3D printers - Κατασκευές

Tυπώνεις ένα αντικείμενο σε ABS σε έναν FDM.
Ακριβώς το ίδιο το τυπώνεις με απλή ρητίνη σε έναν SLA.
Με το ίδιο infill.

Ποιο έχει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή;

Αλλη μια περιττη εκτυπωση ενος εξαρτηματος που κανει φτηνοτερα να το αγορασεις απο μαγαζι...:)

Προκειται για ενα κλιπακι που πιανει στον λαιμο των αναψυκτικων για να τα κρεμας στο σακιδιο/ζωνη/κλπ.
vqXZiKbh.jpg

Πηγη: https://www.thingiverse.com/thing:2197359
Νομιζω οτι το infill πρεπει να ανεβει στο 50% για μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα.
Επισης τα ακρα του δακτυλιδιου να τροχιστουν κατα 1μμ περιπου το καθε ενα, ωστε να μην κινδυνευει να σπασει απο τις πολλες χρησεις, ειτε απο ατσαλη κινηση.

• Like
Reactions: anastasg
Tυπώνεις ένα αντικείμενο σε ABS σε έναν FDM.
Ακριβώς το ίδιο το τυπώνεις με απλή ρητίνη σε έναν SLA.
Με το ίδιο infill.

Ποιο έχει μεγαλύτερη μηχανική αντοχή;
Δείξε μας τι αντικειμενο ειναι αυτο και θα σου πουμε! δεν εχει straight forward απαντηση (αν και οι πιθανοτητες ειναι υπερ του FDA!)

Επισης χρειάζεται να εχει την αντοχη που θες? (χρηση) Δεν εχει νοημα να φτιαξεις ενα περιεργο διακοσμητικο βαζο με FDΑ που θα φαινεται χαλια για να μη σπαει αν το χτυπησεις με σφυρί (μηχανικη αντοχή), ενω θα μπορουσες να το φτιαξεις με ρητίνη μπιμπελό σκέτο, με σφυρι να σπαει (χαμηλοτερη μηχανική αντοχή) αλλα αν απλα πεσει απο το ραφι να μην πάθει τιποτα.

ΠΧ το αντικειμενο που εκανε ο φιλος για τα μπουκάλια πιο πανω, ναι κι εγω θα το τυπωνα σε FDA, 80-100% solid κι ο λογος που θα το τυπωνα μιας και το εχει το Jumbo ειναι οτι αμα παω μεχρι το jumbo δε θα μου κοστισει μισο ευρω αλλα καμμια 30αρια€ μαζι με αλλα 10 πραγματα αχρηστα που θα παρω. :p

Last edited:
  • Like
Reactions: panosk82
Εγώ τυπώνω πράγματα που δεν υπάρχουν στο εμπόριο ή είναι (σχετικά) ακριβά.

Το πρώτο είναι βάση τηλεφώνου ντουζ, δεν υπάρχει στο εμπόριο κάτι που να ταιριάζει στην κρεμάστρα που έχω στον τοίχο της ντουζιέρας μου (ώστε να αποφύγω έξτρα τρύπα στα πλακάκια του μπάνιου).
Αυτή που έφτιαξα εγώ ταιριάζει τέλεια.

Το δεύτερο είναι αρθρωτό στήριγμα (?? κάπως έτσι) μεγεθυντικού φακού. Ο φακός βιδώνεται πάνω στο πλαστικό περικαλώ (οι σπείρες τυπωθήκανε μια χαρά), επαγγελματικά πράματα...

Το τρίτο είναι speed square με εκατοστά, ενώ αυτά που πουλιούνται είναι με ίντσες και ξεκινάνε και από 10 ευρώ... (νταξ, η ορθή γωνία δεν βγήκε και τόσο ορθή...την έτριψα λίγο με γυαλόχαρτο για να την κάνω 90º)

DSC_0012.jpg

DSC_0013.jpg

DSC_0015.jpg

Δείξε μας τι αντικειμενο ειναι αυτο και θα σου πουμε!
Το πρώτο, η βάση του τηλεφώνου της ντουζιέρας.

Last edited:
Ναι οκ, ήθελε διόρθωση οι 90º.
Πάντως τα υπόλοιπα σωστά βγήκανε, τα εκατοστά, οι 45º, οι 30º.

Ένα πράγμα με χαλάει μόνο, το ότι το PLA λιώνει σε χαμηλή θερμοκρασία.

Το τελευταίο σχέδιο & print, ένα διπλό συρτάρι για το γραφείο, στο πλάτος του ενισχυτή ακουστικών. Στο πίσω μέρος έχει εσοχή για να "θηλυκώνει" στη βάση των οθονών. Όταν ξαναψωνίσω filaments θα το τυπώσω σε σωστά χρώματα :P

Attachments

• IMG_20210331_151622.jpg
    IMG_20210331_151622.jpg
    372.6 KB · Views: 23
  • desktop drawer.jpg
    desktop drawer.jpg
    258.9 KB · Views: 21
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μάλλον ακομη η σχέση τιμή απόδοση είναι υπέρ των απλών 3d καθώς το κόστος πρώτης ύλης είναι κοντά στο μισό σε σχέση με τις ρητίνες και η επιφάνεια εκτύπωσης αρκετά μεγαλύτερη.
Βασικα με ελκύει πιο πολύ η εκτύπωση φιγουρων πάρα χαρακακια και jig . Δηλαδη θα προτιμούσα να φτιάξω πχ ένα κομμάτι lego προς αντικατάσταση κάποιου που έχασε ή έσπασε ο μικρός ή ακόμη και μια αρθρωτη φιγούρα iron man .
Σε απλό μόνο η σκέψη για να φτιάχνω μεγάλα κομμάτια πχ σκελετό για τηλεκατεθυνομενο ή ακόμη και μικρά cnc με εκτυπωμένα κομμάτια.

Μάλλον θα περιμένω λίγο ακόμη. Αλλα αυτά τα 80€ του μικρού απλου ήταν πειρασμός όπως και τα 150 για ρητίνης.

Εαν αγορασεις ενα καλο αλλα ακριβο PLA (περιπου 40ευρω/κιλο) και με καλες ρυθμισεις στον ender 3 φτιαχνεις απιστευτες φιγουρες, δεν θα φτασεις τη ρητινη, αλλα θα εισαι πολυ κοντα.

Εγω, το πρωτο πραγμα που εφτιαξα στον 3d ηταν 4 βασεις που συγκρατουν την γυαλινη επιφανεια σε ενα τραπεζι βεραντας και δεν υπηρχαν πουθενα στο εμποριο. Εσωσα ενα τραπεζι των 120 ευρω.

Παντως, δεν φτιαχνω εξαρτηματα που δεχονται πιεση, λογου χαρη σαν το σφικτηρα για τον μεγεθυντικο φακο ... γιατι θα σπασει ευκολα.

Ενα δείγμα διαφοράς εκτύπωσης μεταξύ ρητίνης και νήματος, προς βοήθεια, μιας και έχω υλικό για σύγκριση.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είναι το θές να φτιάξεις..

1617198834350.jpg1617198834292.jpg1617198834307.jpg1617198834321.jpg1617198834332.jpg1617198834343.jpg

Παντως, δεν φτιαχνω εξαρτηματα που δεχονται πιεση, λογου χαρη σαν το σφικτηρα για τον μεγεθυντικο φακο ... γιατι θα σπασει ευκολα.

Ο πρώτος που είχα έσπασε εύκολα, αυτός είναι ειδική έκδοση, ενισχυμένος, δεν σπάει εύκολα - πρέπει να τον ζορίζω πολύ για να φτάσει σε σημείο να σπάσει.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κινδυνεύσει πάντως.

Εαν αγορασεις ενα καλο αλλα ακριβο PLA (περιπου 40ευρω/κιλο) και με καλες ρυθμισεις στον ender 3 φτιαχνεις απιστευτες φιγουρες, δεν θα φτασεις τη ρητινη, αλλα θα εισαι πολυ κοντα.

Εγω, το πρωτο πραγμα που εφτιαξα στον 3d ηταν 4 βασεις που συγκρατουν την γυαλινη επιφανεια σε ενα τραπεζι βεραντας και δεν υπηρχαν πουθενα στο εμποριο. Εσωσα ενα τραπεζι των 120 ευρω.

Σχωρα με αλλα διαφωνώ, δε μπορεί να φτασει κανένας fdm εκτυπωση φιγούρας εκατοστων, ενος SLA ασε που οι φιγουρες/μινιατουρες θέλουν primer βαψιματα κλπ τα οποια γίνονται παιχνιδι επανω στην ρητινη... Ακομα κι ενας μεταχειρισμενος photon παντα θα τυπωνει καλύτερα φιγουρες απο fdm οποιασδηποτε κατηγοριας τιμής ρυθμίσεων νηματος. οι ρητινες με λιγο ψαξιμο δεν ειναι τοσο ακριβες...

• Like
Reactions: Σωφρον
Ενα δείγμα διαφοράς εκτύπωσης μεταξύ ρητίνης και νήματος, προς βοήθεια, μιας και έχω υλικό για σύγκριση.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είναι το θές να φτιάξεις..
Σαμποτααααααααζ :love:
Αφου βρε Γιαννη δεν εχεις βαλει support στο PLA

Γραψε και τους χρονους

οι ρητινες με λιγο ψαξιμο δεν ειναι τοσο ακριβες...
Μια ρητίνη που να έχει τις ίδιες ιδιότητες (μηχανικές, αντοχή θερμοκρασίας) με το ABS, πόσο κοστίζει;

Δε χρησιμοποιώ καμμια ρητινη αντοχης, μονο απλες. Δεν εχουν κανενα θεμα με την θερμοκρασια, δε λιωνουν τα prints! Δεν ειναι τοσο εύθραυστα αλλα για μαστορικες δουλιες θα προτιμουσα FDM οπως προειπα, διότι η ελαστικοτητα που εχει δινει ανθεκτικότητα. Οτι τυπωθει σε ρητινη ειναι άκαμπτο οποτε αν δεν ειναι συμπαγές η ειναι πολυ λεπτό μετα απο καποιο οριο λογικο να σπασει. Μη το φοβαστε παντως δεν ειναι τοσο fragile!

Σαμποτααααααααζ :love:
Αφου βρε Γιαννη δεν εχεις βαλει support στο PLA

Γραψε και τους χρονους
Οχι...... δεν έχω βάλει. Αλλα και που έβαζα.. μικρή η διαφορά. Ασε που πιο ευκολα καθαρίζεις τις τριχούλες, παρά τα σαπόρτια.. :giggle:
Χρόνους δεν θυμάμαι. Δεν κρατάω τέτοια στοιχεία, η πιο σωστά το αμελώ.

Παίδες για πείτε και ποιους εκτυπωτές ρητίνης έχετε...έτσι να έχουμε μια ιδέα...☺️