Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

enduras1

Moderator
Staff member
Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Θανάση, δεν ξεκινάς ένα νήμα;
Πιάσε εσύ τους τροχούς να πιάσω εγώ τις πέτρες κάποια στιγμή που θα είμαι στον υπολογιστή γιατί από το κινητό δεν παίζει. :smile:

Υπαρχει νημα και εκει θα πανε και ολα τα εδω σχετικα μυνηματα παιδια.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Α μπράβο!
Κάτι θυμόμουν. Γιατί ξεφύγαμε πολύ.

Ασχολείται κανείς, ή θέλει να ασχοληθεί με τρόχισμα με πέτρες να το συνεχίσουμε; :smile:
Στο youtube και γενικά στο internet υπάρχουν πολλές αναφορές, αλλά το 90% είναι μούφες, για αυτό προσοχή.
Ότι δοκιμές, τις κάνουμε σε μαχαίρια που δεν μας πειράζει να χαλάσουν.
Ευτυχώς εγώ ξεκίνησα να ακονίζω μαχαίρια πριν εμφανιστεί το youtube, από φίλο σεφ, οπότε γλίτωσα τα πολλά ατυχήματα. :D
Φίλε μαστροχαλαστή, το wikihow διέγραψέ το από τον υπολογιστή σου και τη μνήμη σου γιατί ότι έχω δει είναι τουλάχιστον για γέλια.

Το ακόνισμα έχει συγκεκριμένα βήματα, άσχετα με την τεχνική που θα ακολουθήσουμε.

1) Έλεγχος της κόψης.
Εμένα με βολεύει να περνάω την κόψη πάνω στο νύχι μου π.χ.
Αν περνάει χωρίς να με τραβάει ή να προσπαθεί να σκάψει στο νύχι μου, είναι ok. Αλλιώς θέλει διόρθωμα.
Άλλος το δοκιμάζει με τα ακροδάχτυλα, αλλά μπορεί να ξεφύγει κάποιο σημείο.

2) Αν η κόψη είναι ok και θέλουμε να κρατήσουμε τη γωνία, πάμε σε ακόνισμα. Αν όχι, πάμε να δημιουργήσουμε καινούργια κόψη.

3) Συνήθως εγώ διπλασιάζω τα grit. Δηλαδή παίζω 250 - 500 - 1000 - 2000 και για τελείωμα, 3000 όταν δημιουργώ κόψη.
Αν πηγαίνω απλά για φρεσκάρισμα ξεκινάω από τα 1000 grit.
Τα 3000 είναι μία χαρά για μαχαίρι κουζίνας, μπορούμε να σταματήσουμε και στα 2000 αν μιλάμε για μαχαίρι επιβίωσης που καταπονείται πιο πολύ, για μαχαίρι ξυρίσματος φτάνουμε τουλάχιστον στα 8000 και γυαλίζουμε στα 12.000 με 14.000.
Στα 50.000 που δοκίμασα δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να βγάλω συμπέρασμα.

4) Γωνία. Ίσως, ότι πιο σημαντικό στο ακόνισμα.
Δεν υπάρχει θέσφατο. Φυσικά δεν θα πάμε σε μία γωνία 40 μοιρών, δεν ξέρω τα τσεκούρια μόνο αν παίζουν τόσο ψηλά για να κρατήσουν την κόψη τους.
Τα μαχαίρια κουζίνας παίζουν κάπου στις 30 μοίρες, τα μαχαίρια ξυρίσματος κάπου ανάμεσα στις 15 με 20 μοίρες.
Ένας εύκολος τρόπος να βρούμε τις μοίρες στο μαχαίρι μας είναι να μετρήσουμε με παχύμετρο τις πλευρές του τριγώνου μας (πάχος λάμας και μήκος της) και να τα βάλουμε εδώ.
Αυτό σε μαχαίρι που δεν έχει το λεγόμενο micro bevel.
Δηλαδή να μην είναι ίσιο, αλλά να κλείνει το τρίγωνο εκεί που πλησιάζει στην κόψη του.
Εκεί δεν μετράμε τίποτα, απλά ακουμπάμε το μαχαίρι στην πέτρα και βλέπουμε σε ποια γωνία εφάπτεται το πραγματικό bevel του μαχαιριού στην πέτρα.
Στην αγορά κυκλοφορούν και βοηθοί για τη γωνία ακονίσματος που τους βάζουμε στην πίσω πλευρά του μαχαιριού και κρατάνε μία συγκεκριμένη γωνία.
Εκεί όμως δεν παίρνουμε τον πιο φτηνό που θα βρούμε γιατί κάθε λεπίδα έχει διαφορετικό πλάτος και φυσικά αυτό επηρεάζει την γωνία!
Αν το βάλεις σε επιτραπέζιο μαχαίρι θα σου βγάλει μία γωνία 50 μοιρών, αν το βάλεις σε τσεκούρι θα σου βγει στις 5 μοίρες.

5) Πίεση.
Όχι.
Καθόλου.
Μόνο το βάρος του μαχαιριού.
Τόση πίεση όση χρειάζεται για να είμαστε σίγουροι ότι εφάπτεται όλη η λεπίδα στην πέτρα.

6) Πόσες φορές σε κάθε πέτρα
Αναπάντητο ερώτημα που μόνο η εμπειρία του καθενός θα το δείξει.
Δεν είναι όλες οι πέτρες ίδιες.
Άλλες είναι μαλακές και μας δίνουν πιο smooth αποτέλεσμα αλλά τρώγονται εύκολα και θέλουν περισσότερα περάσματα, άλλες είναι σκληρές, βγάζουν άγρια λεπίδα αλλά με 20 - 30 περάσματα την έχουν φέρει εκεί που πρέπει.
Εγώ συνήθως παίζω με σκληρή χαμηλά και όσο ανεβαίνω, πιο μαλακές.
Τα περάσματα σε μαλακό μαχαίρι high carbon μπορεί να είναι από 20x2 σε κάθε πέτρα όταν κάνουμε το τελικό φινίρισμα έως 400+ αν έχει χαλασμένη κόψη και πάμε να την σετάρουμε από την αρχή.
Σε Stainless steel μπορεί να θέλεις και δύο μέρες ακόνισμα για να έρθει...
Αυτά πάντα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε φυσικά και με την εμπειρία μας.

7) Αφού τελειώσαμε με το ακόνισμα και περάσαμε επιτυχώς τα τεστ που θέλουμε, πάμε στο φινίρισμα...
Τα τεστ είναι ανάλογα με την κόψη που επιθυμούμε, το να κόβει χαρτί εκτύπωσης χωρίς να ακούγεται και χωρίς πίεση φυσικά, να κόβει χαρτί κουζίνας χωρίς να το μαγκώνει, χαρτί τουαλέτας χωρίς να το μαγκώνει και αν μιλάμε για μαχαίρι ξυρίσματος, το λεγόμενο hanging hair test.
Άλλοι δοκιμάζουν σε ντομάτα, να πετάς μία ντομάτα κάθετα στην κόψη και να κόβεται ή να μπορείς να κόψεις πολύ λεπτή φέτα ντομάτας χωρίς να την κρατάς.
Το φινίρισμα γίνεται με πολύ λεπτή πέτρα (12.000 grit π.χ.) σε τρεχούμενο νερό.
Στις πέτρες πάμε πάντα από την πλευρά της κόψης, ακόμη και τώρα. Σαν να προσπαθούμε να κόψουμε κάτι που βρίσκεται λίγο κάτω από την επιφάνεια της πέτρας.
Αυτό είναι και το λεγόμενο honning.
Στο stropping που πλέον καθαρίζουμε τη λεπίδα μας από τυχόν απομεινάρια, πάμε ανάποδα.
Αυτό το κάνουμε λίγο στην τελική μας πέτρα (10 - 20 φορές από κάθε πλευρά) και μετά πάμε για το τελικό γυάλισμα σε λινό και δέρμα.
Εκεί πάμε ΠΑΝΤΑ ανάποδα, δεν θέλουμε να τα κόψουμε. :)
Όχι ότι δεν θα έχουμε ατυχήματα και δεν θα κάνουμε πληγές στο δέρμα, αλλά δεν πάμε να το κάνουμε και επίτηδες!
Στο λινό μπορούμε επίσης να βάλουμε αλοιφή στίλβωσης, οξείδιο του χρωμίου ή αλλιώς CrOx που κυκλοφορεί σε διαφορετικά grit.
Για το γυάλισμα θέλουμε το 0.5nm, που αντιστοιχεί αν δεν κάνω λάθος κάπου στα 30.000 grit.
Αν δεν έχουμε λινό, ή κάποιο τζιν παντελόνι για πέταμα, την ίδια πάστα μπορούμε να την βάλουμε σε ένα κομμάτι ξύλο μπάλσα.


Αν και επιγραμματικά, κατεβατό για αρχή...
Πάμε ερωτήσεις; :smile:
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Μιας και την παρέλαβα μόλις τώρα, ας μπούμε σιγά σιγά στις πέτρες. :smile:

IMG-20190419-110535.jpg


Αυτή είναι μία μεγαλούτσικη Coticule, 150x50 mm και δίπλα της η μικρή slurry.
Φυσική πέτρα, από το Βέλγιο, έχει lovers και haters.
Βρεγμένη πάντα, τρίβουμε τη μικρή πέτρα πάνω της και δημιουργούμε λάσπη, η οποία μπορεί να κατεβάσει τα grit μέχρι τα 600 - 1000.
Σιγά σιγά προσθέτουμε νερό, διαλύοντας τη λάσπη και ανεβάζοντας τα grit, ώσπου να φτάσουμε πλέον σε καθαρό νερό, όπου παίρνουμε τα grit της ίδιας της πέτρας που παίζουν κάπου στα 8000.
Σαν φυσική πέτρα που είναι ποτέ δεν ξέρουμε πόσο είναι τα πραγματικά της grit με ακρίβεια.


Υπέρ:
Σαν φυσική πέτρα που είναι, η κόψη που δημιουργεί δεν είναι τραχιά.
Όταν την μάθεις δεν χρειάζεται να πάρεις άλλη πέτρα, εκτός ίσως από κάποια πολύ χοντρή στα 500 grit, που κατά κανόνα είναι πολύ φτηνές ή/και κάποια στα 12.000 grit για το τελικό φινίρισμα.
Οπότε, ότι και να δώσουμε πρακτικά είναι μία φτηνή πέτρα (αυτή μου κόστισε 87 ).


Κατά:
Μεγάλο learning curve. Σε μία τεχνητή πέτρα (Norton, Naniwa, Shapton κλπ) ξέρεις ότι είσαι στα 4000 grit και μέχρι αύριο να τη δουλεύεις αυτή θα είναι στα 4000 grit.
Σε αυτή πρέπει να μάθεις την σύσταση της λάσπης και κάθε πότε να την αραιώνεις.
Τίποτα δεν σου λέει στα πόσα grit είσαι τώρα και στα πόσα θα είσαι σε 2 λεπτά ή στην επόμενη σταγόνα νερό.
Μαλακιά πέτρα. Τρώγεται πιο γρήγορα από τις σκληρές και θέλει περισσότερα περάσματα.
Εκεί που σε μία σκληρή μπορεί να θέλεις 20 περάσματα, στην coticule θα θέλεις 60+
Αυτό είναι βέβαια που δίνει και την πιο smooth κόψη.


Πείτε μου να σταματήσω, ε; :flipout:
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,512
Βριλήσσια
Γραφε Μιχαλη, δωσε γνωση στο λαο, λειτουργημα κανεις :grinning-smiley-043

Το θεμα του ακονισματος ειναι πολυ ενδιαφερον, το πεδιο ευρυτατο, οι τεχνικες ειναι αρκετες και δεν υπαρχει ιδιαιτερη καλυψη στο διαδικτυο.

Θα ερθουν και οι ερωτησεις στην πορεια.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Μην μαζευτούν όμως πολλά και μετά ψαχνόμαστε... :D

Δύο youtubers που είναι πολύ καλοί στο ακόνισμα είναι ο Lynn Abrams και ο Dr Matt.
Δείχνουν και εξηγούν βέβαια πως ακονίζεις Straight razors, αλλά όπως είπα, εκεί που τελειώνει το ακόνισμα του μαχαιριού ξεκινάει του straight. :)
Ο Dr Matt δεν φτάνει μόνο στο ακόνισμα, περνάει μετά το μαχαίρι από το μικροσκόπιο για να δει τα αποτελέσματα κάθε μεθόδου.

Όσον αφορά την Coticule, έχω βρει δύο βασικές μεθόδους που δουλεύουν καλά, με την δεύτερη όμως να πρέπει να μάθεις να "ακούς" την πέτρα και το μαχαίρι σου.

Η εύκολη είναι η Unicot που συστήνεται για την αρχή.


και η πιο advanced ας πούμε, η Dulicot, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα από ότι λένε (δεν την έχω δουλέψει ακόμη, αλλά το σκοπεύω άμεσα). :)



Το ακόνισμα είναι μία διαδικασία Zen.
Δεν θέλει βιασύνη, δύναμη ή άγαρμπες κινήσεις.
Αν δεν έχουμε όρεξη απλά το αφήνουμε και κάνουμε κάτι άλλο.
Γιατί κατά πάσα πιθανότητα ή θα τραυματιστούμε ή θα χαλάσουμε την λεπίδα.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,956
Αθηνα
Ευχαριστούμε Μιχάλη για τις πολύτιμες πληροφορίες. ...

Για τα μαχαίρια ξέρω ότι σε πάνω σε νταβα με λαδάκι μπορεις να τα ακονίζει... τα παραπάνω όμως μας πάνε αλλού σε πιο εξειδικευμένες καταστάσεις...ωραία.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Το λάδι δεν μου αρέσει...
Εκτός του ότι γίνεσαι και εσύ και τα πάντα όλα γύρω σου χάλια, δεν προσφέρει τίποτα.
Μία πέτρα νερού των 10 μπορεί να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά. :smile:

Για να πας εκεί που γράφω, δεν μιλάς για ένα μαχαίρι που κόβει, αλλά για ένα μαχαίρι που κόβει όπως θέλεις εσύ. :)
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ας δουμε ομως το ρολο του χαλυβα της λεπιδας, ενας πολυ γενικος κανονας ειναι ο ακολουθος:
Τα ιαπωνικο μαχαιρι ειναι περισσοτερο αιχμηρο, που οφειλεται σε μεγαλο βαθμο στη σκληροτητα του μεταλλου που χρησιμοποιειται στον πυρηνα της λεπιδας. Επι το πλειστον ειναι κατασκευασμενα απο χαλυβα που εχει υψηλη περιεκτικοτητα σε ανθρακα, δινοντας του 50s + στην κλιμακα Rockwell. Εξαιτιας αυτου, κρατουν πολυ καλη αιχμη και για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα. Ωστοσο, ενα μαχαιρι με υψηλα ποσοστα ανθρακουχο χαλυβα θελει φροντιδα για να μην σπασει και ειναι πιο πιθανο να σκουριασει.
Μια αλλη σχολη ειναι η γερμανικη. Το γερμανικο σχεδιαζεται για να εχει ανθεκτικο αιχμηρο ακρο, να ειναι ανθεκτικο και ευκολο να το φροντισεις. Αυτα τα μαχαιρια χρησιμοποιουν μαλακοτερο χαλυβα σε ολο τον πυρηνα και το περιβαλλον της λεπιδας, ετσι μικραινουν κατα πολυ οι πιθανοτητες να τραυματιστουν, να σπασουν και να σκουριασουν. Ωστοσο, λογω του μαλακοτερου χαλυβα, χαλαει πιο ευκολα η αιχμη τους και χρειαζονται συχνοτερο ακονισμα.

Εδω θα πρεπει να σημειωσεω οτι οι εταιρειες, και παιρνοντας ως παραδειγμα την κορυφαια εταιρεια Wusthof, δινουν μεγαλη βαρυτητα στις προσμιξεις των μεταλλων, που ακομα και οι σειρες τους, μεταξυ τους, εχουν μικρες διαφορες.
Οπως και να εχει τα μαχαιρια δεν θελουν κακομεταχειριση. Πρεπει να εχουμε μαχαιρια για συγκεκριμενες χρησεις, αλλο μαχαιρι για τα οπωροκηπευτικα, αλλα για το κρεας και αλλα για το ξεκοκαλισμα.

Επισης θελουν και καλο καθαρισμα, αρκει να αναφερω οτι ο χειροτερος εχθρος του μεταλλου (στην κουζινα) ειναι η ντοματα και το λεμονι (μετα τη χρηση θελουν πλυσιμο), ενω για την αιχμη ειναι το κοκαλο και τα κουκουτσια. Τα μαχαιρια δεν πλενονται ποτε στο πλυντηριο πιατων!
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,956
Αθηνα
Για να πας εκεί που γράφω, δεν μιλάς για ένα μαχαίρι που κόβει, αλλά για ένα μαχαίρι που κόβει όπως θέλεις εσύ. :)

Mα φυσικά...!!!
Το παραπάνω αποτελεί τεχνική που εγώ γνώριζα....και φαντάζομαι και αρκετοί άλλοι...
Το θέμα ειμαι να ακονίσεις όπως το θες εσύ για εκεί που το χρειάζεσαι για αυτο και σου είπα ότι αυτά που μας λες πάνε άλλο πιο ανεβασμένο επίπεδο..
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
KOSSTV θα φτασουμε και στο απλο ακονισμα (γρηγορο χωρις πολλες απαιτησεις), οπου εκει φυσικα θα πεσουν και οι περισσοτερες ερωτησεις
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Έλα, πάρε σκυτάλη!
Πάω να φάω μεσημεριανό, έχω να ακονίσω τα μαχαίρια μου μετά.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

...έχω να ακονίσω τα μαχαίρια μου μετά.

ααα .... δηλαδη την Κυριακη θα ξεμπλεξεις!!!! :flipout:



αυριο, πρωτα ο θεος, θα γραψω για τις γωνιες
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Γιατί το λες αυτό;
Μόλις τελείωσα το πρώτο. :flipout:
Μόνο 2 έχω που τα φτάνω ψηλά, να ξυρίζουν.
Τα άλλα βγαίνουν γρήγορα.

Ξεκίνα τις γωνίες, έχω βάλει και το link για το calculator πιο πάνω.
Γράφε τις μοίρες όπως βγαίνουν από αυτό για να συνενοούμαστε όμως.
Δηλαδή διπλές.
Π.χ. στα ξυράφια βγάζει 15 - 20 μοίρες, δηλαδή 7.5 - 10 σε κάθε πλευρά.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Η κοψη του μαχαριου και οι μοιρες ακονισματος

Στα περισσοτερα μαχαιρια ειναι λοξες και οι δυο πλευρες (double bevel), αλλά μερικα ιαπωνικου τυπου μαχαιρια, αποκλειστικα για την κουζινα, εχουν μια μονο λοξη πλευρα (single bevel). Στη δευτερη περιπτωση, αναλογα που βρισκεται η λοξη πλευρα, εχει να κανει εαν ο χρηστης ειναι δεξιοχειρας ή αριστεροχειρας.

Οταν μιλαμε για μαχαιρια που εχουν κλιση (γωνια) 15 μοιρων, σημαινει οτι και στις δυο πλευρες εχουμε συνολικη γωνια 30 μοιρες. Αρα λοιπον λεμε οτι το μαχαιρι αυτο ακονιζεται στις 15 μοιρες. Συνηθως οι κατασκευαστες δηλωνουν τις συνολικες μοιρες (δηλαδη στην περιπτωση μας 30 μοιρες) και πολλες φορες υπαρχει συγχυση εαν δεν δηλωνουν επακριβως τι εννοουν.

Σε συνδυασμο με την ποιοτητα του μεταλλου (οπως εξηγησα πιο πανω) η λοξoτομη ενος ιαπωνικου τυπου μαχαιριου ειναι μικροτερη κανοντας την λεπιδα πολυ πιο κοφτερη. Στα ιαπωνικα μαχαιρια, η λοξοτομη ειναι συνηθως 10 εως 7 μοιρες, επιτρεποντας τους να περασουν μεσα απο τροφιμα χωρις να τα «τσακισου». Τα μαχαιρια της γερμανικης «σχολης», συνηθως εχουν λοξοτομη σε περιπου 18 εως 10 μοιρες. Ομως αυτο αποτελει εναν πολυ γενικο κανονα, καθως υπαρχουν και μαχαιρια της γερμανικης «σχολης» που το κραμα τους επιτρεπει να εχουν λοξοτομη μεχρι και 8 μοιρες.

Ξανα επισημαινω οτι πρεπει να εχουμε μαχαιρια για συγκεκριμενες χρησεις, αλλο μαχαιρι για τα οπωροκηπευτικα, αλλο για το κρεας, αλλο για το τεμαχισμα /ξεκοκαλισμα και αλλο για outdoor.

Μια αποψη του συνδιασμου των μοιρων (καθε πλευρας) της κοψης, με τη χρηση που προοριζονται τα μαχαιρια.
7 - 10 μοιρες ψιλοκοβουμε κρεας, ψαρι, λαχανικα
12 μοιρες φιλεταρισμα
15 γενικης χρησης σε κουζινα, σπιτι
20 μοιρες χρηση κοντα στο κοκαλο του κρεατος
20 μοιρες και πανω για outdoor
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ακονισμα με πετρες (συμπληρωματικα με αυτα που εγραψε ο Μιχαλης)

Αφηνουμε τις πετρες να μουλιασουν σε καθαρο νερο για περιπου 20 - 30 λεπτα, συνηθως μεχρι να σταματησουν να αναδυονται οι φυσαλιδες απο την πετρα, προσοχη δεν αφησουμε μια πετρα μεσα στο νερο για ωρες γιατι μπορει ακομα και να σπασει.

Για πιο απλες καταστασεις, δηλαδη οχι τοσο ηψηλων απαιτησεων οπως πολυ σωστα περιεγραψε ο Μιχαλης πιο πριν: Το δημοφιλεστερο σετ συντηρησης και για οχι τραυματισμενα μαχαιρια κουζινας ειναι οι διπλες πετρες, που απο τη μια πλευρα εχουν 1000 και απο την αλλη 3000 grid. Για μαχαιρια πιο σκληρης χρησης, δηλαδη για γωνια 20 μοιρες και πανω, ξεκιναμε με 200 - 400 grid και το φτανουμε μεχρι 1000 grid (εναι αρκετα). Χρησιμοποιουμε μια ειδικη πετρα (σταθεροποιητης πετρας) την οποια την τριβουμε πανω στην πετρα μας για να ξαναγινει επιπεδη.

Tα burr, ειναι τα μικροσκοπικα κομματια / ρινισματα του χαλυβα που δημιουργουνται απο την τριβη του και εχουν τη ταση να ανασηκωνονται στην αντιθετη πλευρα.

Η πετρα με την κοψη πρεπει να εχουν μια γωνια 45 μοιρων. Ξεκιναμε με την σκληροτερη πετρα, οπου σε αυτη και μονο κραταμε τη λασπη της πετρας, καθως επιταχυνει το ακονισμα. Μολις δημιουργηθει το burr (μετα απο περιπου 10 περασματα), γυρναμε το μαχαιρι απο την αλλη πλευρα. Ακολουθουμε τη διαδικασια τουλαχιστον 2 φορες. Σκουπιζουμε το μαχαιρι και συνεχιζουμε με την επομενη πετρα (πιο μαλακιά πετρα), κανοντας ακριβως την ιδια διαδικασια αλλά με πιο ομαλες κινησεις και λιγοτερη πιεση στο μαχαιρι. Σημειωση, οσο ανεβαινουμε σε grid ελαττωνουμε την οποια πιεση στο μαχαιρι και πρεπει να ξεπλενουμε πιο συχνα τη λασπη της πετρας, επισης καθαριζουμε συνεχως το μαχαιρι.
Μετα τελειωνουμε με το leather strop για τη διαδικασια φινιρισματος και την αποβολη και των τελευταιων burr.

Εννοειται οτι οσο μικροτερες ειναι οι μοιρες της κοψης τοσο περισσοτερο πρεπει να επιμεινουμε στην ολη διαδικασια και να ανεβαίνουμε οσα περισσοτερα grid μπορουμε.

Τωρα για να καταλαβουμε εαν το μαχαιρι ειναι αιχμηρο, οπως εγραψε και ο Μιχαλης, κανουμε το τεστ του νυχιου (ειναι επικινδυνο) οπου ΑΠΑΛΑ, εαν η κοψη του μαχαιριου τρεχει χωρις να κολλαει, τοτε εχουμε την τελεια κοψη. Επισης, με το τεστ ενος χαρτιου εκτυπωσης, οπου υπο γωνια και χρησιμοποιοντας ολο το μηκος της λαμας, κοβουμε το χαρτι χωρις να κολλαει. Οσο πιο λεπτο ειναι το χαρτι τοσο πιο δυσκολα θα το κοψει, δηλαδη εαν κοβει μια εφημεριδα ή χαρτι κουζινας χωρις να κολλαει τοτε το ακονισμα ειναι τελειο!

Η κινηση στην πετρα γινεται σε ολο το πλατος της πετρας. Εγω συστηνω διαδρομη του μαχαιριου προς μια κατευθυνση (πισω), αλλά αρκετοι ειναι εκεινοι που ακονιζουν και προς τις δυο κατευθυνσεις (μπρος πισω).

Τα εργαλεια: υπαρχουν καποια κλιπ στην αγορα τα οποια σφηνονουν στη ραχη του μαχαιριου και ετσι μας βοηθουν να εχουμε μια σταθερη γωνια κατα τη διαδικασια του ακονισματος. Ομως, εαν το μαχαιρι μας εχει πλατος 5 εκ. τοτε το κλιπ θα μας δωσει π.χ. 14 μοιρες, ενω εαν το μαχαιρι μας εχει πλατος 4 εκ. τοτε το κλιπ θα μας δωσει π.χ. 16 μοιρες (απλα μαθηματικα). Μια αλλη μεθοδος για να εξοικειωθει το χερι με τις γωνιες ακονισματος ειναι να τοποθετηθουν κερματα ή ενα ξυλο στην ραχη του μαχαιριου και ετσι θα εχουμε μια εικονα για το που πρεπει να κρατησουμε το μαχαιρι σε σχεση με την πετρα. Επισης υπαρχουν και ολοκληρωμενα συστηματα με jig, με τα οποια εχεις παντα σταθερη γωνια (3o video).

Ενα κατατοπιστικο video για την τεχνη του ακονισματος

https://www.youtube.com/watch?v=HqbszZJCfgo

και ενα video για τα εργαλεια

https://www.youtube.com/watch?v=EGHs9_1VtA4


ολοκληρωμενο συστηματα με jig

https://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk
 

Attachments

  • Γβ‚¬ΓŽΒΉΓΖ’Γβ€° burr.jpg
    Γβ‚¬ΓŽΒΉΓΖ’Γβ€° burr.jpg
    32.9 KB · Views: 133

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,512
Βριλήσσια
Nα'σαι καλα Θαναση, σε ευχαριστουμε για τις χρησιμες πληροφοριες και για τον κοπο και τον χρονο σου!

Να πω οτι θεωρω πολυ σημαντικο να γινεται η σωστη επιλογη -απο ανθρωπους που γνωριζουν- απο τα εκατονταδες βιντεο για το θεμα που κυκλοφορουν στο διαδικτυο.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Μερικές σημειώσεις μέχρι να πάω πάλι σε υπολογιστή.
Στο ξεκίνημα μας ακονίζουμε όπως δείχνει ο Θανάσης.
Παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο αλλά στο τέλος έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Το να ξεκινήσουμε με ακόνισμα με την κόψη στην αρχή, λόγω απειρίας θα καταστρέψουμε το μαχαίρι ή/και δεν θα ακονίσουμε ποτέ.

Burr πρακτικά δημιουργούμε πάντα!
Για αυτό στα τελευταία στάδια ακονίζουμε μια φορά από τη μία, μία από την άλλη και όχι πολλές φορές συνεχόμενες από την μία.
Ένας εύκολος τρόπος να φύγει το burr είναι να περάσουμε την κόψη μία φορά μέσα από φελλό.
Αν δεν φύγει και το νιώθουμε ακόμη... θέλει ακόνισμα.

Οι σωστές κινήσεις για ακόνισμα δεν είναι οι κάθετες.
Πρέπει σε κάθε κίνηση να περνάει όλη η κόψη από την πέτρα.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Απάντηση: Re: Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

...
Οι σωστές κινήσεις για ακόνισμα δεν είναι οι κάθετες.
Πρέπει σε κάθε κίνηση να περνάει όλη η κόψη από την πέτρα.

Σωστα, ειναι σημαντικο και αυτο για να εχουμε ομοιομορφη κοψη σε ολο το μηκος, αλλά θα δυσκολεψει παρα πολυ τον απειρο χρηστη γιατι ετσι θα χανει τη γωνια της κοψης πιο ευκολα.
(δεν βρηκα και κανενα video που να συνδυαζει τις 45 μοιρες πετρα /μαχαιρι στον οριζοντιο αξονα και την κινηση σε ολη την κοψη).