Εντάξει, είναι θλιβερή η επέτειος.Εντάξει, είναι μεγαλειώδης η απάντηση του Παλαιολόγου.Η Πόλη όμως δεν είχε αλωθεί και παρακμάσει πριν από 250 περίπου χρόνια;(1204);Η ερώτηση δεν περιέχει ειρωνεία ή κα´τι παρόμοιο.Είναι μιά εύλογη απορία.Δεν έχω διαβάσει βιβλία γιάυτό, δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ.Το ερώτημα όμως παραμένει.Ήταν ή όχι το αποκορύφωμα μιας παρηκμασμένης πορείας;
Εντάξει, είναι θλιβερή η επέτειος.Εντάξει, είναι μεγαλειώδης η απάντηση του Παλαιολόγου.Η Πόλη όμως δεν είχε αλωθεί και παρακμάσει πριν από 250 περίπου χρόνια;(1204);Η ερώτηση δεν περιέχει ειρωνεία ή κα´τι παρόμοιο.Είναι μιά εύλογη απορία.Δεν έχω διαβάσει βιβλία γιάυτό, δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ.Το ερώτημα όμως παραμένει.Ήταν ή όχι το αποκορύφωμα μιας παρηκμασμένης πορείας;
Διαβάζω τώρα τη συνέντευξη του Runciman που προτείνει ο akis, και τον Βλασίδη που προτείνει ο BeavisEχεις απόλυτο δίκιο.
Η αρχή τής Πτώσης γίνεται απο την κατάληψη τής Πολης απο τούς Φράγκους το 1204,πού θεωρείται μιά απο τίς πιό μαυρες σελίδες τής Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Μετά τήν επανακατάληψη τής Πόλης (το 1261)έχει αρχίσει πιά γεωγραφικά η φθορά , ταυτόχρονα όμως επισυμβαίνει η ´Τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση´(βλ .και ομώνυμο βιβλίο τού Runciman)στά Γράμματα και στίς Τέχνες.
Διαβάζω τώρα τη συνέντευξη του Runciman που προτείνει ο akis, και τον Βλασίδη που προτείνει ο Beavis
(κυρίως, την ανικανότητα των αυτοκρατόρων του μέχρι τον Παλαιολόγο).
το αποτέλεσμα το γνωρίζετε.
Απολίτιστοι;Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είχε καθόλου πολιτισμό;Διαφωνώ.Oποιαδήποτε κι αν υπήρξε η αιτία(κι ακούστηκαν ήδη μερικές εδώ) η πτώση και διάλυση του Βυζαντίου ήταν νομοτέλεια.Το λυπηρό είναι ότι αυτή συντελέστηκε από ένα απολίτιστο συνονθύλευμα άπιστων.....
Αν αυτά τα 400 χρόνια που ακολούθησαν είμασταν υπόδουλοι σε άλλο λαό δεν θα είμαστε σήμερα ουραγοί.
Aπιστοι σημαίνει να θεωρείς πως η μετά θάνατος ζωή σημαίνει να κάνεις παρέα με ουρί και να απολαμβάνεις πλουσιοπάροχα γεύματα:BDGBGDB55:Τι σημαίνει άπιστοι φίλε μου?
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.