Τελευταίος και καταιδρωμένος, αλλά τουλάχιστον σε ψιλοάδειο σινεμά, πήγα και εγώ.
Εικόνα (+++)
Εκπληκτική, όπως την περίμενα. Επιτέλους, αρχίζει και γίνεται κατανοητό ότι τα ψηφιακά εφέ δεν πρέπει να έχουν πάντα στόχο την αληθοφάνεια. Η ομορφιά αυτής της ταινίας είναι ότι μοιάζει με
έργο τέχνης και όχι με ιστορικό ντοκυμανταίρ! Αυτή η αισθητική είναι και ο κύριος λόγος που ήθελα να την δω.
Μαγκιά (++)
"Μολών λαβέ", "Σπαρτιάτες, ποιο είναι το επάγγελμά σας", "Έχω κράμπα και δε μπορώ να γονατίσω", "Μόνο οι Σπαρτιάτισσες γεννούν άνδρες", "Μόνο ένας κοιτάζει πίσω" και βέβαια η προσφώνηση "Σπαρτιάτη" πριν από το "Ή ταν ή επί τας"... όλα είναι εκεί. Ομολογουμένως, η γραφή του Miller είναι αρκετά πομπώδης για τη σύγχρονη αισθητική, κάτι που δεν ενοχλούσε τόσο στο Sin City, αλλά εδώ χρειάζεται και μια μικρή θετική προδιάθεση για να τη δεχτείς.
Σκηνοθεσία (++)
Εύσημα στον Snyder για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην αισθητική κατεύθυνση της ταινίας. Κατά τα άλλα, τα ωραία πλάνα που είδαμε πρέπει να αποδοθούν κυρίως στον Miller. Δυστυχώς, δε θυμάμαι καθόλου αν στο comic υπήρχε η σκηνή του χορού της μάντισσας, που μου άρεσε πάρα πολύ. Οι υπερβολές στις απεικονίσεις των διαφόρων "κακών" λειτουργούν μια χαρά και ξαναθυμίζουν ότι η ταινία δεν προσπαθεί να διεκδικήσει oscar ιστορικής ακρίβειεας.
Μουσική (+)
Η μουσική είχε πολύ καλές στιγμές, αλλά δεν αντέχω άλλο τις κλασσικές "ηθικό δίδαγμα" μελωδίες στις αντίστοιχες σκηνές. Πώς όμως να τις αποφύγει όταν τέτοια είναι και η...
Πολιτική (---)
Το μεγάλο ξενέρωμα. Ενώ η ταινία ξεκινάει καταπληκτικά, δείχνοντας τον τρόπο ανατροφής των Σπαρτιατών, σιγά-σιγά αρχίζουν να μπαίνουν τα freedom και τα justice και τα reason

blink

και ολίγον από "λίκνο του πολιτισμού", με αποκορύφωμα τον λόγο της βασίλισσας, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γραφτεί για το Μπους! Πόσο μπερδεμένα τα έχουν πια στο μυαλό τους αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι;
Συμπέρασμα
Ναι αξίζει, τουλάχιστον για όσους μπορούν να απομονώσουν το πολιτικό μέρος (δεν τολμάω καν να το χαρακτηρίσω ιδεολογικό) και να ευχαριστηθούν όλα τα άλλα.