία βασική 500/1000 και κάποια στα 3.000 grit θα κάνουν τη δουλειά μας.
Για μαχαίρια κουζίνας φυσικά.
Για μαχαίρια sushi, ξυράφια κλπ ανεβαίνουμε πολύ παραπάνω αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.
Θα έλεγα λογικό ένα κόστος κάπου στα 50 - 100 για όλο το σετ.

Εναλλακτικά, lapping films της 3M.
Βγαίνουν κάπου στα 4 η (σχεδόν) A4, από αυτά βγάζουμε κάπου στα 3-4 ακονίσματα (στην αρχή ίσως κανένα, αλλά υγεία να έχουμε) και κυκλοφορούν σε κοκκώσεις μέχρι και 50.000 grit.
Τα κολλάμε πάνω σε τζάμι ή κάποια άλλη επιφάνεια που είναι ίσια, όχι σε ξύλο που θα φουσκώσει στην πρώτη δοκιμή (been there done that).

3) Strop για να γυαλίσουμε το μαχαίρι
Όταν ακονίζουμε πρακτικά δημιουργούμε burr. Δηλαδή, αν δούμε με μία λούπα το μαχαίρι μας θα δούμε την κόψη του να "γέρνει".

knife-sharpening-burr-graphic1.jpg


Όσο πιο ψηλά τα grit, τόσο πιο μικρό. Στα 500-1000 το βλέπουμε με το μάτι.
Στα 3000 δεν φαίνεται, εκτός αν έχουμε κάνει ματσακωνιά, αλλά το νιώθουμε στο χέρι μας.
Και εδώ έρχεται το Stropping για να το εξαφανίσει.
Είναι σαν να περνάμε το μαχαίρι μας από μία πέτρα των 50.000 - 80.000 grit, οπότε και να υπάρχει burr δεν θα ενοχλεί ούτε το μικροσκόπιο.
Το stropping γίνεται με διάφορους τρόπους.

a) σε ξύλο μπάλσας με οξείδιο του χρωμίου.
Είναι μία ψιλόκοκκη πάστα που την απλώνουμε στο ξύλο και κολλάει πάνω του.
Η πιο ευκολοδούλευτη μορφή της είναι σε στυλ κραγιόν, γιατί η σκόνη αυτή είναι τόσο ψιλή που αν την πάρετε σε βαζάκι θα πάει παντού και δεν είναι ότι καλύτερο να αναπνέουμε.
Κόστος κάπου στα 5-10 (ανάλογα τη μάρκα) σε ποσότητα που μάλλον θα χαρούν και τα παιδιά μας.

b) Σε λινό, τζην, καραβόπανο.
Και εδώ μπορεί να μπει οξείδιο.
Καλό είναι να μην το φοράμε όταν στροπάρουμε, να είναι κάποιο παλιό κομμάτι τεντωμένο σε ένα κομμάτι ξύλο.
Εναλλακτικά κυκλοφορεί και στη μορφή "κρεμάω στον τοίχο, τεντώνω και στροπάρω" αλλά εκεί θέλει πάλι μυική μνήμη για το πόσο θα το τραβήξεις για να είναι πάντα τεντωμένο και να μη γίνει το τζιν της μόδας με χαρακιές και ανοίγματα.
Οι ψυχάκηδες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας (σαν και του λόγου μου), ξεκινάνε από μπάλσα με οξείδιο, πάνε στο λινό (που καθαρίζει και το οξείδιο από τη λεπίδα) και συνεχίζουν σε δέρμα.

c) Δέρμα
Εδώ δεν βάζουμε οξείδιο, αλλά το χαϊδεύουμε πριν κάνουμε strop, του λέμε λογάκια, το κανακεύουμε...
Ε... ο καλύτερος τρόπος για να συντηρείς το δέρμα είναι να το τρίβεις με το χέρι σου με δύναμη που και που. :D
Αυτό ζεσταίνει το δέρμα και μεταφέρει τα έλαια του δέρματος σε αυτό, με αποτέλεσμα να το κρατάει μαλακό και ενυδατωμένο.
Και αυτό κυκλοφορεί τεντωμένο σε κάποιο ξύλο ή σε κάποιον μηχανισμό αλλά και απλά λωρίδα που κρεμάμε σε κάποιο χερούλι τεντώνουμε και δίνουμε πόνο.
Πάλι καλό τέντωμα, αργές κινήσεις, να νιώθουμε ότι το μαχαίρι "κολλάει" στο δέρμα.


4) Παραφερνάλια
Ένα ταψάκι για να βάλουμε μέσα την πέτρα μας όσο θα ακονίζουμε.
Αυτό θα κρατάει το νερό να μην τα κάνουμε όλα π...
Μία βρεγμένη πετσέτα κάτω από το ταψάκι για να μην το κυνηγάμε στον πάγκο.
Ένα καταβρεχτήρι για να ρίχνουμε νερό στην πέτρα. Εναλλακτικά, ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
Εναλλακτικά, κουβάδες με θέσεις για τις βάσεις των πετρών, βάσεις για τις πέτρες, λαστιχένιες επιφάνειες για τον κουβά, να μη γλιστράει, ασημένια καταβρεχτήρια, χρυσό νταχτιλίντι για το δάχτυλο που ακονίζει...
Δώστε τα λεφτά σας σε καλύτερες πέτρες καλύτερα!

Υπομονή και μπόλικη επιμονή!
Το αποτέλεσμα όχι απλά θα ανταμείψει, αλλά θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό.
Το χειρότερο ακόνισμα που θα κάνετε, αν δεν καταστρέψετε φυσικά την λάμα, θα είναι το καλύτερο που θα έχετε δει ως τώρα, ακόμη και από "επαγγελματίες" που καταστρέφουν τη λάμα.
Αν κάποιος ασχοληθεί, σε 20 - 30 ώρες προσπαθειών θα έχει μάθει να ακονίζει τέλεια σε τεχνητή πέτρα και θα αρχίσει να ψάχνεται για φυσικές με το αποτέλεσμα που θα δει.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Το Σάββατο που θα βρεθούμε θα φέρω και τα μικρά.
"Θανάση ετοιμάσου", σου έφτιαξα και video. :flipout:


 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,512
Βριλήσσια
χαχαχα, απιστευτο, οντως κοπηκε η τριχα στη μεση :grinning-smiley-043

Για πες, πως περιποιηθηκες την συγκεκριμενη λαμα για να δωσει αυτη την παρασταση?
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Αυτή ξεκίνησε με βελγική coticule, συνέχισε με lapping films στα 14.000 και 50.000, μπάλσα με οξείδιο του χρωμίου, λινό και δέρμα.

Είναι από τα ακονίσματα που απαιτούν zen καταστάσεις.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
:grinning-smiley-043
Παναζζζζζζια μου, θα ερθω με κρανος και σκελεα απο Kevlar

συναδελφε μαλλον τελειωσες με τις πετρες (αντε και πολλα εγραψες, μας ζαλισες παλι :flipout:), οποτε παμε να δουμε τις μηχανες ακονισματος.

Εγω, μετα απο παρα πολλα χρονια ακονισματος με πετρες (οχι στο επιπεδο του Μιχαλη) με 2 - 3 νουμερα πετρας και στην καλυτερη τελειωμα με δερμα, ξεκινησα το ακονισμα με μηχανες που χρησιμοποιουν ταινιες. Με τις ταινιες ακονιζω πιο γρηγορα αλλά το κοστος του μηχανήματος μπορει να εκτοξευτει. Σε αυτες τις μηχανες το πιο σημαντικο ειναι οτι δεν πρεπει να ανεβαζει θερμοκρασια η ταινια, γιατι η θερμοτητα μεταφερεται στο μεταλλο και σιγα σιγα καταστρεφει το μαχαιρι. Στις μηχανες μπορει να τοποθετηθει jig με το οποιο δεν χανεις ποτε τις μοιρες που επιθυμεις, σε ολη την κοψη του μαχαιριου. Βεβαια υπαρχουν και επαγγελματιες που λογω πειρας ακονιζουν χωρις jig και χωρις να χανουν τις μοιρες. Στις μηχανες αυτες τα grid των ταινιων ξεκινουν απο 120 (για διαμορφωση) και φτανουν μεχρι 1000 (ειναι πολυ καλα) και τελειωμα με βουρτσες ή ταινια απο δερμα. Το ακονισμα στις ταινιες γινεται παντα προς τα πισω, ποτε κοντρα για ευνοητους λογους.
Μπηκα στη λογικη να γραφω σαν να απευθυνομαι σε αρχαριους, ετσι λοιπον επιλεγω να παρουσιασω καποια video και να τα κρινω (οσο μου επιτρεπουν οι γνωσεις μου), γιατι κακα τα ψεματα δεν υπαρχουν και πολλα σωστα video.

https://www.youtube.com/watch?v=AwW89H1olxE
αφου ειδατε το video παμε να δουμε τα σωστα και τα λαθη:
Απο το 1:34 μεχρι το 2:07 περιγραφει πολυ σωστα την κατασταση με τη σωστη ακμη απο τις 20 μοιρες (σε καθε πλευρα) και πανω. Γιατι απο τις 18 μοιρες και κατω πρεπει να εχουμε την ακμη που δειχνει στο 1:54, με εξαιρεση ορισμενα και εξιδικευμενα ιαπωνικου τυπου μαχαιρια, που εχουν αλλη κοψη.
Στο 6:40 προσπαθει να ακονισει σε πετρα ... το αποτελεσμα, να εχει χασει τουλαχιστον 3 φορες τις μοιρες, σε καθε περασμα. Κανει και πολυ επιθετικο ακονισμα, μαλιστα σε ενα περασμα χαλασε το μαχαιρι αλλά και την πετρα!
Στα εργαλεια που χρησιμοποιει απο το 7:22 μεχρι το 8:40 δεν υπαρχει καμια γωνια, απλα τα εχει καποιος στο συρταρι της κουζινας και οταν εχει κατεστραμμενα μαχαιρια ας τα χρησιμοποιησει μηπως και δει μια παροδικη κοψη.
Στο 11:56 ενω χρησιμοποιει μια παρα πολυ καλη και πανακριβη μηχανη δειχνει πως εχει καταστρεψει το μαχαιρι (δεν εχει ισια κοψη και το μεταλλο φαινεται καμενο). Στο 12:25 αφου το εχει γυαλισει (πολυ σωστα), μετα το περναει απο το μασατι και το ξανακαταστρεφει! Επισης αυτος ο τυπος μαχαιριου δεν ειναι για 20 μοιρες αλλά για περιπου 12 μοιρες και κατω.
Στο 12:40 χρησιμοποιει μια μηχανη με πετρες στην οποια θα πρεπει να ακονιζουμε μαχαιρια για πολυ σκληρη χρηση. Ευτυχως που τονιζει καθε φορα οτι ακονιζει στις 20 μοιρες την καθε πλευρα.
Το οτι χρησιμοποιει συνεχως το μασατι μπορει να με τρελανει!
Το συμπερασμα: αυτό το video ειναι εν μερει καλο για γωνια ακονισματος 20 μοιρες και πανω.

https://www.youtube.com/watch?v=OsOFFBNVrm8
Εδω βλεπουμε μια μηχανη ακονισματος με ταινια που ψυχεται με νερο. Αριστερα χρησιμοποιει βουρτσες για τα παρει τα burr αλλά και να εξομαλυνει την τραχυτητα που του αφησε η ταινια, κανονικα θα επρεπε να ειχε χρησιμοποιησει ενδιαμεσα και μια δευτερη ταινια με περισσοτερα grid.
Στο 3:44 βλεπουμε τον ειδικη πετρα δισκο για να φτιαξει δοντια στο μαχαιρι.

https://www.youtube.com/watch?v=IsVleUFNsiM
εδω βλεπουμε πως καταστρεφονται τα μαχαιρια, το μαχαιρι του εχει παρει φωτια και αυτος συνεχιζει ακαθεκτος το καταστροφικο του εργο. Επιπλεον το μαχαιρι δεν εχει ισια κοψη
στο 4:30 το αποτελειωνει με τις ανορθοδοξες κινησεις του ... πλεον το μαχαιρι εχει χασει κατι χρονια απο τη ζωη του!
Αυτο το ακονισμα συνισταται για τελειως αχρηστα μαχαιρια
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,512
Βριλήσσια
Νηπιαγωγειο, δημοτικο, γυμνασιο, πτυχιο, μεταπτυχιακο, διδακτορικο.

Σε σχεση με το ακονισμα οι περισσοτεροι γενικως βρισκονται σε νηπιακη κατασταση και καποιοι σε επιπεδο δημοτικου με ακονιστηρια απο το λιντλ και το τζαμπο.
Οι περισσοτεροι απο εμας που ασχολουμαστε λιγακι με το αθλημα, βρισκομαστε σε γυμνασιακο επιπεδο αλλα χωρις να εχουμε παρει αναγκαστικα και απολυτηριο.

Καποιοι ξεφευγουν λιγο και ασχολουνται πιο σοβαρα με πετρες, λαδια νερα και οδηγους και βρισκονται σε πτυχιακο επιπεδο
Αυτοι που εχουν τροχους ακονισματος τυπου Τορμεκ -και ασχολουνται με το εργαλειο- εχουν ανεβει σε μεταπτυχιακο επιπεδο.

Τωρα καποιοι αλλοι, ελαχιστοι, κατεχουν διδακτορικο στο αθλημα και δεν το κρυβουν :))
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Με ότι ασχοληθεί κανείς. :smile:

Τανάση αγχώθηκα ρε φίλε!
Που τα βρήκες αυτά τα βίντεο; :flipout:
Από που να τα πιάσεις και που να τα αφήσεις.
Με ακονισμένο μαχαίρι ο ένας θα είχε φύγει με αναπηρική και ο άλλος θα είχε κόψει το τραπέζι του!
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,195
Να πουμε κατι για τα βασικα της αρχης? (απο οτι καταλαβα απο το δημοτικο που ειμαι)

Αξιζει καποιος να αρχισει με
- Ενα ΚΑΛΟ αναθρακουχο μαχαιρι για να εχει ακλο ατσαλι. Το λεω αυτο γιαιτ ο αρχαριος εχει την ταση να το παρακανει στη δουλεια, και το μαλακο ατσαλι χαλα ευκολα, και μετα ξαναρχιζει το πολυ δουλεμα πανω του κτλ κτλ κτλ
- Αξιζει να αρχιζει καποιος με ενα μαχαιρι με κοψη scandi (βλεπε πορτοκαλι fiskars στα εργαλειο μαγαζια), μια που δεν χρειαζεται να κρατα γωνια καθως ξαπλωνει ολη την κοψη στην πετρα.
- οι διαφοροι οδηγοι για την γωνια θελουν ακομα και αν θες φρεσκαρισμα της κοψης να ξεκινησεις απο πιο χονδρες πετρες γιαιτ κανει την κοψη σχεδον απο την αρχη (οσο και να μαρκαρεις με μαρκαδορο)
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Ok :)

Αξιζει καποιος να αρχισει με
- Ενα ΚΑΛΟ αναθρακουχο μαχαιρι για να εχει ακλο ατσαλι. Το λεω αυτο γιαιτ ο αρχαριος εχει την ταση να το παρακανει στη δουλεια, και το μαλακο ατσαλι χαλα ευκολα, και μετα ξαναρχιζει το πολυ δουλεμα πανω του κτλ κτλ κτλ

Αν εννοείς high carbon, αυτά είναι πιο μαλακά από τα stainless steel.
Και καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα φτηνό μαχαίρι που δεν θα το κλάψει κανείς αν το καταστρέψεις.
Ένας safe συνδυασμός είναι stainless steel (φτηνά) με μία γρήγορη πέτρα που να φτάνει στα 1000 grit.




- Αξιζει να αρχιζει καποιος με ενα μαχαιρι με κοψη scandi (βλεπε πορτοκαλι fiskars στα εργαλειο μαγαζια), μια που δεν χρειαζεται να κρατα γωνια καθως ξαπλωνει ολη την κοψη στην πετρα.

Μπορείς να ξεκινήσεις και από εκεί, αλλά η γωνία είναι κάτι που συνηθίζεις εύκολα. Δεν υπάρχει λόγος να σε αγχώνει.
Όταν λέμε 30 μοίρες, δεν σημαίνει ότι δεν θα κόβει στις 35 ή στις 25.
Εγώ π.χ. σε αυτό θα έκανα micro bevel. :smile:

1212467968-C_-_micro_bevel_zps55cdf3b4.jpg



- οι διαφοροι οδηγοι για την γωνια θελουν ακομα και αν θες φρεσκαρισμα της κοψης να ξεκινησεις απο πιο χονδρες πετρες γιαιτ κανει την κοψη σχεδον απο την αρχη (οσο και να μαρκαρεις με μαρκαδορο)

Αν γνωρίζεις την γωνία από πριν, δεν υπάρχει λόγος να την ξαναστήσεις.
Απλά φρεσκάρεις την κόψη.
Αυτό βέβαια είναι δύσκολο αν δεν ξεκίνησες εσύ το μαχαίρι. Ακόμη και εσύ να το ξεκίνησες, αν δεν έχεις κρατήσει σημειώσεις πας πάλι από την αρχή, ή ποντάρεις.
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,195
Ok :)
Αν εννοείς high carbon, αυτά είναι πιο μαλακά από τα stainless steel.
Και καλό είναι να ξεκινήσεις με ένα φτηνό μαχαίρι που δεν θα το κλάψει κανείς αν το καταστρέψεις.
Ένας safe συνδυασμός είναι stainless steel (φτηνά) με μία γρήγορη πέτρα που να φτάνει στα 1000 grit.

καμμια σχεση τα ανθρακουχα μου για το βουνο ή την δοθλεια εμ τα φθηνα ανοξειδωτα απο το σουπερ μαρκετ. τα δευτερα δεν μπορουν να κρατησουν κοψη, κατι που γινεται αγχωτικη διαδικασια γαιτι ο απειρος μολις που φτασει στο σηεμιο που δεν σηκωνει αλλο ακονισμα, ευκολα το ξεπερνα.
Απο την αλλη δεν θελουμε να παιδευεται πολυ ωρα με καλο ανοξειδωτο και να μην βλεπει αποτελεσμα

Μπορείς να ξεκινήσεις και από εκεί, αλλά η γωνία είναι κάτι που συνηθίζεις εύκολα. Δεν υπάρχει λόγος να σε αγχώνει.

μην το λες...μην σκεφτεσαι σαν εμπειρος, σκεψου σαν απειρος. δεν το εχουν ολοι και φυσικα δεν μπορουν να κραησουν γωνια στο καμπυλο της λαμας

Αν γνωρίζεις την γωνία από πριν, δεν υπάρχει λόγος να την ξαναστήσεις.
Απλά φρεσκάρεις την κόψη.

ελα ομως που δεν μπορεις να πεσεις απολυτα στο παλιο μαγκωμα στον οδηγο. λιγο πιο μεσα να βαλεις το μαχαιρι και εχεις καταστρεψει την κοψη. Για αυτο και πολλοι (και εγω) ενθουσιαζονται με συστηματα οπως το Lansky και μετα το παρατανε. τωρα πια το εχω μονο για διαμορφωση κοψης απο την αρχη
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Γρήγορο ακόνισμα με πέτρα δεν γίνεται.
Ούτως ή άλλως όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί θα πρέπει να οπλιστεί με επιμονή και υπομονή.

Είτε έστησες την κόψη πριν από μισή ώρα, είτε πριν από ένα μήνα, αν δεν ακούς το μαχαίρι και την πέτρα και βιάζεσαι θα χαλάσεις την κόψη.
Γωνία μπορείς να πιάσεις πριν καν ξεκινήσεις να κουνάς το μαχαίρι.
Αν δεν πιάνεις, έχει θέμα.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,824
Αθήνα
Σήμερα θέλησα να αλλάξω μοίρες σε ένα σκαρπέλο μου κι επειδή δεν ήταν ένα απλό τρόχισμα αλλά θα έπρεπε να φαγωθεί κάμποσο υλικό, για να μην χαλάω τον πανάκριβο τροχό του Tormek, χρησιμοποίοησα έναν της Einhell στις ίδιες διαστάσεις.´
Για όποιον έχει τροχιστικό αυτή τη λύση τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Σε 10 λεπτά κάνεις τη βρωμοδουλειά με έναν τροχό των 10-11 € και για τις λεπτοδουλειές και τα φινιρίσματα χρησιμοποιείς τον καλό σου, αυτόν που φοράει το μηχάνημα.
 

Attachments

  • IMG_1560.jpg
    IMG_1560.jpg
    290.4 KB · Views: 201

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,512
Βριλήσσια
Kαλη ιδεα!

Γιατι να αλλαξεις τις μοιρες του σκαρπελου? Για να σε βολευει καλυτερα ο χειρισμος οταν δουλευεις στον τορνο? Για εργονομια δηλαδη ?
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,824
Αθήνα
Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Οπως το λες Μιχαλη.
Μπαμπη παντως και εγω οπως το ειδα το σκαρπελο αυτο μονο υπο γωνια και στο πλαι θα δουλευοταν.
Ο Αννικας τι σου ειπε?

Κυρ, δεν μιλάω για το Ball Gouge το μεγάλο, αυτά δεν το πείραξα. Μιλάω για το μικρό που από 2-65-Α το πήγα στο 1-75-Α.
 

Attachments

  • IMG_1564.jpg
    IMG_1564.jpg
    331.4 KB · Views: 155

Γιώργος 11

New member
1 August 2019
75
Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Για ακονίσματα τρυπανιών δεν έχετε γράψει καθόλου.
 

kospap

Supreme Member
31 July 2009
8,195
ψαξε στο νημα με τις παραλαβες για τον ανταπτορα ακονισματος για ντρεμελ που εκτυπωσα.

σε δοκιμη που του εκανα θελει προσοχη στην χρηση του ωστε να πιεζεται σωστα το τρυπανακι -ειδικα καποιο ψιλο- πανω του. σκοπος ειναι να μην σας γυρισει και χαλασει η θεση/γωνια του.
κατα τα αλλα η δυνατοτητα να κανεις chamfering ειναι σωτηρια.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Το τροχισμα των τρυπανιων δεν ειναι κατι εξεζητημενο, αλλωστε υπαρχουν παρα πολλα tip στο net που κατα 90% ειναι σωστα.
Συνηθως το τροχισμα γινεται σε διδυμο τροχο, με καποιο αυτοσχεδιο jig, για τις μοιρες που θελει ο χρηστης.
Δεν συμφωνω με το jig του kospap γιατι το θεωρω επικινδυνο, καθως ο δισκος του dremel ειναι πολυ λεπτος και μπορει να σπασει, θελει προσοχη.