3D printers - Κατασκευές

Eυχαριστω Γιωργο αλλα ειναι πανακριβα τα ελαστικα νηματα στην Ελλαδα για καποιο λογο. Στο αμαζον ξεκινουν απο 18-19 ευρω το κιλο + μεταφορικα.
Απο PLA ειμαι υπερπληρης με μαρκες που δεν μου εχουν βουλωσει ποτε τους extruders, oποτε δεν τις αλλαζω.

Τι εγινε, ξεκινησες με τον αρχοντοπριντορα σου? :)

Έχω κάνει αρκετές εκτυπώσεις σε μικροπράγματα (βλ. gadgets) όπως featherboard για το παγκοπρίονο, κάποιους κώνους που προοριζονται για στηρίγματα κατά το βάψιμο αντικειμένων κλπ.
Από εκεί και πέρα διαφορά πράγματα για τα παιδιά, από σούπερ ήρωες μέχρι το ζωικό βασίλειο.
Θέλει υπομονή το σπορ!
Προσπαθώ να μάθω να σχεδιάζω βασικά πραγματάκια αλλά έλλειψη χρόνου όλα μένουν πίσω 😥

Υ.Γ. έχω πάρει αυτό το νήμα tpu αλλά δεν έχω αξιωθεί να το δοκιμάσω ακόμη https://gr-m.banggood.com/SUNLU-TPU...r-3D-Printer-p-1730529.html?rmmds=orderdetail

Πολλα σχεδια και διαφορα μεγεθη απο παλετακια στο Thingiverse.

Euro pallet scale 1:45. Oι κανονικες διαστασεις μιας παλετας ειναι 1800χ800μμ
jwMm6hzl.jpg

Διαστασεις σε χιλιοστα για τα δυο ευρωπαλετακια στα δεξια ειναι ~40μηκος χ 27πλατος χ 4μμ υψος
tP2y91Mh.jpg

Εδω ενα λινκ με διαφορες κλιμακες για τις ευρωπαλετες, απο 1:10 εως 1:45

Θέλω να φτιάξω feather board για την πριονοκορδελα μου . Δεν θέλω έτοιμες λύσεις καθώς θέλω να προσαρμοστεί για το δικό μου τραπέζι σίγουρα. Έχει εκτυπώσει κάποιος να μου πει απο θεμα αντοχής/ελαστικοτητας αν αξίζει;
Τα φτερά σε τι πάχος και γωνία πρεπει να είναι; 45 μοιρες;

Δεν εχω τυπωσει σπρωτηρια γιατι αφ'ενος εχω και τα αγοραστά και αυτα που εχω φτιαξει, και αφ'ετερου το εκτυπωτακι μου ειναι μονο 15χ15εκ.

Μπορω να σου πω ομως οτι τα "φτερα" πρεπει να κοπουν στις 30 μοιρες γωνια, το παχος καθε φτερου ~4μμ σε πλαστικο και 5 εκ. μηκος.

Εαν το φτιαξεις απο σκληρο ξυλο (οξια, δρυς κλπ) τα φτερα κοβονται σε αποσταση καθε 3μμ (δηλαδη εχουν παχος 3μμ), ενω αν φτιαχτουν απο μαλακο ξυλο (πευκο/Κ/Π κλπ) πρεπει να κοβονται σε αποσταση 4/4.5μμ. Το μηκος παραμενει στα 5 εκατοστα.

Εδω μια σχετικη φωτο για ξυλινη κατασκευη.

Θα σχεδιάσω ένα λοιπόν στις 30 μοίρες 5 cm μήκος τα φτερά και πάχος 4μμ να δω πως συμπεριφερεται .

Δεν θέλω ξύλινο. Θέλω να έχω αφορμή να χρησιμοποιώ τον εκτυπωτή μου

Θα γίνει και δοκιμή του ePLA matte της esun που αφήνει καλύτερη επιφάνεια.

• Like
Reactions: Χιωτης
Έχω εκτυπώσει το παρακάτω για το dewalt και δουλεύει μια χαρά.
Για ρίξε μια ματιά

Έχω εκτυπώσει το παρακάτω για το dewalt και δουλεύει μια χαρά.
Για ρίξε μια ματιά
Το dewalt έχει το standar 19μμ αυλάκι;

Θα γίνει και δοκιμή του ePLA matte της esun που αφήνει καλύτερη επιφάνεια.
Θα έλεγα καλύτερα σε PETG καθώς έχει μία κάποια ελαστικότητα, σε σχέση με το PLA που είναι εντελώς άκαμπτο και "ξερό".

Εγώ το τύπωσα με pla και έχει ελαστικότητα.
Ίσως βοηθάει ότι στο infill έβαλα 15% με το ρίσκο του ευκολοτερου σπασίματος βέβαια αλλά 3-4 φορές που το χρησιμοποίησα δεν έχει πάθει κάτι.

Υποθέτω ότι η εκτύπωση με TPU θα προσφέρει την καλύτερη ελαστικότητα.

Θα έλεγα καλύτερα σε PETG καθώς έχει μία κάποια ελαστικότητα, σε σχέση με το PLA που είναι εντελώς άκαμπτο και "ξερό".
Χρησιμοποιώ pla + και μάλιστα για αυτή την κατασκευή θα χρησιμοποιήσω ePLA που έχει ακόμη μεγαλύτερη ελαστικότητα. Σχεδόν διπλάσια. PETG δεν νομίζω να χρησιμοποιήσω ποτε καθώς δεν είναι φιλικό στην επιφάνεια μου και θα την καταστρέψει.

• Like
Reactions: NassosT
Έτοιμο. Συνολικά 9 ώρες εκτύπωσης. Βασιστηκε σε σχεδιο του thinkiverse .Εκτός από τα knob σχεδιάστηκε ξανά για να ταιριάζει στην κορδέλα μου και αντί για μπάρα από άκρη σε άκρη στο slot έκανα μόνο μικρά τμήματα που πιάνουν οι βίδες Μ5 για να μειώσω τους χρόνους εκτύπωσης.
Τα φτερά έχουν καλή ελαστικότητα και γυρνάνε στην θέση τους χωρίς να έχουν υποστεί παραμόρφωση. esun ePLA matte μαύρο το οποίο ταίριαξε γάντι με το ματ γκρι της κορδέλας μου .
ff7bf6a6364a7d75db1236edc9876178.jpg

αντί για μπάρα από άκρη σε άκρη στο slot έκανα μόνο μικρά τμήματα που πιάνουν οι βίδες Μ5 για να μειώσω τους χρόνους εκτύπωσης.
Πολύ ωραίο βγήκε- μπράβο. Σε μικρά τμήματα (οπως τα έκανες) είναι και τα κλασσικά κίτρινα featherboard του ebay/bg/aliex.

Εκανα την πρωτη δοκιμη με ελαστικο νημα TPU που ειχα αγορασει προσφατα απο το Αμαζον Γερμανιας.

Τυπωθηκαν 4 ροδελες με διαφορετικες θερμοκρασιες η καθε μια και ολες βγηκαν καλες, με χαμηλη μαλιστα ποιοτητα εκτυπωσης 0.3mm layer height.
EbAgJd7h.jpg

Ειναι οντως εντυπωσιακο να τυπωνεις ..λαστιχο!

Η εκτυπωση εγινε στο μικρο πριντερακι EasyThreeD X1 που ειχα διαβασει οτι τυπωνει απροβληματιστα TPU χωρις καμμια διαφορετικη ρυθμιση απο το PLA!!
Bεβαια ξεχαστηκα και αφησα την ιδια θερμοκρασια εκτυπωσης PLA (200°C) αλλα παραδοξως η ροδελα τυπωθηκε κανονικα. Η ταχυτητα ουτως η αλλως στον μικρο εκτυπωτη ΔΕΝ ξεπερνα τα 40mm/s οποτε δεν υπηρχε κανενα θεμα στην απλη εκτυπωση της ροδελας.

Το συγκεκριμενο νημα θελει θερμοκρασια 230-240°C αλλα το πριντερακι φτανει εως τους 230°. Επισης γραφει οτι δεν θελει θερμαινομενη βαση, αλλα ειδα οτι το νημα δεν κολλαει καλα στη βαση και ορισμενες εκτυπωσεις θα εχουν θεμα.
Οπότε χρειαζεται ειτε κολλα ειτε heated bed, για εκτυπωσεις οπως το παρακατω προστατευτικο καλυμμα για knipex.
boctrOGh.jpg

Τυπωσα λοιπον στους 200, 215 και 230° και οι διαφορες ηταν ελαχιστες/μηδαμινες, με ανεπαισθητα καλυτερη εκτυπωση οσο ανεβαινε η θερμοκρασια.
Aυτο ομως πoυ παιζει ρολο σε εκτυπωσεις που δεν στηριζονται καλα στο τραπεζι, ειναι η ταχυτητα.

Την παραπανω εκτυπωση στα αριστερα την τυπωσα με ταχυτητα 20mm/s καθως με 40mm/s που ειχα δοκιμασει η εκτυπωση κουνιοταν, δεν υπηρχε αρκετη στηριξη στη βαση (λογω μικρης προσφυσης και καθετης εκτυπωσης του αντικειμενου) και εν τελει δεν τυπωθηκε σωστα.

Οι παρατηρησεις που αποκομισα με την νεα αυτη εμπειρια ειναι οι εξης;

- oι εκτυπωσεις με TPU ειναι γενικως ...τα ζωα μου αργα. Η ταχυτητα πρεπει να ειναι απο 15 εως μαξ. 40mm/s αναλογα το τι τυπωνεις και τι ποιοτητα θελεις.
-φαινεται οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τους direct extruder εκτυπωτες, ουτε στο να αλλαξεις νημα απο PLA σε TPU ουτε στην χρηση του νηματος.
-καποιες ρυθμισεις πρεπει να τηρουνται σωστα, οπως η πολυ χαμηλη ταχυτητα, η θερμοκρασια που προτεινει ο κατασκευαστης για το nozzle και για το τραπεζι.
-χρειαζεται να εκτυπωθουν πολλες φορες τα ιδια πραγματα με διαφορετικους συνδυασμους θερμοκρασιας/ταχυτητας ωστε να δουμε την βελτιστη ποιοτητα εκτυπωσης για τον δικο μας εκτυπωτη. Οι εκτυπωσεις σε καθε μαρκα και μοντελο μπορει να διαφερουν ποιοτικα ας χρησιμοποιουνται οι ιδιες ρυθμισεις.
-χρειαζεται ισως να απενεργοποιηθει η να ελαχιστοποιηθει το retraction (υπαρχει ρυθμιση στο CURA κατω απο τα speed settings), ομως καποιοι το αφηνουν.
-πρεπει να υπαρχει σημαντικη διαφορα απο νημα σε νημα αλλης μαρκας, οχι μονο στην ελαστικοτητα αλλα και στην διαφορα ποιοτητας στην εκτυπωση.
-ειναι αδυνατον να πω εαν το συγκεκριμενο νημα που χρησιμοποιησα ειναι καλο, μετριο η κακο εαν δεν δοκιμασω και καποια απο αλλες μαρκες.

Παντως ειναι μια ενδιαφερουσα εμπειρια και θα ελεγα οτι ειναι χρησιμο να υπαρχει και ενα μικρο καρουλι ελαστικο νημα ΤPU εκτος απο το PLA.

Εδω ενα βοηθημα για σεβασμιους γεροντες με αρθριτικα που τυπωσα προσφατα για να γυριζει ευκολα το κλειδι στην κλειδαρια.
Thinkinverse; https://www.thingiverse.com/thing:1852950/files

Υπαρχουν αρκετες παραλλαγες αλλα το παρακατω ειναι αυτο που ταιριαζει καλυτερα για την συγκεκριμενη περιπτωση μιας κυριας.
JkH8CXGh.jpg

Γρηγορη εκτυπωση με resolution 0.3mm layer height και infill 50%.

Το γυριστήρι θελει βιδα και παξιμαδι (3 η 4μμ) για να στερεωθει το κλειδι. Εδω μια δοκιμη με ενα κλειδι.
KjTw4QBh.jpg

Για να μην μπλεκουν οι ανθρωποι με παξιμαδια και κλειδια για το σφιξιμο, εβαλα μια πεταλουδα που σφιγγει ευκολα και γερα τη βιδα.
pnlm0woh.jpg

Τελος το εβαψα με κοκκινο spray parkside και εδειξε πιο αρχοντικο :)