3D printers - Κατασκευές

χεχε, ωραιο δωρακι για τη γιορτη!!

Θα ειχαν χρησιμοποιησει Nylon που ειναι και το πλεον ενδεδειγμενο υλικο. Οπως ομως ειπα, δεν ξερω και δεν νομιζω οτι αυτα τα κοινα πριντερακια να μπορουν να χρησιμοποιησουν ναυλον σαν filament, το οποιο εχει μεγαλυτερη θερμοκρασια τηξης απο τα αλλα filaments.

Τωρα, αν και θεωρητικα η λιπανση παιζει τεραστιο ρολο εναντια την φθορα του πλαστικου, δεν μπορω να πω τι γινεται στην πραξη με PLA και σε τι βαθμο βοηθαει η χρηση του λιπαντικου.

Aυτο που μπορω να κανω ειναι να σου τυπωσω ενα γραναζι και να στο στειλω να το τσεκαρεις.
Εαν βρεις καποιον τυπο στο thingverse, ποσταρε το λινκ εδω.

Δυστυχως μπήκα σε σκέψεις γιατι τα γραζανια του δικού μου δεν ειναι εμπορικά διαθεσιμα οποτε θα πρεπει να αγοράσω ολο το σύστημα μετάδοσης ή να φτιάξω δικά μου . Δεν υπαρχει δηλαδη κατι έτοιμο στο thinkverse . Αυτο που ηθελα να κανω ειναι πέρα απο περιπτωση ζημιάς , καθώς δεν βρήκα μεταλλικά που να μου κάνουν για να αντικαταστήσω τα πλαστικά , ειναι να αλλάξω και αλλο την μείωση των γραναζιών απο 1/36 ώστε να αυξήσω την ροπή . Δεν Ειναι αυτοκίνητο ταχύτητας αλλα για δύσκολα terrain . Τωρα ζήτημα να φτάνει δηλαδη τα 10χλμ την ωρα . Νυλον δεν τυπώνουν οι απλοί . Οποτε θα πρεπει να βρω πιο υλικό ειναι πιο ανθεκτικό . Απο εκεί και πέρα ολο και κατι αλλο θα εκτυπώσω . Μπορει και ολοκληρο σασί και να μετακομίσω εκεί ολα τα ηλεκτρονικά και να σχεδιάσω δικό μου σύστημα μετάδοσης :p

• Like
Reactions: Χιωτης
Αν έχεις τα γρανάζια που θες να φτιάξεις, κι έχεις όρεξη να ασχοληθείς λίγο, με λίγο άμμο ειδικό φτιάχνεις καλουπάκια κι έχεις γρανάζια αλουμινένια.

Αν έχεις τα γρανάζια που θες να φτιάξεις, κι έχεις όρεξη να ασχοληθείς λίγο, με λίγο άμμο ειδικό φτιάχνεις καλουπάκια κι έχεις γρανάζια αλουμινένια.
Να φτιάξω καλούπια εννοείς . Δυσκολο μου ακούγεται . Οχι μονο για τα καλούπια αλλα και για το λιωσΙμο του αλουμινίου . Πάμε δηλαδη σε πράγματα εκτός της ενασχόλησης μου που ειναι κυρίως το ξύλο …. Αυτο με περιορίζει στο οτι δεν μπορω να αλλάξω με δικά μου γρανάζια για αλλαγη του ratio

Στον Ender 3 για να τυπώσετε οποιοδήποτε υλικό:
- ή αλλάζετε το heatbreak throat του hotend σας με ένα τέτοιο
- ή αλλάζετε all metal hotend (αυτό έχω πάρει εγώ, το '24V Set1 Add NTC')

Το πρώτο είναι οικονομικότερο χωρίς να είναι κατώτερο το αποτέλεσμα, το ίδιο είναι.
Εγώ πήρα το δεύτερο γιατί τότε δεν ήξερα ότι αρκούσε απλά να αλλάξω το heatbreak throat...(νιούμπης...:()

(με τα αντίστοιχα εξαρτήματα, τα ίδια ισχύουν και για οποιονδήποτε 3d printer)

Τυπωσα μια πριονοκορδελα proxxon που βρηκε και μου εστειλε το λινκ ενας φιλος απο τα ξενα 🥂

Eπρεπε να την εβγαζα φωτογραφια μολις τελειωσε το τυπωμα που ηταν μια παραλληλογραμμη μαζα απο τις υποστηλωσεις και τα στηριγματα (supports) για να μπορεσουν να τυπωθουν το τραπεζακι και η πανω μερια της κορδελας. Χωρις τις καταλληλες υποστηλωσεις, δεν θα μπορουσαν να τυπωθουν αυτα, γιατι δεν μπορει να τυπωθει κατι στον αερα!

Eδω ενα δειγμα για τα υποστηριγματα που τυπωνονται για να τυπωθουν σωστα τα γραμματα Τ και Η.
Αυτα τα υποστηριγματα (supports) πρεπει να αφαιρεθουν προσεκτικα με λεπιδα, πραγμα που δεν ειναι παντα ευκολο για να μην αφησει σημαδι.
SupportStructures_Figure-3-3DHub-2_600.jpg

Mου πηρε σχεδον μιση ωρα να καθαρισω τα υποστηριγματα. Εδω σχεδον καθαρισμενη η κορδελιτσα, που προκειται να βαφτει στα χρωματα της Proxxon.
Υψος ~5 εκατοστα
EcOlP2a.jpg

Ετοιμαζεται σιγα σιγα η 4η πριονοκορδελα Proxxon!

EcOlP2al.jpg

nIi3wkbh.jpg

tkRjdZQh.jpg

Of0Cn8ih.jpg

Τα απαραιτητα αυτοκολλητα θα κοπουν απο διαφορες πηγες
qUeXzemh.jpg

και θα κολληθουν πανω στην μινι πριονοκορδελιτσα καπως ετσι

gmymlE0h.jpg

Υψος περιπου 5 ποντοι.

Ηρθε η ωρα να κανω κατι με τις παλιες μπαταριες του Dewalt DW981 που ειχα ανανεωσει.
Αφου ακομα δεν εχω αξιωθεί να μονταρω την ηλεκτροποντα και να του φτιαξω μια ωραια μπαταρια στο κουτι του με lion (που εχω) και με BMS (που επισης εχω), ετυχε και βρηκα ενα ωραιο σχεδιακι για μετατροπη σε μπαταρια 12v Parkside. Το εφτιαξα ασπρο ωστε κααααααποια στιγμη να το βαψω κιτρινο.
Δουλευει μια χαρα

DW20211010_191542.jpgDW20211010_194733.jpgDW20211010_195230.jpg

Μια χαρα, αυτα ειναι τα καλα του 3d printing!

Ποση ωρα περιπου σε πηρε να τυπωσεις τα τεμαχια?
Τι ειδους ελασματα εβαλες για την συνδεσμολογια?

Ωραίος!
Με τι υλικό το έφτιαξες; PLA ή κάτι άλλο;
Ευχαριστω
PLA

Μια χαρα, αυτα ειναι τα καλα του 3d printing!

Ποση ωρα περιπου σε πηρε να τυπωσεις τα τεμαχια?
Τι ειδους ελασματα εβαλες για την συνδεσμολογια?
περιπου 6 ωρες
απλα κως

Σημερα δουλευαν ταυτοχρονα και τα δυο 3D εκτυπωτακια επειδη ηθελα να τυπωσω πολλα δειγματα 'στηριγματων/βασεων' για ενα χερουλι που ηθελα να στερεωσω καπου.
Η λεξη κλειδι για το thinkverse ειναι 'pipe holder η pipe mount'.
ZF4E6Cjh.jpg

Η ποιοτητα εκτυπωσης ηταν η πιο προχειρη που μπορουσα να επιλεξω (ο.3μμ layer height) καθως με ενδιεφερε κατ'αρχας το σχημα και οχι η ποιοτητα.
Εδω ενα απο τα δεκα περιπου στηριγματα σωληνα που τυπωσα για να διαλεξω το πιο βολικο.
98WWREkh.jpg

...και ενα κοντινο αλλα δεν καταφερα να βγαλω καθαρα την στιγμη που 'χτιζεται' το αντικειμενο.
k10usbzh.jpg

Εδω τα στηριγματα και πισω ο σωληνας που εχει βαφτει με σπρευ.
BuMJgoCh.jpg

Εγινε η τελικη επιλογη και τυπωθηκαν σε καλη ποιοτητα 2 απο τα στηριγματα -σε μεγαλη πυκνοτητα για αντοχη (infill 60%)- και βαφτηκαν στο ιδιο χρωμα με το χερουλι.
Εδω τοποθετημενα
dIEMxzph.jpg

Εκει υπαρχουν 3 σκαλακια που καποιες φορες δυσκολευουν τους γεροντες, οποτε μπηκε αυτο το χερουλι σε εκεινο το μερος αντι να γινει καποια μεγαλυτερη κατασκευη.

Eιναι πραγματικα απιστευτο το ποσο χρησιμος μπορει να φανει ενας 3D εκτυπωτης.
Πρεπει να ειναι απο τις καλυτερες επενδυσεις που εχω κανει σε εργαλεια απο αποψη δημιουργικοτητας, χρησιμοτητας και παιχνιδιου ταυτοχρονα!

Εδω ενα ανταπτορακι για μια σκουπα που δεν μπορουσε να βιδωθει στα κοινα κονταρια.
3roodUFh.jpg

Το μονο μειονεκτημα του συγκεκριμενου μινι εκτυπωτη -που προσωπικα δεν με ενοχλει- ειναι οτι αργει καπως να τυπωσει σε σχεση με τους μεγαλους.
Αυτο το ανταπτορακι με μεγαλη πυκνοτητα για αντοχη (infill 50%) αλλα πολυ χαμηλη ποιοτητα εκτυπωσης (0.3mm layer height) πηρε σχεδον μια ωρα.