3D Printers

Οσο αφορα τα νηματα οι εξελιξεις των εκτυπωτών φερνουν και εξελιξεις στα νηματα π.χ. https://polymaker.com/ht-pla_ht-pla-gf/
Game changer. Αν φτιάξουν και ένα να έχει και τις μηχανικές αντοχές του ASA δεν θα θέλουμε κάτι άλλο.

Βαση παντως του συγκριτικου που δινουν στο site τους με τα υπολοιπα νηματα που προσφερουν δεν εχουν τρομερες διαφορες Pla και ASA ισα ισα που το PLA ειναι πιο γερο .

Βαση παντως του συγκριτικου που δινουν στο site τους με τα υπολοιπα νηματα που προσφερουν δεν εχουν τρομερες διαφορες Pla και ASA ισα ισα που το PLA ειναι πιο γερο .
Αυτό είναι το tensile strength . Δηλαδή αν τεντωσεις ένα υλικό πόσο θα αντέξει. Δοκίμασε να φτιάξεις γρανάζια από pla και από ASA και θα καταλάβεις την διαφορά στην φθορά από την τριβή . Τώρα βέβαια αν αντέχει θερμοκρασίες πάνω από 100 το νέο pla ίσως να έχει και καλύτερες αντοχές για γραναζια

Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω χρειαστει να τυπωσω κατι που να χρειαζεται τρομερη αντοχη οποτε Pla και Petg με εχουν καλυψει απολυτα .Εκτος αυτου με τον ανοικτο εκτυπωτη που εχω δεν ειναι και η καλυτερη επιλογη η χρηση τετοιων νηματων (ABS,ASA κλπ) αν δεν υπαρχει χωρος αποκλειστικος και καλα αεριζομενος .

Ο Α1 είναι απίστευτος. Γράφω για ένα θέμα που είχα για όσους έχουν τον Α1/Α1 mini (αν έχουν παρόμοιο bed).

Είχε πέσει μάλλον ένα κομμάτι filament (έτσι όπως τα πετάει απο εδώ και απο εκεί) στον οδηγό του bed. Αυτό έγινε σκόνη και κολλούσε ο ένας οδηγός με αποτέλεσμα να έχω layer shift σε κάποιες εκτυπώσεις (τελείως τυχαία).

Έβγαλα το καπάκι, τα καθάρισα όλα (είχε στεγνώσει και το λάδι), λάδωσα και δουλεύει σαν καινούργιος.
Πανεύκολη η συντήρηση του.
Έχουμε ήδη ~140 ώρες εκτυπώσεων (y)

Χρειαζεται λιπανση αμεσως κατα την παραλαβη, καθως οι ραγες δεν ερχονται λαδωμενες απο το εργοστασιο. Καπου το αναφερει στις οδηγιες.
Επειδη η συσσωρευση σκονης δεν αποφευγεται, παντα τον σκεπαζω με ενα πανι, μαζι με το νημα, οταν δεν τον χρησιμοποιω.

Eπισης ειναι εξαιρετικα σημαντικη η προσθηκη ενος φιλτρου/καθαριστικου σκονης πανω στο νημα, το οποιο φιλτρο επιτρεπει στο νημα να εισερχεται καθαρο στον εκτυπωτη και ετσι να μην φραζει η κεφαλη. Ειναι ενδεικτικο οτι ποτε δεν μου εχει φραξει καποιος εκτυπωτης επειδη χρησιμοποιουσα εξ αρχης αυτα τα φιλτρακια.
Υπαρχουν πολλα φιλτρα για εκτυπωση αλλα το συγκεκριμενο φιλτρακι τοποθετειται και σε νημα που ειναι ηδη περασμενο στον εκτυπωτη.

Παντως ειναι πολυ χρησιμες ολες οι παρατηρησεις σχετικα με τους εκτυπωτες σε αυτο το νημα. (y)

Λίπανση είχε ο δικός μου. Στις οδηγίες δεν θυμάμαι να διάβασα κάτι όταν τον έστηνα αλλά είχα τα παιδιά να ανυπομονούν και μπορεί να το έχασα.
Είχε τσεκάρει με το δάχτυλο και ήταν λαδωμένοι όλοι οι άξονες. Ειδικά ο κάθετος με το γράσο είχε ολόκληρο κομμάτι!

Και τώρα με το πρόβλημα ο άλλος οδηγός που δεν είχε πέσει filament ήταν κανονικά λαδωμένος.

Για την σκόνη περιμένω να έρθει το sunlu s4 οπότε θα έχω τα 4 filaments εκεί μέσα.
Ενδιαφέρον το σφουγγαράκι. Θα το έχω στα υπόψιν.

Τον έχω τοποθετήσει κάτω απο μία μικρή σκάλα με δική του κουρτίνα οπότε τρώει ελάχιστη σκόνη. Βόλεψε πολύ αυτό το μέρος. Σταθερή θερμοκρασία, λίγη σκόνη και δεν ακούγεται όταν δουλεύει.

Μια ωραία υλοποίηση. Αν και δεν μου αρέσουν οι ρητίνες , μια τέτοια επιλογή αν φτάσει στα σπίτια μας , καλοδεχουμενη .

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μάλλον δεν θα πάρω άλλον εκτυπωτή ποτέ

Αποφάσισα να αλλάξω την επιφάνεια του τραπεζιου . Επάνω είχε ένα βαρύ tempered glass διαστάσεων 310x315. Το οποίο ήθελε καθάρισμα πριν από κάθε εκτύπωση αλλιώς τα αντικείμενα δεν κολλούσαν σωστά.

Πήρα λοιπόν ένα από το temu

Τσιγγουνευτηκα να πάρω μαγνητικο αυτοκόλλητο . Παντού σε αυτές τις διαστάσεις το δίνουν 18-20€ .

Οπότε πήρα ολόκληρο φύλλο από Ελλάδα.

Πολυ δυνατη ελξη. Κόπηκε εύκολα και με ένα λεπιδακι χειροτεχνίας το έφερα πρόσωπο στην πλάκα αλουμινίου.
Επίσης τρύπησε εύκολα για να βάλω δύο βιδακια για ευθυγράμμιση της πλάκας. Ήμουν τυχερός που οι τρύπες από τα πιαστράκια του tempered glass ταίριαξαν.

Με 10 λεπτά ρύθμιση στο offset λογω διαφορας πάχους με το γυαλί είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Μένει τώρα να ρυθμίσω τα accelerations τώρα που έχω ελαφρύτερο τραπέζι.

Σε 5 χρόνια ίσως αλλάξω μητρική από 8bit σε 32

ΥΓ ωραίο το εφέ carbon που αφήνει η επιφάνεια.
aa3e9812ebec58289190f9557f3cb5c9.jpg
50c038f01db1d103247cc1237f438dcd.jpg
97e92fea0e9d1d14e88ade36b30841e1.jpg
4afd09607f1a93592e871e5a50924dfd.jpg
75b7e1acdbec02c5cef32dd16174f6f8.jpg

Ωραια τα ταιριαξες!
Το αυτοκολλητο μαγνητικο φυλλο θα το ενισχυσεις με βενζινοκολλα? Γιατι με την θερμοκρασια μπορει να πετσικαρει.

Ωραια τα ταιριαξες!
Το αυτοκολλητο μαγνητικο φυλλο θα το ενισχυσεις με βενζινοκολλα? Γιατι με την θερμοκρασια μπορει να πετσικαρει.
Τους ρώτησα πριν το αγοράσω και μου είπαν ότι οι κόλλες τους αντέχουν για αυτή τη χρήση όπως και ότι ο μαγνήτης τους δεν θα χάσει την μαγνητική ιδιότητα ακόμη και στους 80 βαθμούς.
Πάντως δεν φαίνεται να μπορεί να ξεκολλησει ευκολα .
Τα κινέζικα έχουν κόλλα 3Μ . Δεν βλέπω πάντως το ελληνικής κατασκευής να υστερεί.
Αν εκτυπωνα στους 100+ στο τραπέζι θα σκεφτόμουν μια εξειδικευμένη λύση .

Last edited:
  • Like
Reactions: Χιωτης
H κατω επιφανεια ειναι μαγνητικη, ωστε η πανω επιφανεια (ευκαμπτο ελασμα) να κολλαει επανω της, να μπορει να αφαιρειται ευκολα αλλα και να επανατοποθετειται στη θεση της, παραμενωντας σταθερη και χωρις καποιο επιπλεον κουμπωμα/σταθεροποιηση.

• Like
Reactions: papako
Παντελώς άσχετος και καθαρά λόγω περιέργειας, το παρακάτω είναι fake ή μπορεί να γίνει;

μπορει να γινει αλλα η ακριβεια κατασκευης homemade νηματος δεν ειναι τοσο καλη και μπορει να δημιουργησει θεματα στον εκτυπωτη .Σε γενικες γραμμες δουλευει.

• Like
Reactions: newbie
Πρεπει να ειναι κανεις μεγαλος τσιπης ( ή πολυ πορωμενος/μερακλης/αρρωστος) για να κατσει να φτιαξει (προβληματικο) νημα απο μπουκαλια την στιγμη που το νημα ειναι φτηνο.

• Like
Reactions: NikTsel and newbie
Πρεπει να ειναι κανεις μεγαλος τσιπης ( ή πολυ πορωμενος/μερακλης/αρρωστος) για να κατσει να φτιαξει (προβληματικο) νημα απο μπουκαλια την στιγμη που το νημα ειναι φτηνο.
Είναι στην φιλοσοφία της ανακύκλωσης.
Είναι το ίδιο τσιπης και κάποιος που ανακυκλώνει τα χαλασμενα prints σε νέο filament και οτι αλλο παει συνηθως στα σκουπιδα με μηχάνημα 5000€ ;