3D printers - Κατασκευές

Μιχαλη κανε focus ... το link εμφανιζει ABS και οχι PLA

με τον ender δεν ερχεται κανενα καρουλι, απλα εχει στη συσκευασια 10 μετρα νημα για δοκιμες

το 1 κιλο ειναι περιπου 300 μετρα νημα ... θα κατσεις να το τυλιξεις σε αλλο καρουλι? ασε που θα βρωμησει κλπ.

Nα συμπληρώσω επίσης, ότι άν καταφέρεις να τυλίξεις 300 μέτρα νήμα το πιο πιθανό είναι ότι θα καβαλήσει η μια σπείρα πάνω στην άλλη, και μετά...... πάπαλα.. Θέλει μηχάνημα να βάζει τις σπείρες δίπλα την μία στην άλλη...

Αυτες τις μερες προσπαθω να κατανοησω τα περι των 3D εκτυπωτων, τα μηχανηματα, τα προγραμματα και τις απειρες ρυθμισεις που απαιτουνται..:)

Εδω μια αραχνη επι του πιεστηριου και καποιες αλλες απο τις πρωτες εκτυπωσεις που εκανα ρυθμιζοντας τον εκτυπωτη.

dn7eogfh.jpg

Ευτυχως ο μινι εκτυπωτης Easythreed X1 εκατσε πολυ καλος, χωρις προβληματα.
(Εκτυπωμενα ειναι δυο στηριγματα για βαση εργαλειων, καποια χερουλια για βιδες Μ4 και Μ5, μια βαση παχυμετρου και μια γατα τεσταρισματος 3D εκτυπωτων.

Θα κανω μια παρουσιαση συντομα οταν θα εχω καταλαβει σε αρκετα καλο βαθμο τα βασικα.

Εδω το τελειωμενο αραχνοειδες βαμμενο με μαυρο σπρευ
9cpz4uPl.jpg
2GQOFzDm.jpg

Last edited:
Φτιαγμενη ειναι, καθεται κατω απο το καρουλι. Λεγεται lazy Susan

Η αλλη με τους κυλινδρους και τα ρουλεμαν που εφτιαξα (φαινεται λιγο στη φωτο παραπανω) , αν και δουλευει καλα, καποιες φορες παει να σφιξει το νημα, εστω προσωρινα.
Το αλλο στο πλαι γυριζει και με ενα φυσημα, με την παραμικρη κινηση. Το παρατηρω μηπως εχει θεμα λογω πλαγιας θεσης, οπως λογικα το παρατηρησες, αλλα σε ενα τριωρο εικτυπωσεων δεν παρουσιασε τιποτα.

Θα φτιαξω ομως το καθαριστηρι του νηματος, που μου εδωσες το λινκ.

Συνεχιζονται οι δοκιμες και καταλαβα οτι η σμικρυνση αντικειμενων δεν δουλευει σωστα σε αυτους τους εκτυπωτες.

Αρα, εκτος καποιων εξαιρεσεων, τα ετοιμα σχεδια που βρισκονται δωρεαν στο ιντερνετ πρεπει να εχουν μαξιμουμ διαστασεις 100χ100χ100μμ για τον δικο μου μινι εκτυπωτη.

Εδω το σχεδιο ενος MiG 29 κιτ που πρεπει να κοπει και να συναρμολογηθει https://www.thingiverse.com/thing:4052455

Η παρακατω εκτυπωση ειναι στο αρχικο μεγεθος και με χρονο εκτυπωσης περιπου 2 ωρων.
featured_preview_20191216_210820-01.jpeg

Εδω αυτο που εκτυπωσα σε σμικρυνση 20%, με δυσκολια συναρμολογηθηκε, και σε χρονο εκτυπωσης περιπου μισης ωρας (η πιο γρηγορη δυνατη εκτυπωση).
Η συντομη εκτυπωση, αντι της κανονικης, εχει τεραστιο αντικτυπο στην ποιοτητα, οπως βλεπουμε παρακατω.
bFyhdozh.jpg

Γενικως ομως, το πλαστικο ειναι ενα αθλιο υλικο (και οπως βγαινει απο τους συγκεκριμενους φτηνους/μεσαιους εκτυπωτες) για καλλιτεχνικες δημιουργιες.
Ειναι ιδανικο ομως για διαφορες χρηστικες εκτυπωσεις αλλων αντικειμενων και εξαρτηματων.

Μου αρεσε πολυ αυτο που μου ειπε οτι εφτιαξε ο Θανασης, ενα πλαστικο καπακι μπαταριας ενος παχυμετρου.
Απλη κατασκευη, αλλα αν χασεις το καπακι της μπαταριας του παχυμετρου, ειναι σημαντικη. Για τετοια πραγματα αξιζει ενας φτηνος 3d Εκτυπωτης (μεχρι E200)

Συνεχιζονται οι δοκιμες και καταλαβα οτι η σμικρυνση αντικειμενων δεν δουλευει σωστα σε αυτους τους εκτυπωτες.
Αρα, εκτος καποιων εξαιρεσεων, τα ετοιμα σχεδια που βρισκονται δωρεαν στο ιντερνετ πρεπει να εχουν μαξιμουμ διαστασεις 100χ100χ100μμ για τον δικο μου μινι εκτυπωτη.
Εδω το σχεδιο ενος MiG 29 κιτ που πρεπει να κοπει και να συναρμολογηθει https://www.thingiverse.com/thing:4052455
Η παρακατω εκτυπωση ειναι στο αρχικο μεγεθος και με χρονο εκτυπωσης περιπου 2 ωρων.
Εδω αυτο που εκτυπωσα σε σμικρυνση 20%, με δυσκολια συναρμολογηθηκε, και σε χρονο εκτυπωσης περιπου μισης ωρας (η πιο γρηγορη δυνατη εκτυπωση).
Η συντομη εκτυπωση, αντι της κανονικης, εχει τεραστιο αντικτυπο στην ποιοτητα, οπως βλεπουμε παρακατω.
Γενικως ομως, το πλαστικο ειναι ενα αθλιο υλικο (και οπως βγαινει απο τους συγκεκριμενους φτηνους/μεσαιους εκτυπωτες) για καλλιτεχνικες δημιουργιες.
Ειναι ιδανικο ομως για διαφορες χρηστικες εκτυπωσεις αλλων αντικειμενων και εξαρτηματων.
Μου αρεσε πολυ αυτο που μου ειπε οτι εφτιαξε ο Θανασης, ενα πλαστικο καπακι μπαταριας ενος παχυμετρου.
Απλη κατασκευη, αλλα αν χασεις το καπακι της μπαταριας του παχυμετρου, ειναι σημαντικη. Για τετοια πραγματα αξιζει ενας φτηνος 3d Εκτυπωτης (μεχρι E200)

Γιατι να εκτυπωσεις τα 4 κομματια σε αυτη τη μορφη και οχι το καθενα ξεχωριστα κερδιζοντας το μισο υλικο και αρα και χρονο.

Last edited by a moderator:
κυριως, οι εκτυπωσεις ειναι για εξαρτηματα τα οποια ειτε δεν μπορεις να βρεις στην αγορα, ειτε ειναι ακριβα. Επισης εαν σχεδιαζεις φτιαχνεις και custom εξαρτηματα.

Εδω η εκτυπωση που αναφερει ο Μιχαλης ... αντε βρες το καπακι μπαταριας του παχυμετρου, εκτυπωση 3 λεπτα και ετοιμο, αν θες το βαφεις

Attachments

• ΓŽΒΊΓŽΒ±Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΉ Γβ‚¬ΓŽΒ±Γβ€‘Γβ€¦ΓŽΒΌΓŽΒ΅Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€¦.jpg
    ΓŽΒΊΓŽΒ±Γβ‚¬ΓŽΒ±ΓŽΒΊΓŽΒΉ Γβ‚¬ΓŽΒ±Γβ€‘Γβ€¦ΓŽΒΌΓŽΒ΅Γβ€žΓΒΓŽΒΏΓβ€¦.jpg
    91.5 KB · Views: 109
Γιατι να εκτυπωσεις τα 4 κομματια σε αυτη τη μορφη και οχι το καθενα ξεχωριστα κερδιζοντας το μισο υλικο και αρα και χρονο.

Πολυ σωστη ερωτηση!

Πρωτιστως ηθελα να δοκιμασω να εκτυπωσω το σετακι, το κιτ με τα αποσπωμενα κομματια για να δω πως ακριβως βγαινει και ποσο ευκολα αποσπωνται. Τωρα γνωριζω τι ρυθμισεις πρεπει να γινουν ωστε το σετακι να τυπωθει πιο σωστα.

Απο την αλλη, ειναι αληθεια οτι το περισσευον υλικο ειναι αρκετο, οπως και ο χρονος εκτυπωσης, αλλα με μια εκτυπωση (αντι 4) τελειωνεις. Μου αρεσε επισης που εκτυπωσα κατι μη συνηθισμενο!

Αυτό Γιάννη να υποθέσω οτι είχε ξεκινήσει να τυπώνεται πρίν εξαφανιστούν, έ; :ernaehrung004:

πω πω πραμα, χαρας την υπομονη σου!!
Κατι δεκαδες ωρες εννοεις καθως βλεπω οτι και η ποιοτητα μαλλον ειναι στο μαξ. (0.1 layer thickness).

Απιθανο βγηκε ομως!!

Ωραίο Γιάννη!
Για πες, αν έχεις κάνει κάτι από επεξεργασία μετά την εκτύπωση.

Χιώτης....
είχε όντως πολλές ώρες, και πολλά τα κομμάτια τα οποία ταίριαζαν με πάρα πολύ ακρίβεια θα έλεγα. Η ποιότητα είναι εξαιρετική. Πόδια - χέρια και γνάθος είναι όλα κινούμενα και κουμπωτά. Υποστυλώματα δεν έβαλα πουθενά.
Το μόνο που δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τέλους, ήταν ο σκελετός του κορμού, όπου στα τελειώματα των κοκάλων, επειδή λέπταινε πάρα πολύ, έχασε την πρόσφυση το νήμα. Αλλά σώθηκε ευτυχώς.

Nassos....
από επεξεργασία τίποτα απολύτως. όπως εκτυπώθηκε έτσι και είναι. Το μόνο που έκανα είναι να κολλήσω κάποια κομμάτια απο την ουρά, καθότι είναι τεράστια, και ναι μέν κουμπτωτά όλα, αλλά ένα απειροελάχιστο κενό το είχαν.

Πλεον κανω τις τελευταιες δοκιμες στο τσιπικο εκτυπωτακι για να δω μεχρι που φτανει η ποιοτητα και κυριως η ακριβεια εκτυπωσης του.

Νομιζω οτι το σπειρωμα μιας βιδας ειναι μια γερη δοκιμη τοσο για να τεσταρει κανεις την ποιοτητα αλλα κυριως την ακριβεια της εκτυπωσης.

Εδω το τυπωμα μια βιδας σε καλη αναλυση (0.1μμ layer height) και θερμοκρασια 200c (το νημα εχει ευρος θερμοκρασιας απο 195-220c)
gKVbGFhh.jpg

To αποτελεσμα δεν ειναι τοσο καλο oσο πρεπει για μια βιδα, σε καποια σημεια το πλαστικο φαινεται να κρεμαει λιγο, και χρειαζονται καποιες ρυθμισεις παραπανω.
Ισως επρεπε να μειωσω λιγο την θερμοκρασια η/και να μειωσω και την ταχυτητα (απο 40 σε 30mm/sec) για να μπορει να κρυωνει πιο γρηγορα το πλαστικο.

Eπελεξα ομως να βαλω εναν ανεμιστηρα διπλα στον εκτυπωτη κατα την διαρκεια της εκτυπωσης:
gGqQs4Vh.jpg

Το παραπανω αποτελεσμα ειναι πολυ καλυτερο και οπτικα ισως φαινεται οπως πρεπει, αλλα στην πραξη το παξιμαδι δεν βιδωνει καλα.
Μικρο το προβλημα καθως με ενα περασμα απο μια φιλιερα η βιδα διορθωνεται μια χαρα.

Δεν ξερω εαν αυτο ειναι το ποιοτικο οριο του μικρου και φτηνου αυτου εκτυπωτη, η εαν θα μπορουσα να κανω και καποιες αλλες ρυθμισεις (απο τις δεκαδες ρυθμισεις που υπαρχουν και τους εκατονταδες συνδυασμους που δημιουργουνται..). Παντως δεν περιμενα ουτε αυτη την αποδοση με τα 70 ευρω που κοστισε.

Η πλακα ομως ειναι οτι ειναι ενα πααααρα πολυ ενδιαφερον παιχνιδακι και δεν εχει περασει μερα που να μην εχω τυπωσει εστω και ενα μικρο πραγματακι απο τοτε που τον πηρα.

Συντομα θα μπορω να κανω ενα ουσιαστικο review για τον συγκεκριμενο εκτυπωτη που κατ' επεκταση θα ισχυει για ολους τους μικρους εκτυπωτες αυτης της κατηγοριας.

Last edited:
Εδω καποια στιγμιοτυπα απο την δημιουργια του F16!

Aποτελειται απο δυο κομματια τα οποια τυπωθηκαν ξεχωριστα. Στο κιτ θα μπουρουσαν να τυπωθουν σε μια εκτυπωση.
Oyt9svvh.jpg

Βλεπουμε οτι σε καθε εκτυπωση τυπωνεται μια βαση γυρω απο το αντικειμενο. Αυτη η βαση/πλεγμα ειναι πολυ σημαντικη καθως βοηθαει να κολλησει καλα η εκτυπωση στην επιφανεια.
Τελικα δεν γλυτωνεις και πολυ υλικο ουτε χρονο τυπωνοντας το καθε εξαρτημα ξεχωριστα, αντι σε ενα κιτ, αφου παλι εκτυπωνεται αυτη η βαση.

Εδω το αεροπλανακι μετα το καθαρισμα. Η εκτυπωση εγινε σε draft mode (0.2mm layer height) δηλαδη γρηγορη εκτυπωση για οικονομια χρονου εις βαρος της ποιοτητας.
bFyhdozh.jpg

Το συγκεκριμενο αεροπλανακι πηρε περιπου μιση ωρα το καθε τεμαχιο. Στην καλη εκτυπωση θα επαιρνε τουλαχιστον τον διπλασιο χρονο και παραπανω.

Και εδω βαμμενο ασημι χρωμα (βερνικι σπρευ απο lidl). To ΜιG29 διπλα ειναι βαμμενο χρυσο χρωμα (βερνικι σπρευ απο lidl).
u4pYm5rh.jpg

Kαι εδω οσα υπολοιπα πραματακια εχω τυπωσει και δεν εχω ηδη χρησιμοποιησει και δεν εχω δωσει τριγυρω.

uftl2h6.jpg

Τωρα επι του πιεστηριου τυπωνονται διαφορα σκαθαρια :)

Θα πρεπει να αυξησεις τοπικα (και οχι γενικα στο μηχανημα) τη ψυξη του μοντελου

Οταν τυπωνεις μεμονωμενα κομματια ενος μοντελου, εχεις πλεονεκτημα σε περιπτωση αστοχιας. Δηλαδη, εαν φτιαξεις κατι μεγαλο πχ με 4 κομματια και τα τυπωνεις ολα μαζι, και κατι παει στραβα προς το τελος της εκτυπωσης, τα χανεις ολα με τη μια.

Eυχαριστω συναδελφοι, καθε συμβουλη περι ορθοτερης χρησης αυτων των μηχανηματων ευπροσδεκτη.

Πανο, δυστυχως τα πριντερακια αυτα ειναι καλα μονο για χρησιμα/χρηστικα ειδη και εξαρτηματα και οχι για καλλιτεχνηματα. Το πλαστικο οπως ειπα ειναι μιζερο υλικο για δημιουργιες.

Ομως κατι πομολακια για ντιζες/βιδες, καποιες αρκετες βασεις για παχυμετρα, 4-5 pegs για τις διατρητες πλατες εργαλειων που εχω και ενα μινι πλαστικο τριβειακι, τα χαρηκα παρα πολυ που τα εφτιαξα!!

Μεγάλη υπόθεση να φτιάχνεις ότι πλαστικό θέλεις και που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά, πολλές φορές!!!