29 ΜΑΙΟΥ 1453..

AKIS 96

AVClub Addicted Member
7 December 2007
2,006
Βύρωνας
Άλωση Κωνσταντινούπολης ..

"Το δε την πόλιν σοι δούναι, ούτ' εμόν έστιν ούτ' άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών".
H Μεγαλειώδης απάντησις τούΚωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν ο τελευταίος τού ζήτησε να παραδόσει την Πόλη στίς 21/5/1453

Για πολλούς οι μέρες που άλλαξαν την ιστορία της ευρώπης όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Μέσα σε αυτούς και εγώ.

"Θε μου, και τώρα τι
Που ´χε με χίλιους να παλέψει
χώρια με τη μοναξιά του
Ποιος;
Αυτός που ´ξερε μ´ ένα λόγο του να δώσει ολάκερης της
γης να ξεδιψάσει
Τι;
Που όλα του τα ´χαν πάρει
και τα πέδιλά του τα σταυρόδετα με το τρικάνι του το
μυτερό και το τοιχίο που κουβαλούσε κάθε απομεσήμερο
να κρατάει τα γκέμια ενάντια στον καιρό σαν ζόρικο και πηδηχτό βαρκάκι...
Μεσημέρι από νύχτα
Και μητ´ ένας πλάι του
Μονάχα οι λέξεις του οι πιστές που ´σμιγαν όλα τους τα χρώματα
να αφήσουν μες στο χέρι του μια λόγχη
από άσπρο φως...
πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του
άσπαστη κειτώμενος ,
Αυτός,
Ο Τελευταίος Ελληνας.'
Απόσπασμα απο το ´Θάνατος και Ανάσταση τού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου´τού Οδυσσέα Ελύτη(άλλος ´εθνικιστής ´και αυτός,μαζί με τούς Βιζυηνό,Καρυωτάκη,πού έγραψαν ποιήματα γιά τον Παλαιολόγο)........

Εντάξει, είναι θλιβερή η επέτειος.Εντάξει, είναι μεγαλειώδης η απάντηση του Παλαιολόγου.Η Πόλη όμως δεν είχε αλωθεί και παρακμάσει πριν από 250 περίπου χρόνια;(1204);Η ερώτηση δεν περιέχει ειρωνεία ή κα´τι παρόμοιο.Είναι μιά εύλογη απορία.Δεν έχω διαβάσει βιβλία γιάυτό, δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ.Το ερώτημα όμως παραμένει.Ήταν ή όχι το αποκορύφωμα μιας παρηκμασμένης πορείας;

Εντάξει, είναι θλιβερή η επέτειος.Εντάξει, είναι μεγαλειώδης η απάντηση του Παλαιολόγου.Η Πόλη όμως δεν είχε αλωθεί και παρακμάσει πριν από 250 περίπου χρόνια;(1204);Η ερώτηση δεν περιέχει ειρωνεία ή κα´τι παρόμοιο.Είναι μιά εύλογη απορία.Δεν έχω διαβάσει βιβλία γιάυτό, δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ομιλώ.Το ερώτημα όμως παραμένει.Ήταν ή όχι το αποκορύφωμα μιας παρηκμασμένης πορείας;

Eχεις απόλυτο δίκιο.
Η αρχή τής Πτώσης γίνεται απο την κατάληψη τής Πολης απο τούς Φράγκους το 1204,πού θεωρείται μιά απο τίς πιό μαυρες σελίδες τής Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Μετά τήν επανακατάληψη τής Πόλης (το 1261)έχει αρχίσει πιά γεωγραφικά η φθορά , ταυτόχρονα όμως επισυμβαίνει η ´Τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση´(βλ .και ομώνυμο βιβλίο τού Runciman)στά Γράμματα και στίς Τέχνες.

Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Καλημερα,
Ναι αν σκεφτεις οτι την περιοδη αυτη οταν μιλαμε για βυζαντινη αυτοκρατορια μιλαμε για την Πολη και τον Μυστρα μονο
Ηταν θεμα χρονου...

Eχεις απόλυτο δίκιο.
Η αρχή τής Πτώσης γίνεται απο την κατάληψη τής Πολης απο τούς Φράγκους το 1204,πού θεωρείται μιά απο τίς πιό μαυρες σελίδες τής Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Μετά τήν επανακατάληψη τής Πόλης (το 1261)έχει αρχίσει πιά γεωγραφικά η φθορά , ταυτόχρονα όμως επισυμβαίνει η ´Τελευταία Βυζαντινή Αναγέννηση´(βλ .και ομώνυμο βιβλίο τού Runciman)στά Γράμματα και στίς Τέχνες.
Διαβάζω τώρα τη συνέντευξη του Runciman που προτείνει ο akis, και τον Βλασίδη που προτείνει ο Beavis

Διαβάζω τώρα τη συνέντευξη του Runciman που προτείνει ο akis, και τον Βλασίδη που προτείνει ο Beavis

Για την πορεία απο το 1204 και μετά ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο ειναι τού Γιώργου Καραμπελιά:'1204.H Διαμόρφωση τού Νεου Ελληνισμού´,απο τίς Εναλλακτικές Εκδόσεις.

η αιτία της παρακμής της παλαι ποτέ κραταιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήταν η αλλαγή των φιλάνθρωπων νόμων (κατάργηση του Αλληλέγγυου, καθώς και η διακοπή παροχής γης στους Ακρίτες, γη που καλλιεργούσαν αλλά και προστάτευαν στα σύνορα) και η ατιμώρητη εκμετάλλευση των Δυνατών προς τους οικονομικά ασθενέστερους. ταυτόχρονα, όταν για να λύσεις εξωτερικά προβλήματα (Σελτζούκοι - Νορμανδοί) καλείς τους Βενετούς να σε βοηθήσουν, μοιράζοντας προνόμια που σου στερούν χώρο και εξουσία, και χρησιμοποιείς μισθοφόρους στο στράτευμα, τότε η τύχη σου μοιάζει προδιαγεγραμμένη. οι σταυροφόροι, το 1204, ξεκίνησαν αυτό που ολοκλήρωσε ο Μωάμεθ ο Β' 249 χρόνια μετά. αμφότεροι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις αδυναμίες του Βυζαντίου (κυρίως, την ανικανότητα των αυτοκρατόρων του μέχρι τον Παλαιολόγο).
το αποτέλεσμα το γνωρίζετε.

(κυρίως, την ανικανότητα των αυτοκρατόρων του μέχρι τον Παλαιολόγο).
το αποτέλεσμα το γνωρίζετε.

Μήπως αυτό δε το συναντάμε ακόμα και ......σήμερα?
Όπου "αυτοκράτορες"..βλέπε "κυβερνώντες"

Oποιαδήποτε κι αν υπήρξε η αιτία(κι ακούστηκαν ήδη μερικές εδώ) η πτώση και διάλυση του Βυζαντίου ήταν νομοτέλεια.Το λυπηρό είναι ότι αυτή συντελέστηκε από ένα απολίτιστο συνονθύλευμα άπιστων.....
Αν αυτά τα 400 χρόνια που ακολούθησαν είμασταν υπόδουλοι σε άλλο λαό δεν θα είμαστε σήμερα ουραγοί.

Oποιαδήποτε κι αν υπήρξε η αιτία(κι ακούστηκαν ήδη μερικές εδώ) η πτώση και διάλυση του Βυζαντίου ήταν νομοτέλεια.Το λυπηρό είναι ότι αυτή συντελέστηκε από ένα απολίτιστο συνονθύλευμα άπιστων.....
Αν αυτά τα 400 χρόνια που ακολούθησαν είμασταν υπόδουλοι σε άλλο λαό δεν θα είμαστε σήμερα ουραγοί.
Απολίτιστοι;Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είχε καθόλου πολιτισμό;Διαφωνώ.
Άλλωστε,απο τον 13ο-18ο αιώνα γνώρισε μεγάλη ακμή.

Άπιστους, μάλλον εννοείς αυτούς που δεν είναι πιστοί σε κάποια θρησκεία.Βέβαια,δεν μπορούμε να ονομάσουμε τους Οθωμανούς Τούρκους άπιστους.

Σε ποιούς να είμαστα υπόδουλοι;Έτσι κι αλλιώς, με τον σκοταδισμό που επικρατούσε τότε(το γιατί είναι άλλο θέμα) δε νομίζω να κάναμε και πολλά πράγματα...

Last edited:
Re: Απάντηση: 29 ΜΑΙΟΥ 1453..

Τι σημαίνει άπιστοι φίλε μου?
Aπιστοι σημαίνει να θεωρείς πως η μετά θάνατος ζωή σημαίνει να κάνεις παρέα με ουρί και να απολαμβάνεις πλουσιοπάροχα γεύματα:BDGBGDB55: