Κάτι ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με το 3D Printing είναι η δυνατότητα παραμετροποίησης ενός σχεδίου, έτσι ώστε να το φέρουμε στα μέτρα μας ώστε να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.
Δεν δίνουν όλοι οι σχεδιαστές αυτή την δυνατότητα, αλλά αυτοί που το επιτρέπουν, αυτοί δηλαδή που μας δίνουν και το scad αρχείο για να το "πειράξουμε" είναι πάρα πολλοί.
Η μαγική λέξη είναι η "
Customizable" και αν τη βάλουμε στο Search του thingiverse θα βρει
500 σελίδες γεμάτες με σχέδια τα οποία μπορούμε να παραμετροποιήσουμε.
Από εκεί και πέρα, αφού διαλέξουμε το αντικείμενο που θα τυπώσουμε, αρκεί να πατήσουμε το κουμπάκι "
Open in Customizer" και μια νέα σελίδα θα ανοίξει, στην οποία θα βρούμε ένα σωρό διαφορετικές ρυθμίσεις για να φέρουμε το σχέδιο στα μέτρα μας και στις διαστάσεις που μας εξυπηρετούν.
Μόλις τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, πατάμε το "
Create Thing" και μετά από λίγο βρίσκουμε το τροποποιημένο σχέδιο στα "
My Designs" για να το κατεβάσουμε και να το τυπώσουμε.
Τόσο απλό!
Τώρα για όσους έχουν αργό internet και θέλουν να το δουλεύουν τοπικά, ή θέλουν να πειραματιστούν λίγο πιο βαθιά, μπορούν να εγκαταστήσουν το δωρεάν
open SACD
και αφού κατεβάσουν το scad αρχείο και να το ανοίξουν με το open SACD που πέρα από τις παραμέτρους που επιτρέπει ο σχεδιαστής, μπορούν να "βάλουν χέρι" και σε κάποιες άλλες τιμές από τον editor.
Εμένα πάντως με βόλεψε το openSCAD ακόμα και αν δεν θέλω να πειράξω τίποτα περισσότερο, λόγω ταχύτητας και βολικού περιβάλλοντος εργασίας.
Είναι τόσες πολλές οι ενδιαφέρουσες κατασκευές με τη δυνατότητα customize που δεν ξέρω τι να γράψω.
Λίγες που ξεχώρισα είναι οι:
Aξίζει να χαζέψετε αυτές τις σελίδες με τις κατασκευές που επιδέχονται παραμετροποίηση.
Αποκλείεται να μη βρείτε κάτι χρήσιμο