28 Οκτωβρίου 2009

Το πόστ 198 τού Βλάσση θά μπορούσε να γίνει καί Sticky γιά να γίνει κατανοητό ποιοί πολέμησαν κατά τού Αξονα και ποιοί ´βαρούσαν προσοχές´..
Και ας σταλεί και σέ μερικούς καθηγητάδες Σχολείων και Πανεπιστημιακών Σχολών μπάς και πάψουν να ασχολούνται μόνον μέ τα ´δικαιώματα´τών δοσίλογων Τσάμηδων..........-bye--bye-
 
Από κάποιο μέλος τέθηκε το ερώτημα γιατί οι άλλοι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη λήξη του Β´ΠΠ κι όχι την αρχή (όπως οι μιλιταριστές προσθέτω εγώ ) Έλληνες.

Οι μεγαλύτερες γιορτές είναι αυτές που αναφέρονται σε νίκες. Στις δυτικές χώρες οι μεγαλύτερες γιορτές είναι στις 6 Ιουνίου (D-Day) και κάθε Σεπτέμβρη στην Μ. Βρετανία όπου γιορτάζεται Αποκλειστικά από τη ΡΑΦ (εκεί να δείτε γλέντια, σηκώνουν ότι έχει φτερά) η πρώτη νίκη κατά του άξονα στη μάχη της Αγγλίας. Όλες οι άλλες είναι απλά επέτειοι.

Για να δούμε ποιοι λαοί θα μπορούσαν να γιορτάζουν την έναρξη του πολέμου. Έχουμε και λέμε:
(...)
3. Ολλανδία ουδετερότητα φιλική προς τον Άξονα

Δεν θα το έλεγα. Οι 300.000 νεκροί της ( οι πιο πολλοί από την πείνα και χωρίς να μετράμε τους πολλούς εβραίους της που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκεντρωσης) δεν μαρτυρούν φιλική στάση προς τους Γερμανούς. Αντίθετα, υπήρξε συνθηκολόγηση μόνο μετά τον βομβαρδισμό του Ρόττερνταμ και αφού απειλήθηκαν ότι θα ακολουθήσει ολοκληρωτική ισοπέδωση του Αμστερνταμ. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι του Ρότερνταμ θεωρούν λάθος τη συνθηκολόγηση και ότι αδικήθηκαν. Α και από όλη την υπό κατοχή Ευρώπη είναι οι μόνοι που απήργησαν σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους εβραίους.
 
Last edited:
Α. Τσεχοσλοβάκοι και Πολωνοί συνέχισαν να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων όπως κάναμε και εμείς μετά την κατάληψη των χωρών μας.
 
10 Μαϊου άρχισε η εισβολή στην Ολλανδία και στίς 14 Μαϊου η Ολλανδία παραδόθηκε.
Υπολογίζεται πώς 100000 Ολλανδοί Εβραίοι σκοτωθηκαν .
Ουσιαστικό και Οργανωμένο κίνημα Αντίστασης δέν υπήρξε στην Ολλανδία,αλλά τον τελευταίο πρωτίστως χρόνο πέρασαν μεγάλη Πείνα.
Η Πολωνία υπήρξε έτσι και αλλοιώς μαρτυρική λόγω τού Γκέτο τών Εβραίων και λόγω τού ότι πάντα οι μεγάλες χώρες ήθελαν να αποσπάσουν εδάφη της..
Οργανωμένη(oυσιαστικά) αντίσταση δέν υπήρξε ..
Ο Συγκλονιστικός ξεσηκωμός τών εγκλείστων Εβραϊκών ´φαντασμάτων´στό Γκέτο τής Βαρσοβίας,ήταν απο τίς σημαντικότερες στιγμές Αντίστασης,(9/4-16/5 1943)...Τους βοήθησαν και μικρές αντιστασιακές ομάδες Πολωνών και τελικά η εξέγερση είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν 14000 Εβραίοι και πάμπολλοι άλλοι που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στό Κολαστήριο τής Τρεμπλίνκα.

800px-Stroop_Report_-_Warsaw_Ghetto_Uprising_06.jpg
 
"Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων εβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας για περισσότερο από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση αυτή, η εξέλιξη του πολέμου θα ήτο διαφορετική, τόσο εις το Ανατολικό μέτωπο όσο και εις τον πόλεμο γενικά, και άλλοι σήμερα θα ήσαν εις την θέσιν του κατηγορουμένου."
. Βίλχελμ Κάιτελ

Από τις εκφράσεις τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον Ελληνικό αγώνα το ακόλουθο προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση:

''Επολεμήσατε άοπλοι κατά πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και υπερτερήσατε. Δεν ήταν, όμως, δυνατόν να γίνει διαφορετικά διότι είστε Έλληνες. Χάρη στις θυσίες σας κερδίσαμε χρόνο για ν' αμυνθούμε. Ως Ρώσσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε.''

Ραδιοσταθμός Μόσχας.


Το παραπάνω αποτελεί απάντηση στο ερώτημα αν μπορούσαμε ν' αποφύγουμε την εμπλοκή.
 
Aπό την αρχή του νήματος θα ήταν καλύτερα (για μένα) αν "στοχεύατε" περισσότερο στην γενναία πράξη του ΟΧΙ. Του ΟΧΙ που είπαν οι πρόγονοί μας στα βουνά και στα λαγκάδια. Στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό ως συνεπαγωγή της άρνησης να σκλαβωθούν χωρίς να πολεμήσουν.


Δυστυχώς και εγώ δεν τα πάω καλά με το διάβασμα, ελπίζω να με συγχωρέσετε αν κάνω κάποιο λάθος. Αυτήν την ιστορική μνήμη έχω και αυτή θα πω και στο παιδί μου.

Η δασκάλα λοιπόν μου έμαθε ότι το Ελληνικό έθνος είπε ΟΧΙ και ξεχύθηκε στα βουνά να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη, στη πραγματικότητα χωρίς καμία ελπίδα.

Μετά έμαθα σε ποιόν απεύθυναν το ερώτημα οι Ιταλοί. Επίσης δεν με ένοιαζε αν κερδίσαμε ή αν χάσαμε! Ούτε ποιός ήταν πορδυπουργός, ούτε σε ποια παράταξη ανήκε. Πολύ δε περισσότερο δεν με ένοιαζε αν το συμφέρον μου ήταν να είμαι στο πλευρό του άξονα ή των σύμμαχων. Και ακόμα δε με νοιάζει.

Γνωρίζω όσα ανάφεραν οι γερμανοί και οι σύμμαχοι για το τι κατάφεραν οι Έλληνες και πως πολέμησαν, στην πραγματικότητα χωρίς καμία ελπίδα.

Μακάρι η επέτειος του ΟΧΙ να μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ιστορία του Εθνους μας. Μακάρι τα τσολιαδάκια να είναι προετοιμασμένα να αντισταθούν, όπως οι πρόγονοί τους, σε κάθε είδους τελεσίγραφο, απ'όπου και αν προέρχεται αυτό... ακόμα και χωρίς καμία ελπίδα.
 
Α. Τσεχοσλοβάκοι και Πολωνοί συνέχισαν να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων όπως κάναμε και εμείς μετά την κατάληψη των χωρών μας.

Μα δεν το αρνείται κανείς ούτε γράφει κάτι άλλο ο Βλάσης παραπάνω. Και οι Σέρβοι έκαναν γερή αντίσταση. Μετά την κατάληψη των χωρών τους όμως οι παραπάνω, γιατί πραγματική δυσκολία κανείς δεν έφερε στους Γερμανούς. Διάβασε και παραπάνω. Ολόκληρη η επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας κόστισε στους Γερμανούς μόνο 151 νεκρούς. Δεν είναι μόνο το πνεύμα της αντίστασης στον κατακτητή που γιορτάζουμε, ή τη γενναιότητα του στρατού μας, είναι και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πολεμικής μηχανής. Γιορτάζουμε και τη νίκη, όχι μόνο το ότι αντισταθήκαμε.
 
Από κάποιο μέλος τέθηκε το ερώτημα γιατί οι άλλοι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη λήξη του Β´ΠΠ κι όχι την αρχή (όπως οι μιλιταριστές προσθέτω εγώ ) Έλληνες.

Για να δούμε ποιοι λαοί θα μπορούσαν να γιορτάζουν την έναρξη του πολέμου. Έχουμε και λέμε:
1. Πορτογαλία-Ισπανία (ακόμη αποικιακές δυνάμεις) με φασιστικά καθεστώτα που διατηρούν φιλική ουδετερότητα προς τον Άξονα. Δεν πήραν μέρος στον Β’ ΠΠ.
2. Δανία παραδόθηκε αμαχητί σε Γερμανό στρατιώτη ποδηλάτη.
3. Ολλανδία ουδετερότητα φιλική προς τον Άξονα
4. Βέλγιο πολύ νωπά τα τραύματα του Α’ ΠΠ και από τα πρώτα θύματα του πολέμου, Γενναίος στρατός που συνετρίβη εύκολα.
5. Λουξεμβούργο: άλλη ερώτηση.
6. Αυστρία: υπό καθεστώς ένωσης με τη Γερμανία. Οι Αυστριακοί διέπρεψαν στις τάξεις των SS.
7. Ελβετία: Κλασικά ουδέτερη.
8. Τσεχοσλοβακία: Διηρημένη ήδη από το 1938, κράτος δορυφόρος της Γερμανίας.
9. Ουγγαρία: Φιλοναζιστική μέχρι κόκαλο.
10. Ρουμανία: Με τον Άξονα.
11. Βουλγαρία: Με τον Άξονα.
12. Αλβανία: Υπό την κατοχή της Ιταλίας.
13. Τουρκία: Ουδετερότητα
14. Σουηδία: Ουδετερότητα.
15. Νορβηγία: Ηρωική αντίσταση (αλλά σε επίπεδο ανταρτών) όμως το ηρωικό παρελθόν αμαυρώνεται από τον πρωθυπουργό Κουίσλινγκ, χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργάτη των Γερμανών.
16. Φιλανδία: Σε καθεστώς πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.
17. Λιθουανία: Υπό σοβιετική κατοχή λόγω συμφώνου Ρίμπεντροπ – Μολότωφ
18. Λεττονία: Το ίδιο
19. Εσθονία: Το ίδιο
20. Ιρλανδία: Ουδέτερη αλλά φιλοναζιστική στο έπακρο.

Ποιες μένουν;
Η Γιουγκοσλαβία που κατέρρευσε σε 5 μέρες, η Πολωνία που καταλήφθηκε αμέσως από τη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία (με το πρόβλημα των συνεργατών του Βισύ) και ναι…ναι… μια χώρα ακόμη η Ελλάδα. Η οποία όχι μόνον πολέμησε αλλά έκανε πράγματα και θάματα.

Πείτε μου τώρα….
Υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε την Ελλάδα με όλους τους άλλους;
Πείτε μου τώρα….
Για ποιο λόγο θα πρέπει να θάψει η Ελλάδα κάτι που τη διαφοροποιεί από όλους τους άλλους;
Πείτε μου τώρα…
Για Ποιο λόγο θα πρέπει να πάψει να γιορτάζει;
Πείτε μου τώρα…
Αν άλλο ευρωπαικό κράτος είχε τις δάφνες της Ελλάδας (αντικειμενικά κι όχι στα πλαίσια των εθνικοπατριωτικών δεκάρικων λόγων) δεν θα γιόρταζε; Δεν θα το πρόβαλε;


Μπράβο σου Βλάσση σε ευχαριστούμε! :grinning-smiley-043 -bye-
Επίσης συμφωνώ με την πρόταση του Σπύρου να γίνει sticky.


Φιλικά
Γιώργος.
 
Απάντηση: Re: 28 Οκτωβρίου 2009

από μένα τέλος.

Αν Δημήτρη θεωρείς ότι σε έθιξα, ζητώ συγνώμη.

Αν πάλι διαβάζεις επισταμένα ιστορία, είναι πολύ ευχάριστο. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε σε άλλο θέμα σχετικό, να δείξεις περισσότερη προσοχή τουλάχιστον στα ιστορικά γεγονότα.

Συγνώμη από μένα Βλάση, θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά :grinning-smiley-043
 
Δεν εχω διαβαση ολο το thread.....να πω αφου εγιναν ιστορικες αναφορες σε γεγονοτα οτι ναι,οι Ολλανδια αντισταθηκε 4 ημερες,η Πολωνια ειχε διπλο δραμα(30 ημερες),η Νορβηγια κρατησε 61 ημερες κυριως χαρη στην αντισταση των Βρετανων στο Ναρβικ!
Το βελγιο 18 η Γιουγκοσλαβια 3(?) ημερες και η Ελλαδα 55 ημερες με τα οχυρα και την μαχη της Κρητης(δεν ειναι μεσα σε αυτες οι 6 μηνες με τους Ιταλους,οπως και τα μετα...)
Η Ελλαδα δεν συνεχισε μονο με την εθνικη αντισταση και αυτο ειναι μεγα λαθος να λεγετε (αν και οταν).
Η Ελλαδα συνεχισε με τακτικες στρατιωτικες δυναμεις σε ολα τα μετωπα(Αφρικη,Μεσογειο,Ευρωπη)....
Η ανακωχη Τσολακογλου δεν ειχε καμια επισημη εγκριση,ουτε απο την ελληνικη κυβερνηση ουτε απο τον αρχιστρατηγο.(μεγαλο θεμα...η κριση της)
Θα συμφωνησω με το ποστ του κ.Βλασιδη,μονο που οι λογοι περι θαψιματος ειναι ενα μεγαλο θεμα και αυτο!(για εμενα προσωπικα οι λογοι γινονται συνεχως... πιο γνωστη μου!)
 
28η Οκτωβρίου: Ο πόλεμος που τελικά δεν ήταν "τρικούβερτο γλέντι"

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2009

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ’ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της “εθνικής πανστρατιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη ‛συγκυρία’ μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι ‛βουλγαροκομμουνιστές’”.

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-'41»: «Ένα περίεργοπράγμα. Κανείς απ´ όλους τους ‛Εμπέδους’ δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ‛τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια 'οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;'».

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Απο την Αυγή τής 27/10/09

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500456


Η Πλήρης δικαίωση τών Συνεργατών τών Ιταλών και τών Γερμανών..
Αυτοί σε λίγο θα βγάλουν την Εθνική Αντίσταση ´συμμοριτοπόλεμο´.
 
Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου: Ο πόλεμος που τελικά δεν ήταν "τρικούβερτο γλέντι"

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2009

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ’ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της “εθνικής πανστρατιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη ‛συγκυρία’ μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι ‛βουλγαροκομμουνιστές’”.

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-'41»: «Ένα περίεργοπράγμα. Κανείς απ´ όλους τους ‛Εμπέδους’ δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ‛τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια 'οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;'».

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Απο την Αυγή τής 27/10/09

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500456


Η Πλήρης δικαίωση τών Συνεργατών τών Ιταλών και τών Γερμανών..
Αυτοί σε λίγο θα βγάλουν την Εθνική Αντίσταση ´συμμοριτοπόλεμο´.

Σα δε ντρεπόμαστε λίγο. Τελικά τι πρέπει να κάνει κανείς για να ικανοποιήσει έναν αριστερό; Άμα ο Μεταξάς άφηνε τους Ιταλούς να μπουν θα ήταν προδότης, συνεργάτης, Κουίσλινγκ και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Δεν τους άφησε να μπουν πάλι λάθος έκανε, ήταν φασίστας, εθνικιστής, πολεμοκάπηλος, κλπ. 'Ημαρτον κύριε.
 
Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου: Ο πόλεμος που τελικά δεν ήταν "τρικούβερτο γλέντι"

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2009

Του Νάσου Θεοδωρίδη*

69 χρόνια μετά την τραγωδία του θανάτου και της αναπηρίας δεκάδων χιλιάδων φαντάρων, έχει έρθει η ώρα για μια ψύχραιμη ιστορική αποτίμηση που να απαντάει στο ερώτημα αν τελικά βγήκε κερδισμένη η ελληνική κοινωνία από μια εξ αντικειμένου σύμπλευση με το φασιστικό καθεστώς Μεταξά στην οποία οδηγήθηκε από τον εθνικιστικό παροξυσμό της εποχής, προκειμένου να αποτραπεί η απλή διέλευση ενός άλλου φασιστικού στρατού, με μόνο επιχείρημα ότι ο δεύτερος στρατός ήταν «ξένος» (αλλά εξίσου φασιστικός). Υποστηρίζω ότι η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το σφαγείο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η 28η Οκτωβρίου δεν σήμαινε ούτε την «ενότητα» ούτε «το μεγαλείο του έθνους», αλλά την είσοδο της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η άγρια σύγκρουση που ξετυλίχτηκε πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας έδειξε ανάγλυφα την ταξική της φύση. Στις πρώτες γραμμές φτωχοί άνθρωποι, πέθαιναν από τη γάγγραινα, έλιωναν από την ψείρα, περίμεναν απελπισμένα τροφή. Πιο πίσω οι αξιωματικοί με τις ορντινάντσες τους έδιναν τις διαταγές. Και ακόμα πιο πίσω, στα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας, ο αρχιστράτηγος Παπάγος και το επιτελείο της «Αυτού Μεγαλειότητας»...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο πρώτος είναι ότι οι φαντάροι μας με εφ’ όπλου λόγχη στείλανε τους δειλούς εχθρούς στα βάθη της Αλβανίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο ελληνικός στρατός ήταν προετοιμασμένος γι’ αυτή τη σύγκρουση. Ήδη από την άνοιξη1939 το Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε καταστρώσει ανάλογα σχέδια. Και από τον Ιούνη 1940 ο ελληνικός στρατός βρισκόταν ουσιαστικά σε κατάσταση «μυστικής επιστράτευσης». Στα σχολικά βιβλία και στα πατριωτικά αφιερώματα η «θέληση» και το «φρόνημα» ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για το «έπος της Αλβανίας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν η μορφολογία του εδάφους, το βεβιασμένο της ιταλικής επίθεσης -με όλες τις δυσκολίες ανεφοδιασμού από τα ακατάλληλα λιμάνια της Αλβανίας- και μια πολύ ισχυρή ελληνική στρατιωτική μηχανή.

Επίσης αποκρύπτεται ότι υπήρχαν πολλοί που αρνούνταν να υποταχτούν σε αυτήν τη χαρούμενη εικόνα της “εθνικής πανστρατιάς”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θ. Χατζής, μετέπειτα γραμματέας του ΕΑΜ αναφέρει στις αναμνήσεις του ότι στις αρχές Νοέμβρη εκτελέστηκαν επί λιποταξία τέσσερις φαντάροι του συντάγματός του, επειδή είχαν λείψει μόνο μια μέρα και ξαναγύρισαν: «Απογοήτευση και πένθος έπεσε στο Σύνταγμα. Στην πορεία μάθαμε πως και σε άλλα Συντάγματα έγιναν παρόμοιες δίκες για μικρές πειθαρχικές παραβάσεις και επακολούθησαν διαδοχικές εκτελέσεις, κατά περίεργη ‛συγκυρία’ μόνο Μακεδόνων που μιλούσαν τη σλαβική γλώσσα και όλοι τους σχεδόν ήταν χαρακτηρισμένοι ‛βουλγαροκομμουνιστές’”.

Ήταν και κάτι άλλο που ερέθιζε τους φαντάρους. Οι καλαμαράδες της Αθήνας παρουσίαζαν τον πόλεμο σαν τρικούβερτο γλέντι με χαρές και τραγούδια για τους Έλληνες φαντάρους. Κρύβανε την πραγματικότητα. Συνήθως στα αφιερώματα για την 28η Οκτωβρίου, βλέπουμε επίκαιρα της εποχής με τα πλήθη ενθουσιασμένα να χαιρετάνε εκείνους που φεύγουν για το μέτωπο. Πράγματι, κάθε φορά που αρχίζει ένας τέτοιος πόλεμος, η πλειοψηφία παρασύρεται από ένα κύμα εθνικισμού και πολεμόχαρων αισθημάτων. Όμως, καθώς περνούν οι μέρες, φανερώνεται όχι μόνο η φρίκη του πολέμου αλλά και ποιος την πληρώνει, οπότε οι διαθέσεις αλλάζουν.

Ο Δ. Λουκάτος καταγράφει αυτή την αλλαγή στο ημερολόγιο που κρατούσε και έχει δημοσιευτεί με τίτλο «Οπλίτης στο Αλβανικό Μέτωπο Ημερολογιακές Σημειώσεις 1940-'41»: «Ένα περίεργοπράγμα. Κανείς απ´ όλους τους ‛Εμπέδους’ δεν θέλει να φύγει για το Μέτωπο. Όλοι θα ‛τανε ευτυχείς αν τους κρατούσανε εδώ. Πού είναι λοιπόν τα φανταχτερά λόγια 'οι φαντάροι μας αδημονούν να μεταβούν εις την πρώτην γραμμήν;'».

* Ο Νάσος Θεοδωρίδης είναι μέλος του ΣΥΝ και της Αντιεθνικιστικής Κίνησης

Απο την Αυγή τής 27/10/09

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=500456


Η Πλήρης δικαίωση τών Συνεργατών τών Ιταλών και τών Γερμανών..
Αυτοί σε λίγο θα βγάλουν την Εθνική Αντίσταση ´συμμοριτοπόλεμο´.



Μη Χ@σω, έλεος !!!!!!!!!!!!!!

Θα σηκωθούν και οι δύο παπούδες μου από τον τάφο με αυτά τα....... άντε να μην το χαρακτηρίσω !!!!!!!!!!!
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Σα δε ντρεπόμαστε λίγο. Τελικά τι πρέπει να κάνει κανείς για να ικανοποιήσει έναν αριστερό; Άμα ο Μεταξάς άφηνε τους Ιταλούς να μπουν θα ήταν προδότης, συνεργάτης, Κουίσλινγκ και δεν ξέρω και γω τι άλλο. Δεν τους άφησε να μπουν πάλι λάθος έκανε, ήταν φασίστας, εθνικιστής, πολεμοκάπηλος, κλπ. 'Ημαρτον κύριε.

Το θέμα είναι οτι προτείνει ´Μή-Εμπλοκή´υποτιμώντας πλήρως το διεθνές σκηνικό πού ειχε δημιουργηθεί.
Γιατι δεν μάς λεει τούς ´κρυφούς´του πόθους ο εν λόγω??
Η Ουδετερότητα πιθανώς νά έκανε τούς Παπούδες μας να τραγουδάνε ομαδικά Ναζιστικά Εμβατήρια.
Θα τρίζουν τά κόκκαλα οσων πολέμησαν αλλά και τών αριστερών πού με γράμματά τους ζητούσαν να αποφυλακιστούν γιά να πάνε νά πολεμήσουν.

Υποθέτω πώς σε επόμενο πόνημά του θα γράψει πώς ηταν περιττή και η αντίσταση κατά τών Γερμανών...

Μιλάμε γιά μέγιστο Πουρκουά...............
 
πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση βιασμού των γεγονότων. Όπου δεν έχουμε στοιχεία, απλώς παραθέτουμε την άποψή μας (ο Μεταξάς και ο Πάπάγος στα πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών) κι εκεί που έχουμε κάποιες ατομικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε αυτές, αποσιωπούμε όλες τις άλλες, και γενικεύουμε με σκοπό να υποστηρίξουμε την άποψή μας.

Ο συγγραφέας έχει δίκιο ότι η Ελλάδα από το 1939 έκανε τα σχέδιά της, ότι είχε χτίσει εσπευασμένα τη γραμμή Μεταξά με σχέδια των καθηγητών του Πολυτεχνείου και εργάτες που ήλθαν μυστικά από τα νησιά, ότι είχε κάνει μυστική επιστράτευση ήδη από τα μέσα του 1940. Αλλά να φθάσει στο σημείο να μιλά για μια πολύ ισχυρή πολεμική μηχανή, ενώ οι Ιταλοί είχαν προβλήματα.... ε, θέλει θάρρος για να το υποστηρίξεις....
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Το θέμα είναι οτι προτείνει ´Μή-Εμπλοκή´υποτιμώντας πλήρως το διεθνές σκηνικό πού ειχε δημιουργηθεί.
Γιατι δεν μάς λεει τούς ´κρυφούς´του πόθους ο εν λόγω??
Η Ουδετερότητα πιθανώς νά έκανε τούς Παπούδες μας να τραγουδάνε ομαδικά Ναζιστικά Εμβατήρια.
Θα τρίζουν τά κόκκαλα οσων πολέμησαν αλλά και τών αριστερών πού με γράμματά τους ζητούσαν να αποφυλακιστούν γιά να πάνε νά πολεμήσουν.

Υποθέτω πώς σε επόμενο πόνημά του θα γράψει πώς ηταν περιττή και η αντίσταση κατά τών Γερμανών...

Μιλάμε γιά μέγιστο Πουρκουά...............

Μάλλον θα έπρεπε να κάνει υπακοή η Ελλάδα (κατά το θεοδωρίδη) διότι τότε η Σοβιετική Ένωση είχε συνάψει το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ με το οποίο είχε στραφεί κατά των Αγγλογάλλων και καλούσε τους κομμουνιστές να αντιταχθούν στον πόλεμο. Βέβαια όταν άρχισε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, τότε οι κομμουνιστές έπρεπε να υπερασπιστούν τη μάνα του σοσιαλισμού.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Μάλλον θα έπρεπε να κάνει υπακοή η Ελλάδα (κατά το θεοδωρίδη) διότι τότε η Σοβιετική Ένωση είχε συνάψει το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ με το οποίο είχε στραφεί κατά των Αγγλογάλλων και καλούσε τους κομμουνιστές να αντιταχθούν στον πόλεμο. Βέβαια όταν άρχισε η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, τότε οι κομμουνιστές έπρεπε να υπερασπιστούν τη μάνα του σοσιαλισμού.

Μά εδώ ειναι το ζήτημα..
Ανανεωτικός υποτίθεται και αναβιώνει τίς πλέον Σταλινικές παραδόσεις..
Σέ λίγο θα βγάλουν στην επιφάνεια και τά ´διεθνιστικά´τού Μπεναρόγια..
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Μά εδώ ειναι το ζήτημα..
Ανανεωτικός υποτίθεται και αναβιώνει τίς πλέον Σταλινικές παραδόσεις..
Σέ λίγο θα βγάλουν στην επιφάνεια και τά ´διεθνιστικά´τού Μπεναρόγια..

Μπορεί να είναι ανανεωτικός, αλλά η κληρονομιά είναι κοινή.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Μπορεί να είναι ανανεωτικός, αλλά η κληρονομιά είναι κοινή.

Το πώς διαχειρίζεται όμως κάποιος την κληρονομιά και τί λέει γι´αυτήν έχει διαφορά.
Την δεκαετία τού 70 και τού 80υπήρξαν πολλές φωνές πού μίλησαν διαφορετικά.
Και υπάρχουν ντοκουμέντα πώς οι αριστεροί πολίτες ήθελαν ή πήγαν να πολεμήσουν στο Αλβανικό Μέτωπο,οπως και το τι προέκυψε μετά στην Εθνική Αντίσταση.
Εδώ ομως,εν έτει 2009,εμφανίζονται ξανά ´σκελετοί απο την ντουλάπα´πού είναι ανατριχιαστικοί.
Αν τάγραφε αυτά συνεργάτης τού Μεταξά θα χαρακτηριζόταν ´μοναρχοφασίστας´...